Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 13.12.2019  Седмица на четенето - IVa клас


© soustraldzha.org

С огромно желание и неутолима жажда за знание и приключения учениците от 4 а клас посягат към книгите. Всеки месец децата четат заедно избрана книга. Те я обсъждат, споделят впечатления и съпреживяват чудесата, облечени в корица. И ако през ноември изработваха вълшебна пръчка и разучаваха куидич от „Хари Потър и философският камък“, то този месец са с коледни книги в ръка. Четат, пеят и изработват благотворителни картички и сувенири.
Учениците поканиха своите родители да споделят техните любими книжки, топъл или пък палав спомен от детството си и да почетат , за да погледнат света отново през детските очи. А добрият пример, който децата получиха, остави трайна следа у тях.

 12.12.2019  Седмицата на четенето с IV б клас


© soustraldzha.org

В седмицата на четенето учениците от IV б клас при СУ "Пейо Яворов" зарадваха по-малките деца от ДГ "Мати Рубенова", като им подариха любими детски книжки.
По-големите ученици отправиха послание към по-малките да четат повече и да не спира тяхното любопитство към книгите, защото те са нашият ключ към обогатяване на собственото ни въображение. Наситени с мъдрост, книгите ни превръщат в хора, които са готови във всеки един момент от своето личностно развитие да израстват духовно. Можем да си ги представим като верни приятели, които ще ни помагат да стъпваме уверено по пътеката на житейския поток, защото според Джон Лок: „Единствената защита срещу света е да го познаваш добре.”
Учениците от IV б и I б клас посетиха стаята за занимания по интереси. Там по-големите ученици запознаха по-малките с любопитния свят на книгите, като им прочетоха няколко интересни приказки. В знак на приятелство те им подариха любими книжки.

 12.12.2019  „Книгата е наш приятел!“


© soustraldzha.org

На 10.12.19г. по повод на Националната седмица на четенето учениците от IIв и IIIб клас проведоха мероприятие „Книгата е наш приятел!“. Децата от IIIб клас прочетоха на своите другарчета любими приказки и стихотворения. Учениците откриха поуките в тях и ги свързаха с български пословици и поговорки. Второкласниците четоха пословици, гатанки и откъси от известни приказки, които третокласниците трябваше да познаят.
На тържеството присъстваха родители, които също трябва да насърчават децата си към четене и развитие на езикови умения. Мероприятието приключи с изпълнение на песните „Червената шапчица“ и „Миши късмет“. Със своето активно участие в него учениците от IIв и IIIб клас показаха ползите, които им носи четенето. 11.12.2019  „Обособяване на Европейски кът“


© soustraldzha.org

Из ‚Дневник на нашите дейности“
Цел : „Обособяване на Европейски кът“
Ден Първи
От днес, 10.12.2019, стартираме нашите дейности по изработваме на Европейски кът.
Групата младши посланици се събрахме, обменихме идеи, планове, насоки, чертежи, снабдихме се с мултимедия, карти, картони, цветни листи, и какви ли не още, за да направим нашия кът на Европа. За днес приключихме с:
-Очертаване карта на Европа на стената
-Ръчно изработване на звездите, които по- късно ще боядисаме

Утре продължаваме!

 11.12.2019  Националната седмица на четенето


© soustraldzha.org

Във връзка с Националната седмица на четенето, учениците от 3а клас организираха събитие под надслов "Любимите книги на моите родители и учители". В инициативата се включиха и други близки на децата. Възрастните четоха откъси от любимите си книги от детството, а след това четенето с нескрит ентусиазъм продължаваше ученик от класа. Третокласниците се превъплатиха в образите на приказни герои и участваха в драматизации на любими свои приказки.
Друга интересна инициатива, която децата осъществиха е създаването на класова библиотека на 3а клас. Някой от третокласниците вече взеха за четене и първите екземпляри. След Коледната ваканция предстои разказване на прочетените от децата книжки пред класа.

 10.12.2019  Второ място в Национален конкурс „От Коледа до Васильовден“.


© soustraldzha.org

За поредна година, в навечерието на светлите рождественски празници, МОН и Националният дворец на децата организираха Националния конкурс за Народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“. Целта е да се съхранят и популяризират българските народни обичаи, да се стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.
В направление ЕТНОГРАФИЯ – СЛОВО – автентични разкази за живи и днес народни обичаи от Коледа до Васильовден, второ място в трета възрастова група (VIII-XII кл.) завоюва Мирослав Деянов Великов, ученик от Xа клас на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа. Браво!

 10.12.2019  Конкурс "Моето християнско семейство"


© soustraldzha.org

Десислава Минкова - ученичка от IV б клас при СУ "Пейо Яворов", гр. Стралджа, взе участие в конкурса "Моето християнско семейство" - гр. Поморие. Журито отличи четвъртокласничката с грамота и пожелание да не спира да рисува, още повече участия занапред, придружени от успехи.

 9.12.2019  Младшите посланици за ЕП в СУ "П.К. Яворов"


© soustraldzha.org

Завърши подбора на Младшите посланици за ЕП в СУ "П.К. Яворов". Той се извърши въз основа на подадени мотивационни писма от деветокласници и десетокласници. Момичетата и момчетата показаха голям интерес към Програмата за училища посланици на Европейския Парламент и готовност за изпълнението ѝ. Заваляха и предложенията за дейности, които заедно трябва да извършим. Първото ни събиране доказа, че ще работим не просто група ученици, а съмишленици, убедени в ползата на Програмата. Новите Младши посланици – това сме ние – Стоян, Вълко, Даниела, Илияна, Ивайло Йорданов, Станислав, Станимир, Ивелин, Маринела и Яница от 9а клас и Мирослав, Васил, Симона, Натали, Даниела, Ивайло Добринов, Десислава, Иван, Антон, Стоян и Елина.

 8.12.2019  Награди за изявени ученици


© soustraldzha.org

Кметът на Община Стралджа г-н Атанас Киров за пореден път уважи успехите на учителите и учениците от СУ „П.К.Яворов“.
Ивайло Йорданов, IX клас - за III място на VI Национален ученически конкурс ”Национален парк Рила“ – познат и непознат ” гр. Благоевград
Даная Деянова Великова, IV клас - за специалното отличие на Националния дворец на децата в Четиринадесетото издание на националния конкурс за литературно творчество и компютърнa рисунка „Морето, морето, морето…”, гр. Варна
Наградите от името на кмета връчи г-жа Живка Йорданова, началник отдел „Хуманитарни дейности“, с пожеланието: “Вярвайте в себе си, бъдете упорити и не се отказвайте от мечтите си!“

 5.12.2019  Програма за училища посланици на Европейския парламент


© soustraldzha.org

През тази учебна година СУ "П.К. Яворов" е едно от десетте училища, избрани сред близо сто кандидатствали за участие в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. На 28 и 29 ноември 2019 г., по покана на Бюрото на Европейския Парламент в България се проведе обучителен семинар в Дома на Европа в София. Обучението се води от професор-доктор Ингрид Шикова, участие взеха и българските депутати в Европейския Парламент Андрей Новаков и Андрей Ковачев.
В обучението от СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа участваха Татяна Захариева и Татяна Вълчева, определени като старши посланици, които да работят пряко с учениците и да отговарят за изпълнението на програмата. През тази седмица започва подбора на 20-те младши посланици – активни, креативни и амбициозни ученици от IX и X ти клас, които трябва да подадат мотивационните си писма в срок до 9 декември 2019.
Най- добре представилите се училища ще получат статут на училище-посланик, както и за възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

 4.12.2019  Иновации в действие


© soustraldzha.org

От 2 до 4 декември 2019 година група преподаватели от СУ „П. К.Яворов“ гр. Стралджа заедно с директора г-жа Валентина Маринова бяха на работно посещение в ОУ “Бачо Киро”, гр. Велико Търново. Дейностите се осъществяват и финансират по Национална програма на МОН “Иновации в действие“ и са част от обмен на добри иновативни практики между участниците в проекта на програмата. По време на срещите всички колеги имаха възможност да посетят различни учебни часове - урок по български език и литература в 1 клас, урок по география и икономика в 5 клас и урок по английски език в 6 клас. Присъстващите учители споделиха впечатленията от наблюдаваните уроци, обмениха идеи за интерактивно преподаване на учебния материал.
.

 4.12.2019  Отбелязване на Световния ден за борба с насилието над деца


© soustraldzha.org

Ние учениците от Ученическия училищен съвет при СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа отбелязахме Световния ден за борба с насилието над деца, като използвахме презентация, която бе на вниманието на цялата училищна общност. Разтърсени от статистиката призоваваме всички: Да подкрепим децата, жертви или в риск от насилие! Да не остават равнодушни към болката и страданието им! Да се постараем да направим така, че всяко дете да расте в сигурна среда и да бъде защитено!

 29.11.2019  Ученици вкусно готвят


© soustraldzha.org

С шапка на главата

и черпак в ръката,

нови техники при ястията те прилагат

и заедно се забавляват.

Щипчица любов добавят,

за да може вкусна гозба да направят.

 27.11.2019  „Моят дом-моята крепост“


© soustraldzha.org

Ученик от IVб клас на СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа участва в литературен конкурс за стихотворение и есе на тема „Моят дом-моята крепост“, гр. Каварна при НЧ "Съгласие - 1890".
Семейството е дом и крепост едновременно. "То е отражение на израстването ми като личност, моите мечти, надежди, разочарования и копнежи" - именно това сподели четвъртокласникът Станислав Тонков в своето есе. Той бе отличен с грамота и карта с историята на община Каварна. Да поздравим Станислав и да му пожелаем по-големи успехи занапред.

 26.11.2019  Националeн конкурс „Морето, морето, морето…”, Варна, 2019 година


© soustraldzha.org

Ученици от СУ "П.К Яворов" гр.Стралджа участваха в Четиринадесетото издание на националния конкурс за литературно творчество и компютърнa рисунка „Морето, морето, морето…”, Варна, 2019 година. Негови организатори са Министерството на образованието и науката, Община Варна, Център за подкрепа на личностно развитие- Общински детски комплекс гр. Варна и Сдружение за Литературно общество - Варна.
Журито присъди Специалната награда на Националния дворец на децата, в раздел "Компютърна рисунка" на Даная Деянова Великова, ученичка от IV а клас. Поздравления за отличното представяне!

 23.11.2019  21 ноември - Ден на християнското семейство


© soustraldzha.org

21 ноември - Денят на християнското семейство, или "Въведение Богородично" - е един от дванадесетте големи християнски празници, почитан от православните християни и католици. Той поставя началото на коледните празници, а в народния фолклор предсказва времето през предстоящата година. В този ден учениците от 4 б и 7б клас посветиха организираните от тях тържества на своите родители, близки и познати. Със своите стихове и песни те отправиха призив за поддържането на колоните, стабилизиращи крепостта, наречена семейство, а също и пожелаха - здраве, щастливи дни и благоденствие. Най-вълнуващ бе моментът, в който четвъртокласниците подариха ръчно изработени ангелчете, символизиращи закрила на семейството.

 23.11.2019  VI Национален ученически конкурс ”Национален парк Рила“ – познат и непознат ” 22.11.2019 г., гр. Благоевград


© soustraldzha.org

На 22 ноември 2019 година на официална церемоня Дирекция „Национален парк Рила” и партньорите от община Благоевград, Регионално управление на образованието (РУО) и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (ЦЛТРДБ) обявиха резултатите и наградиха победителите в шестия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“. В шестото издание на конкурса взеха участие ученици І до ХІІ клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 1027- общо 613 рисунки, 120 разказа и есета, 149 фотографии, 107 мултимедийни презентации и 38 творби на приложен еко-дизайн.
Конкурсът в раздел презентации се проведе в два етапа:
• Първи етап – Комисия от специалисти прегледа и оценени разработките;
• Втори етап – 10 /десет/ ученици, събрали най-много точки от първия етап представиха творбите си пред комисия в рамките на 10 минути в деня на отчитане на резултатите. След публичната защита Ивайло Йорданов, ученик от IX клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се класира на III място. Браво!

 21.11.2019  17 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП


© soustraldzha.org

17.11.2019 г. е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия под мотото „Животът не е резервна част“. Във връзка с отбелязване на този ден, през седмицата 11.11.2019 г.-15.11.2019 г. в СУ “П.К.Яворов”, гр. Стралджа бяха проведени различни мероприятия. В часа на класа класните ръководители припомниха защо се отбелязва този ден, запознаха учениците с последиците от неразумното шофиране и неправилното пресичане. Призивът на учениците от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа към всички участници в движението по пътищата е да бъдат отговорни, да спазват на закона, да пазят живота!

 18.11.2019  „Да бъдем добри! Да бъдем възпитани! Да има мир на планетата!“


© soustraldzha.org

„Да бъдем добри! Да бъдем възпитани! Да има мир на планетата!“ С такива послания учениците от 2-в клас поздравиха учители и съученици от СУ „Пейо Яворов“ по случай деня на толерантността. Да бъдем толерантни бе пожеланието към всички хора. Учениците изработиха поздравителни картички, които подариха с идеята тези послания да бъдат основа на една здрава и щастлива връзка на отношенията между хората.

 15.11.2019  Приеми различията, бъди свободен и живей в хармония!


© soustraldzha.org

По случай Международния ден на толерантността – 16 ноември, учениците от I в клас на СУ „П. К. Яворов” гр. Стралджа подариха на ръководството, учениците и учителите балони - символ на различията между хората. Целта на инициативата е насърчаване на взаимно уважени, зачитане на различията на другите, разбирателсто, подкрепа и отричане на дискриминацията. Смята се, че толерантността е в основата на добрите отношения между хората от различни култури, вероизповедания, раси и начин на живот.

 15.11.2019  Mеждународeн ден на толерантността -16 ноември


© soustraldzha.org

По случай международния ден на толерантността 16 ноември по инициатива на Ученическия ученически съвет в СУ „П. К.Яворов“ с учениците от начален курс бяха изработени проекти на тема: „Толерантни ли сме към себе си и другите“. С учениците от среден и горен курс се водиха дискусии на теми: Да не се караме един с друг, защото всеки от нас е единствен и неповторим- Между нас трябва да цари уважение, Заедно да можем да живеем в мир и разбирателство. Толерантността означава търпимост към другия, начин на живот, поведение, обичаи, чувства, култура, вероизповедание! Тя е качество с което ни прави повече хора! Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един хубав свят! С една топла усмивка и една подадена ръка! Това са само част от посланията, които учениците от Училищния ученически съвет отправиха към своите връстници.

 14.11.2019  Стипендиант от СУ "П.К.Яворов" на Младежка фондация "Арете"


© soustraldzha.org

В Деня на народните будители Младежка фондация "Арете" връчи три стипендии, подпомагащи трима ученици от ромския етност, които през настоящата 2019/2020 година завършват средното си образование.
Мариела Симеонова Стефанова от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа е една от стипендиантките. На конкурса са се представили 21 кандидати със своите есета на тема "Моето бъдеще е ....". От тях 7 кандидатстващи са избрани за втория етап от конкурса - интервю. Журито отсява трима финалисти. Мариела е една от тях.

 13.11.2019  „Книгите – това са приятели. Безстрастни, но верни” – Виктор Юго


© soustraldzha.org

Една книжка с приказки събра два класа в една класна стая. Учениците от Iв клас и IIб клас на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа отбелязаха „Седмица на четенето”. Второкласниците четоха изразително любима приказка на учениците от 1в клас, а най - малките с интерес и възхищение слушаха. Една част от учениците прочетоха откъси от приказки, а други ги познаваха и показваха илюстрации. Запознаха се с най - важните правила за правилно отношение към книгата, защото "В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели." Франческо Петрарка

 9.11.2019  ”Обичаме те, Стралджа”


© soustraldzha.org

В навечерието на празника на община Стралджа – 8 ноември учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа проведоха урок по родолюбие, посветен на родния край. ”Обичаме те, Стралджа”- така нарекоха срещата, посветена на 50 годишнината от обявяването на Стралджа за град. С голямо вълнение момичета и момчета показаха познанията си и за родния град, неговия произход, символи и традиции. "Тук са нашите родни къщи, тук е нашия кът свещен, тук научихме родна реч, тук сме видяли първия ден. Обичаме ме го не защото е много богат, а защото е наш."
Специален гост на мероприятието беше госпожа Добрина Берова, автор на книгата „Стралджа- история, традиции, духовност”, която разказа интересни факти и отправи послание към учениците: „Предстои ви да извървите дълъг път, но не забравяйте от къде сте тръгнали, помнете, че сте потомци на Стралджа и винаги може да се гордеете с този факт!"


 9.11.2019  Гордеем се с вас, мили деца!


© soustraldzha.org

С две малки ръчички, прекрасни боички и с помощта на своите родители учениците от IV б клас на СУ "Пейо Яворов", гр. Стралджа сътвориха чудо на своята спортна площадка. Изрисуваха забавни и весели игри за съучениците си и за кулминация на деня решиха да изработят от гума трикольора на нашата родина - България, като обещаха, че площадката постоянно ще се променя. Давайки пример на своите връстници, ние се гордеем с вас, мили деца!

 9.11.2019  XХVII Национален ученически конкурс под надслов „140 години Търновска конституция“


© soustraldzha.org

Ивайло Йорданов Йорданов ученик от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа достигна до заключителния етап на XХVII Национален ученически конкурс под надслов „140 години Търновска конституция“
В надпреварата са се включили над 1200 участници, сред които и представители на българските общности зад граница. До оценяване са допуснати 53 есета, 44 изследователски проекта, 71 презентации и 12 учителски разработки.
На церемонията по награждаването, която се състоя в музей „Възраждане и Учредително събрание“ Велико Търново присъстваха председателят на клуб „Родолюбие” Янка Такева, заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева и др.
По думите на Таня Михайлова там преди 140 години 229 избрани родолюбци са изковали основния закон на модерната държава, загърбили са политическите си различия, за да приемат най-прогресивната конституция. Тя прочете и приветствие от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев към учениците и учителите. Той поздрави организаторите, които по този начин успешно съхраняват националната историческа памет.

 7.11.2019 


© soustraldzha.org

През изминалите дни учениците от 4 а клас работиха и се забавляваха, подготвяйки собствен проект именуван „Хелоуин“. Идеята беше взаимствана от добилия популярност в цял свят празник. Децата организираха тематично парти. Разделиха се на екипи, като всеки екип се зае с конкретна задача. Всеки един разработи идеите си, направи план и калкулира разходите, които трябва да се направят.
Реализирането бе най-забавната част от задачата. След като научиха интересни факти за самия празник, направиха сравнение с българския еквивалент на Хелоуин- Кукеровден и се убедиха в мъдростта на българските традиции, те се запознаха и с интересните благотворителни инициативи на UNICEF, провеждани на този празник.
Маски, игри, лакомства и много забава беше крайният резултат от продължителната подготовка.
Изводът, който четвъртокласниците направиха, беше, че ученето може да бъде доста забавно.

 7.11.2019  "На гости на приказките"


© soustraldzha.org

Във връзка с Националната седмица на четенето, на 06.11 учениците от 3 а клас проведоха своето мероприятие "На гости на приказките". На фона на мултимедийна презентация третокласниците развълнувано четоха откъси от произведения на български и чужди майстори на приказки като: Х.К.Андерсен, Шарл Перо, Братя Грим, Ангел Каралийчев, Ран Босилек . Превъплатиха се в образите на Кума Лиса, Работливата Мецана, Грозното патенце, Снежанка. Със своите изпълнения показаха, че се вълнуват заедно с приказните герои, че обичат да четат книжки с приказки, а също така, че разбират колко е нужно четенето на книги за тяхното развитие като личности.

 31.10.2019  1 ноември - Ден на народните будители


© soustraldzha.org

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. По инициатива на Училищния Ученически съвет при СУ „ П.К.Яворов“ гр. Стралджа, учениците от V- XІI клас изработиха информационни табла на тема „Народните будители през нашите очи“.

 31.10.2019  „Поклон, будители народни!“


© soustraldzha.org

Първи ноември е празник на българските просветители, книжовници и революционери. В навечерието на този светъл ден, учениците от IV клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа, посветиха тържество на тема „Поклон, будители народни!“
Чрез слово и песни, те докоснаха сърцата на всички гости! Чувстваме се горди с вас мили четвъртокласници!
Днес вие сведохте глави пред делото на народните будители.

 28.10.2019  „Книгата - най-верния ни приятел“


© soustraldzha.org

На 24.10.2019г. учениците от IIв клас при СУ „П. Яворов“ гр. Стралджа проведоха мероприятие във връзка със седмицата на четенето. Второкласниците четоха изразително и вълнуващо откъси от български народни приказки. Показаха, че осъзнават ролята на книгата в живота на всяко дете. Изговориха и много поговорки, свързани с книгата. С много артистичност и желание драматизираха приказките „Трите пеперудки“, „Врана и лисана“, „Двете козлета и двете козички“. Успяха да предадат чувствата и качествата на героите, с което доказаха, че обичат да четат приказки и да обогатяват своите междуличностни взаимоотношения. Направиха илюстрации на любимите си приказни герои.
Със своето активно участие в това мероприятие учениците от IIв клас показаха ползите, които им носи четенето.

 17.10.2019  „Здрави и бели зъби”


© soustraldzha.org

На 17.10.2019г. момичетата и момчетата от Iв клас на СУ „П.К Яворов” гр. Стралджа научиха как да се грижат за здравето на своите зъби. Темата на мероприятието беше „Здрави и бели зъби”. На събитието бе поканена д-р Кирова - зъболекар в училището. Тя обясни едни от най- важните правила за здрави и бели зъби, показа инструментите, с които си служи при своята работа и начина, по който трябва да се мият зъбите. Под формата на игра, децата разпределиха вредните и полезни храни за зъбите в два големи макета на зъб. В края на събитието те получиха и награди - кутийка за млечни зъби.
И да не забравяме, че зъбите са част от усмивката ни, а какво е живот без усмивка!

 17.10.2019  „В света на анимацията“


© soustraldzha.org

В рамките на инициативата „Европейска седмица на програмирането“ и отбелязвайки важността на творческото мислене, учениците от 4а и 4б клас на СУ „П.К.Яворов“ се включиха в своеобразен парад на анимационни проекти „В света на анимацията“, с помощта на визуална среда за програмиране Skratch. С това събитие четвъртокласниците изразиха категоричната си увереност, че програмирането им помага да разбират бързо променящият се заобикалящ ги свят, да научат повече за технологиите, да развиват умения и възможности, за да проучват нови идеи и да създават иновации. По детски, със средствата на анимацията децата показаха своя талант и потенциал. Дадоха заявка за бъдещи успехи.

 13.10.2019  Училища посланици на Европейския парламент


© soustraldzha.org

Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да се разраства и през учебната 2019/2020 година ще работи с нови 10 училища от България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.
Бюрото на Европейския парламент в България избра училищата, които ще имат възможност в края на учебната година да завоюват титлата „посланик“ на най-демократичната институция на Европейския съюз. За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като своята кандидатура подадоха над 100 училища от почти всички области в България.
Пълен списък с избраните училища (подредени по азбучен ред):
97 Средно училище „Братя Миладинови“, гр. София;
Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен;
Национална търговска гимназия, гр. Пловдив;
Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив;
Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас;
Първа езикова гимназия, гр. Варна;
Средно училище „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица;
Средно училище „Методий Драгинов“, с. Драгиново, област Пазарджик;
Средно училище „Никола Й. Вапцаров“, с. Бенковски, област Кърджали;
Средно училище „П. К. Яворов“, гр. Стралджа.
За избраните училища инициативата ще продължи с провеждането на встъпителен семинар за преподаватели, който ще се проведе през месец ноември. Това обучение ще подготви педагогическите екипи, които ще се заемат с организацията и осъществяването на Програмата. След това ще започне обучителният процес в избраните училища и ще бъдат изпълнени заложените дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

 4.10.2019  Регионално състезание - „Джон Атанасов-бащата на компютъра“, 2019


© soustraldzha.org

На 4 октомври 2019 година в с. Бояджик, община „Тунджа“ се проведе състезание по информационни технологии „Джон Атанасов-бащата на компютъра“, което премина в две направления
V, VI и VII клас
“Мултимедия“ - отборите участваха с проекти на тема „Моето училище“
VIII, IX и Х клас
„Мултимедийни приложения“ - проекти на тема „Наследството на Ямболския край“
За поредна година учениците от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се представиха отлично:
Първо място - Ива Танева и Мирослава Атанасова -VI клас
Поощрителна награда за Ивайло Йорданов и Мирослав Великов във втора възрастова група.
Браво!

 4.10.2019  Награди за младите художници от СУ "П.К. Яворв"


© soustraldzha.org

И тази година талантливи ученици от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа получиха награди за творчество и фантазия в Областния етап на Международния конкурс за детска рисунка на тема „С очите си видях бедата“:
Първо място - Тони Йорданова, VIIа клас
Трето място - Габриела Митева, Vа клас
Поощрителна награда печели и Станислав Йорджев, VIIа клас.
Поздравления за поредния успех!

 3.10.2019  Европейски ден без жертви на пътя - 26.09.2019г.


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" се включи в кампанията под надслов "Спазвай правилата - спаси живот!" и в седмицата от 23 до 26.09 в часа на класа се проведоха беседи относно безопасното поведение на пътя. Бяха изработени слогани за училищните автобуси, които да подтикват участниците на пътя - нашите родители, приятели, познати, да бъдат примерни участници в движението по пътищата.

 1.10.2019  Европейски ден на спорта


© soustraldzha.org

На 27 септември 2019 г. на територията на училищата от цялата страна се проведе Европейски ден на спорта, който е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците в цяла Европа. В СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа инициативата се проведе под формата на организиране на различни дейности-спортни състезания, танци, демонстрации, в които участваха ученици и преподаватели.


 30.9.2019  „Интересни факти за езиците“


© soustraldzha.org

На 26 септември 2019 година, учениците от СУ „П.К.Яворов“ отбелязаха деня на Европейските езици. Тази година събитието премина под наслов „Интересни факти за езиците“. Учениците представиха любопитни факти за европейските езици, като например, че езика на баските е най-стария европейски език, че немският е официален език в шест държави в Европа, че, английският е най-говорения език в света, а френският освен във Франция и Швейцария се явява официален език в половин Африка.
Новите знания бяха затвърдени с кратка викторина, която обобщаваше представените факти. Учениците Петър Райнов – 12 клас и Габриела Миткова- 5 клас говориха на тема „Защо искам да знам чужди езици“ .
Тържеството бе открито с веселата песен When the saints go marching in, представена от 5a клас и завърши с песен на руски език, изпята от Анита Красимирова - 8 а клас.

 25.9.2019  Обявление за свободно работно място


© soustraldzha.org

 25.9.2019  Ученици от СУ "П.К.Яворов" подариха радост, усмивка и добър пример


© soustraldzha.org

Учениците от 4а клас се завърнаха в училище пъстри, шумни и окрилени от надежди и мечти. Глъчката и топлите прегръдки огряха класната стая и очите на техните учители. Традиционно те замениха откъснатото цвете, лъскавия букет с жест. Този път четвъртокласниците и техните родители подариха красиви тетрадки, моливи и учебни пособия на деца, които имат нужда от тях. Вместо цвете, което ще увехне след броени дни, момичетата и момчетата от 4а клас подариха радост, усмивка и добър пример!

 25.9.2019  Благородни постъпки


© soustraldzha.org

Училището отново събра децата под своя покрив. Отпочинали, пораснали и готови за покоряването на нови върхове. Обръщайки се назад, с малко носталгия и широка усмивка от хубавите спомени, правим равносметка за отминалите дни.
За децата от 4а клас, лятото е било изпълнено с прекрасни емоции, но и осмислено с труд и благородни постъпки. Моника Вълева, Никола Йорджев и техният приятел Влади самоинициативно са направили акция за почистване на района на детска градина „Мати Рубенова“, мястото което са посещавали преди постъпването си в училище и любимо място за игра. Ивет Живкова и Даниела Кръстева пък рисуват миниатюри върху камъчета, които продават, а събраните пари даряват за лечението на болно детенце. Подобен жест прави и Дарина Красимирова, която изработва красиви калинки, продава ги и добавя своя дан към благородната кауза на Ивка и Дани. Сръчните ръчички на децата изработват къщичка за улично котенце, прибрано и обгрижвано от самите тях. Всички четвъртокласници са продължили и със събирането на пластмасови капачки и огромното количество, което са събрали, вече чака да бъде извозено и да отиде в полза на някой, който се нуждае от помощ.
Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! – Марк Твен
Благодарим Ви деца! Гордеем се с вас!

 16.9.2019  На добър час през новата учебна 2019-2020 година!


© soustraldzha.org

На 16 септември 2019 година Средно училище "Пейо Яворов" гр. Стралджа отвори врати за новата 2019/2020 учебна година. Топли и сърдечни бяха думите на директора г-жа Валентина Маринова, която заедно с благодарностите към общинското ръководство и кмета Атанас Киров, добави насърчителни думи към първокласниците и всички ученици, изрази увереността си, че учителите отново ще дадат всичко от себе си за образованието и възпитанието на учениците. Роска Стойкова, секретар на общината, поднесе приветствие от името на кмета, в което изрази загрижеността за децата на града, подчерта готовността общината да поддържа възможно най-добрите условия за учениците. Сред гостите беше и Боряна Атанасова, председател на Училищното настоятелство.
В този прекрасен и вълнуващ ден, нека пожелаем на всички ученици здрава и ползотворна учебна година. Да уважават своите учители и да черпят с пълни шепи от техните мъдрост, знания и опит. Да бъдат любознателни и да мечтаят – това винаги тласка към развитие и води до нови хоризонти.
На добър час през новата учебна 2019-2020 година!


 1.7.2019  Училище-гнездо


Уважаеми родители,
СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа е училище-гнездо за приемане на заявления за държавния план прием в VIII клас за учебната 2019/2020 учебна година.
Документи за участие в класирането се подават от 03.07.2019г. до 05.07.2019г./включително/ от 8:00ч. до 17:30ч.
Информация за предстоящите дейности по кандидатстване и класиране на учениците по държавен план- прием за учебната 2019/2020 г –
Тук

 1.7.2019  Прием след седми клас


За учебната 2019/2020 година СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа обявява план-прием на ученици в VIII клас в 2 паралелки:
1. Профил "Предприемачески"
Брой ученици: 26
Срок на обучение: 5 години
Балообразуване:
-удвоената оценка от НВО БЕЛ
- удвоената оценка от НВО математика
- оценката по математика от свидетелството за основно образование
- оценката по информационни технологии от свидетелството за основно образование
2. Професионална - Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения - 1 СПК
Брой ученици: 26
Срок на обучение: 3 години
Балообразуване:
-удвоената оценка от НВО БЕЛ
- удвоената оценка от НВО математика
- оценката по Биология и ЗО от свидетелството за основно образование
- оценката по Химия и ООС от свидетелството за основно образование

 28.6.2019  СЪОБЩЕНИЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ В VII КЛАС И РОДИТЕЛИТЕ


От 03.07.2019г. до 05.07.2019г./включително/ от 8:00ч. до 17:30ч. ще се подават документи за участие в класирането на ученици в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2019/2020г.
Подаване на заявленията за класиране ще се осъществява по един от двата начина:
I. В училища-гнезда, в които ще се приемат документи за участие в класирането.
РУО Ямбол е определило следните училища-гнезда:
СУ „Д-р П. Берон”, Болярово
СУ „П. К. Яворов”, Стралджа
ОУ „Св. Паисий Хилендарски” Елхово
ОУ „Любен Каравелов”, Ямбол
ОУ „Николай Петрини” Ямбол
ОУ „П. Р. Славейков” Ямбол
ОбУ „Д-р Петър Берон”, Ямбол
При подаване на документите в училищата-гнезда задължително присъства и родител/настойник.
Изборът на училището-гнездо зависи от желанието на учениците и техните родители.
В училищата-гнезда учениците, успешно завършили VII клас представят следните документи:
- заявление за участие в класиране по образец с подредени желания/ което ще получат на място/ ;
- свидетелство за завършено основно образование;
- служебна бележка за явяване на изпит с името и входящия номер на ученика, издадена от училището;
- копие на свидетелство за завършено основно образование - за ученици от училища от друга област или когато образованието не е придобито в годината на кандидатстването;
- копие от служебна бележка от участието в национален или в областен кръг на олимпиади и/или от състезания от календара на МОН по учебни предмети по чл. 57, ал. 2 от Наредба №10/01.09.2016г., по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година - за ученици от училища от друга област;
- копие от служебна бележка за резултатите от положените изпити за проверка на способностите/изобразително изкуство/;
- медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите за специалности от професии;
- документ, издаден от министъра на образованието и науката, удостоверяващ, че ученикът е класиран на първо, второ или трето място на националния кръг в VII клас на олимпиадата по български език и литература, по математика и/или по допълнителните учебни предмети по чл. 57, ал. 1, т. 1 от Наредба №10/01.09.2016г., за които се провежда национално външно оценяване в съответната учебна година.
При подаване на копията на документите задължително се представят и оригиналите за сверяване.
II. По електронен път на адрес: https://priem.mon.bg от учениците в VII клас и техните родители.
При подаване на заявление по електронен път от учениците в 7 клас и техните родители в системата се влиза с входящ номер на ученика/ от служебната бележка за явяване на изпит с името и входящия номер на ученика, получена от училището/ и код за достъп, който ще получат при отваряне на системата.
За учениците, които ще кандидатстват в професионални паралелки и гимназии задължително се прикачва сканирано медицинско свидетелство.
ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕ
До 11 юли - обявяване на списъците с приетите ученици на първи етап на класиране /в училищата-гнезда и на електронния адрес/.
До 16 юли – записване на приетите ученици на първи етап на класиране или подаване на заявления за участие във втори етап на класиране/в училищата, в които са приети учениците/.
До 18 юли – обявяване на списъците с приетите ученици на втори етап на класиране/в училищата-гнезда и на електронния адрес/.
До 22 юли – записване на приетите ученици на втори етап на класиране.
23 юли – обявяване на записаните ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране/в училищата-гнезда/.
24-25 юли подаване на документи за участие в трети етап на класиране /в училищата-гнезда и на електронния адрес /.
29 юли – обявяване на списъците с приетите ученици на трети етап на класиране/в училищата-гнезда и на електронния адрес /.
31 юли – записване на приетите ученици на трети етап на класиране.
01 август - обявяване на записаните ученици и броя на незаетите места след трети етап на класиране.
До 10 септември – попълване на незаетите места след трети етап на класиране и записване.
До 13 септември – утвърждаване на осъществения държавен план-прием.


 26.6.2019  Второ място в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ 2019г.


© soustraldzha.org

Деветокласникът Мирослав Деянов Великов от СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се класира на второ място в Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век" организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България”, под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Ученикът участва в конкурса с реферат на тема Антифашистката борба в България /1941-1944 г./. Героичния принос на Стралджа за свободата. Награждаването на победителите ще се състои на 27 юни 2019 г. /четвъртък/ от 11,00 часа в Руския културно-информационен център. Браво!!!

 26.6.2019  Реализирани дейности по Проект BG05M2OP001-2.011 "Подкрепа за успех"


© soustraldzha.org

В периода 07.05-15.06.2019 година на учебната 2018/2019 година в СУ"П.К.Яворов" гр. Стралджа 61 ученици от V-IX клас с установени дефицити бяха включени в групи за допълнително обучение по учебните предмети български език и литература, английски език, математика, история и цивилизации, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Ученици са показали напредък, за което всеки един от тях ще получи удостоверение. За учебната 2019/2020 година предстои сформиране на нови групи, в които ще бъдат участват ученици с идентифицирани пропуски в усвояването на учебното съдържание и потребност от допълнително обучение.

 24.6.2019  Обучение в рамките на Проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“


© soustraldzha.org

От 17.06 до 21.06.2019 г. в гр. Бургас ученици от III-V клас на СУ „П.К. Яворов“ взеха участие в петдневно обучение в рамките на Проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“ финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2-14-2020г.“ съфинансирана от Европейския съюз през Кохезионния фонд за действия при наводнения и последващи кризи.
Курсистите имаха теоретична и практическа подготовка. Решаваха тестове, игрословици, кръстословици и занимателни игри. Изграждаха диги, пресъздадоха аварийна ситуация „Симулация на наводнение“, залесяваха двора и оформяха цветни алеи. Всички участници в проекта се завърнаха с богат опит и знания, които ще споделят със съучениците си наесен.

 21.6.2019  Национален кръг на международното състезание Лингвистично кенгуру


© soustraldzha.org

Шестокласникът Стиван Николов от “СУ П.К. Яворов” гр. Стралджа, взе участие на Националния кръг на международното състезание Лингвистично кенгуру, което се проведе в 35 СУ,, Добри Войников’’ в София. Ученикът се класира на четвърто място, постигайки 170 точки от общо 190. Браво!!!

 20.6.2019  ПОКАНА


Уважаеми родители на бъдещите първокласници през учебната 2019/2020 година,
Имаме удоволствието да Ви поканим да присъствате на родителска среща, която ще се проведе на 24 юни 2019 година от 17, 15 часа в СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа.
Очакваме Ви!

 14.6.2019  Зонален кръг на националния фестивал „Пусть всегда будет солнце“ – 2019


© soustraldzha.org

На 8 юни 2019 г. в НЧ „Свети Климент Охридски 1858 г.“ гр. Стара Загора се проведе зонален кръг на националния фестивал „Пусть всегда будет солнце“ – 2019 . Учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се представиха достойно и завоюваха призови места. В раздел танци, възрастова група 8-10 клас, мажоретният състав на нашето училище грабна първото място с танц „Россия“. Във възрастова група 1-4 клас момичетата и момчетата бяха отличени с второ място с танц „Хoрошие настроение“.
Да пожелаем успех на първенците на 13 септември в гр. Казанлък, където ще се проведе националният етап от фестивала. Лауреатите на руската песен, поезия и танц от цяла България по традиция се поканват от организаторите да участват в програмата на националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир Копринка, община Казанлък на 14 септември тази година.

 12.6.2019  Клуб "Приятели на физиката"


Участниците в клуб "Приятели на физиката"- група за извънкласна дейност, VII клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа с особено удовлетворение представиха изложба с изработените от тях предмети. В работата си участниците вложиха знание, творчество и активност. Всички имаха възможност да разгледат изложбата и да присъстват на демонстрации на представените предмети.

 6.6.2019  Юбилейни XX републикански състезания на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“


© soustraldzha.org

Двадесети Републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ се проведоха от 31 май до 3 юни 2019 г. в КК „Албена“. Отборът на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа, представи област Ямбол в юбилейното състезание. Младежите премериха сили с още 27 отбора от цялата страна.
В оспорвана надпревара в двете дисциплини - „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „100 м щафетно бягане с препятствия“, младите огнеборци демонстрираха много добри технически умения.
Състезанията са част от националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/2019 г. и спортния календар на Българска федерация по пожароприложен спорт. Организатори на събитието са ГДПБЗН-МВР, БФППС, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката.

 5.6.2019  Второ място в Национален конкурс


© soustraldzha.org

Ивайло Йорданов Йорданов, ученик от VIIIа клас спечели II място в Националния конкурс “МИЛА РОДИНО” 2019г., раздел Мултимедийни презентации, II – ра възрастова група. Той получава статуетка и грамота. Темата за тазгодишния конкурс е „Минало и настояще – баба, дядо и аз“, а организатор е НЧ ”ВАСИЛ ХРИСТОВ 1927”- с. Рупци, под патронажа на Кмета на Община Червен бряг. Честито!

 3.6.2019  „Ваканция, ура!“


© soustraldzha.org

Краят на учебната година е вече тук и лятото наближава. Всеки от нас го чака с голямо нетърпение. В последния учебен ден учениците от Iв клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха своето тържество „Ваканция, ура!“ Детски смях и песни огласиха класната стая. Децата показаха, че вече могат да четат, пишат и смятат, че могат и знаят много. Посветиха празника си на веселието и игрите. Рецитираха стихотворения, пяха песни, казваха гатанки. Изпълниха сценките „Врана и Лисана“, „Най-хубавото птиче“, „Нулата и единицата“.
Добър старт в света на науката и знанието, мили първокласници!

 3.6.2019  Класиран ученик на Националния кръг на международното състезание "Лингвистично кенгуру


Стиван Ванев Николов ученик от 6 клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се класира за Националния кръг на международното състезание "Лингвистично кенгуру", който ще се проведе на 15.06.2019 г. в 35 СУ "Добри Войников", София.
Стиван постигна 190 от 200 точки на областното състезание, което се проведе на 14.04. 2019 г. в ПГ "Васил Левски" град Ямбол.
В своята възрастова група, ученикът ще мери знанията си по английски език с още 144 ученици.
Да му пожелаем успех!

 1.6.2019  ”Ваканция, ура!”


© soustraldzha.org

Септември бе и птиците отлитнаха на юг, а на тяхно място в класните стаи дойдоха децата от Iб клас на СУ”П.К.Яворов” гр.Стралджа. Месеци наред те се учиха, забавляваха, смяха и плакаха, играха и създаваха нови приятелства. Сега е месец май и „птичките” излитат от класната стая доволни и щастливи, че успешно са завършили първи клас и с всички сили викат ”Ваканция, ура!”

 31.5.2019  Завършване на 4 клас


Денят 31 май се очаква с нетърпение от всички ученици, но особено вълнуващ беше за четвъртокласниците от СУ “П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Пред родители и учители те пяха, танцуваха, показаха своите таланти и артистични умения. Имаше цветя и усмивки в изобилие, но и искрени сълзи в очите. Най-дългоочакваният момент беше връчването на свидетелствата за завършен начален етап на основно образование, за което всички ученици положиха много усилия.
От 1 юни –Денят на детето, започва големият летен купон-ваканцията.

 31.5.2019  „Сръчни ръце“


© soustraldzha.org

В заниманията по интереси „Сръчни ръце“, учениците от II, III и IV клас при СУ „П. К. Яворов“ - гр. Стралджа, с ръководител Й. Петрова, изработиха интересни изделия от хартия, конци, плат и кожа. Всяко от децата вложи много старание, фантазия, усет и красота.

 25.5.2019  Млад огнеборец - Стралджа най-добри


© soustraldzha.org

Отборът на СУ ”П.К.Яворов ” гр.Стралджа е победителят в областното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“. Възпитаниците на Антон Костов - инспектор ДПК и ПД в РСПБЗН-Стралджа се състезаваха в две дисциплини - “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400м щафетно бягане с препятствия”.
Пожелаваме успех на младите огнеборци на републиканското състезание, което ще се проведе от 31.05 до 03.06. 2019г. в КК Албена.

 21.5.2019  Награди за изявени ученици


© soustraldzha.org

По традиция в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, директорът на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа г-жа Валентина Маринова награди изявени ученици заели призови места на областни и национални конкурси, олимпиади и състезания.
Пожелаваме на всички здраве и нови, още по-големи успехи.

 20.5.2019  „Пусть всегда будет солнце" 2019


© soustraldzha.org

Шестият областен кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце" се проведе в Ямбол в салона на Държавен куклен театър на 19 май 2019 г. Участваха общо 148 деца и ученици от общините Ямбол, Елхово и Стралджа. За втора поредна година учениците на СУ „П. К. Яворов“ печелят призови места на областния кръг.
I място мажоретен състав с танц „Россия“ VIII- X кл.
I място танцова група с танц „Харошие настроение“ I- IV кл.
III място песен „Катюша“ I – IV кл
III място песен „Ветер с моря дул“ V - VII кл
Националният фестивал за поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце 2019“ се организира от Национално движение „Русофили“ с финансовата подкрепа на Фонд „Русский мир” и със съдействието на Министерство на образованието и науката, Синдикат на българските учители, Национален Дворец на децата и Община Казанлък.
Фестивалът има конкурсен характер. Тричленно жури оценява участниците съответно по жанрове в различните възрастови групи. Отличените на първо място продължават участието си на зонален етап, който тази година ще бъде на 8 юни в гр. Стара Загора. Най –добрите изпълнители на руска песен, поезия и танц от цяла България ще бъдат поканени да участват в програмата на Националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир „Копринка“, община Казанлък в началото на месец септември тази година.

 17.5.2019  Призови места на Национален конкурс


© soustraldzha.org

Ивайло Йорданов, Вълко Стоянов и Ивелин Стоянов всички ученици от VIIIа клас на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа са отличени с II места на Националния конкурс „Детство мое - реално и вълшебно“, категория есе. В надпреварата участваха 80 броя литературни творби, разпределени в две възрастови групи. Награждаването на победителите ще се състои на 31.05.2019 година в Градската художествена галерия „Вароша“ гр. Ловеч.

 15.5.2019  ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗПРАЩАНЕ НА АБИТУРИЕНТИ


© soustraldzha.org

Млади, красиви и ентусиазирани абитуриентите на Стралджа се събраха на тържествена церемония по изпращане в двора на СУ „П.К.Яворов“. Негови гости бяха кметът на общината Атанас Киров, Роска Стойкова-секретар на община Стралджа, Боряна Атанасова – председател на Училищното настоятелство, Живка Узунова –председател на Обществения съвет, Живка Йорданова- началник отдел „Образование“
Директорът на училището Валентина Маринова приветства младите хора и им пожела: „Намерете своята цел и я преследвайте! Вървете смело напред, дерзайте, сбъдвайте мечтите си, но помнете, че това става с много труд и постоянство. Бъдете себе си! Вярвайте в себе си!“
Приветствие към зрелостниците отправи и кметът г-н Атанас Киров с пожелание за здраве и смелост да мечтаят.
От името на абитуриентите на своите учители благодариха Силвия Йорданова, Ивайло Русев, Андон Иванов, Мая Дичева, Василена Минкова, Христина Апостолова, Доника Добрева.
Под звуците на училищния звънец и песента за един неразделен клас, с цветя, прегръдки и пожелания, младите хора на Стралджа през смях и сълзи се сбогуваха с учителите на родното училище, от което излизат образовани, знаещи и амбицирани да продължат следващите стъпки в живота си.
Попътен вятър и на добър час абитуриенти на випуск 2019г.!

 15.5.2019  „На чаша руски чай и българска баница“


© soustraldzha.org

На 14 май 2019 година в прекрасна атмосфера, изпълнена с любов към руската култура в СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа се проведе среща „На чаша руски чай и българска баница“. Учениците от V-VIII клас разказаха за традициите и обичаите в Русия.
За празничното настроение се погрижиха Анелия, Анита и Доника, които стоплиха сърцата на публиката с прекрасните си песни. Гости на мероприятието бяха г-жа Анна Димова – бивш преподавател по руски език в училище, учители, родители и ученици.
Всички си отидоха развълнувани, докоснати до българската и руската душевност.

 14.5.2019  Турнир по пожароприложен спорт за Купа Свиленград


© soustraldzha.org

Младите огнеборци от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа участваха на Шестия турнир по пожароприложен спорт за деца за Купа Свиленград, който се проведе на 10 май 2019 година. Отбори от цялата страна се надпреварваха в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „Щафетно бягане с препятствия”. Турнирът има за цел да популяризира противопожарния спорт, да се увеличи броя на Младежките противопожарни отряди и подрастващите да се запознаят с професията на пожарникаря и спасителя.

 13.5.2019  ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ


© soustraldzha.org

На 14 април 2019 в ПГ „Васил Левски“ гр. Ямбол се проведе областен кръг от международното състезание ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ в което взеха участие 109 ученици. Състезанието се провежда всяка година на три езика - английски, немски и руски в 5 възрастови групи.
СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа беше представено отлично от 11 ученици в 4 от възрастовите групи и с това доказаха както на себе си, така и на останалите своите знания по английски език:
Първо място - Йордан Бойчев Бойчев - 4 клас, Васил Пламенов Киров – 9 клас и Мая Дичева Дичева – 12 клас.
Второ място - Стиван Ванев Николов - 6 клас
Учениците са изключително доволни от постиженията си и са по-мотивирани от всякога да участват в и печелят още много състезания в тази област.

 12.5.2019  ХVІІ Национална олимпиада по информационни технологии, Враца 2019


© soustraldzha.org

На 10 май 2019 година бе даден старт на ХVІІ Национална олимпиада по информационни технологии, чиито домакини са РУО – Враца и ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, с подкрепата на кмета на община Враца Калин Каменов. 171 участници от 31 града на страната защитиха своите проекти, демонстрираха знания, умения и компетентности.
Ивайло Йорданов, ученик от VIII клас на СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа участва във финалния кръг с проект в направление „Мултимедия“ и след отлично представяне в двата модула- решаване на тест защита на проект с краен резултат 5,75 се класира на осмо място. Браво!!!

 12.5.2019  Състезание по първа помощ за ученици


© soustraldzha.org

БЧК-Ямбол организира състезание за Ученически екипи по първа помощ. По регламент осемте отбора преминаха през четири пункта и се оценяваха от съдии-квалифицирани лектори по първа помощ и доброволци на БМЧК. На първи пункт се проверяваха теоретичните знания. На втори и трети пункт, участниците действаха по предварително зададени ситуации, в които е необходимо да се окаже помощ на две пострадали лица. В хуманната инициатива на БЧК, свързана с оказване на първа помощ и спасяване на човешки живот отборът на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се представи отлично и се класира на второ място. Честито!

 9.5.2019  Добри практики - бинарен урок "Един ден на планетата математика"


© soustraldzha.org

На 08.05.2019 г. в СУ „П. К.Яворов“ гр. Стралджа се проведе бинарен урок в 5а клас по математика и информационни технологии. Учителският екип заложи на новите технологии в процеса на обучение, което предизвика голям интерес у учениците. Петокласниците се отправиха на пътешествие към планетата математика. Попадайки в страната Геометрия те преминаха през различни препятствия - решаваха задачи свързани с намиране на лице на изучени геометрични фигури, рисуваха на компютър, провериха знанията си с решаването на интерактивен тест. Така по един нестандартен и ефективен начин се съчетаха знанията и уменията по двата предмета. Урокът мина неусетно, а учениците бяха щастливи и доволни.
Присъстващите гости – г-жа Петя Деновска, старши експерт по математика в РУО, директорът на училището – г-жа Валентина Маринова, учители от училището и областта споделиха, че са наблюдавали урок, творчество на двамата учители, което прераства в творчески процес на учениците. Защо? Защото на границата на науките е винаги интересно, защото дейностите там предизвикват висока мотивация. А това е главната цел на образованието –да увлечеш учениците, да провокираш творческо търсене и познавателна активност!

 2.5.2019  Парад на здравето и MasterChef състезание


© soustraldzha.org

С „Парад на здравето”, в който се включиха учениците от 1б клас при СУ ”П.К.Яворов” – гр.Стралджа приключи месец април. В мероприятието учeниците показаха знания за здравословното хранене, спазване на лична хигиена и спорт и въздействието им върху техния живот. Децата участваха с песни, стихотворения и игри, а за финал имаше и MasterChef състезание – „Здравословни сандвичи”. Децата проявиха много старание и творчество.

 2.5.2019  Денят на Земята


© soustraldzha.org

Денят на Земята 22 април, е празник отбелязван от над половин милиард души в света. Целта на този ден е да подтикне човечеството да е по- внимателно към околната среда на планетата Земя. В този ден учениците от начален курс на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа дадоха своя принос, като почистиха училищния двор. С голямо желание и ентусиазъм подкрепиха каузата за една по- чиста среда на живот.

 30.4.2019  Областен кръг на Националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“.


© soustraldzha.org

На 25.04.2019 година в залата на ЦПЛР- Общински детски комплекс – гр Елхово се проведе областния кръг на Националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“. В него участваха отборите взели първи места на общинските етапи на викторината в област Ямбол – отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски “ гр . Елхово и на СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа.
Компетентно жури в състав: полицейски инспектор Георги Бакалов от РУ – Елхово, инструктор Петър Райчев и Добриела Праматарова – специалист от БЧК – Ямбол оцениха знанията на състезателите и класираха нашето училище на второ място.

 26.4.2019  Компютърни рисунки на тема Великден


© soustraldzha.org

Децата от група за занимания по интереси "Творя и играя с компютър" - 4 клас с ръководител Красимира Танева представят своите компютърни рисунки на тема Великден. Вдъхновени от цялата красота на природата и фолклора, преплели в хармония цветове и багри, четвъртокласниците изразяват своето вълнение от предстоящия празник.

 25.4.2019  Общински конкурс "Възкресение Христово"


© soustraldzha.org

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, в който се обявява възкръсението на човечността, скромността, мъдростта и победата на светлината над тъмнината, в общинския конкурс за изработка на великденско рисувано яйце "Възкресение Христово" бяха отличени четирима ученици от групата за занимания по интереси "Аз творя!" при СУ"Пейо Яворов". С призовото трето място в своята възрастова група (I-IV клас) са наградени Станислав Тонков и Александър Василев - ученици от III клас, а четвъртото място получиха Габриела Митева и Веселина Стефанова - ученици от IV клас. Изработените от тях великденски яйца, отличаващи се с изключителна красота и блясък, успяха да придадат основния смисъл на предстоящия Великден, а именно - упованието и вярата в доброто.

 24.4.2019  Учебна евакуация по пожарна безопасност


© soustraldzha.org

Днес в СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа беше проведена учебна евакуация по пожарна безопасност. В учебната тревога участваха доброволци от БЧК - Ямбол и служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, които показаха висок професионализъм. С благодарност към тяхната мисия да опазват нашето здраве и живот!

 24.4.2019  Великденски благотворителен базар


© soustraldzha.org

Училищният ученически съвет при СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа организира Великденски благотворителен базар. Приканват се всички, които имат желание и възможност да се присъединят към благородната кауза като закупят ръчно изрисувани и декорирани яйца и картички.

 24.4.2019  Първо място на конкурс за детска рисунка „Великден през моите очи”


© soustraldzha.org

На 23 април 2019 година в Народно читалище „Пробуда – 1909“ бяха обявени резултатите от конкурса за детска рисунка „Великден през моите очи”. На първо място е Тони Йорданова Йорданова, ученичка от VIа клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа. Честито!

 24.4.2019  23 април Световен ден на книгата


© soustraldzha.org

На 23 април Световен ден на книгата учениците от 2а клас на СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа проведоха празник на народното творчество. Децата емоционално се превъплатиха в образите на герои от народните приказки. Споделяха поуките от тях чрез пословици и поговорки, изпълняваха народни песни. Обещаха си винаги да черпят от богатството и мъдростта на българското народно творчество.

 22.4.2019  V Географски фестивал - град Стара Загора


© soustraldzha.org

Учениците от СУ “Пейо Яворов“ град Стралджа за първи път участваха на V Географски фестивал в град Стара Загора, който се проведе на 20 и 21 април. Под името Географски детективи в състав: Даниел Колев- капитан 7а клас, Мирослав Минков 6а клас, Мартин Минков 6а клас и Андон Иванов 12а клас, учениците се изправиха срещу 50 отбора от цялата страна в състезанията: Географиада и Разходка с изненади. Като дебютанти се представиха достойно! Незабравими за тях ще останат срещите с проф. Христо Пимпирев, доц. Георги Бърдаров и много ученици от цяла България. Те показаха, че учениците от нашето училище са умни, интелигентни и успяващи!

 22.4.2019  Бронзов медал от международен конкурс


© soustraldzha.org

Приключи десетият юбилеен международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници", организиран от Община Хасково, Фондация Еврика, ОНЧ "Заря-1858" и Компютърна школа „Вале”- Хасково с подкрепата на Еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.
От участието си в конкурса в направление “Компютърна рисунка”, ІV група – 11-12 години, нашият възпитаник Мирослав Стоянов Минков, ученик от VI клас е отличен с бронзов медал. Поздравления!!!

 19.4.2019  Невероятният пътешественик Росен-Андрей Охеда


© soustraldzha.org

На 18.04.2019г., невероятният пътешественик Росен-Андрей Охеда, който е посетил 171 държави гостува в СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа! С него беше и Панайот Чанков - Човекът - Вдъхновение! Преди 15 години Понко не е могъл да се движи самостоятелно, но заради неуморният си дух, гигантски - усилия, воля, сърце и труд, днес е сред най-силните състезатели по канадска борба в света!

 17.4.2019  ИЗЛОЖБА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА


© soustraldzha.org

„Сътворяваме чудеса от изхвърлени неща“ е мотото на организираната изложба в СУ „П.К.Яворов“ по случай Деня на Земята – 22 април.
Представените предмети са изработени от ненужни отпадъчни материали. Те са дело на учениците и техните родители, които с въображение и креативност им придадоха нов живот.
Целта е да се провокира творческото мислене на децата, като се опитат да създадат нестандартни играчки и предмети от отпадъци за изхвърляне.
Това повторно използване на опаковките за създаване на нещо ново, помага на учениците да погледнат по различен начин на заобикалящия ги свят и да разберат, че всеки може да даде своя принос към опазването на природата.

 17.4.2019  140 години от приемането на Търновската конституция


© soustraldzha.org

На 16 април 2019 година в СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа тържествено бе отбелязана 140 - годишнината от приемането на Търновската конституция. Ученици от IXа и XI клас отдадоха заслуженото уважение към делото на "бащите-основатели" на съвременната българска държава, изработили една от най-модерните и демократични конституции в Европа. Основният извод, произтичащ от историята на Търновската конституция е, че демокрацията не е даденост, а ценност, която трябва да се отстоява всеки ден.

 16.4.2019  XV Национална олимпиада по география и икономика.


© soustraldzha.org

За първи път ученик от СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа участва на Националната олимпиада по география и икономика, която се проведе от 12 до 14 април 2019 г. в гр. Видин. Седмокласникът Даниел Панайотов Колев зае 18 място в страната от 29 участника с актив 201 точки. Това отлично представяне ще му даде възможност да натрупа повече опит и да завоюва бъдещи призови места.
На XV Национална олимпиада по география и икономика за три дни в гр. Видин си дадоха среща най-талантливите и най-знаещи млади географи от Република България. В олимпиадата участваха 90 ученици, обособени в три възрастови групи: VII, VIII-IX и X-XII клас.

 14.4.2019  Празничен концерт - 12.04.2019 г.


През месец април отбелязваме патронния празник на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа. За пореден път ние, учители и ученици, се отдаваме на песни, танци и стихове, за да отбележим тази светла за нас дата. Ден, в който ни събира радостта, че сме част от едно цяло, от едно голямо семейство- нашето училище. Училище с традиции, иновации, модерно мислене и стотици реализирани възпитаници.
Нека си пожелаем творческо вдъхновение, завоюване на нови висоти, а мечтите и надеждите да не ни напускат!

Тържествен концерт - 12.04.2019 г.

 11.4.2019  Ден на ученическото самоуправление.


© soustraldzha.org

На 11 април 2019г. учениците на СУ "П. К. Яворов" град Стралджа за пореден път влязоха в ролите на преподаватели, на управленци, на помощен персонал. Денят започна с работна среща в учителската стая. В рамките на ученическото самоуправление те организираха учебния процес, решаваха проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности. В коридорите дежуриха млади учители, усмихнати, но строги. Учениците проведоха часове по български език и литература, математика, английски език, информационни технологии, химия, биология, физика, история, география и икономика, технологии, музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт. Директорът Симона Тодорова и заместник-директорите Антон Кавалджиев и Ивайло Йорданов посетиха учебни часове и наблюдаваха работата на своите колеги, като им дадоха ценни съвети.
В края на деня се направи заключителна среща в учителската стая и учениците споделиха впечатленията си от извършената дейност. Водещо беше мнението за ден, изпълнен с емоции и предизвикателства от различно естество. Изводите, които направиха, бяха за отговорност и внимание във всяка извършена дейност.
В края на срещата директорът на училището госпожа Валентина Маринова връчи сертификати за учстие в Деня на ученическото самоуправление.


 9.4.2019  Допуснат проект до национален кръг на НОИТ


Проектът на Ивайло Йорданов, ученик от VIII клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа е допуснат до национален кръг на НОИТ. Крайното класиране ще се определи след решаване на тест и защита на проекта в периода 10-12 май, 2019. Браво!

 9.4.2019  „Засаждаме бъдеще”


© soustraldzha.org


В първия ден на пролетната ваканция учениците от 6 б клас на СУ „П.К.Яворов“ посадиха в двора на училището 20 броя красиви дръвчета от вида явор като втора награда от кампанията „Засаждаме бъдеще” на орг. „Когато станем 100 000- ще посадим гора”, която бе проведена с подкрепата на Daikin. Учениците работиха с радост и ентусиазъм убедени в необходимостта от повече зеленина, чист въздух и красота в нашата жилищна и работна среда. Спечелени за „зелената” кауза децата реализират своята мечта един ден да се съберат под клоните на „своите” дръвчета и вече пораснали да си спомнят вълненията и трепетите на ученическите дни. Благодарим на чичо Жечо и медиаторите на училището, които помогнаха в засаждането. Помогнете да опазим дръвчетата, за да пораснат заедно с нас и да красят и разхлаждат училищния ни двор.

 8.4.2019  Тържествен концерт по случай патронния празник на училището


© soustraldzha.org

 7.4.2019  „Ние вече сме грамотни“


© soustraldzha.org

На 29.03.19г. учениците от Iв клас при СУ „П. Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Ние вече сме грамотни“. Празникът на буквите е най-големия празник в първи клас. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента, в който с гордост първокласниците да заявят „Мога да чета и пиша“. Букварът е златното ключе към знанието. Децата от Iв клас се разделиха с него без тъга, приветстваха Читанката и поеха по дългия път на познанието. Гостите на тържеството бяха въведени в Царството на буквите с много песни, танци, стихчета и драматизация на приказка. Децата участваха в различни игри – редиха българска поговорка, отгатваха гатанки и откъси от приказки. А в последната игра имаха възможността да се представят и посочат своята буква.
Всички първокласници получиха специални поздравления и подарък книжка от г-жа Валентина Маринова, директор на училището. Тя им пожела да бъдат все така умни и любознателни деца.

 3.4.2019  EUROSCOLA 2019


© soustraldzha.org

На 21 март двадесет и четирима ученици от СУ "П.К.Яворов" взеха участие в издание на EUROSCOLA 2019 във Страсбург, Франция. От 8ч. сутринта до 18 вечерта учениците изкараха един пълен работен ден в ролята на депутати заедно с 500 свои връстници от 20 страни членки на ЕС. Програмата за деня включваше представяне на училищата и страните, като нашите представители бяха Мая Дичева и Васил Киров; среща и разговор с евродепутатите г-н Едуард Мартин, и г-н Луис Мартинес; работна среща, дискусия и обсъждане на казуси по групи на шест основни теми – Бъдещето на Европа, Околна среда и възобновяема енергия, Сигурност и човешки права, Миграция и интеграция, Европейски избори и Младежка заетост. След разискване по темите всяка група трябваше да избере говорител, който да представи обобщение – доклад по темата, както решение или предложение, което трябваше да се гласува от всички останали дали да влязат в сила или не. Накрая на работния ден се състоя игра между четири отбора – зелени, бели, сини и жълти с 4 състезателя. Кастинга на тези 16 участници се проведе чрез анкета, на които всичките 500 евродепутати трябваше да отговорят. Някои държави останаха изобщо без участник в играта, а България излъчи цели два състезателя – Васил Киров и Милена Станчева. Надпревара вървеше точка за точка, когато накрая останаха синият отбор, в който бе Милена Станчева, и зеленият, в който бе Васил Киров. След един последен въпрос, зеленият отбор получи решаващата точка и спечели играта, а заедно с това и ръкоплясканията на публиката. Като за финал, участниците в Евроскола вдигнаха знамената на държавите членки високо във въздуха и така закриха събитието.
Освен участието си в Европейския Парламент, групата имаше възможността да разгледа забележителностите на града с помощта на екскурзовод. Особено внимание се отдели на величествената 142 метрова катедрала. Красотите на града оставиха още по-ярък отпечатък с едночасовата разходка с корабче по река Ил.
На територията на Германия, преди отлитането за София, учениците направиха и двучасов престой в красивото градче Улм.


 29.3.2019  Класиран ученик за националния кръг на олимпиадата по география и икономика


Седмокласникът Даниел Панайотов Колев от СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа е допуснат до участие в националния кръг на Националната олимпиада по география и икономика, който ще се проведе от 12-14.04.2019 г. в гр. Видин.
Гордеем се с Даниел, който доказа, че положените усилия винаги се възнаграждават!

 27.3.2019  Училищен кръг на Националната викторина по Безопасност на движението по пътищата „Да запазим децата на пътя“


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа се проведе училищният кръг на Националната викторина по Безопасност на движението по пътищата „Да запазим децата на пътя“. По регламент учениците от I-IV клас участваха в два кръга - викторина и сглобяване на пъзел, а отборите от V- VII клас в три - решаваха листовки, отговаряха на тест-въпроси и подреждаха пъзел - пътен знак.
Целта на викторината е учениците да затвърдят знанията си за правилата за движение по пътищата, да изградят житейски умения за съхранение на човешкия живот на пътя.
Компетентно жури от комисията по БДП в училище оцени резултатите. Ето и класирането:
I-IV клас
1 място - IVб клас
2 място - IVв клас
3 място - IIIа клас
V- VII клас
1 място - Vб клас
2 място - VIIб клас
3 място - VIб клас
Честито на наградените!

 26.3.2019  ”Празник на буквите”


© soustraldzha.org

Месец март празнува, празнуват и децата от Iб клас при СУ „П.К. Яворов”- гр. Стралджа, защото гордо 24 ученика могат да извикат - „Вече можем да четем”. Седем месеца, след като прекрачиха страхливо училищния праг, те отбелязаха ”Празник на буквите” заедно с всички други празници през месец март. На своя празничен ден - 22.03.2019г. присъстваха родители и гости. Учениците получиха специални поздравления и книжка от директора на училището г-жа В. Маринова с пожелание да продължават, да бъдат все така любознателни и умни ученици.

 25.3.2019  25 март - Ден на търпението


© soustraldzha.org

С много ентусиазъм и интересни идеи учениците от СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа отбелязаха 25 март - Денят на търпението, като проведоха дискусии, поставиха информационни табла в класните си стаи с апел за търпение и толерантност, носеха отличителни символи, стикери с послания. В начален курс се пяха песни на същата тематика, които се обединяваха от общата идея за по- често проявяване на тази християнска добродетел в нашето ежедневие, за повече хармония в човешките взаимоотношения.

 20.3.2019  За един по-добър, по-богат и по-справедлив свят!


© soustraldzha.org

За втора поредна година СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа “ се включи в инициативата на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“. Целта е децата да се запознаят с глобалните цели за устойчиво развитие на света и да поемат ангажимент за бъдещето на планетата Земя.
На 19 март 2019 година в IIIб клас се проведе учебно занятия, подчинено на една от глобални цели „Изкореняване на бедността“.
Учениците участваха активно – отговаряха на поставените въпроси и чрез рисунките си отправиха послания да заживеем в един по-добър, по-справедлив и по-отговорен към планетата свят. Сериозното отношение на децата към разискваните проблеми бе доказано с разказаните лични истории. Един от начините да се борим с бедността е образованието. Накрая децата отговориха на въпроса „Кой е най-големият урок в света?“ Планетата Земя е наш единствен дом. Ние трябва да познаваме проблемите ѝ и причините за тях. Важно е хората да осъзнаят, че Земята е отговорност на всеки един човек.

 14.3.2019  Ученик от СУ "П.Яворов" с трета награда за фотография


© soustraldzha.org

С III място отличиха Ивайло Йорданов Йорданов, ученик от VIII клас на СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа в Националния конкурс „Водата – извор на живот“, раздел фотография, организиран от Националния дворец на децата, Община Бургас и Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
Конкурсът се проведе в три основни раздела – фотография, изобразително изкуство и литературно творчество.
Награждаването ще се състои на 22.03.2019 година в Културен център "Морско казино". Поздравления на Ивайло за поредния успех!

 13.3.2019  Ученически състезания по волейбол


© soustraldzha.org

На 12.03.2019 година физкултурния салон на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се превърна в център на ученическите състезания по волейбол, част от Националния спортен календар на МОН. В надпреварата участваха отбори от училища на градовете Ямбол, Елхово и Стралджа. Нашето училище се представи с два отбора - девойки VІІІ- Х клас и юноши ХІ-ХІІ клас. Участниците бяха подкрепяни бурно от публиката, която се наслади на играта на момчетата. Благодарим Ви за труда и емоциите.
Ето и крайното класиране:
Юноши XI-XII клас
1. ПГ „Васил Левски“ гр. Ямбол
2. СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа
3. ПГ „Св. Климент Охридски“ гр. Елхово
Девойки VIII-X клас
1. ПМГ „Атанас Радев“ гр. Ямбол
2. ПГ „Св. Климент Охридски“ гр. Елхово
3. СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа