Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 1.10.2023  Европейска седмица на спорта!


© soustraldzha.org


Спорта е амбиция, емоция и вдъхновение!
И тази година СУ “П. К. Яворов” - гр. Стралджа се присъедини към инициативата "Европейска седмица на спорта в училище". Това е чудесен начин да открием нови предизвикателства, да заживеем по-здравословно и едновременно с това да се забавляваме.
Нека да насърчим все повече деца и младежи да спортуват!

 1.10.2023 


© soustraldzha.org

В началото на учебната година ВИКБДП запозна учениците с пътно-транспортната обстановка в района на СУ "П. К. Яворов" и проведоха разговор за поведението им като участници в движението по пътя.

 28.9.2023  Благодарим Ви мили родители!


© soustraldzha.org

Книгата е най-ценния дар, защото носи в себе си фантазия, знание, възможности, безграничност. „Книжка вместо цвете“ на 15 септември беше апелът на учителите на 4.б клас. Така пристъпиха на прага на новата учебна година учениците. Те обогатиха класната библиотека. Надписаха книжките с желанието много деца да прочетат и предадат нататък. С благодарност за отклика и изненада учителите им получиха и книжка, и цвете. Ние, техните учители, сме трогнати и обнадеждени от този жест! Символът на поднесеното от детската ръчица цвете в знак на благодарност е отплата и крила за нас! Родители, които учат децата на такива жестове, са наша опора. Те са тези, чийто усилия да възпитат добри деца, ни кара да имаме вяра в бъдещето! Благодарим Ви мили родители!

 15.9.2023  15-ти септември - празникът и за малки, и за големи


© soustraldzha.org

С издигането на националния флаг в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа беше открита новата 2023/2024 учебна година.
Пожеланията си към учениците, родителите и учителите отправи директорът на училището – г-жа Галя Райнова, г-н Атанас Киров - кмет на община Стралджа. Гост на пъстроцветния празник беше и г-жа Галина Йорджева – председател на Училищното настоятелство.
Първокласниците впериха очите си в преподавателите, изпълнени с надежда да ги поведат по тайнствените пътеки на различните науки, да отворят вратите към красивата страна, наречена ЗНАНИЕ. Със затаен дъх прекрачиха прага на своята първа класна стая, която беше прекрасно украсена, за да посрещне за пореден път своите най-малки ученици.
И така - с нови надежди за нови - още по-големи успехи - да ни е честита новата учебна година!

 5.9.2023  Отличие в конкурс


© soustraldzha.org

Жаклин Тончева отново ни зарадва с успех. Нейното есе бе отличено в конкурс „Цветята и красотата на българската природа“. Сребърният медал много й отива, а ние й пожелаваме да е един от многото отличия, които я очакват! Браво, Жаки!

 2.8.2023 


© soustraldzha.org

И в горещите летни дни нашите ученици не спират да ни радват с успехи. Фондация "Здраве и социално развитие" отличи Жаклин Тончева за изключителното й представяне в конкурс за рисунка "Художник си ти и рисунка сътвори".

 7.7.2023  Пореден повод за гордост за СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа!


© soustraldzha.org


Дияна Георгиева – Великова, старши учител по химия е една от тридесетте одобрени за участие в обучение на учители по природни науки в ЦЕРН – Женева от 15.07.2023 г. до 23.07.2023 г. по НП „ Мотивирани учители и квалификация 2023“.
Европейската организация за ядрени изследвания по-известна като ЦЕРН (CERN), намираща се край Женева, Швейцария, е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Организацията е разположена на границата на Швейцария с Франция, северозападно от Женева. Споразумението за създаването на ЦЕРН е подписано в Париж на 29 юни − 1 юли 1953 г. от представителите на 12 европейски държави. Основната функция на организацията е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходими за изследвания в областта на физиката на елементарните частици.

 29.6.2023 


© soustraldzha.org

29.06.2023г.- Национален ден на безопасността на движението по пътищата.

 27.6.2023 


© soustraldzha.org

На 24.06.23г. ученици от СУ "П.К.Яворов“ посетиха гр.Пловдив. Това пътуване бе по инициатива на Община Стралджа с цел моралното стимулиране на изявени ученици от училището. Учениците посетиха Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ и се потопиха в духа на различни епохи и култури. Особено впечатление им направи къща музей "Хиндлиян“ , една от малкото запазени в оригинал симетрични пловдивски къщи.
Не по- малко интерес предизвикаха "Балабановата къща“ и Античният театър, построен по време на римския император Траян.
Средствата за посещението на всички исторически обекти бяха осигурени по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул
"Културните институции като образователна среда“

 27.6.2023  Награда от Председателя на Синдиката на българските учители


За десета поредна година Синдикатът на българските учители, под патронажа на Министерството на образованието и науката, съвместно с Фондация „Устойчиво развитие за България“, организира международен конкурс за учители „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците – 2023“ на тема „Единство на образователния и възпитателния процес за формиране на хуманна ценностна система и подкрепяща среда“. В Десетия конкурс взеха участие над 250 учители, директори и специалисти, работещи в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност с деца от подготвителните групи в детските градини и в училищата, както и с ученици от I до XII клас, които изпратиха своите разработки, в които обобщават и мултиплицират добър педагогически опит в извънкласните и извънучилищните дейности за възпитание в общочовешки ценности, развитие на изследователски интерес и креативно мислене у децата и учениците.
СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа взе участие с представяне на добра педагогическа практика „ЕКОУЧИЛИЩЕ“ и грабна за втора поредна година специалната награда на Председателя на Синдиката на българските учители. Поздравления за екипа представил добрия педагогически опит - Дияна Георгиева, Бинка Караколева и Деляна Начева.
Номинираните за призови места в отделните раздели и категории ще защитават публично разработките си по време на заключителния семинар от 23 до 28 август 2023 г. в Комплекс Лагуна – к.к. Албена.

 20.6.2023  "Една усмивка, капчица сълза, много свидни спомени, мечта..."


© soustraldzha.org

Под наслов "Една усмивка, капчица сълза, много свидни спомени, мечта..." протече тържеството на учениците от IV"в" клас при СУ "П. Яворов". Децата пяха любими песни, рецитираха стихотворения. Публиката възторжено аплодира грациозните танцьорки и забавните артисти. Родители и ученици с умиление и радост изгледаха презентацията, включваща незабравими моменти от изминалите четири години в труд, упоритост, вяра и забавление. За да продължат като един неразделен, истински и щастлив клас напред към новото и примамливото. Г-жа Райнова, директор на училището ни, връчи дългоочакваните свидетелства за завършен начален етап от образованието. Пожела им да не спират да се учат и мечтаят, да открият своите интереси и стремежи, за да израснат като добри и отговорни граждани на република България.

 20.6.2023  Добре дошла, ваканция !


© soustraldzha.org

Настъпи краят на учебната година и за учениците от 4б клас. Те изкачиха още едно стъпало по стръмната стълбица на знанието. Ежедневието им бе изпълнено с учение и труд, с радост и смях, понякога с тревоги и трудности. Уроците – стъпала развиваха, каляваха и изпитваха възможностите на всеки ученик. Те поеха на крехките си рамене много отговорности, изправиха се пред различни предизвикателства, от ден на ден ставаха по - умни и уверени, по - сдържани и съобразителни. А ние възрастните не трябва да забравяме, че светът през детските очи е пъстър и разноцветен, затова и тяхното годишно утро бе изпълнено с незабравими спомени.
С много пожелания им бяха връчени удостоверения за завършен начален етап и грамоти за отличниците от г-жа Райнова, директор на училището.
Довиждане, училище любимо, с мъничко тъга...Добре дошла, ваканция !

 17.6.2023  МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА "ЗЕЛЕН ФЛАГ" ЗА СУ „П. К. ЯВОРОВ“ ГР. СТРАЛДЖА.


© soustraldzha.org


В началото на тази учебна година нашето училище се включи в международната програма „ЕКОУЧИЛИЩА“, която има за цел да даде възможност на учениците да реализират промяната, от която се нуждае нашият устойчив свят, като ги ангажира в забавно учене чрез действие. На национално ниво тя се ръководи от Българско движение „Син флаг“. Кампанията „Влез в зеления кръг” е съвместна инициатива на Девин ЕАД и Българско Движение „Син флаг“ за въвеждане на програма „Екоучилища“ в България. Тя има за цел да изгради най-голямата мрежа от Екоучилища на Балканския полуостров и да подготви бъдещото поколение на България като активни граждани, които поемат обществената отговорност за опазване на околната среда.
Методологията на програмата се състоя в изпълнение на 7 стъпки. Ръководството на Екокомитета в училището успешно се справи с реализирането им, включихме се активно в #GlobalActionDays (Глобални дни на действие) през месец ноември 2022 и месец април 2023 г. С подкрепата на ученици доброволци, учители, родители и общинското ръководство ние спечелихме най-висшето отличие за забележителни постижения в Програма „Екоучилища“ – Зеления флаг. СУ „П. К. Яворов“ е първото училище в област Ямбол, което е удостоено със Зеления флаг. Ние сме важна част от впечатляващото световно семейство на Екоучилищата, в което членуват 20 милиона ученици и 1,4 милиона учители от 59 000 учебни заведения в над 75 страни от цял свят и това е повод за гордост!
В 9:00 ч. на 15. 06. 2023 г. на организирания специален Ден на церемониите по вдигането на Зеления флаг, когато в един ден, по едно и също време във всички учебни заведения, отличени с престижната световна награда, вдигнахме и изложихме на видно място Зеленият флаг.
Дияна Георгиева, координатор на програмата „ЕКОУЧИЛИЩА“ в СУ „П. К. Яворов“ изказва най-сърдечни благодарности за подкрепата оказана от училищното ръководство, всички участници и еко-ентусиасти с вдъхновяващи идеи!


 13.6.2023  Ученически турнир по чирлидинг и мажоретни дисциплини „Перник 2023“


© soustraldzha.org

На 10.06.2023г. започна първият ученически турнир по чирлидинг и мажоретни дисциплини „Перник 2023“. Тридневното състезание се проведе в зала „Борис Гюдеров“ и се организира от СК „Персияна“ и Община Перник, съвместно с Българския чирлидинг съюз и Българската асоциация спорт за учащи. В първия ден на събитието се включиха ученически формации от цялата страна. А през останалите два дни е състезателната част на Държавното първенство, на което се представят отборите на спортните клубове, членове на Български чирлидинг съюз. Председателят на БЧС Милко Кралски сподели, че за краткото време, в което състезанието е организирано се е получил добър синхрон между всички клубове и институции и в него участват отбори от 19 града в България. Наградите бяха връчени от секретаря на община Перник Мартин Жлябинков, Десислава Стойова – главен експерт „Спорт“ в общинската администрация, организатора на турнира Надежда Стоицева и председателя на БЧС. Участниците и гостите бяха поздравени от танцьорите на Ансамбъл за народни песни и танци „Граовска младост“. СУ „П. К. Яворов“, участва с две групи, „Нимфи“ с ръководител Стела Клюнкова и „Танцувай с нас“ с ръководител Дияна Георгиева. Групите от нашето училище плениха журито с красивите костюми, хореографията на танците и невероятното изпълнение. Ръководителите получиха съдийските фишове, на които бяха поставени високи оценки, за което момичетата грабнаха купата и медалите на първия ученически турнир по чирлидинги и мажоретни дисциплини.

 4.6.2023  Ваканция здравей! Да играем безопасно!


© soustraldzha.org

Петокласници от 8 учебни заведения в областта демонстрираха знания, умения и модели на безопасно поведение в различни ситуации в рамките на заключителното мероприятие по Национална програма „Работа на полицията в училищата“ за учебната 2022-2023 година. Събитието бе организирано и реализирано от ОДМВР- Ямбол и подкрепено от местните комисии за БППМН при общините Елхово, Тунджа, Стралджа и Ямбол. Учениците показаха отлични умения и способности като решаваха тестове, бягаха, разбиваха балони, помагаха си, работейки в екипи, и всичко това при бурните напътствия на техните ръководители и със съдействието на инспекторите от Детска педагогическа стая при РУ – Ямбол, РУ- Тунджа, РУ – Елхово при ОДМВР-Ямбол. Игрите бяха изпълнени с много енергия, ентусиазъм и спортен дух. А в последната игра всички заедно заявиха: Ваканция здравей! Да играем безопасно!“, като откриха буквите и подредиха надслова на мероприятието. Петокласниците показаха, че са талантливи и успешни, мотивирани и добри.

 1.6.2023  „Ваканция, ура!“


© soustraldzha.org


Идва краят на учебната година, а с него идва и прекрасното лято. На 31.05.2023г. учениците от I-б клас проведоха тържество „Ваканция, ура!“ Децата рецитираха стихотворения, пяха песни, изпълниха танците „Ало, ало слънчице“ и „Мари момиченце мъничко“. Чрез забавни игри се потопиха в света на българския език, математиката и родинознанието. Истински се забавляваха и показаха колко много са научили през учебната година.
В края на тържеството директорът на училището г-жа Галя Райнова, връчи на всички ученици удостоверение за завършен 1. клас и им пожела спокойно и весело лято, за да могат с нови сили наесен да пристъпят отново училищния праг, но вече във втори клас.

 1.6.2023 


© soustraldzha.org

На 26.05. 2023 год. Милен Ганчев Панайотов, ученик от 7б клас при СУ „П. К. Яворов“, взе участие в шестото издание на фолклорния конкурс „Тунджа пее и танцува“ 2023 г. гр. Елхово и се класира на 3-то място във втора възрастовата група, направление индивидуални певци.

 29.5.2023  Първо място в Национален конкурс


© soustraldzha.org

Даная Деянова Великова ученичка от 7а клас на СУ „П. К. Яворов“ е класирана на първо място в Националния конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух” – 2023 Раздел: фотография и информационни технологии
Конкурса има за цел да стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност. Утвърждава любовта им към Православната църква и вяра. Статутът на Конкурса предвижда, след изтичане на конкурсната изложба, творби от Раздели „Изобразително изкуство“ и „Фотография и Информационни технологии“ да участват в благотворителна разпродажба със социално-милосърдна насоченост към деца в нужда.

 29.5.2023  Спортен празник


© soustraldzha.org

На 26 май 2023 г в СУ „П. К. Яворов“ се проведе спортен празник. Дворът на училището, огласен от радостни възгласи, събра учениците, които по изготвен график се състезаваха в различни спортни дисциплини- народна топка, дърпане на въже, футбол и волейбол.

Участниците се включиха с голям ентусиазъм и заряд, демонстрираха много добри спортни умения и техники. Показаха, че спортът е активност, която сплотява. За участието си в спортните турнири и постигнатите успехи, учениците бяха наградени от директора на училището г-жа Галя Райнова с грамоти.
Спортният празникът изпълни ученици и учители с много радостни мигове, усмивки и ведро настроение.

 24.5.2023  "Млад огнеборец"


© soustraldzha.org

На 23.05.2023 г в Елхово се проведе областно състезание между младежите противопожарни отряди "Млад огнеборец". Инициативата бе организирана от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ямбол. Съгласно регламента учениците мерят сили в две дисциплини: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”.
Поздравления за младите огнеборци на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа, които показаха отлични знания и умения за работа в екип при гасене на пожар, завиден спортен дух и се класираха на второ място.

 23.5.2023  Отличие в Десетия национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“


© soustraldzha.org

Даная Деянова Великова, ученичка от VІІа клас е отличена с второ място в Десетия национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“, направление – презентация и видеоклип - ІІ възрастова група. Седмокласничката впечатли журито с презентация на тема „Обичаи и традиции-вечният извор на общочовешки ценности“.
Галя Райнова-директор на СУ „П. К. Яворов““ имаше честта и удоволствието да поздрави Даная за впечатляващото класиране във втора възрастова група и да я зарадва с получените сребърен медал, грамота и раница от организаторите на конкурса.
Пожелаваме още нови успехи на Даная!

 23.5.2023  Награждаване на ученици


© soustraldzha.org

На 22.05.2023 г. в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджасе проведе тържествено награждаване на изявени ученици и учители от 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“. Награждаването беше по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Директорът на училището – госпожа Галя Райнова връчи грамоти и награди на учениците за успешно представяне в олимпиади по различни учебни предмети, състезания, турнири и национални конкурси.
Отличените ученици са:
1. Даная Деянова Великова, 7а клас
2. Йонелия Димова Йовчева, 5б клас
3. Милен Ганчев Панайотов, 7б клас
4. Жаклин Велчева Тончева, 3б клас
5. Ивана Пламенова Димитрова , 3б клас
6. Максим Янков Алексиев, 3б клас
7. Гьокчен Йорданова Андреева, 3в клас
8. Томаи Асенова Мишева, 3в клас
9. Георги Петров Петров, 5б клас
10. Петър Петров Сотиров, 5б клас
11. Тони Йорданова Йорданова, 10а клас
12. Антоний Боянов Рибаров, 5а клас
13. Даниел Панайотов Колев, 11 а клас
14. Дарина Красимирова Маринова, 7а клас
15. Станислав Ангелов Йорджев, 10а клас
16. Доника Миленова Андонова, 11 а клас
17. Нели Добринова Вълкова, 7а клас
18. Неделина Матева Борисова, 9б клас
19. Росена Атанасова Добрева, 8а клас
20. Ивайла Йорданова Йорданова, 11 а клас
Колективни награди
Отбор по волейбол VІІІ-Х клас - Веселин Павлов, Александър Тодоров, Йордан Богданов, Станислав Йорджев, Борис Богданов, Матьо Матев и Тихомир Рибаров
Ръководител Стела Клюнкова
Формация „Език и слово“ VIII-XII клас: Жаклин Вълева, Ива Тодорова, Павлина Иванова, Росена Добрева, Стефани Илиева, Доника Андонова, Даниела Железчева, Маринела Минчева
Ръководител Валентина Димитрова
Формация „Език и слово“ V-VII клас: Ася Генова, Даниела Кръстева, Дарина Маринова, Ивена Миланова, Ивет Жекова, Йовелина Стоянова, Нели Вълкова
Ръководител Йорданка Драгиева

Отбор „Гимнастика“ - Борис Захариев, Никол Христова, Габриела Ахмедова, Моника Георгиева, Тони Йорданова, Жаклин Вълева, Стефани Илиева, Миглена Георгиева, Йордан Богданов
Ръководител Стела Клюнкова
ДТС „Усмивки“– Антоан Станчев, Десислава Маринова, Еленка Георгиева, Елена Гочева, Сияна Петрова, Станислава Железчева, Петър Сотиров, Габриела Генова, Розалинда Маринова, Йонелия Йовчева

 22.5.2023  Национална програма ,,Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по Национална програма ,,Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул ,,Културните институции като образователна среда“ учениците от 5, 6 и 7 клас при СУ ,,П.К.Яворов“ имаха възможността да посетят Авиомузей Бургас. Децата научиха много за историята на авиацията и българския принос за развитието авиационната наука. Част от посещението включваше и достъп до пет музейни експоната – два пътнически, един товарен и два военни изтребителя. Това беше най- интригуващата част, тъй като за някои от децата това беше първият ,,полет“.
Втората част от програма включваше посещение на Природонаучен музей Бургас. С увлекателна беседа учениците бяха запознати с еволюционния път на различни видове и подвидове от растителния и животински свят.
Екскурзията завърши с разходка и забавления, които направиха деня още по- пъстър.

 21.5.2023  Национален турнир по утринна гимнастика „Ямбол '23“


© soustraldzha.org

Над 700 ученици от цяла България участваха във второто издание на Национален турнир по утринна гимнастика „Ямбол '23“ и инициативата „Спортувай с президента“!
Гости бяха президентът на Република България, г-н Румен Радев, г-жа Весела Лечева министър на младежта и спорта, световният шампион Йордан Йовчев, Милена Търничкова, майстор на спорта, доктор в НСА „Васил Левски“, изявените спортисти и спортни специалисти - заслужилият майстор на спорта и заслужил треньор Нешка Робева, заслужилите майстори на спорта и почетни граждани на Ямбол Тотка Тодорова и Маргарита Моллова, доц. Марина Петрова, доктор в НСА, Иван Трифонов, медалист от световни първенства по акробатични танци, треньор по гимнастика и скокове на батут. Отборите изпълняваха гимнастически комплекс от общоразвиващи упражнения под музикален съпровод. Зрителите аплодираха атрактивните салта, шпагати и сложни фигурални композиции на участниците. Поздравления за нашите ученици и бивши шампиони, които се представиха отлично!

 17.5.2023  Интердисциплинарен STEM урок


© soustraldzha.org

В СУ „Пейо Яворов“, гр. Стралджа на 16 май 2023г. се проведе интердисциплинарен STEM урок по география и икономика, музика и изобразително изкуство на тема: „Природата на Африка“ (обобщителен урок) 5б клас. Учениците бяха разделени на четири екипа: Геолози, Климатолози, Хидролози и Биолози. Чрез специално изработения макет на континента Африка в часовете по изобразително изкуство геолозите представиха релефа на континента Африка. Климатолозите влязоха в ролята на гости и по много интересен начин разказаха за климатичния пояс, в който живеят. Хидролозите представиха своя проект: Води на Африка чрез приложението на Google – Google Earth. Г-жа Кина Попова, преподавател по музика, изсвири на фагот „Триумфалният марш“ от операта Аида на Дж. Верди, във връзка с откриването на Суецкия канал. Биолозите представиха своите проекти: Природни зони на Африка, ползвайки приложението на Google- Jamboard . Урокът приключи с викторина: „Природата на Африка“, ползвайки AhaSlides.
Урокът бе наблюдаван от ръководството на училището, колеги и родители на учениците.

 16.5.2023  На добър час!


© soustraldzha.org

Къде отлетяхте, щастливи години,
и вие, прекрасни ученически дни?
На 16 май 2023г. завършиха учебните занятия с учениците от ХІІ клас. По този повод училищният двор на СУ "П. К. Яворов" за последен път събра бъдещите абитуриенти с техните учители, съученици и приятели. Сред гостите бяха Атанас Киров -кмет на община Стралджа, Галина Йорджева-председател на Училищното настоятелство, Иванка Маринова-председател на Обществения съвет.
Тържественото изпращане започна с посрещане на училищното знаме и приветствия. Галя Райнова - директор на училището пожела на зрелостниците сила, увереност, успехи и да всеки да намери най-доброто място за реализация в живота.
Приветствие към учениците, родителите и учителите отправи и кметът на община Стралджа г-н Атанас Киров, а от името на родителите г-жа Ирина Йорданова.
Тържественото изпращане завърши с ритуалното сбогуване на абитуриентите с учителите, които са им преподавали през годините.

 11.5.2023  "С очите си видях бедата"- 2023


© soustraldzha.org

Гьокчен Йорданова ученичка от III в клас на СУ "Пейо Яворов"е отличена с второ място в областния етап на конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата"- 2023,който се провежда всяка година по инициатива на Регионална дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението''. Съгласно регламента на конкурса, класиралите се рисунки на призови места в областния етап ще бъдат изпратени за участие в Националният етап на конкурса, който ще се проведе в гр.София . Пожелаваме успех на финалния кръг!

 29.4.2023  Глобални дни на действие


© soustraldzha.org

За пореден път СУ „П. К. Яворов“ се включи в кампанията Глобални дни на действие (GAD # GlobalActionDays), която се осъществява всеки април и ноември и има за цел да демонстрира, как нашите колективни и индивидуални действия за намаляване на замърсяването и насърчаване на отговорна консумация могат да имат значително въздействие върху нашето благосъстояние, върху нашите общности и нашата планета. Глобалните дни на действие през 2023г. са свързани с 5-те R – Refuse, Reduce, Reuse, Recycle and Repurpose, които на български означават Отказ, Намаляване, Повторна употреба, Рециклиране и Повторно предназначение. В продължение на 10 дни учениците от нашето училище се включиха активно в дейности за намаляване на замърсяването и да се консумира по-отговорно. Демонстрираха как индивидуалните действия, независимо колко малки изглеждат, могат да доведат до впечатляваща положителна промяна.
Ден първи #Repurpose „Да направим чудеса от изхвърлени неща“- учениците заедно с родителите изработиха красиви предмети.
Ден втори # Recycle Макар и в забързаното ни и динамично развиващото се ежедневие, замисляли ли стe се как от изхвърлени неща може съвсем сами да сътворите чудеса? Да, точно така, напълно възможно е! По повод Деня на Земята – 22 април, Джунглата на STEM -центъра се превърна във вълнуваща сцена на модата. Всички ученици, родители и учители бяха въвлечени в света на модния дизайн. Участниците в Еко-ревюто представиха изработени костюми, рокли и какви ли не още украшения и аксесоари.
Ден трети # Reuse
Ученици от 7а клас споделиха свои книги с децата от ДГ "Здравец". Големите момичета прочетоха любимите си детски приказки на малчуганите. А мъниците се преобразиха в приказни герои.
Ден четвърти # Reduce
На ЛОВ ЗА ОТПАДЪЦИ с 6б клас
Шестокласниците проведоха нетрадиционен урок, извън класната стая, посветен на Деня на Земята. Превърнаха се в агенти, търсещи отпадъци. Забавляваха се, почистваха и формулираха правила за запазване на чиста природа.

Ден пети
Учениците от професионалната паралелка, казаха НЕ на месото за един ден. Приготвиха здравословни салати отгледани в Агрозоната на STEM -центъра. Направиха Шопска салата от сочни био- домати и хрупкави краставички. Добавиха щипка прясно откъснат магданоз и лук от Агрозоната. А пролетната салатка от къдравата марулка бе приготвена с много любов и поднесена с финес.

 28.4.2023  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЛЮБИМО УЧИЛИЩЕ!


© soustraldzha.org

Нашето училище отново чества своя Патронен празник. Училище с богата традиция, с дълга история, училище на 142 години! Училище със съвременен облик, динамично развиващо се, предлагащо възможности за модерно образование на учениците. На 27.04.2023 г. се проведе традиционния концерт в присъствието на гости, родители и ученици.
Галя Райнова- директор на училището приветства присъстващите на празника и благодари на всички учители и служители, ученици и родители.
В концертната програма учениците показаха своите разностранни таланти. На сцената прозвучаха музикално поетична композиция, хумористични сценки, изпълнения на народни песни и съвременна музика. Весело настроение създадоха и представените фолклорни танци и модерни съчетания. Всички участници в концертната програма бяха заслужено наградени с аплодисментите на публиката.
С гордост нашето училище отбелязва своя патронен празник, защото е храм на знанието, просветата, културата и творчеството. Училище със съвременен облик, динамично развиващо се, предлагащо възможности за модерно образование на учениците. Това е днес СУ „П. К. Яворов“.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЛЮБИМО УЧИЛИЩЕ!
Скъпи учители, Вие сте будители с неуморен дух и всеотдайност! С признателност към Вас, пожелавам празнично настроение, сили и енергия за все по-високи постижения, защото ние МОЖЕМ!
Скъпи ученици, бъдете здрави, целеустремени и отговорни!
Скъпи родители, благодарим Ви, че сте до нас и до Вашите деца! Без Вашата помощ и мотивация ние трудно бихме успели. Благодарим Ви за подкрепата!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Галя Райнова
Директор на СУ „П. К. Яворов“

 26.4.2023 


© soustraldzha.org

По случай патронния празник на училището учениците от 3а клас отправиха предизвикателство към третокласниците, да научат наизуст стихотворението "Пролет" от Яворов и да рисуват една от картините в него.

 22.4.2023  “Земята - наш дом”


© soustraldzha.org

На 21.04, учениците от 2 а клас проведоха своя празник “Земята - наш дом”, посветен на 22 април - Ден на Земята. Второкласниците се вълнуват от екологичните проблеми на нашата планета.
Разказваха за необходимостта да запазим Земята чиста, пяха песни, посветени на това, рецитираха стихове. Нарисуваха рисунки на актуалната за нашето съвремие тема - опазването на планетата.
Децата изработиха собственоръчно цветни храсти и пано, в което вложиха идеята за съпоставка между живата и мъртва планета( нещо, което би могло да се получи, ако не опазим Земята).

 21.4.2023  „Приятели с водата“


© soustraldzha.org

Без вода няма живот, защото тя е самият живот. За да запазим и съхраним това безценно богатство, което природата ни е дарила, трябва добре да го познаваме. В навечерието на Световния ден на Земята учениците от ЦДО 3. клас успешно преминаха образователната програма за превенция „Приятели с водата“ и се запознаха с правилата за безопасно поведение в и около водни басейни. Техният нов приятел Водичко ги разходи из чудния свят на водата, показа им опасните места и ги научи как да се пазят. Децата участваха с желание в забавното обучение и за добрата си работа получиха заслужени грамоти.

 21.4.2023  Деня на книгата


© soustraldzha.org

"Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най- добрият от тях."
На 23 април се отбелязва денят на книгата и авторското право.
Чрез драматизации по произведения на български и световни автори, песни и образователни игри, учениците от 2б клас показаха своята любов към детските книжки и приказки.

 21.4.2023  „Почакай! Спри! И Земята опази!“


© soustraldzha.org

Макар и в забързаното ни и динамично развиващото се ежедневие, замисляли ли сте
се как от изхвърлени неща може съвсем сами да сътворите чудеса? Да, точно така,
напълно възможно е!
По повод Деня на Земята – 22 април, Джунглата на STEM -центъра се превърна във
вълнуваща сцена на модата. Всички ученици, родители и учители бяха въвлечени в
света на модния дизайн. Участниците в Еко-ревюто представиха изработени костюми,
рокли и какви ли не още украшения и аксесоари. Особеното тук е, че връстниците ни
създадоха всичко това, не от платове, а от торбички, капачки, хартия и какви ли още не
отпадъчни материали. И създадоха всичко това с любов и грижа. Грижа за по-добър и
чист живот на нашата Земя.
Тези скъсани торбички, намачкана хартия, поизкривени капачки момчетата и
момичетата превърнаха в изкуство, за да докажат как всичко, което съвсем по навик
изхвърляме, може да получи своя „втори живот“, но преди всичко и за да ни кажат
„Почакай! Спри! И Земята опази!“

 21.4.2023  „Заедно за по- красив свят“


© soustraldzha.org

След участие в проект на Хенкел България „Заедно за по- красив свят“ и успешното преминаване на Фаза 1, ученици от 5 а, 5 б и 5 в клас, спечелиха безплатно обучение. Днес в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа бе организирано обучение по темата за устойчиво развитие, нашето училище е едно от 20-те училища, получили най-голям брой точки за проектите си. Петокласниците учиха и се забавляваха, откриваха нови знания, споделяха тревоги и мечти. Те научиха 5-те принципа за устойчив начин на живот. За всеки от тях имаше подарък. С благодарност и признателност, Хенкел България, очакваме Ви за още нови и ползотворни срещи! „Опазването на околната среда е не просто мода, а необходимост. Все по-голяма става нуждата от осъзнатост за това ограничените ресурси, с които разполагаме, да бъдат използвани разумно. Искаме не само да се радваме на красотата и богатството, което планетата ни притежава, но да оставим и за следващите поколения един прекрасен свят“.

 20.4.2023  Награда


© soustraldzha.org

Антоний Рибаров ученик от 5а клас на СУ „П. К. Яворов“ е сред най-добрите участници на олимпиадата по астрономия във възрастова група 5-6 клас. За отличното си представяне начинаещият астроном получи награда от Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата. Честито!

 18.4.2023  Урок по история -Покажи ми България 2023


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас получиха грамоти от Националния конкурс "Урок по история -Покажи ми България 2023. С индивидуални награди са отличени Теодора Славчева и Ивона Стоянова. Поздравления!

 10.4.2023  Светли празници


© soustraldzha.org

Разноцветни картички за възрастните хора изработиха учениците от 3а клас в занимания по интереси "Творческа работилница".
Да е цветно и красиво! Светли празници пожелават учениците от 3а клас на всички ученици, учители и техните семейства!

 7.4.2023  Среща с Енчо Керязов


© soustraldzha.org

На 06.04.2023г. в СУ “П.К.Яворов” гост бе г-н Енчо Керязов- еквилибрист, вдъхновител и съвременен будител!
Поздрав с танц от акробатични елементи поднесоха учениците от група по Занимания по интереси “Гимнастика” с ръководител г-жа Ст. Клюнкова. Срещата бе провокирана и от учениците от групата по Занимания по интереси “Подрастващите-права и задължения” от IX б клас.
След като разказа интересни моменти от живота си г-н Енчо Керязов обобщи, че човек трябва да следва мечтите си, да е отдаден на тях и най-важното да е добър!
Тони Йорданова- ученичка от Х а клас подари нарисувана от нея графика на нашият гост, който бе трогнат от жеста и възхитен от таланта й.
Не е важно от къде си, важно е колко са големи мечтите ти и да разбереш имаш ли смелостта да направиш опит да полетиш!
Всеки ден всичко зависи от нас!
За нас беше чест, че бяхте наш гост, г- н Керязов!

 6.4.2023  Световен ден на здравето


© soustraldzha.org

На седми април всяка година се отбелязва световният ден на здравето. На този ден се е създала и Световната здравна организация, както и се чества Денят на здравния работник. В навечерието на този ден с гост мед.сестра Красимира Тодорова, учениците от III в клас -ЦДО , заедно с техните гости учениците от III а клас се запознаха с професията медицинска сестра и нейният приоритет. Проведе се и беседа на тема ,,Хигиени навици и как да опазим своето здраве". Накрая на мероприятието учениците си изработиха книжка с техни правила за лична хигиена.

 6.4.2023  Награди от Астрономическа обсерватория и планетариум Ямбол


© soustraldzha.org

На 06.04.2023 г., петокласниците и техния учител Дияна Георгиева, получиха призови награди от Астрономическа обсерватория и планетариум Ямбол, връчени от Светлана Кънева – Директор на АОП- Ямбол.
Антоний Рибаров - 5а клас, Второ място на областен кръг в XXVI Национална Олимпиада по Астрономия. Грамота за изключително представяне на областен кръг в XXVI Национална Олимпиада по Астрономия – Сияна Петрова – 5б клас, Георги Петров – 5б, Петър Сотиров – 5б и Радослав Гледачев 5 а клас. Дияна Георгиева бе удостоена с приз Учител на годината на АОП –Ямбол.

 6.4.2023  Специална награда на Националния дворец на децата


© soustraldzha.org

Участници от цялата страна се състезаваха в различните раздели и категории в XXVIIІ издание на Националния конкурс “Диньо Маринов”, който се проведе в Младежкия дом във Варна.
От СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа участваха:
Йонелия Димова Йовчева, Vб клас - отличена със Специалната награда на Националния дворец на децата, гр. София-Дамски фолклорен костюм
Милен Ганчев Панайотов, VІІб клас – поощрителна награда
Форумът е за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.
И двамата участници са възпитаници на г-жа Кина Попова по НП „Заедно в изкуствата и спорта“. Пожелаваме още успехи на младите таланти!

 5.4.2023  Урок по български език на тема Словосъчетание


© soustraldzha.org

Днес учениците от 2 а клас проведоха открит урок по български език на тема Словосъчетание. Урокът бе посветен също и на предстоящите пролетни празници. Учениците откриваха словосъчетания, създаваха такива, разграничаваха от други езикови единици, създаваха умения за уместна употреба.
В урока второкласниците работиха с различни електронни ресурси, създадени специално за тях и съобразени с особеностите на класа. Решаваха електронна кръстословица, участваха в електронна викторина. Показаха, че имат знания по учебния предмет.
Госпожа Райнова, директор на училището, поздрави второкласниците с отличното представяне и им пожела светли празници и весела ваканция.

 5.4.2023  Международна ученическа олимпиада Кингс


© soustraldzha.org

След класиране и участие във финалния кръг на Международна ученическа олимпиада Кингс, учениците на СУ„П.К.Яворов“ накараха своите учители и родители да се гордеят с постиженията им. Те получиха грамоти, медали и много поздравления за високите си постижения. Ето ги и шампионите:
Жаклин Тончева от IIIб клас- златен медал по български език; златен медал по английски език
Марио Лако от IIIа клас- златен медал по математика; златен медал по английски език
Ивана Димитрова от IIIб клас- златен медал по български език
Цветелина Стоянова от IIIб клас- златен медал по английски език
Недка Стоянова от IIIб клас- сребърен медал по български език
Милена Георгиева от IIIб клас- бронзов медал по математика
Желаем още много успехи на нашите ученици!

 5.4.2023  Отлично представяне


© soustraldzha.org

На 31.03.2023г. се проведе волейболна среща между учениците от СУ “П. К.Яворов”-гр. Стралджа и ПГ “В. Левски”-гр.Ямбол. Възпитаниците на нашето училище победиха безапелационно! Поздравления за отличното представяне!

 5.4.2023  Шахматен турнир


© soustraldzha.org

На 04.04. 2023г. за втори път се проведе шахматен турнир в памет на Георги Каравичев, в който взеха участие учениците от СУ“П.К.Яворов".

 4.4.2023  Награда от конкурс


© soustraldzha.org

От изявилите се в конкурса за рецитация на патриотично стихотворение посветен на националния празник на България се отличи Максим Алексиев от 3.б клас. Сред учениците от цяла България той се нареди на трето място в своята възрастова група.
Браво, Максим!

 31.3.2023  "Празник на буквите"


© soustraldzha.org

„Азбуката вече зная!
Мога книжки да чета!
Най-голямата магия
съм научил на света!“
На 31.03.2023 г. учениците от 1б и 1в клас клас празнуваха! След месеци на упорит труд дългоочакваният "Празник на буквите" настъпи. Първокласниците изразиха своята радост, че вече са грамотни с песни и стихчета посветени на буквите от нашата азбука. Сбогуваха се тържествено с Букварчето и се запознаха с новата си приятелка – по-голямата му сестра Читанката, скрила в пъстрите си листи звънки стихове, вълшебни приказки, пословици и поговорки, с които ще радва детските сърчица.

 31.3.2023  “Млад краевед”


© soustraldzha.org

Днес групата по занимания по интереси “Млад краевед” от VII б клас и ученици от V а и V б клас се срещнаха с г-н Едрьо Шидерски.
Той им разказа как и кога е основано туристическо дружество “Кале”, как е построена хижата, какво е компас, спортно ориентиране, как се стига с велосипед от гр. Стралджа до гр. София за три дни, как се плава със сал по река Дунав и още много други интересни неща.
Обеща на учениците да се срещнат отново на хижата в средата на април, като заедно с него организираме поход до там, където той ще им проведе практическо занятие, съчетано със забавления!

 30.3.2023  "Да запазим децата на пътя"


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се проведе училищната викторина по Безопасност на движението по пътищата "Да запазим децата на пътя". Целта е учениците да затвърдят знанията си за правилата за движение по пътищата, да изградят житейски умения за съхранение на човешкия живот на пътя.
Отборите отговаряха на тестови въпроси, свързани с поведението им като пешеходци и пътници и сглобяваха пъзели, изобразяващи пътни знаци.
Класиране: 1-4 клас
1 място - 3б клас
2 място - 4в клас
3 място - 2а клас
5- 7 клас
1 място -5б клас
2 място -7а клас
3 място - 5а клас

 28.3.2023  28-ми национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“


© soustraldzha.org

На 24.03 2023 год. Йонелия Димова Йовчева – 5 клас и Милен Ганчев Панайотов – 7 клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа, взеха участие в 28-ми национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ гр. Варна. Учениците се представиха на добро ниво и спечелиха аплодисментите на журито и публиката. Милен Ганчев Панайотов бе удостоен с поощрителна награда на журито за отлично представяне на конкурса. Да поздравим младите певци и да им пожелаем творчески успехи.

 26.3.2023  Награда от конкурс


© soustraldzha.org

В конкурса за есе на тема "Майчице свята", посветен на големия християнски празник Благовещение, сред участници от Ямбол, София, Русе, Враца, Хасково, Шумен, Сливен, Кърджали, Лом, Карнобат, Стралджа, Айтос и др., един от четиримата наградени в първа възрастова група е Жаклин Велчева Тончева от 3б клас. Наградите бяха връчени в навечерието на празника на специална церемония в Синия салон на НЧ "Съгласие-1862" от Красимира Ханджиева представител на Инър Уил клуб - Ямбол, с чието съдействие се провежда конкурса.
Гордеем се с децата на Стралджа!

 24.3.2023  "ВОДАТА И ЗЕМЯТА"


© soustraldzha.org

Учениците от 3 в клас на СУ "П.К.Яворов" взеха участие в конкурс за рисунка на тема: "ВОДАТА И ЗЕМЯТА", организиран от ВИК гр.Ямбол. В надпреварата са оценявани над 200 творби и журито отреди за Гьокчен Йорданова Андреева II ро място. Браво!

 22.3.2023  „Всяка капка си струва! Пази и пести водата!“


© soustraldzha.org

Експериментаторите от клуб „Млад експериментатор“, поканиха всички ученици на урок в голямото междучасие на 22-ри март. Това бе едно невероятно и запомнящо се междучасие. Ученици от 3-ти до 10-ти клас се включиха в нетрадиционен урок „Световен ден на водата – 22 март“, проведен в „Джунглата“ на STEM – центъра. Споделиха знания за водата, предложиха мерки за опазване чистотата на водите, съставиха мисловни карти, проследиха лабиринт „Да помогнем на капката вода да стигне до дома“. Произнесоха думата „вода“ на различни езици. Учениците разказаха истории, мисли и чувства за водата. Петокласници изработиха макети на модерни пречиствателни станции и отправиха призив към всички хора на планетата „Всяка капка си струва! Пази и пести водата!“.

 21.3.2023  "Модернизмът в изкуството"


© soustraldzha.org

На 20.03.2023 г. с 9."а" клас се проведе бинарен урок по литература и музика на тема "Модернизмът в изкуството". Деветокласниците приложиха знанията си по литература, чуха откъси от мелодии на Дебюси и Шьонберг, адаптираха наученото от часовете по история и цивилизации, та дори и уменията си по математика, за да изчислят колко би им струвало посещението на Музея за модерно изкуство (МоМА) в Ню Йорк, активно обсъждаха как изкуственият интелект все повече навлиза в ежедневието ни.
Учениците откликнаха на предизвикателството, отправено от г-жа Кина Попова, като направиха инструментален вариант на песента "Малка мома цвете брала", използвайки стъкло и вода, противопоставяйки ги на природозамърсители с цел да бъде затвърдена от самите тях потребността на екологията в динамичното ни ежедневие.

 21.3.2023  ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ


© soustraldzha.org

След Баба Марта и 8-ми март, идва един празник без специална дата в календара, но със специално място в училищния живот на първолаците – ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ. Първокласниците от I „a“ клас при СУ „П.К. Яворов“ овладяха в пълнота българската азбука. По този повод на 21.03. 2023 г. се състоя тържество, на което присъстваха родители, учители и ученици. Мъниците подготвиха развлекателна музикално- театрална програма, състояща се от стихове, песни, танци, драматизация на приказката „Най- хубавото“, образователни игри, която вдигна градуса на настроението и превърна празника в незабравим спомен за малки и големи.
Ръководството на учебното заведение в лицето на г-жа Райнова подари на малките първолаци книжки с поздрав и пожелание да прочетат много книжки.“ С буквите от днес ще ви говорят книгите- вълщебници добри. Буквите простор ще ви разтворят- ясно слънце ще ви озари“!

 19.3.2023 


© soustraldzha.org

 18.3.2023  18 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО


© soustraldzha.org


Планетата се задъхва от отпадъци. Цялата биосфера е замърсена с тях. Суровините се изчерпват. Как ще продължим да живеем в тази среда? Има начин. Трябва да рециклираме или оползотворяваме отпадъците. Вече ще го правим в СУ „П.К. Яворов“ гр. Стралджа! ЗАПОЧНИ И ТИ!

 16.3.2023  “Ние не допускаме агресията в училище”


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по проект “Ние не допускаме агресията в училище” УУС и мед. сестра г-жа Кр. Данева в училище изнесоха беседа на тема-“Как храната и напитките, които приемаме се отразяват на нашите емоции?” на учениците от Vа клас.
Беседата предизвика много въпроси в подрастващите и за тяхна стана ясно кои храни как им влияят.
Колкото по-информирани сме, толкова по-лесно ще можем да контролираме себе си и да разбираме околните!
Ние не допускаме агресията в училище!

 16.3.2023  В света на математиката


© soustraldzha.org

В Деня на математиката учениците от III в клас, чрез забавни игри, състезания и креативност се потопиха в света на математиката. Състезаваха се на отбори, като решаваха интересни и забавни задачи. Собственоръчно изрязваха различни геометрични фигури, които след това поставяха в различни кутии с техен образец. Опитваха се да назовават триъгълниците според страните и ъглите им, както и да намират тяхната обиколка. Денят за тях се превърна в истински празник.

 16.3.2023  Отличия за ученици


© soustraldzha.org

Учениците от групата за занимания по интереси „ИТ и програмиране“ приложиха наученото в часовете. Направиха самостоятелно записи, с които участваха в конкурс за рецитиране на патриотични стихотворения, посветен на националния празник на България. Получиха признания, много харесвания в онлайн конкурса и Грамоти, с които се гордеят много.

 16.3.2023  Танграм


© soustraldzha.org

Международният ден на математиката отбелязаха по забавен начин и математиците на 3.б клас. Древна китайска главоблъсканица беше главният герой в този специален ден. По подобие на китайския император, учениците редиха Танграм. Преминаха през няколко нива на трудност на задачите и отличиха своите победители. Третокласниците отправиха предизвикателство към приятелите си от 1.-4. клас. Първенци при откликналите бяха 2.а клас, по-малки, но явно много умни ученици. Браво! Страхотни сте!

Ако имате кураж, опитайте Танграм и вие!

 14.3.2023  Деня на математиката


© soustraldzha.org

В СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа Деня на математиката се отбеляза с палитра от дейности.
VII а и VIII клас участваха в състезание „Ловци на съкровища“. Учениците от V a клас подредиха числото π = 3,1415926535897 ….XII клас проучиха и изготвиха презентация за „Златното сечение“. Учебният ден се превърна в забавен ден, посветен на математиката!

 14.3.2023  „Бързи, смели и сръчни математици“


Днес, по повод Международния ден на математиката, който тази година се отбелязва под мотото „Математика за всички“, учениците от 2 клас на СУ“П.К.Яворов“ проведоха състезание „Бързи, смели и сръчни математици“.
Състезанието постави акцент върху важността и голямото приложение на математиката в живота. Второкласниците решаваха задачи, проверяваха верността на други, тичаха, хвърляха рингчета, събаряха кегли, скачаха, сглобяваха геометрични фигури, подреждаха думи – математически термини и се забавляваха. Състезанието премина с много емоции и детски глъч. Второкласниците се убедиха, че математиката е една от най-приложимите в ежедневието науки.

 14.3.2023  Ден на числото Пи


Учениците от СУ „П. К. Яворов“ честваха деня на числото Пи, като по този начин откриха част от красотата и тайнството на математиката.
Никое число не може да се похвали със славата на Пи. Но знаем ли точно защо? Определено има причина. Пи, или по-известният му гръцки символ π, се дефинира като отношението от обиколката на окръжност и диаметъра. Точната му стойност е практически непознаваема. Компютърни програми са изчислили милиарди цифри след запетаята от Пи, които започват с 3.14159265358979323…,
Но всевалидността на Пи не свършва с математиката. Числото присъства навсякъде в природата. Разбира се, навсякъде, където има окръжности като слънчевия диск или двойната спирала на ДНК, зеницата на около и концентричните кръгове, които се образуват във водата. Но Пи се открива и във вълните, в движението на светлината и звука.

 14.3.2023  „Смятам и рисувам“


© soustraldzha.org

На 10.03.2023 г. с учениците от I „в“ клас, бе проведен – STEАM урок на тема: „Смятам и рисувам“, който им предостави възможност да учат, докато се забавляват и да се забавляват, докато учат.

 14.3.2023  Математиката – лесна, интересна


© soustraldzha.org

Под наслов ,,Математиката – лесна, интересна‘‘ учениците от 4а, 4б и 4в клас решаваха тест, подобен на този за предстоящото външно оценяване в края на учебната година.
Децата се убедиха, че знанията по математика, получени от предходните години, им помогнаха много при решаването на задачите.
На слука, четвъртокласници!

 14.3.2023  Областното първенство по волейбол


© soustraldzha.org

Приключи и Областното първенство по волейбол! Нашите момчета достойно завоюваха I място и продължават към Зонално първенство, което ще се проведе в град Бургас! Поздравления за Веселин Павлов, Александър Тодоров, Йордан Богданов, Станислав Йорджев, Борис Богданов, Матьо Матев и Тихомир Рибаров!
🏐Успех в следващия етап! 🍀

 10.3.2023  „Познавам, откривам и рисувам с геометрични фигури


© soustraldzha.org

Във връзка с международния ден на математиката на 10.03.2023 г. учениците от 1. б клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа направиха изложба с рисунки на тема „Познавам, откривам и рисувам с геометрични фигури“, която е резултат от творческото мислене на учениците. Те представиха магията да превръщат геометричните фигури в различни предмети, сгради, животни, цветя. В рисунките се откриват изучените от първокласниците геометрични фигури - триъгълник, кръг, квадрат, правоъгълник. Първокласниците твориха и се забавляваха, а подредената изложба създаде магическа атмосфера в класната им стая.

 8.3.2023  НАГРАДИ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕПо повод 145 години от Освобождението на България от турско робство Общината организира ученически конкурс в който взеха участие десетки ученици. Журито класира най-добре представилите се и те получиха наградите си лично от зам.-кмета Гроздан Иванов. От СУ "П. К. Яворов" са отличени:
Раздел I. Мултимедийна презентация
V – VII клас
Първо място Даная Великова VII а клас
Трето място Калоян Тодоров VII а клас
Раздел I. Мултимедийна презентация
VIII – XII клас
Първо място Росена Добрева VIII а клас
Второ място Йоана Узунова VIII а клас
Трето място Стефани Илиева VIII а клас
Раздел I I. Есе
V – VII клас
Първо място Нели Вълкова VII а клас
Второ място Ивет Жекова VII а клас
Раздел I I. Есе
VIII – XII клас
Първо място Неделина Борисова IXб клас
Второ място Ивайло Йорданов XII а клас
Трето място Даниела Железчева XII а клас
Раздел III. Рисунка
I – IV клас
Първо място Томаи Мишева IIIв клас
Трето място Ивана Димитрова IIIб клас
Раздел III. Рисунка
VIII – XII клас
Първо място Тони Йорданова X клас
Второ място Росена Добрева VIIIа клас
Трето място Миглена Георгиева VIIIа клас
Честито на наградените ученици и техните ръководители!

 8.3.2023  8 март


© soustraldzha.org

Денят на жената е международен празник, чиято цел е да вдъхновява жените в страните по света. Това е празник, който почита майчинството, майчините връзки и влиянието на майките в обществото. С този празник изказваме уважение към нежната половина от човечеството, като под формата на подарък, мил жест, ръчно изработен дар или много любов засвидетелстваме обичта и уважението си към любимото и прекрасно създание. В този ден учениците от III в клас организираха тържество посветено на техните майки. Те пяха, танцуваха и рецитираха стихотворения, като засвидетелстваха цялата си обич. Гости на тържеството бяха родители и директора на училището г-жа Райнова, която поздрави родителите на децата с мили думи и пожелания.

 8.3.2023  "Да потъне вдън земята злото, да пребъде доброто"


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас, участници в занимания по интереси "Творческа работилница" изработиха красиви и страшни кукерски маски, с пожелание "Да потъне вдън земята злото, да пребъде доброто".

 2.3.2023  "Кукерландия"


© soustraldzha.org

Общински детски комплекс - Ямбол, за поредна година организира Национален конкурс-изложба по приложно изкуство "Кукерландия". Участниците трябваше да изработят кукерски маски свързани с техния роден край. С творческите си умения и креативност Гьокчен Йорданова от III в клас получи своята поощрителна награда. Да и пожелаем бъдещи успехи!

 2.3.2023  Честита Баба Марта!


© soustraldzha.org

Колко е хубаво да доставиш радост! Учениците от 3.б клас изпратиха честитка и пълна кошница с красиви мартенички по най-чакания гост в първомартенския ден, Баба Марта, на децата в детските градини на град Стралджа. Запечатаните усмивки в тези снимки са първите цъфнали цветя на чаканата пролет!

 2.3.2023  Мартенички


© soustraldzha.org

Баба Марта е митично създание в българския фолклор. С нея и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най - известният обичай свързан с Баба Марта е закичването на мартенички. Затова днес учениците от начален етап - ЦДО украсиха в училищния двор своите мартенски дръвчета с които зарадваха своите съученици от по-горните класове. Учениците си пожелаха да бъдат много здрави, румени и засмени през цялата година.

 1.3.2023  Баба Марта


© soustraldzha.org

Баба Марта заедно с ученици от 1а и 3а клас закичиха всички ученици и учители с мартенички. Да са здрави и засмени, да са бели и червени. Мартеничките бяха изработени от участниците в занимания по интереси “Творческа работилница” с ръководител г-жа Йорданка Петрова.

 1.3.2023 


© soustraldzha.org

В последния ден на месец февруари учениците от 3а клас имаха открит урок по Български език. Научиха много важно правило за правописа на прилагателните имена когато завърнат на нен в мъжки род.Третокласниците рецитираха, пяха, състезаваха се, откриваха допуснати грешки на Ян/ нашият герой от звездите/. Споделиха, че искат като Ая да знаят всичко, да имат енциклопедичен ум, да са работливи и схватливи.

 28.2.2023  „Математиката в Еко-комитета“


© soustraldzha.org

На 28.02.23 г. в Интердисциплинарната зала на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведе пореден STEM урок по Природни науки на тема: „Математиката в Еко-комитета“. Учениците от 5А клас, заедно с Б. Караколева и Д. Георгиева, анализираха и обобщаваха резултати от дейности, които проведоха в рамките на три учебни седмици. Предизвикателството бе отправено от Ивайла Йорданова – XI кл., председател на Еко-комитета в училище. Петокласниците извършиха Екопреглед 2 на училищната сграда и училищния двор, използваха предоставени данни от Екопреглед 1, данни за сметосъбирането и генерирането на отпадъци в България за последните четири години. Записваха своите анализи в протоколи, изготвиха диаграми, изчисляваха проценти и се забавляваха с игра „Училище без боклук“. С много емоции и хъс за победа успяха да покажат, че умеят да събират отпадъците разделно и получиха своите сертификати от председателя на Еко-комитета. Гости на открития урок бяха учители по природни науки от областта. Г-жа Райнова, поздрави учениците за отлично свършената работа, пожела им да бъдат винаги така отговорни и съвестни граждани към природата.

 28.2.2023  Да сме БЪЛГАРИ!


© soustraldzha.org

Учениците участници в занимания по интереси " Творческа работилница" изработиха 535 мартеници и ще ги подарят.Да сме живи! Да сме здрави! Да сме БЪЛГАРИ!

 24.2.2023  Бинарен урок на тема ,,Местоимения“


© soustraldzha.org

На 24.02.2023г. учениците от 5б клас под ръководството на своите преподаватели проведоха бинарен урок на тема ,,Местоимения“. Предизвикателство за децата беше да работят паралелно на български език и на английски език. Забавни игри се редуваха с упражнения , а в края на часа учениците обобщиха наученото за местоименията в двата езика.

 23.2.2023  „Доброволчеството, акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите“


© soustraldzha.org

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерство на вътрешните работи и „Национална асоциация на доброволците в Република България“ в партньорство с Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта организираха конкурс за разработване на есе на тема „Доброволчеството, акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите“. Инициативата е посветена на Международния ден на доброволеца – 5-ти декември.
Целта бе да се популяризира дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации сред младежите, навършили 16 и ненавършили 18 години. Желанието е да се провокира творческият потенциал и мисленето на младите хора да представят своята гледна точка по темата за доброволчеството в условията на възникнала извънредна ситуация за оказване на помощ на непознати хора.
За участието си в конкурса Станислав Ангелов Йорджев и Доника Миленова Андонова, ученици от СУ „П.К. Яворов“ бяха удостоени с грамоти. Изказваме своята благодарност за проявената инициативност и гражданска позиция и пожелаваме още много успехи!

 22.2.2023  Победа!


© soustraldzha.org

В първия двубой от общинския кръг на ученическите игри по футбол за 5-7 клас отборът на СУ "П.К.Яворов" победи ОУ "Св. Св. Кирил и Методий” гр.Стралджа с 4:1 и се класира за финала. Младите футболисти от нашето училище надиграха ОУ "Кирил и Методий" село Зимница и мачът завърши с разгромна победа - 8:0. Така СУ,,П.К.Яворов” зае първо място в общината и се класира за областните двубои в Ямбол. Поздравления и пожелаваме още успехи!

 22.2.2023  Превенция на агресията


© soustraldzha.org

В месеца за превенция на агресията и агресивното поведение в начална училищна възраст бяха проведени ролеви игри, упражнения и социално-психологични тренинги с учениците от 1-4 клас. Инициативата на училищния психолог имаше за цел да подпомогне и насърчи учениците в процеса на разпознаване и назоваване на чувствата и емоциите, за намиране на ефективни модели на общуване и сътрудничество. Учениците разбраха, в какво се превръща картофчето, когото го обиждат, дали лошата дума и действие не се дължат на "камъче в обувката", и как "прогнозата за времето" може да ни е в помощ, не само за да носим в себе си чадър.

 22.2.2023  Денят на розовата фланелка


© soustraldzha.org

Световен ден на розовата фланелка е събитие, което се провежда в последната сряда на февруари – тази година е днес- 22 февруари!
Розовата фланелка на този ден символизира протестът срещу насилниците в училищата и не само. Денят на розовата фланелка възниква в Канада след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.
Учениците в СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа също са съпричастни.
Бе изработено табло от УУС и кутия на гнева, в която своеобразно да пуснеш своите негативни нагласи, емоции и чувства.
Учениците излязоха на двора и заедно направиха фигура сърце в знак на съпричастност, символизирайки обич и разбирателство.
Цялата инициатива бе синхронизирана и с изпълнение на дейностите по Проект „Ние не допускаме агресията в училище“ на Училищния ученически съвет при СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа.
Мотото на всички ученици от СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа на този ден е:
„Ние не допускаме агресията в училище“

 22.2.2023  Арт – терапия „Творилница“


© soustraldzha.org


Изложба на тема:
„Агресията през моите очи“
с рисунки на учениците от I-IV клас
В изпълнение на дейностите по Проект „Ние не допускаме агресията в училище“ на Училищния ученически съвет при СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа, учениците от от I-IV клас участваха в Арт – терапия „Творилница“ на тема: „Агресията през моите очи“.
Рисунки на учениците бяха подредени в изложба във фоайето на училището. Така всеки можеше да открие своята творба и още веднъж да си припомни посланието, което носи та , а именно-„Ние не допускаме агресията в училище“!

 22.2.2023  Разделно събиране и рециклиране – открит урок


© soustraldzha.org


Изграждането на екологична култура от ранна възраст насърчава у децата развитието на съвременен тип мислене и екоповедение, насочено към опазване на околната среда. С много усмивки, състезателен дух и добро настроение премина откритият урок на учениците от ЦДО 3а клас на 21.02.2023г. в часа за Занимания по интереси. Забавният екоребус и интерактивните игри провокираха интереса на децата към екотематиката за разделно събиране на отпадъци и рециклиране на материали. За доброто си представяне в оспорваното екосъстезание всички участници спечелиха поздравления за ясно изразената загриженост, отговорно отношение и любов към природата.

 17.2.2023  Отличия за ученици


© soustraldzha.org

Поздравления за Даная Великова-VІІа клас класирана на І място в конкурса за мултимедийна презентация и за Тони Йорданова-Ха клас отличена с поощрителна награда в конкурса за рисунка организирани от ПГ "В. Левски" - Ямбол. Гордеем се с вас, момичета!

 17.2.2023  Васил Левски- най- светлият образ в нашата история!


© soustraldzha.org


Васил Левски- най- светлият образ в нашата история! Силната личност, която все още не е намерила свое подобие. В представите на всеки българин той е урок по родолюбие, надежда и упование за жадуващите свобода.
На 150- годишнината от гибелта на Апостола беше посветено тържеството на МО Хуманитарни науки. Учениците провериха своите знания във викторина, свързана с живота и делото на Левски, с мястото му в литературата, изобразителното изкуство и архитектурата.
Децата на СУ ,,Яворов“ рецитираха, пяха и представиха драматизация, отразяваща процеса срещу Левски. Тържеството завърши с някои от най- паметните и прозорливи слова на Апостола, които ще водят и бъдните поколения към безсмъртието на българщината!

 17.2.2023  Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски!


© soustraldzha.org

На 18 февруари, преди 150 години, България губи един от най-великите си синове Васил Иванов Кунчев – Левски.

Името на Васил Левски ще остане завинаги като символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ. Всички трябва да следват мечтата му за чиста и свята република, в която всички да имат равни права и независимост. Превърнал се в идеал за българския народ, той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. След героичната си гибел се превръща в емблема на всичко чисто, демократично и целокупно в развитието на българската история. Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи! Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски!
С поклонение и с поднасяне на цветя учениците от 10 а клас от СУ „П.К.Яворов“ Стралджа почетоха 150 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.

 17.2.2023  Васил Левски - 150 години безсмъртие!


© soustraldzha.org

Васил Левски - 150 години безсмъртие!
Учениците от IVб и IVв клас изготвиха табло , разучиха стихове и песни за Апостола. В знак на признателност поднесоха цветя пред паметната плоча в гр. Стралджа.

 17.2.2023  Поклон, Апостоле!


Учениците от 3.б клас посветиха тази седмица на 150-годишнината от гибелта Васил Левски. Четоха, слушаха, пяха, проучваха биографията му, В групата за занимания по интереси „ИТ и програмиране“ сами направиха пъзели с изображения на Левски, които имат удоволствието да споделят с вас. Да учим за Левски никога не е достатъчно!
Поклон, Апостоле!

Пъзел за най-малките- Обесването на Левски Елена Ахчиева
https://im-a-puzzle.com/share/9e6d4d2047e2cbc

Пъзел със средна трудност- Левски- Ивана Пламенова
https://im-a-puzzle.com/share/cd0efad3ac5601a

Пъзел със средна трудност- Левски- направен от Милена Иванова
https://im-a-puzzle.com/share/568964b60d1e9fa

Пъзел със средна трудност- Левски- направен от Максим Алексиев
https://im-a-puzzle.com/share/a92d5224223f0c3

Пъзел със средна трудност- Левски- направен от Памела Танева
https://im-a-puzzle.com/share/f44ace3185db6a6

Пъзел с висока трудност за майстори- Обесването на Левски- Алена Василева
https://im-a-puzzle.com/share/0cd288db0365e10

Пъзел със свръх трудност- Снимка на Левски- направен от Жаклин Тончева
https://im-a-puzzle.com/share/147f98047b50d60

 16.2.2023 


© soustraldzha.org

Учениците от 3б клас искат да споделят със своите съученици една добра идея. При работа с хартия децата могат да запазват по-големите изрезки и да ги използват отново в различни часове и занимания. Така правят третокласниците вече няколко години. Пестенето на хартия за тях означава спасено дърво и отговорност към природата. Често от по-малките парченца се изрязват фигурки, които се използват за различни задачки и проекти. Единствено ситните хартиени изрезки изхвърлят на специално място в класната стая- кошчето Пепа /paper/.
„Валентинките“ за поредна година направиха именно от тези изрезки. Те станаха част от поздравителни картички, украса за стаята, а последната идея е да ги включат в предизвикателство, посветено на Международния ден на математиката. А чуйте и него! Всички класове от 1 до 4 клас каним да участват в надпревара за изработване на апликация от части на танграм. Танграмите изработете от остатъчни разноцветни изрезки. Предайте ги на своите учители до 10 март. Творбите ще бъдат включени в изложба и най-оригиналните от тях, ще бъдат отличени, а авторите им- наградени.

 16.2.2023  "Кой е тоя синеок герой"


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас на 15.02.23 г. проведоха урок по родолюбие на тема"Кой е тоя синеок герой", в чест на 150 г. от обесването на Васил Левски. Третокласниците разказваха за Апостола и рецитираха стихове.Драматизацията на срещата на Левски с и неговата майка Гина Кунчева бе изпълнена много артистично.Урокът завърши с думите"Левски искал всички да направи волни като песента", изпяха "Песента за Апостола" и развяха знамето на България.

 14.2.2023  „Да бъдем по-разумни с природата“


© soustraldzha.org

В края на месец януари приключи конкурса за Екокод/Екокодекс, организиран от Екокомитета на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Под ръководството на учителите в ЦДО, учениците от начален курс изразиха своите чувства, тревоги и любов към Природата. Използваха различни цветове моливи и боички, работиха с много вълнение и сътвориха красиви постери. Децата отправиха послание към всички с помощта на сръчните ръчички „Да бъдем по-разумни с природата“.
Председателя на екокомитета Ивайла Йорданова, връчи сертификати за получаване на звание Еко-клас, на всички участвали класове.

 11.2.2023  Пореден повод за гордост


© soustraldzha.org

Пореден повод за гордост –отлично представяне на учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа на конкурса за изпълнение на художествен текст, посветен на 150 годишнината от гибелта на Апостола на българската свобода "Към Левски по-прекият път!...“ организиран от ПГ „Васил Левски“ гр. Ямбол.
В категориите V-VII клас и VIII-XII клас Групово изпълнение участниците от нашето училище са класирани на I място.
Журито ги е оценило толкова високо, че формация „Език и слово“ VIII-XII клас са поканени да представят изпълнението си на награждаването пред очите на правнучка от рода на Левски, което ще се състои на 17.02.2023 г. в Синия салон на Читалище „Съгласие“ гр. Ямбол
Поздравления за:
Формация „Език и слово“ VIII-XII клас: Жаклин Вълева, Ива Тодорова, Павлина Иванова, Росена Добрева, Стефани Илиева, Доника Андонова, Даниела Железчева, Маринела Минчева
Формация „Език и слово“ V-VII клас: Ася Генова, Даниела Кръстева, Дарина Маринова, Ивена Миланова, Ивет Жекова, Йовелина Стоянова, Нели Вълкова
Учениците са възпитаници на преподавателите по български език и литература Валентина Димитрова и Йорданка Драгиева!
Поздравяваме всички от все сърце. Вложихте енергия и чувство! Пожелаваме ви да продължавате да съхранявате българщината и да поддържате патриотичен дух.

 9.2.2023 


© soustraldzha.org

Училищният плувен басейн на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа е притегателният център за всички ученици. От 06.02.2023 г. обучението по плуване се осъществява в часовете по физическо възпитание и спорт. Надяваме се тук да се раждат шампиони!

 9.2.2023  Занятие-експеримент "Алкоочила"


© soustraldzha.org

Занятие-експеримент "Алкоочила" - В експеримента с очила, симулиращи висока концентрация на алкохол от 0,8 до 1,5 промила, проведен с 10-тите класове на СУ "П.К.Яворов", гр. Стралджа, учениците преживяха в защитена среда промяна на дълбочината на възприятието за разстояние, намаляване на периферното зрение, появата на симптоми като лоша преценка, трудно вземане на решения, двойно виждане и липса на мускулна координация. Занятието е създадено с цел превенция на алкохолна зависимост.

 7.2.2023  Вечер на химията


© soustraldzha.org

В навечерието на рождението на Дмитрий Иванович Менделеев (8 февруари 1834 г.), учениците от клуб „Млад експериментатор“ проведоха вечер на химията посветена на 189 г. от рождението на великия руски учен и 154 г от създаването на Периодичната система.
Експериментаторите представиха поема за Периодичната система, споделиха колко е важно да познаваме науката Химия - науката на чудесата. В края на вечерта показаха пред своите учители, съученици и родители, че химията може да е сложна наука, но не и скучна. Направиха интересни химични експерименти, които изумиха публиката.
Виктор показа, как може да има „Дим без огън“. Дари и Ивена разчетоха „Секретното писмо“. Ивет събуди истински „Вулкан“, който остави публиката без дъх. Тончо и Наско си направиха „Малинов сироп“, а после решиха да го превърнат във вода. Моника представи опита „Хамелеон“. Никола ще ходи на рожден ден и реши да надуе балон с помощта на химията. Даниела направи огромна „Слонска паста за зъби“. Нели помоли всички присъстващи да си пожелаят нещо и пусна „Духа от бутилката“. А като завършек на вечерта Калоян и Георги, наливаха от „Магическо вино“ и получаваха във всяка чаша различна напитка.
Младите експериментатори се забавляваха докато експериментираха и си пожелаха да запалят още много ученици по науката на чудесата – Химия!

 6.2.2023  „Как да опазим чистотата на природата“


© soustraldzha.org

В СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа, стартира провеждането на уроци на екологична тема, свързани с учебната програма и дейностите по Програма „Екоучилища“. Успешно се интегрира семинарният урок по „Човекът и природата“ в 5 клас: „Как да опазим чистотата на природата“ в училищния Екоплан. Петокласниците работиха по групи. Първата група проучи „Къде отиват нашите отпадъци“. Учениците разказаха за сметищата и какви предизвикателства представят пред обществото. А втората група работи по темата за „Компостиране“.
Целта на проведения урок е да научат как природата се освобождава от органичните отпадъци чрез процеса на разграждане и на практика да изработят мини компостер, след което да наблюдават процеса на разграждане на хранителните отпадъци, които донесоха от домовете си.
В края на учебния час петокласниците вече могат да дават примери за дейности, които спомагат за опазване чистотата на природата и да пренесат своите знания за компостиране в домашни условия.

 19.1.2023  145 години от освобождението на гр.Стралджа


© soustraldzha.org

В навечерието на отбелязването на 145 години от освобождението на гр.Стралджа учениците от групата по занимания по интереси "Млад краевед" от VIIб клас подготвиха информационно табло по повода и научиха подробности за събитието.
Само тези, които знаят миналото си могат да крачат уверено напред!