Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 13.11.2019  „Книгите – това са приятели. Безстрастни, но верни” – Виктор Юго


© soustraldzha.org

Една книжка с приказки събра два класа в една класна стая. Учениците от Iв клас и IIб клас на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа отбелязаха „Седмица на четенето”. Второкласниците четоха изразително любима приказка на учениците от 1в клас, а най - малките с интерес и възхищение слушаха. Една част от учениците прочетоха откъси от приказки, а други ги познаваха и показваха илюстрации. Запознаха се с най - важните правила за правилно отношение към книгата, защото "В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели." Франческо Петрарка

 9.11.2019  ”Обичаме те, Стралджа”


© soustraldzha.org

В навечерието на празника на община Стралджа – 8 ноември учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа проведоха урок по родолюбие, посветен на родния край. ”Обичаме те, Стралджа”- така нарекоха срещата, посветена на 50 годишнината от обявяването на Стралджа за град. С голямо вълнение момичета и момчета показаха познанията си и за родния град, неговия произход, символи и традиции. "Тук са нашите родни къщи, тук е нашия кът свещен, тук научихме родна реч, тук сме видяли първия ден. Обичаме ме го не защото е много богат, а защото е наш."
Специален гост на мероприятието беше госпожа Добрина Берова, автор на книгата „Стралджа- история, традиции, духовност”, която разказа интересни факти и отправи послание към учениците: „Предстои ви да извървите дълъг път, но не забравяйте от къде сте тръгнали, помнете, че сте потомци на Стралджа и винаги може да се гордеете с този факт!"


 9.11.2019  Гордеем се с вас, мили деца!


© soustraldzha.org

С две малки ръчички, прекрасни боички и с помощта на своите родители учениците от IV б клас на СУ "Пейо Яворов", гр. Стралджа сътвориха чудо на своята спортна площадка. Изрисуваха забавни и весели игри за съучениците си и за кулминация на деня решиха да изработят от гума трикольора на нашата родина - България, като обещаха, че площадката постоянно ще се променя. Давайки пример на своите връстници, ние се гордеем с вас, мили деца!

 9.11.2019  XХVII Национален ученически конкурс под надслов „140 години Търновска конституция“


© soustraldzha.org

Ивайло Йорданов Йорданов ученик от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа достигна до заключителния етап на XХVII Национален ученически конкурс под надслов „140 години Търновска конституция“
В надпреварата са се включили над 1200 участници, сред които и представители на българските общности зад граница. До оценяване са допуснати 53 есета, 44 изследователски проекта, 71 презентации и 12 учителски разработки.
На церемонията по награждаването, която се състоя в музей „Възраждане и Учредително събрание“ Велико Търново присъстваха председателят на клуб „Родолюбие” Янка Такева, заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева и др.
По думите на Таня Михайлова там преди 140 години 229 избрани родолюбци са изковали основния закон на модерната държава, загърбили са политическите си различия, за да приемат най-прогресивната конституция. Тя прочете и приветствие от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев към учениците и учителите. Той поздрави организаторите, които по този начин успешно съхраняват националната историческа памет.

 7.11.2019 


© soustraldzha.org

През изминалите дни учениците от 4 а клас работиха и се забавляваха, подготвяйки собствен проект именуван „Хелоуин“. Идеята беше взаимствана от добилия популярност в цял свят празник. Децата организираха тематично парти. Разделиха се на екипи, като всеки екип се зае с конкретна задача. Всеки един разработи идеите си, направи план и калкулира разходите, които трябва да се направят.
Реализирането бе най-забавната част от задачата. След като научиха интересни факти за самия празник, направиха сравнение с българския еквивалент на Хелоуин- Кукеровден и се убедиха в мъдростта на българските традиции, те се запознаха и с интересните благотворителни инициативи на UNICEF, провеждани на този празник.
Маски, игри, лакомства и много забава беше крайният резултат от продължителната подготовка.
Изводът, който четвъртокласниците направиха, беше, че ученето може да бъде доста забавно.

 7.11.2019  "На гости на приказките"


© soustraldzha.org

Във връзка с Националната седмица на четенето, на 06.11 учениците от 3 а клас проведоха своето мероприятие "На гости на приказките". На фона на мултимедийна презентация третокласниците развълнувано четоха откъси от произведения на български и чужди майстори на приказки като: Х.К.Андерсен, Шарл Перо, Братя Грим, Ангел Каралийчев, Ран Босилек . Превъплатиха се в образите на Кума Лиса, Работливата Мецана, Грозното патенце, Снежанка. Със своите изпълнения показаха, че се вълнуват заедно с приказните герои, че обичат да четат книжки с приказки, а също така, че разбират колко е нужно четенето на книги за тяхното развитие като личности.

 31.10.2019  1 ноември - Ден на народните будители


© soustraldzha.org

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. По инициатива на Училищния Ученически съвет при СУ „ П.К.Яворов“ гр. Стралджа, учениците от V- XІI клас изработиха информационни табла на тема „Народните будители през нашите очи“.

 31.10.2019  „Поклон, будители народни!“


© soustraldzha.org

Първи ноември е празник на българските просветители, книжовници и революционери. В навечерието на този светъл ден, учениците от IV клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа, посветиха тържество на тема „Поклон, будители народни!“
Чрез слово и песни, те докоснаха сърцата на всички гости! Чувстваме се горди с вас мили четвъртокласници!
Днес вие сведохте глави пред делото на народните будители.

 28.10.2019  „Книгата - най-верния ни приятел“


© soustraldzha.org

На 24.10.2019г. учениците от IIв клас при СУ „П. Яворов“ гр. Стралджа проведоха мероприятие във връзка със седмицата на четенето. Второкласниците четоха изразително и вълнуващо откъси от български народни приказки. Показаха, че осъзнават ролята на книгата в живота на всяко дете. Изговориха и много поговорки, свързани с книгата. С много артистичност и желание драматизираха приказките „Трите пеперудки“, „Врана и лисана“, „Двете козлета и двете козички“. Успяха да предадат чувствата и качествата на героите, с което доказаха, че обичат да четат приказки и да обогатяват своите междуличностни взаимоотношения. Направиха илюстрации на любимите си приказни герои.
Със своето активно участие в това мероприятие учениците от IIв клас показаха ползите, които им носи четенето.

 17.10.2019  „Здрави и бели зъби”


© soustraldzha.org

На 17.10.2019г. момичетата и момчетата от Iв клас на СУ „П.К Яворов” гр. Стралджа научиха как да се грижат за здравето на своите зъби. Темата на мероприятието беше „Здрави и бели зъби”. На събитието бе поканена д-р Кирова - зъболекар в училището. Тя обясни едни от най- важните правила за здрави и бели зъби, показа инструментите, с които си служи при своята работа и начина, по който трябва да се мият зъбите. Под формата на игра, децата разпределиха вредните и полезни храни за зъбите в два големи макета на зъб. В края на събитието те получиха и награди - кутийка за млечни зъби.
И да не забравяме, че зъбите са част от усмивката ни, а какво е живот без усмивка!

 17.10.2019  „В света на анимацията“


© soustraldzha.org

В рамките на инициативата „Европейска седмица на програмирането“ и отбелязвайки важността на творческото мислене, учениците от 4а и 4б клас на СУ „П.К.Яворов“ се включиха в своеобразен парад на анимационни проекти „В света на анимацията“, с помощта на визуална среда за програмиране Skratch. С това събитие четвъртокласниците изразиха категоричната си увереност, че програмирането им помага да разбират бързо променящият се заобикалящ ги свят, да научат повече за технологиите, да развиват умения и възможности, за да проучват нови идеи и да създават иновации. По детски, със средствата на анимацията децата показаха своя талант и потенциал. Дадоха заявка за бъдещи успехи.

 13.10.2019  Училища посланици на Европейския парламент


© soustraldzha.org

Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да се разраства и през учебната 2019/2020 година ще работи с нови 10 училища от България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.
Бюрото на Европейския парламент в България избра училищата, които ще имат възможност в края на учебната година да завоюват титлата „посланик“ на най-демократичната институция на Европейския съюз. За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като своята кандидатура подадоха над 100 училища от почти всички области в България.
Пълен списък с избраните училища (подредени по азбучен ред):
97 Средно училище „Братя Миладинови“, гр. София;
Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен;
Национална търговска гимназия, гр. Пловдив;
Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив;
Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас;
Първа езикова гимназия, гр. Варна;
Средно училище „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица;
Средно училище „Методий Драгинов“, с. Драгиново, област Пазарджик;
Средно училище „Никола Й. Вапцаров“, с. Бенковски, област Кърджали;
Средно училище „П. К. Яворов“, гр. Стралджа.
За избраните училища инициативата ще продължи с провеждането на встъпителен семинар за преподаватели, който ще се проведе през месец ноември. Това обучение ще подготви педагогическите екипи, които ще се заемат с организацията и осъществяването на Програмата. След това ще започне обучителният процес в избраните училища и ще бъдат изпълнени заложените дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

 4.10.2019  Регионално състезание - „Джон Атанасов-бащата на компютъра“, 2019


© soustraldzha.org

На 4 октомври 2019 година в с. Бояджик, община „Тунджа“ се проведе състезание по информационни технологии „Джон Атанасов-бащата на компютъра“, което премина в две направления
V, VI и VII клас
“Мултимедия“ - отборите участваха с проекти на тема „Моето училище“
VIII, IX и Х клас
„Мултимедийни приложения“ - проекти на тема „Наследството на Ямболския край“
За поредна година учениците от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се представиха отлично:
Първо място - Ива Танева и Мирослава Атанасова -VI клас
Поощрителна награда за Ивайло Йорданов и Мирослав Великов във втора възрастова група.
Браво!

 4.10.2019  Награди за младите художници от СУ "П.К. Яворв"


© soustraldzha.org

И тази година талантливи ученици от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа получиха награди за творчество и фантазия в Областния етап на Международния конкурс за детска рисунка на тема „С очите си видях бедата“:
Първо място - Тони Йорданова, VIIа клас
Трето място - Габриела Митева, Vа клас
Поощрителна награда печели и Станислав Йорджев, VIIа клас.
Поздравления за поредния успех!

 3.10.2019  Европейски ден без жертви на пътя - 26.09.2019г.


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" се включи в кампанията под надслов "Спазвай правилата - спаси живот!" и в седмицата от 23 до 26.09 в часа на класа се проведоха беседи относно безопасното поведение на пътя. Бяха изработени слогани за училищните автобуси, които да подтикват участниците на пътя - нашите родители, приятели, познати, да бъдат примерни участници в движението по пътищата.

 1.10.2019  Европейски ден на спорта


© soustraldzha.org

На 27 септември 2019 г. на територията на училищата от цялата страна се проведе Европейски ден на спорта, който е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците в цяла Европа. В СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа инициативата се проведе под формата на организиране на различни дейности-спортни състезания, танци, демонстрации, в които участваха ученици и преподаватели.


 30.9.2019  „Интересни факти за езиците“


© soustraldzha.org

На 26 септември 2019 година, учениците от СУ „П.К.Яворов“ отбелязаха деня на Европейските езици. Тази година събитието премина под наслов „Интересни факти за езиците“. Учениците представиха любопитни факти за европейските езици, като например, че езика на баските е най-стария европейски език, че немският е официален език в шест държави в Европа, че, английският е най-говорения език в света, а френският освен във Франция и Швейцария се явява официален език в половин Африка.
Новите знания бяха затвърдени с кратка викторина, която обобщаваше представените факти. Учениците Петър Райнов – 12 клас и Габриела Миткова- 5 клас говориха на тема „Защо искам да знам чужди езици“ .
Тържеството бе открито с веселата песен When the saints go marching in, представена от 5a клас и завърши с песен на руски език, изпята от Анита Красимирова - 8 а клас.

 25.9.2019  Обявление за свободно работно място


© soustraldzha.org

 25.9.2019  Ученици от СУ "П.К.Яворов" подариха радост, усмивка и добър пример


© soustraldzha.org

Учениците от 4а клас се завърнаха в училище пъстри, шумни и окрилени от надежди и мечти. Глъчката и топлите прегръдки огряха класната стая и очите на техните учители. Традиционно те замениха откъснатото цвете, лъскавия букет с жест. Този път четвъртокласниците и техните родители подариха красиви тетрадки, моливи и учебни пособия на деца, които имат нужда от тях. Вместо цвете, което ще увехне след броени дни, момичетата и момчетата от 4а клас подариха радост, усмивка и добър пример!

 25.9.2019  Благородни постъпки


© soustraldzha.org

Училището отново събра децата под своя покрив. Отпочинали, пораснали и готови за покоряването на нови върхове. Обръщайки се назад, с малко носталгия и широка усмивка от хубавите спомени, правим равносметка за отминалите дни.
За децата от 4а клас, лятото е било изпълнено с прекрасни емоции, но и осмислено с труд и благородни постъпки. Моника Вълева, Никола Йорджев и техният приятел Влади самоинициативно са направили акция за почистване на района на детска градина „Мати Рубенова“, мястото което са посещавали преди постъпването си в училище и любимо място за игра. Ивет Живкова и Даниела Кръстева пък рисуват миниатюри върху камъчета, които продават, а събраните пари даряват за лечението на болно детенце. Подобен жест прави и Дарина Красимирова, която изработва красиви калинки, продава ги и добавя своя дан към благородната кауза на Ивка и Дани. Сръчните ръчички на децата изработват къщичка за улично котенце, прибрано и обгрижвано от самите тях. Всички четвъртокласници са продължили и със събирането на пластмасови капачки и огромното количество, което са събрали, вече чака да бъде извозено и да отиде в полза на някой, който се нуждае от помощ.
Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! – Марк Твен
Благодарим Ви деца! Гордеем се с вас!

 16.9.2019  На добър час през новата учебна 2019-2020 година!


© soustraldzha.org

На 16 септември 2019 година Средно училище "Пейо Яворов" гр. Стралджа отвори врати за новата 2019/2020 учебна година. Топли и сърдечни бяха думите на директора г-жа Валентина Маринова, която заедно с благодарностите към общинското ръководство и кмета Атанас Киров, добави насърчителни думи към първокласниците и всички ученици, изрази увереността си, че учителите отново ще дадат всичко от себе си за образованието и възпитанието на учениците. Роска Стойкова, секретар на общината, поднесе приветствие от името на кмета, в което изрази загрижеността за децата на града, подчерта готовността общината да поддържа възможно най-добрите условия за учениците. Сред гостите беше и Боряна Атанасова, председател на Училищното настоятелство.
В този прекрасен и вълнуващ ден, нека пожелаем на всички ученици здрава и ползотворна учебна година. Да уважават своите учители и да черпят с пълни шепи от техните мъдрост, знания и опит. Да бъдат любознателни и да мечтаят – това винаги тласка към развитие и води до нови хоризонти.
На добър час през новата учебна 2019-2020 година!


 1.7.2019  Училище-гнездо


Уважаеми родители,
СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа е училище-гнездо за приемане на заявления за държавния план прием в VIII клас за учебната 2019/2020 учебна година.
Документи за участие в класирането се подават от 03.07.2019г. до 05.07.2019г./включително/ от 8:00ч. до 17:30ч.
Информация за предстоящите дейности по кандидатстване и класиране на учениците по държавен план- прием за учебната 2019/2020 г –
Тук

 1.7.2019  Прием след седми клас


За учебната 2019/2020 година СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа обявява план-прием на ученици в VIII клас в 2 паралелки:
1. Профил "Предприемачески"
Брой ученици: 26
Срок на обучение: 5 години
Балообразуване:
-удвоената оценка от НВО БЕЛ
- удвоената оценка от НВО математика
- оценката по математика от свидетелството за основно образование
- оценката по информационни технологии от свидетелството за основно образование
2. Професионална - Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения - 1 СПК
Брой ученици: 26
Срок на обучение: 3 години
Балообразуване:
-удвоената оценка от НВО БЕЛ
- удвоената оценка от НВО математика
- оценката по Биология и ЗО от свидетелството за основно образование
- оценката по Химия и ООС от свидетелството за основно образование

 28.6.2019  СЪОБЩЕНИЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ В VII КЛАС И РОДИТЕЛИТЕ


От 03.07.2019г. до 05.07.2019г./включително/ от 8:00ч. до 17:30ч. ще се подават документи за участие в класирането на ученици в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2019/2020г.
Подаване на заявленията за класиране ще се осъществява по един от двата начина:
I. В училища-гнезда, в които ще се приемат документи за участие в класирането.
РУО Ямбол е определило следните училища-гнезда:
СУ „Д-р П. Берон”, Болярово
СУ „П. К. Яворов”, Стралджа
ОУ „Св. Паисий Хилендарски” Елхово
ОУ „Любен Каравелов”, Ямбол
ОУ „Николай Петрини” Ямбол
ОУ „П. Р. Славейков” Ямбол
ОбУ „Д-р Петър Берон”, Ямбол
При подаване на документите в училищата-гнезда задължително присъства и родител/настойник.
Изборът на училището-гнездо зависи от желанието на учениците и техните родители.
В училищата-гнезда учениците, успешно завършили VII клас представят следните документи:
- заявление за участие в класиране по образец с подредени желания/ което ще получат на място/ ;
- свидетелство за завършено основно образование;
- служебна бележка за явяване на изпит с името и входящия номер на ученика, издадена от училището;
- копие на свидетелство за завършено основно образование - за ученици от училища от друга област или когато образованието не е придобито в годината на кандидатстването;
- копие от служебна бележка от участието в национален или в областен кръг на олимпиади и/или от състезания от календара на МОН по учебни предмети по чл. 57, ал. 2 от Наредба №10/01.09.2016г., по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година - за ученици от училища от друга област;
- копие от служебна бележка за резултатите от положените изпити за проверка на способностите/изобразително изкуство/;
- медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите за специалности от професии;
- документ, издаден от министъра на образованието и науката, удостоверяващ, че ученикът е класиран на първо, второ или трето място на националния кръг в VII клас на олимпиадата по български език и литература, по математика и/или по допълнителните учебни предмети по чл. 57, ал. 1, т. 1 от Наредба №10/01.09.2016г., за които се провежда национално външно оценяване в съответната учебна година.
При подаване на копията на документите задължително се представят и оригиналите за сверяване.
II. По електронен път на адрес: https://priem.mon.bg от учениците в VII клас и техните родители.
При подаване на заявление по електронен път от учениците в 7 клас и техните родители в системата се влиза с входящ номер на ученика/ от служебната бележка за явяване на изпит с името и входящия номер на ученика, получена от училището/ и код за достъп, който ще получат при отваряне на системата.
За учениците, които ще кандидатстват в професионални паралелки и гимназии задължително се прикачва сканирано медицинско свидетелство.
ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕ
До 11 юли - обявяване на списъците с приетите ученици на първи етап на класиране /в училищата-гнезда и на електронния адрес/.
До 16 юли – записване на приетите ученици на първи етап на класиране или подаване на заявления за участие във втори етап на класиране/в училищата, в които са приети учениците/.
До 18 юли – обявяване на списъците с приетите ученици на втори етап на класиране/в училищата-гнезда и на електронния адрес/.
До 22 юли – записване на приетите ученици на втори етап на класиране.
23 юли – обявяване на записаните ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране/в училищата-гнезда/.
24-25 юли подаване на документи за участие в трети етап на класиране /в училищата-гнезда и на електронния адрес /.
29 юли – обявяване на списъците с приетите ученици на трети етап на класиране/в училищата-гнезда и на електронния адрес /.
31 юли – записване на приетите ученици на трети етап на класиране.
01 август - обявяване на записаните ученици и броя на незаетите места след трети етап на класиране.
До 10 септември – попълване на незаетите места след трети етап на класиране и записване.
До 13 септември – утвърждаване на осъществения държавен план-прием.


 26.6.2019  Второ място в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ 2019г.


© soustraldzha.org

Деветокласникът Мирослав Деянов Великов от СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се класира на второ място в Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век" организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България”, под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Ученикът участва в конкурса с реферат на тема Антифашистката борба в България /1941-1944 г./. Героичния принос на Стралджа за свободата. Награждаването на победителите ще се състои на 27 юни 2019 г. /четвъртък/ от 11,00 часа в Руския културно-информационен център. Браво!!!

 26.6.2019  Реализирани дейности по Проект BG05M2OP001-2.011 "Подкрепа за успех"


© soustraldzha.org

В периода 07.05-15.06.2019 година на учебната 2018/2019 година в СУ"П.К.Яворов" гр. Стралджа 61 ученици от V-IX клас с установени дефицити бяха включени в групи за допълнително обучение по учебните предмети български език и литература, английски език, математика, история и цивилизации, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Ученици са показали напредък, за което всеки един от тях ще получи удостоверение. За учебната 2019/2020 година предстои сформиране на нови групи, в които ще бъдат участват ученици с идентифицирани пропуски в усвояването на учебното съдържание и потребност от допълнително обучение.

 24.6.2019  Обучение в рамките на Проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“


© soustraldzha.org

От 17.06 до 21.06.2019 г. в гр. Бургас ученици от III-V клас на СУ „П.К. Яворов“ взеха участие в петдневно обучение в рамките на Проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“ финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2-14-2020г.“ съфинансирана от Европейския съюз през Кохезионния фонд за действия при наводнения и последващи кризи.
Курсистите имаха теоретична и практическа подготовка. Решаваха тестове, игрословици, кръстословици и занимателни игри. Изграждаха диги, пресъздадоха аварийна ситуация „Симулация на наводнение“, залесяваха двора и оформяха цветни алеи. Всички участници в проекта се завърнаха с богат опит и знания, които ще споделят със съучениците си наесен.

 21.6.2019  Национален кръг на международното състезание Лингвистично кенгуру


© soustraldzha.org

Шестокласникът Стиван Николов от “СУ П.К. Яворов” гр. Стралджа, взе участие на Националния кръг на международното състезание Лингвистично кенгуру, което се проведе в 35 СУ,, Добри Войников’’ в София. Ученикът се класира на четвърто място, постигайки 170 точки от общо 190. Браво!!!

 20.6.2019  ПОКАНА


Уважаеми родители на бъдещите първокласници през учебната 2019/2020 година,
Имаме удоволствието да Ви поканим да присъствате на родителска среща, която ще се проведе на 24 юни 2019 година от 17, 15 часа в СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа.
Очакваме Ви!

 14.6.2019  Зонален кръг на националния фестивал „Пусть всегда будет солнце“ – 2019


© soustraldzha.org

На 8 юни 2019 г. в НЧ „Свети Климент Охридски 1858 г.“ гр. Стара Загора се проведе зонален кръг на националния фестивал „Пусть всегда будет солнце“ – 2019 . Учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се представиха достойно и завоюваха призови места. В раздел танци, възрастова група 8-10 клас, мажоретният състав на нашето училище грабна първото място с танц „Россия“. Във възрастова група 1-4 клас момичетата и момчетата бяха отличени с второ място с танц „Хoрошие настроение“.
Да пожелаем успех на първенците на 13 септември в гр. Казанлък, където ще се проведе националният етап от фестивала. Лауреатите на руската песен, поезия и танц от цяла България по традиция се поканват от организаторите да участват в програмата на националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир Копринка, община Казанлък на 14 септември тази година.

 12.6.2019  Клуб "Приятели на физиката"


Участниците в клуб "Приятели на физиката"- група за извънкласна дейност, VII клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа с особено удовлетворение представиха изложба с изработените от тях предмети. В работата си участниците вложиха знание, творчество и активност. Всички имаха възможност да разгледат изложбата и да присъстват на демонстрации на представените предмети.

 6.6.2019  Юбилейни XX републикански състезания на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“


© soustraldzha.org

Двадесети Републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ се проведоха от 31 май до 3 юни 2019 г. в КК „Албена“. Отборът на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа, представи област Ямбол в юбилейното състезание. Младежите премериха сили с още 27 отбора от цялата страна.
В оспорвана надпревара в двете дисциплини - „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „100 м щафетно бягане с препятствия“, младите огнеборци демонстрираха много добри технически умения.
Състезанията са част от националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/2019 г. и спортния календар на Българска федерация по пожароприложен спорт. Организатори на събитието са ГДПБЗН-МВР, БФППС, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката.

 5.6.2019  Второ място в Национален конкурс


© soustraldzha.org

Ивайло Йорданов Йорданов, ученик от VIIIа клас спечели II място в Националния конкурс “МИЛА РОДИНО” 2019г., раздел Мултимедийни презентации, II – ра възрастова група. Той получава статуетка и грамота. Темата за тазгодишния конкурс е „Минало и настояще – баба, дядо и аз“, а организатор е НЧ ”ВАСИЛ ХРИСТОВ 1927”- с. Рупци, под патронажа на Кмета на Община Червен бряг. Честито!

 3.6.2019  „Ваканция, ура!“


© soustraldzha.org

Краят на учебната година е вече тук и лятото наближава. Всеки от нас го чака с голямо нетърпение. В последния учебен ден учениците от Iв клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха своето тържество „Ваканция, ура!“ Детски смях и песни огласиха класната стая. Децата показаха, че вече могат да четат, пишат и смятат, че могат и знаят много. Посветиха празника си на веселието и игрите. Рецитираха стихотворения, пяха песни, казваха гатанки. Изпълниха сценките „Врана и Лисана“, „Най-хубавото птиче“, „Нулата и единицата“.
Добър старт в света на науката и знанието, мили първокласници!

 3.6.2019  Класиран ученик на Националния кръг на международното състезание "Лингвистично кенгуру


Стиван Ванев Николов ученик от 6 клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се класира за Националния кръг на международното състезание "Лингвистично кенгуру", който ще се проведе на 15.06.2019 г. в 35 СУ "Добри Войников", София.
Стиван постигна 190 от 200 точки на областното състезание, което се проведе на 14.04. 2019 г. в ПГ "Васил Левски" град Ямбол.
В своята възрастова група, ученикът ще мери знанията си по английски език с още 144 ученици.
Да му пожелаем успех!

 1.6.2019  ”Ваканция, ура!”


© soustraldzha.org

Септември бе и птиците отлитнаха на юг, а на тяхно място в класните стаи дойдоха децата от Iб клас на СУ”П.К.Яворов” гр.Стралджа. Месеци наред те се учиха, забавляваха, смяха и плакаха, играха и създаваха нови приятелства. Сега е месец май и „птичките” излитат от класната стая доволни и щастливи, че успешно са завършили първи клас и с всички сили викат ”Ваканция, ура!”

 31.5.2019  Завършване на 4 клас


Денят 31 май се очаква с нетърпение от всички ученици, но особено вълнуващ беше за четвъртокласниците от СУ “П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Пред родители и учители те пяха, танцуваха, показаха своите таланти и артистични умения. Имаше цветя и усмивки в изобилие, но и искрени сълзи в очите. Най-дългоочакваният момент беше връчването на свидетелствата за завършен начален етап на основно образование, за което всички ученици положиха много усилия.
От 1 юни –Денят на детето, започва големият летен купон-ваканцията.

 31.5.2019  „Сръчни ръце“


© soustraldzha.org

В заниманията по интереси „Сръчни ръце“, учениците от II, III и IV клас при СУ „П. К. Яворов“ - гр. Стралджа, с ръководител Й. Петрова, изработиха интересни изделия от хартия, конци, плат и кожа. Всяко от децата вложи много старание, фантазия, усет и красота.

 25.5.2019  Млад огнеборец - Стралджа най-добри


© soustraldzha.org

Отборът на СУ ”П.К.Яворов ” гр.Стралджа е победителят в областното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“. Възпитаниците на Антон Костов - инспектор ДПК и ПД в РСПБЗН-Стралджа се състезаваха в две дисциплини - “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400м щафетно бягане с препятствия”.
Пожелаваме успех на младите огнеборци на републиканското състезание, което ще се проведе от 31.05 до 03.06. 2019г. в КК Албена.

 21.5.2019  Награди за изявени ученици


© soustraldzha.org

По традиция в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, директорът на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа г-жа Валентина Маринова награди изявени ученици заели призови места на областни и национални конкурси, олимпиади и състезания.
Пожелаваме на всички здраве и нови, още по-големи успехи.

 20.5.2019  „Пусть всегда будет солнце" 2019


© soustraldzha.org

Шестият областен кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце" се проведе в Ямбол в салона на Държавен куклен театър на 19 май 2019 г. Участваха общо 148 деца и ученици от общините Ямбол, Елхово и Стралджа. За втора поредна година учениците на СУ „П. К. Яворов“ печелят призови места на областния кръг.
I място мажоретен състав с танц „Россия“ VIII- X кл.
I място танцова група с танц „Харошие настроение“ I- IV кл.
III място песен „Катюша“ I – IV кл
III място песен „Ветер с моря дул“ V - VII кл
Националният фестивал за поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце 2019“ се организира от Национално движение „Русофили“ с финансовата подкрепа на Фонд „Русский мир” и със съдействието на Министерство на образованието и науката, Синдикат на българските учители, Национален Дворец на децата и Община Казанлък.
Фестивалът има конкурсен характер. Тричленно жури оценява участниците съответно по жанрове в различните възрастови групи. Отличените на първо място продължават участието си на зонален етап, който тази година ще бъде на 8 юни в гр. Стара Загора. Най –добрите изпълнители на руска песен, поезия и танц от цяла България ще бъдат поканени да участват в програмата на Националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир „Копринка“, община Казанлък в началото на месец септември тази година.

 17.5.2019  Призови места на Национален конкурс


© soustraldzha.org

Ивайло Йорданов, Вълко Стоянов и Ивелин Стоянов всички ученици от VIIIа клас на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа са отличени с II места на Националния конкурс „Детство мое - реално и вълшебно“, категория есе. В надпреварата участваха 80 броя литературни творби, разпределени в две възрастови групи. Награждаването на победителите ще се състои на 31.05.2019 година в Градската художествена галерия „Вароша“ гр. Ловеч.

 15.5.2019  ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗПРАЩАНЕ НА АБИТУРИЕНТИ


© soustraldzha.org

Млади, красиви и ентусиазирани абитуриентите на Стралджа се събраха на тържествена церемония по изпращане в двора на СУ „П.К.Яворов“. Негови гости бяха кметът на общината Атанас Киров, Роска Стойкова-секретар на община Стралджа, Боряна Атанасова – председател на Училищното настоятелство, Живка Узунова –председател на Обществения съвет, Живка Йорданова- началник отдел „Образование“
Директорът на училището Валентина Маринова приветства младите хора и им пожела: „Намерете своята цел и я преследвайте! Вървете смело напред, дерзайте, сбъдвайте мечтите си, но помнете, че това става с много труд и постоянство. Бъдете себе си! Вярвайте в себе си!“
Приветствие към зрелостниците отправи и кметът г-н Атанас Киров с пожелание за здраве и смелост да мечтаят.
От името на абитуриентите на своите учители благодариха Силвия Йорданова, Ивайло Русев, Андон Иванов, Мая Дичева, Василена Минкова, Христина Апостолова, Доника Добрева.
Под звуците на училищния звънец и песента за един неразделен клас, с цветя, прегръдки и пожелания, младите хора на Стралджа през смях и сълзи се сбогуваха с учителите на родното училище, от което излизат образовани, знаещи и амбицирани да продължат следващите стъпки в живота си.
Попътен вятър и на добър час абитуриенти на випуск 2019г.!

 15.5.2019  „На чаша руски чай и българска баница“


© soustraldzha.org

На 14 май 2019 година в прекрасна атмосфера, изпълнена с любов към руската култура в СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа се проведе среща „На чаша руски чай и българска баница“. Учениците от V-VIII клас разказаха за традициите и обичаите в Русия.
За празничното настроение се погрижиха Анелия, Анита и Доника, които стоплиха сърцата на публиката с прекрасните си песни. Гости на мероприятието бяха г-жа Анна Димова – бивш преподавател по руски език в училище, учители, родители и ученици.
Всички си отидоха развълнувани, докоснати до българската и руската душевност.

 14.5.2019  Турнир по пожароприложен спорт за Купа Свиленград


© soustraldzha.org

Младите огнеборци от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа участваха на Шестия турнир по пожароприложен спорт за деца за Купа Свиленград, който се проведе на 10 май 2019 година. Отбори от цялата страна се надпреварваха в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „Щафетно бягане с препятствия”. Турнирът има за цел да популяризира противопожарния спорт, да се увеличи броя на Младежките противопожарни отряди и подрастващите да се запознаят с професията на пожарникаря и спасителя.

 13.5.2019  ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ


© soustraldzha.org

На 14 април 2019 в ПГ „Васил Левски“ гр. Ямбол се проведе областен кръг от международното състезание ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ в което взеха участие 109 ученици. Състезанието се провежда всяка година на три езика - английски, немски и руски в 5 възрастови групи.
СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа беше представено отлично от 11 ученици в 4 от възрастовите групи и с това доказаха както на себе си, така и на останалите своите знания по английски език:
Първо място - Йордан Бойчев Бойчев - 4 клас, Васил Пламенов Киров – 9 клас и Мая Дичева Дичева – 12 клас.
Второ място - Стиван Ванев Николов - 6 клас
Учениците са изключително доволни от постиженията си и са по-мотивирани от всякога да участват в и печелят още много състезания в тази област.

 12.5.2019  ХVІІ Национална олимпиада по информационни технологии, Враца 2019


© soustraldzha.org

На 10 май 2019 година бе даден старт на ХVІІ Национална олимпиада по информационни технологии, чиито домакини са РУО – Враца и ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, с подкрепата на кмета на община Враца Калин Каменов. 171 участници от 31 града на страната защитиха своите проекти, демонстрираха знания, умения и компетентности.
Ивайло Йорданов, ученик от VIII клас на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа участва във финалния кръг с проект в направление „Мултимедия“ и след отлично представяне в двата модула- решаване на тест защита на проект с краен резултат 5,75 се класира на осмо място. Браво!!!

 12.5.2019  Състезание по първа помощ за ученици


© soustraldzha.org

БЧК-Ямбол организира състезание за Ученически екипи по първа помощ. По регламент осемте отбора преминаха през четири пункта и се оценяваха от съдии-квалифицирани лектори по първа помощ и доброволци на БМЧК. На първи пункт се проверяваха теоретичните знания. На втори и трети пункт, участниците действаха по предварително зададени ситуации, в които е необходимо да се окаже помощ на две пострадали лица. В хуманната инициатива на БЧК, свързана с оказване на първа помощ и спасяване на човешки живот отборът на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се представи отлично и се класира на второ място. Честито!

 9.5.2019  Добри практики - бинарен урок "Един ден на планетата математика"


© soustraldzha.org

На 08.05.2019 г. в СУ „П. К.Яворов“ гр. Стралджа се проведе бинарен урок в 5а клас по математика и информационни технологии. Учителският екип заложи на новите технологии в процеса на обучение, което предизвика голям интерес у учениците. Петокласниците се отправиха на пътешествие към планетата математика. Попадайки в страната Геометрия те преминаха през различни препятствия - решаваха задачи свързани с намиране на лице на изучени геометрични фигури, рисуваха на компютър, провериха знанията си с решаването на интерактивен тест. Така по един нестандартен и ефективен начин се съчетаха знанията и уменията по двата предмета. Урокът мина неусетно, а учениците бяха щастливи и доволни.
Присъстващите гости – г-жа Петя Деновска, старши експерт по математика в РУО, директорът на училището – г-жа Валентина Маринова, учители от училището и областта споделиха, че са наблюдавали урок, творчество на двамата учители, което прераства в творчески процес на учениците. Защо? Защото на границата на науките е винаги интересно, защото дейностите там предизвикват висока мотивация. А това е главната цел на образованието –да увлечеш учениците, да провокираш творческо търсене и познавателна активност!

 2.5.2019  Парад на здравето и MasterChef състезание


© soustraldzha.org

С „Парад на здравето”, в който се включиха учениците от 1б клас при СУ ”П.К.Яворов” – гр.Стралджа приключи месец април. В мероприятието учeниците показаха знания за здравословното хранене, спазване на лична хигиена и спорт и въздействието им върху техния живот. Децата участваха с песни, стихотворения и игри, а за финал имаше и MasterChef състезание – „Здравословни сандвичи”. Децата проявиха много старание и творчество.

 2.5.2019  Денят на Земята


© soustraldzha.org

Денят на Земята 22 април, е празник отбелязван от над половин милиард души в света. Целта на този ден е да подтикне човечеството да е по- внимателно към околната среда на планетата Земя. В този ден учениците от начален курс на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа дадоха своя принос, като почистиха училищния двор. С голямо желание и ентусиазъм подкрепиха каузата за една по- чиста среда на живот.

 30.4.2019  Областен кръг на Националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“.


© soustraldzha.org

На 25.04.2019 година в залата на ЦПЛР- Общински детски комплекс – гр Елхово се проведе областния кръг на Националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“. В него участваха отборите взели първи места на общинските етапи на викторината в област Ямбол – отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски “ гр . Елхово и на СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа.
Компетентно жури в състав: полицейски инспектор Георги Бакалов от РУ – Елхово, инструктор Петър Райчев и Добриела Праматарова – специалист от БЧК – Ямбол оцениха знанията на състезателите и класираха нашето училище на второ място.

 26.4.2019  Компютърни рисунки на тема Великден


© soustraldzha.org

Децата от група за занимания по интереси "Творя и играя с компютър" - 4 клас с ръководител Красимира Танева представят своите компютърни рисунки на тема Великден. Вдъхновени от цялата красота на природата и фолклора, преплели в хармония цветове и багри, четвъртокласниците изразяват своето вълнение от предстоящия празник.

 25.4.2019  Общински конкурс "Възкресение Христово"


© soustraldzha.org

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, в който се обявява възкръсението на човечността, скромността, мъдростта и победата на светлината над тъмнината, в общинския конкурс за изработка на великденско рисувано яйце "Възкресение Христово" бяха отличени четирима ученици от групата за занимания по интереси "Аз творя!" при СУ"Пейо Яворов". С призовото трето място в своята възрастова група (I-IV клас) са наградени Станислав Тонков и Александър Василев - ученици от III клас, а четвъртото място получиха Габриела Митева и Веселина Стефанова - ученици от IV клас. Изработените от тях великденски яйца, отличаващи се с изключителна красота и блясък, успяха да придадат основния смисъл на предстоящия Великден, а именно - упованието и вярата в доброто.

 24.4.2019  Учебна евакуация по пожарна безопасност


© soustraldzha.org

Днес в СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа беше проведена учебна евакуация по пожарна безопасност. В учебната тревога участваха доброволци от БЧК - Ямбол и служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, които показаха висок професионализъм. С благодарност към тяхната мисия да опазват нашето здраве и живот!

 24.4.2019  Великденски благотворителен базар


© soustraldzha.org

Училищният ученически съвет при СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа организира Великденски благотворителен базар. Приканват се всички, които имат желание и възможност да се присъединят към благородната кауза като закупят ръчно изрисувани и декорирани яйца и картички.

 24.4.2019  Първо място на конкурс за детска рисунка „Великден през моите очи”


© soustraldzha.org

На 23 април 2019 година в Народно читалище „Пробуда – 1909“ бяха обявени резултатите от конкурса за детска рисунка „Великден през моите очи”. На първо място е Тони Йорданова Йорданова, ученичка от VIа клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа. Честито!

 24.4.2019  23 април Световен ден на книгата


© soustraldzha.org

На 23 април Световен ден на книгата учениците от 2а клас на СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа проведоха празник на народното творчество. Децата емоционално се превъплатиха в образите на герои от народните приказки. Споделяха поуките от тях чрез пословици и поговорки, изпълняваха народни песни. Обещаха си винаги да черпят от богатството и мъдростта на българското народно творчество.

 22.4.2019  V Географски фестивал - град Стара Загора


© soustraldzha.org

Учениците от СУ “Пейо Яворов“ град Стралджа за първи път участваха на V Географски фестивал в град Стара Загора, който се проведе на 20 и 21 април. Под името Географски детективи в състав: Даниел Колев- капитан 7а клас, Мирослав Минков 6а клас, Мартин Минков 6а клас и Андон Иванов 12а клас, учениците се изправиха срещу 50 отбора от цялата страна в състезанията: Географиада и Разходка с изненади. Като дебютанти се представиха достойно! Незабравими за тях ще останат срещите с проф. Христо Пимпирев, доц. Георги Бърдаров и много ученици от цяла България. Те показаха, че учениците от нашето училище са умни, интелигентни и успяващи!

 22.4.2019  Бронзов медал от международен конкурс


© soustraldzha.org

Приключи десетият юбилеен международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници", организиран от Община Хасково, Фондация Еврика, ОНЧ "Заря-1858" и Компютърна школа „Вале”- Хасково с подкрепата на Еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.
От участието си в конкурса в направление “Компютърна рисунка”, ІV група – 11-12 години, нашият възпитаник Мирослав Стоянов Минков, ученик от VI клас е отличен с бронзов медал. Поздравления!!!

 19.4.2019  Невероятният пътешественик Росен-Андрей Охеда


© soustraldzha.org

На 18.04.2019г., невероятният пътешественик Росен-Андрей Охеда, който е посетил 171 държави гостува в СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа! С него беше и Панайот Чанков - Човекът - Вдъхновение! Преди 15 години Понко не е могъл да се движи самостоятелно, но заради неуморният си дух, гигантски - усилия, воля, сърце и труд, днес е сред най-силните състезатели по канадска борба в света!

 17.4.2019  ИЗЛОЖБА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА


© soustraldzha.org

„Сътворяваме чудеса от изхвърлени неща“ е мотото на организираната изложба в СУ „П.К.Яворов“ по случай Деня на Земята – 22 април.
Представените предмети са изработени от ненужни отпадъчни материали. Те са дело на учениците и техните родители, които с въображение и креативност им придадоха нов живот.
Целта е да се провокира творческото мислене на децата, като се опитат да създадат нестандартни играчки и предмети от отпадъци за изхвърляне.
Това повторно използване на опаковките за създаване на нещо ново, помага на учениците да погледнат по различен начин на заобикалящия ги свят и да разберат, че всеки може да даде своя принос към опазването на природата.

 17.4.2019  140 години от приемането на Търновската конституция


© soustraldzha.org

На 16 април 2019 година в СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа тържествено бе отбелязана 140 - годишнината от приемането на Търновската конституция. Ученици от IXа и XI клас отдадоха заслуженото уважение към делото на "бащите-основатели" на съвременната българска държава, изработили една от най-модерните и демократични конституции в Европа. Основният извод, произтичащ от историята на Търновската конституция е, че демокрацията не е даденост, а ценност, която трябва да се отстоява всеки ден.

 16.4.2019  XV Национална олимпиада по география и икономика.


© soustraldzha.org

За първи път ученик от СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа участва на Националната олимпиада по география и икономика, която се проведе от 12 до 14 април 2019 г. в гр. Видин. Седмокласникът Даниел Панайотов Колев зае 18 място в страната от 29 участника с актив 201 точки. Това отлично представяне ще му даде възможност да натрупа повече опит и да завоюва бъдещи призови места.
На XV Национална олимпиада по география и икономика за три дни в гр. Видин си дадоха среща най-талантливите и най-знаещи млади географи от Република България. В олимпиадата участваха 90 ученици, обособени в три възрастови групи: VII, VIII-IX и X-XII клас.

 14.4.2019  Празничен концерт - 12.04.2019 г.


През месец април отбелязваме патронния празник на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа. За пореден път ние, учители и ученици, се отдаваме на песни, танци и стихове, за да отбележим тази светла за нас дата. Ден, в който ни събира радостта, че сме част от едно цяло, от едно голямо семейство- нашето училище. Училище с традиции, иновации, модерно мислене и стотици реализирани възпитаници.
Нека си пожелаем творческо вдъхновение, завоюване на нови висоти, а мечтите и надеждите да не ни напускат!

Тържествен концерт - 12.04.2019 г.

 11.4.2019  Ден на ученическото самоуправление.


© soustraldzha.org

На 11 април 2019г. учениците на СУ "П. К. Яворов" град Стралджа за пореден път влязоха в ролите на преподаватели, на управленци, на помощен персонал. Денят започна с работна среща в учителската стая. В рамките на ученическото самоуправление те организираха учебния процес, решаваха проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности. В коридорите дежуриха млади учители, усмихнати, но строги. Учениците проведоха часове по български език и литература, математика, английски език, информационни технологии, химия, биология, физика, история, география и икономика, технологии, музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт. Директорът Симона Тодорова и заместник-директорите Антон Кавалджиев и Ивайло Йорданов посетиха учебни часове и наблюдаваха работата на своите колеги, като им дадоха ценни съвети.
В края на деня се направи заключителна среща в учителската стая и учениците споделиха впечатленията си от извършената дейност. Водещо беше мнението за ден, изпълнен с емоции и предизвикателства от различно естество. Изводите, които направиха, бяха за отговорност и внимание във всяка извършена дейност.
В края на срещата директорът на училището госпожа Валентина Маринова връчи сертификати за учстие в Деня на ученическото самоуправление.


 9.4.2019  Допуснат проект до национален кръг на НОИТ


Проектът на Ивайло Йорданов, ученик от VIII клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа е допуснат до национален кръг на НОИТ. Крайното класиране ще се определи след решаване на тест и защита на проекта в периода 10-12 май, 2019. Браво!

 9.4.2019  „Засаждаме бъдеще”


© soustraldzha.org


В първия ден на пролетната ваканция учениците от 6 б клас на СУ „П.К.Яворов“ посадиха в двора на училището 20 броя красиви дръвчета от вида явор като втора награда от кампанията „Засаждаме бъдеще” на орг. „Когато станем 100 000- ще посадим гора”, която бе проведена с подкрепата на Daikin. Учениците работиха с радост и ентусиазъм убедени в необходимостта от повече зеленина, чист въздух и красота в нашата жилищна и работна среда. Спечелени за „зелената” кауза децата реализират своята мечта един ден да се съберат под клоните на „своите” дръвчета и вече пораснали да си спомнят вълненията и трепетите на ученическите дни. Благодарим на чичо Жечо и медиаторите на училището, които помогнаха в засаждането. Помогнете да опазим дръвчетата, за да пораснат заедно с нас и да красят и разхлаждат училищния ни двор.

 8.4.2019  Тържествен концерт по случай патронния празник на училището


© soustraldzha.org

 7.4.2019  „Ние вече сме грамотни“


© soustraldzha.org

На 29.03.19г. учениците от Iв клас при СУ „П. Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Ние вече сме грамотни“. Празникът на буквите е най-големия празник в първи клас. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента, в който с гордост първокласниците да заявят „Мога да чета и пиша“. Букварът е златното ключе към знанието. Децата от Iв клас се разделиха с него без тъга, приветстваха Читанката и поеха по дългия път на познанието. Гостите на тържеството бяха въведени в Царството на буквите с много песни, танци, стихчета и драматизация на приказка. Децата участваха в различни игри – редиха българска поговорка, отгатваха гатанки и откъси от приказки. А в последната игра имаха възможността да се представят и посочат своята буква.
Всички първокласници получиха специални поздравления и подарък книжка от г-жа Валентина Маринова, директор на училището. Тя им пожела да бъдат все така умни и любознателни деца.

 3.4.2019  EUROSCOLA 2019


© soustraldzha.org

На 21 март двадесет и четирима ученици от СУ "П.К.Яворов" взеха участие в издание на EUROSCOLA 2019 във Страсбург, Франция. От 8ч. сутринта до 18 вечерта учениците изкараха един пълен работен ден в ролята на депутати заедно с 500 свои връстници от 20 страни членки на ЕС. Програмата за деня включваше представяне на училищата и страните, като нашите представители бяха Мая Дичева и Васил Киров; среща и разговор с евродепутатите г-н Едуард Мартин, и г-н Луис Мартинес; работна среща, дискусия и обсъждане на казуси по групи на шест основни теми – Бъдещето на Европа, Околна среда и възобновяема енергия, Сигурност и човешки права, Миграция и интеграция, Европейски избори и Младежка заетост. След разискване по темите всяка група трябваше да избере говорител, който да представи обобщение – доклад по темата, както решение или предложение, което трябваше да се гласува от всички останали дали да влязат в сила или не. Накрая на работния ден се състоя игра между четири отбора – зелени, бели, сини и жълти с 4 състезателя. Кастинга на тези 16 участници се проведе чрез анкета, на които всичките 500 евродепутати трябваше да отговорят. Някои държави останаха изобщо без участник в играта, а България излъчи цели два състезателя – Васил Киров и Милена Станчева. Надпревара вървеше точка за точка, когато накрая останаха синият отбор, в който бе Милена Станчева, и зеленият, в който бе Васил Киров. След един последен въпрос, зеленият отбор получи решаващата точка и спечели играта, а заедно с това и ръкоплясканията на публиката. Като за финал, участниците в Евроскола вдигнаха знамената на държавите членки високо във въздуха и така закриха събитието.
Освен участието си в Европейския Парламент, групата имаше възможността да разгледа забележителностите на града с помощта на екскурзовод. Особено внимание се отдели на величествената 142 метрова катедрала. Красотите на града оставиха още по-ярък отпечатък с едночасовата разходка с корабче по река Ил.
На територията на Германия, преди отлитането за София, учениците направиха и двучасов престой в красивото градче Улм.


 29.3.2019  Класиран ученик за националния кръг на олимпиадата по география и икономика


Седмокласникът Даниел Панайотов Колев от СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа е допуснат до участие в националния кръг на Националната олимпиада по география и икономика, който ще се проведе от 12-14.04.2019 г. в гр. Видин.
Гордеем се с Даниел, който доказа, че положените усилия винаги се възнаграждават!

 27.3.2019  Училищен кръг на Националната викторина по Безопасност на движението по пътищата „Да запазим децата на пътя“


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се проведе училищният кръг на Националната викторина по Безопасност на движението по пътищата „Да запазим децата на пътя“. По регламент учениците от I-IV клас участваха в два кръга - викторина и сглобяване на пъзел, а отборите от V- VII клас в три - решаваха листовки, отговаряха на тест-въпроси и подреждаха пъзел - пътен знак.
Целта на викторината е учениците да затвърдят знанията си за правилата за движение по пътищата, да изградят житейски умения за съхранение на човешкия живот на пътя.
Компетентно жури от комисията по БДП в училище оцени резултатите. Ето и класирането:
I-IV клас
1 място - IVб клас
2 място - IVв клас
3 място - IIIа клас
V- VII клас
1 място - Vб клас
2 място - VIIб клас
3 място - VIб клас
Честито на наградените!

 26.3.2019  ”Празник на буквите”


© soustraldzha.org

Месец март празнува, празнуват и децата от Iб клас при СУ „П.К. Яворов”- гр. Стралджа, защото гордо 24 ученика могат да извикат - „Вече можем да четем”. Седем месеца, след като прекрачиха страхливо училищния праг, те отбелязаха ”Празник на буквите” заедно с всички други празници през месец март. На своя празничен ден - 22.03.2019г. присъстваха родители и гости. Учениците получиха специални поздравления и книжка от директора на училището г-жа В. Маринова с пожелание да продължават, да бъдат все така любознателни и умни ученици.

 25.3.2019  25 март - Ден на търпението


© soustraldzha.org

С много ентусиазъм и интересни идеи учениците от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа отбелязаха 25 март - Денят на търпението, като проведоха дискусии, поставиха информационни табла в класните си стаи с апел за търпение и толерантност, носеха отличителни символи, стикери с послания. В начален курс се пяха песни на същата тематика, които се обединяваха от общата идея за по- често проявяване на тази християнска добродетел в нашето ежедневие, за повече хармония в човешките взаимоотношения.

 20.3.2019  За един по-добър, по-богат и по-справедлив свят!


© soustraldzha.org

За втора поредна година СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа “ се включи в инициативата на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“. Целта е децата да се запознаят с глобалните цели за устойчиво развитие на света и да поемат ангажимент за бъдещето на планетата Земя.
На 19 март 2019 година в IIIб клас се проведе учебно занятия, подчинено на една от глобални цели „Изкореняване на бедността“.
Учениците участваха активно – отговаряха на поставените въпроси и чрез рисунките си отправиха послания да заживеем в един по-добър, по-справедлив и по-отговорен към планетата свят. Сериозното отношение на децата към разискваните проблеми бе доказано с разказаните лични истории. Един от начините да се борим с бедността е образованието. Накрая децата отговориха на въпроса „Кой е най-големият урок в света?“ Планетата Земя е наш единствен дом. Ние трябва да познаваме проблемите ѝ и причините за тях. Важно е хората да осъзнаят, че Земята е отговорност на всеки един човек.

 14.3.2019  Ученик от СУ "П.Яворов" с трета награда за фотография


© soustraldzha.org

С III място отличиха Ивайло Йорданов Йорданов, ученик от VIII клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа в Националния конкурс „Водата – извор на живот“, раздел фотография, организиран от Националния дворец на децата, Община Бургас и Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
Конкурсът се проведе в три основни раздела – фотография, изобразително изкуство и литературно творчество.
Награждаването ще се състои на 22.03.2019 година в Културен център "Морско казино". Поздравления на Ивайло за поредния успех!

 13.3.2019  Ученически състезания по волейбол


© soustraldzha.org

На 12.03.2019 година физкултурния салон на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се превърна в център на ученическите състезания по волейбол, част от Националния спортен календар на МОН. В надпреварата участваха отбори от училища на градовете Ямбол, Елхово и Стралджа. Нашето училище се представи с два отбора - девойки VІІІ- Х клас и юноши ХІ-ХІІ клас. Участниците бяха подкрепяни бурно от публиката, която се наслади на играта на момчетата. Благодарим Ви за труда и емоциите.
Ето и крайното класиране:
Юноши XI-XII клас
1. ПГ „Васил Левски“ гр. Ямбол
2. СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа
3. ПГ „Св. Климент Охридски“ гр. Елхово
Девойки VIII-X клас
1. ПМГ „Атанас Радев“ гр. Ямбол
2. ПГ „Св. Климент Охридски“ гр. Елхово
3. СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа

 12.3.2019  Планетата на доброто


© soustraldzha.org

На 7.03.2019 г. учениците от 6 б клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа проведоха един забавен и нетрадиционен час под надслов "Планетата на доброто”, за да засвидетелстват как всеки един от тях бидейки уникална личност е всъщност и една малка, уникална планета, която се движи в орбитата на добротата.
Учениците пяха, рецитираха, драматизираха, играха игри, разискваха, споделяха свой опит, преживявания и чувства. Всеки намери най-добри думи, с които да охарактеризира свой съученик и така да осъзнае как у отделния човек винаги може да се открие доброто като черта на характера, като постъпка или намерение.
Децата с благодарност посрещнаха топлите думи на директора г-жа В. Маринова и обещаха да бъдат добронамерени в семейството, в училището и обществото и да помнят завинаги поученията на този вълнуващ урок.

 8.3.2019  Цветя за дамите от СУ "П.К.Яворв"


© soustraldzha.org

8 март – Денят на майката и съпругата, на любимата девойка и на вярната приятелка.
Ден за израз на възхищение, на благодарност и преклонение пред най-красивите и нежни създания в света.
Цветя от името на кмета г-н Атанас Киров на всички жени от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа поднесе заместник кметът г-н Иван Иванов, с пожеланието да се чувстват специални, обичани и щастливи.
Жената е вълшебно цвете,
донасящо безкрайна радост,
създадено от боговете
да ни дарява страст и младост.

Жената е опора вечна,
по силна даже от мъжете
Любов – даряваща
ни вечност, а в същност виж я…
Нежно цвете.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 7.3.2019  Инициатива „Играя и уча” с издателство „Клевър Бук”


© soustraldzha.org

Първокласниците от СУ „П.К Яворов” гр. Стралджа поканиха издателство „Клевър Бук”на 1 март за да поиграят и учат заедно. При малките ученици най-ефективно се учи чрез игра. И една от мисиите на издателството е да помага на децата, да придобиват знания и умения по забавен и незабравим начин. Чрез мисловни карти, учениците разкриваха интересни факти за живота около тях, отгатваха гатанки, решаваха задачи, попълваха кръстословици и др. С играта „Смях карти” няколко от учениците с жестове и мимики изиграваха животно, професия или спорт, а останалите познаваха какво се имитира. След разиграването на игрите децата получиха награди и много усмивки на лицата.


 5.3.2019  „Литературни истории и истории в литературата"


© soustraldzha.org

Единадесетокласниците при СУ "Яворов" проведоха среща разговор под мотото „Литературни истории и истории в литературата", като в центъра на тяхното внимание се оказа красивата, но и трагична любовна история между Пейо Яворов и Мина Тодорова, момичето с „две хубави очи“. Учениците представиха материалите от своите проучвания и анализи под наслова „Хроника на една забранена любов“, прозвучаха откъси от писма на поета и неговата любима, както и стихове от емблематични за Яворовата интимна лирика творби.
Срещата приключи с обещание за нов разговор, визиращ сложните отношения на Яворов и Лора Каравелова.

 2.3.2019  ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!


© soustraldzha.org

„Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя,
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.“
С пожелание за здраве, радост и много сбъднати мечти учителите и учениците от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа посрещнаха Баба Марта. С голям ентусиазъм и грейнали очички, тя беше очаквана от най-малките ученици и тържествено посрещната от малчуганите в начален етап.
С идването на Баба Марта природата се пробужда от зимния сън и всички очакваме идването на пролетта. Нека я посрещнем здрави, окрилени от надеждата за началото на нещо ново, усмихнати и щастливи.
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

 1.3.2019  "Полицаят е мой приятел и учител"


© soustraldzha.org

Началникът на РУ - Стралджа Йордан Йорданов награди Христо Йорданов, Александър Станчев и Ива Танева, ученици от V клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа за отлично предтавяне на областно ниво в конкурса за рисунка на тема "Полицаят е мой приятел и учител".
Г-н Йорданов поздрави децата за прекрасните рисунки и им пожела още по-големи бъдещи успехи. Проявата се провежда във връзка с планираните дейности по Програма "Детско полицейско управление". Целта е ангажиране на свободното време на децата и популяризиране на полицейската професия.

 1.3.2019  Приказно пътешествие


© soustraldzha.org

На 26.02.19г. учениците от Iв клас при СУ „П. Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Приказно пътешествие“. Класната стая се превърна във вълшебна приказка. Децата влязоха в ролите на приказните герои Кума Лиса, Кумчо Вълчо, Баба Меца, Мишлето, Червената шапчица, Хитър Петър. А малката книжка – веселушка се превърна в тяхна вярна дружка. Изпяха песните за Червената шапчица и Хитрото мишленце. Направиха драматизация на приказките „Врана и Лисана“, „Двете козлета и двете козички“, „Три сестрички пеперудки“.
Децата показаха, че са любознателни и обичат да четат приказки. И както всяка приказка има край, така и „Приказното пътешествие“ на учениците от Iв клас приключи. Край нямат само добрите неща, които може да направи всеки от нас.

 27.2.2019  Ден на розовата фланелка


© soustraldzha.org

За поредна година СУ „П. К. Яворов” гр. Стралджа подкрепи инициативата „Ден на розовата фланелка”. Тя е посветена на превенция срещу тормоза в училище, като началото ѝ е поставено от двама канадски ученици. В знак на подкрепа на тормозен техен съученик, през 2007г., те подемат инициативата да се облекат в розови тениски. На 27 февруари 2019г. и нашето училище се оцвети в розово. Ученици от различните класове се включиха в този ден, обличайки се с дрехи в символичния цвят, носеха лентички, стикери и балони, отправящи посланието за ненасилие в училище. Учениците от УУС изработиха табло, с което да запознаят съучениците си с идеята, която носи този ден. Те раздаваха ръчно изработени стикери, призовавайки всички да се включат в тяхната инициатива. Кулминацията на деня бе в голямото междучасие, където учениците преминаха по пътеката на приятелството и след призива на УУС всички да се стремим към доброто в себе си, се наредиха във формата на сърце съпричастни към този ден, участниците завършиха мероприятието с бурни аплодисменти.
 25.2.2019  Трето място на Национален ученически конкурс


© soustraldzha.org

КПД „Родно Лудогорие”, гр. София и клуб „Родолюбие“ при ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Попово, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, организират традиционния поход „По пътя на Бедреддин”. Походът е съпроводен с организиране и провеждане на национален ученически конкурс за мултимедийни проекти, есе, стихотворение и рисунка „По пътя на Бедреддин”.
Елиза Фиоренцо Пидес, ученичка от VII на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се класира на трето място - раздел презентации. Честито!

 21.2.2019  Благотворителен базар с мартеници


УУС на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа подреди във фоайето красив базар за мартеници, изработени с много любов и вяра. Истински произведения на изкуството могат да се купят от богато отрупаните с разнообразни мартеници маси на училищния базар. Баба Марта е празник, на който закичваме за здраве и късмет, а в нашето училище всички вярваме, че тези мартеници ще донесат здраве и щастие на дете в нужда.

 21.2.2019  "От извора"


"Да дадем на жадния да пие вода е добро, но още по-добро е да му покажем извора да пие сам до насита. Извор на жива вода е българският фолклор. Това са здравите корени на нашата нация’’. С тези думи започнаха тържеството си ,,От извора‘‘ учениците от ЦДО- 4а клас, посветено на народното творчество. В чест на празника децата бяха облечени в народни носии. Красотата на народната носия отразява светогледа на българина, неговия бит и усет за красота. Те "пиха’’ с пълни шепи мъдрост и красота, нежност и човеколюбие от българския фолклор. Децата пяха народни песни, доставиха емоционална наслада с ръченицата на Лазар Дъбака и Христина, предизвикаха сълзи от смях с героините на Чудомир, а накрая всички изиграха кръшно българско хоро.

 20.2.2019  146 години безсмъртие


© soustraldzha.org

На 19 февруари 2019г. се навършват 146 години от обесването на Васил Левски. Учениците от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа изразиха своята огромна и силно искрена почит към безкрайно славното име на Апостола на свободата, който в тъмните за българите времена на робство, се утвърждава като икона, носител на вярата за свободата. Чрез стиховете, носещи малка пламенна част от душата на Дякона, децата от IIIб клас успяха да предадат общото чувство на дълбоко преклонение пред делата на Левски, за който свободата е семе, което трябва да покълне в сърцето на народа, след което той да извърви дългия път към огнения пантеон на справедливостта и величавото пространство на героизма. Въплъщавайки се в ролята на Апостола, учениците осъзнаха колко значима личността му в българската история.
На фона на портретите на Апостола и българския трибагреник учениците от 3в клас проведаха час по родолюбие „Кой е тоя синеок герой? С ентусиазъм и желание децата събраха снимки от живота и дейността на Апостола, показаха знания за живота на Васил Левски “, рецитираха стихове, пяха патриотичи песни.
Учениците от Iа, IIа, IIб и IIIг клас проведоха спортно състезание, наречено "Лъвски скок", в памет на Апостола на свободата Васил Левски. Излъчените победители получиха награда-грамота.

 7.2.2019  Приключи националният конкурс за ученици "Любовта в нас"


© soustraldzha.org

Ученици от СУ“П.К.Яворов“ гр. Стралджа заеха призови места на Двадесет и втория национален конкурс „Любовта в нас“, Варна 2019, раздел компютърна презентация
Възрастова група VIII-IX клас
Ивелин Димитров Стоянов, III място
Възрастова група Х-XII клас
Петър Райнов Райнов, III място
Журито разгледа и оцени 127 творби на 120 участници от 34 населени места.
Наградите ще бъдат връчени на 16 февруари 2019 г. в гр. Варна
Браво!

 4.2.2019  Училищна конференция „Насилие в училище“


© soustraldzha.org

Много трудно, почти невъзможно е да отвориш врата, която е заключена, освен ако не си много, много силен. На ако имаш ключ, само трябва да го поставиш в ключалката, да го завъртиш и ето, че вратата е отворена. Понякота когато приятелите се скарат, те много приличат на заключени врати, не искат да слушат никого и не искат да отварят на никого. Но ако имаш ключ към душата на твоите приятели, ти ще бъдеш способен да им помогнеш да отключат своите проблеми. За щастие има такива ключове, които могат да те улеснят в този процес. Можеш да се научиш да ги използваш. Те са много полезни, защото позволяват на твоите приятели да се чувстват удобно, когато говорят за своя конфликт. Темата „Насилие в училище“ е повече важна, за нея трябва да се говори. С тази убеденост Училищният ученически съвет и учениците от V клас при СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа подготвиха и реализираха една интересна и полезна среща, на която се разиграха различни варианти и ролеви игри за ефективно посредничество при разрешаването на конфликти.

 29.1.2019  Euroscola 2019


© soustraldzha.org


ПОКАНА
до всички ученици, желаещи да подадат мотивационни писма за участие в спечеленото състезание – „Евроскола“ ден в Европейския парламент
на 21.03.2019 г. в град Страсбург, Франция
Условия за участие:
• да сте на възраст от 16 до 18 години, без налагани наказания;
• да познавате събитието и да сте подготвени как ще участвате в него;
• да спазите срока за подаване на мотивационното писмо-заявление при касиер-деловодителя в СУ „П. К. Яворов“;
• да имате високо ниво на свободно владеене на английски език /приложете копия от сертификати, ако имате/;
• да имате доказан принос в дейностите, утвърждаващи авторитета на СУ „П. К. Яворов“;
• да притежавате отлични умения и знания за дебатиране какво представлява Европейския съюз, неговите институции и дейността на Европейския парламент;
• да разполагате с пълномощно/декларация от ДВАМАТА родители за пътуване сами в чужбина, ако бъдете одобрени.
УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ,
Започва подаване на заявления-бланки с Вашата мотивация и опит за участие в инициативата, финансирана от Европейския парламент –Евроскола!
Благодарение на блестящото представяне на регионално състезание в град Сливен на нашия отбор– Мая, Силвия и Ивайло от ХІІа клас, заедно с Калоян и Петър от ХІ клас, през месец март 2019 година, 24 ученици от нашето училище ще могат да участват в събитието за младежи в град Страсбург, Франция.
Ако имате интерес да участвате в него, изтеглете бланката-мотивация от сайта на училището ни, раздел документи, попълнете я собственоръчно, подпишете и я внесете в деловодството на училището най-късно до 01.02.2019 г.
На 4.02.2019 г. КОМИСИЯ от 5 учители (директора на училището, педагогическия съветник, ръководителя на отбора и двамата преподаватели по английски език) ще заседава и сформира екипа от 24ученици, които ще представят в дебатите България, града ни и училището.
Желаем Ви успех!

 28.1.2019  Възстановяване на учебните занятия


Уважаеми ученици,

Уважаеми родители,

Информираме Ви, че учебните занятия в СУ"П.К.Яворов" гр. Стралджа се възстановяват от 29.01.2019 година.

 23.1.2019  УДЪЛЖАВАНЕ НА ГРИПНАТА ВАКАНЦИЯ


Уважаеми ученици,

Уважаеми родители,

Информираме Ви, че на 23.01.2019 г. на заседание на Регионалната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания е взето решение учебните занятия във всички учебни заведения в областта да бъдат преустановени за още 5 дни, считано от 24.02.2019 г. до 28.01.2019 г. вкл.

Oстаналите противоепидемични мерки остават в сила до следващото заседание на комисията - на 28.01.2019 г.

 17.1.2019  ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ


Информираме Ви, че Регионалната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания взе решение за преустановяване на учебния процес в учебните заведения във всички общини на област Ямбол считано от 18.01.2019 г. до 23.01.2019г. включително. Учебните занятия в СУ "П.К.Яворов" ще бъдат подновени на 24.01.2019 година - четвъртък

 14.1.2019  141 години от рождението на нашия патрон


© soustraldzha.org

С поклонение пред паметника на Пейо Яворов и поднасяне на венец учители и ученици от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа отбелязоха 141 години от рождението на поета, драматург и революционер.
Роден на 13 януари 1878г./по стар стил – 1 януари/.
Една единствена година пребиваване в Стралджа го свързва с нашия край. И определя завинаги специалното внимание към този колос на българската литература.

 12.1.2019  Заслужена победа на учениците от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа в регионално състезание „Евроскола“


© soustraldzha.org

Поредно състезание за ученици между 16 и 18 години "Евроскола", за региона на Сливен и Ямбол.
На 12 януари 2019 г., между 9:00 и 14:30 часа, в зала "Май", СУ "П.К.Яворов"- Стралджа се конкурира в своите знания за ЕС и мястото ни в него с 4 отбора от Сливен - ППМГ "Добри Чинтулов", ПГПЗЕ "Захарий Стоянов", 5-то СУ "Пейо Яворов" и Професионална гимназия по икономика "Д-р Димитър Табаков" и 4 отбора от Ямбол - ПМГ "Атанас Радев", ЕГ "Васил Карагьозов", ПГХТТ, ПГИ "Г.С.Раковски".
Жури в състав Теодор Стойчев - председател на журито, ръководител на Бюро на ЕП в България; Владимир Уручев - член на ЕП, група на ЕНП и Нено Ненов - акредитиран парл.сътрудник на Ева Майдел (ЕНП). На откриването присъства и заместник-кмета на Община Сливен г-н Стоян Марков.
Петимата състезатели убедиха журито и публиката в това, че въпреки, че са единствен отбор от малък общински град смело заявяват знания и изказват мнение. Ивайло Русев изтегли темата „Награди връчвани от Европейския парламент- ЛУКС, „Карл Велики“ и награда за европейски гражданин“. Журито бе впечатлено от факта , че знаеха всички лауреати и нещата за които са отличени. На въпрос, кой или кого биха номинирали за европейски гражданин, те заявиха, че това заслужават майките от „Системата ни убива“, след като същите взеха наградата за „гражданин на България“. Изложението на български език бе в ръцете на Петър Райнов, Калоян Йорданов и Ивайло Русев. След това по регламент следваше резюме на английски, което бе представено от Силвия Йорданова и Мая Дичева. По-нежната част отбора се представи по-убедително. Умението да говориш на чужд език и да гледаш уверено журито пред себе си-това направи отбора победител.
Последната фаза бяха въпроси върху всички теми, които журито им задава и отговорите бяха блестящи.
Най-хубавото на цялото състезание беше увереността, която придобиха тези ученици. Преди да обявят резултатите, те бяха щастливи от представянето си. Отборите, които печелят пътуване до Страсбург бе обявено в следната последователност:
1. ППМГ "Добри Чинтулов" гр. Сливен
2. СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа
3. ПГИ "Г.С.Раковски" гр. Ямбол
4. ПМГ "Атанас Радев" гр. Ямбол
5. ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" гр. Сливен
Представянето на учениците е повод за особена гордост и за техните учители - г-жа Татяна Захариева и г-жа Галя Райнова.
По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.


 3.1.2019  Награда от Деветия международен конкурс „Слънчевите руни в българските носии и тъкани” - Силистра 2018


© soustraldzha.org

Елина Антонова Андонова ученичка от IX клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа получи награда за участието си в Деветия международен конкурс „Слънчевите руни в българските носии и тъкани” - Силистра 2018, раздел презентация. Целта на конкурса е младите хора да открият красотата в слънчевите багри, руни, знаци, форми, орнаменти, втъкани в народната носия от родното място, като ги извадят от раклата на баба или потърсят в Етнографския музей и сбирки; да повишат интереса си към изкуството на самобитните майстори при везане и тъкане на българската национална носия и тъкани (възглавници, ковьори, пешкири, колани и др.) от родния край.

 21.12.2018  Весела Коледа!


© soustraldzha.org

Нека коледният дух донесе много топлина в дома Ви, да умножи успехите Ви, да Ви помогне да намерите формулата на късмета и така да получите всичко, за което сте мечтали – здраве, любов и сили за бъдните дни!
Пожелаваме ви весели празници и щастлива поредна година в един осмислен живот – да съумяваме да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден –една усмивка, едно добро дело, един топъл жест! Весела Коледа!