Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 30.9.2022  „Можем да го постигнем заедно- нека се опитаме да бъдем активни!"


© soustraldzha.org

Днес- 30 септември 2022г. в двора на СУ „П. К. Яворов"- гр. Стралджа в голямото междучасие се проведоха заключителни мероприятия по повод Европейската седмица на спорта. Учениците от I до XII клас взеха участие в организирана гимнастика, под ръководството на преподавателите по физическо възпитание и спорт, като за финал се хванаха за ръце и изиграха заедно едно българско хоро. С това се постави края на спортните прояви, проведени под мотото „Можем да го постигнем заедно- нека се опитаме да бъдем активни!".

 29.9.2022 


© soustraldzha.org

За осма поредна година в България се отбелязва Европейската седмица на спорта с различни спортни прояви под мотото- „Можем да го постигнем заедно - нека се опитаме да бъдем активни“.
СУ "П.К.Яворов"-гр.Стралджа също се включи със следните спортни дейности, организирани в часовете по Физическо възпитание и спорт с всички класове:лекоатлетически крос, футбол, народна топка и гимнастически упражнения.
На 30 септември в голямото междучасие в двора на училището ще се проведе организирана утринна гимнастика с всички ученици, с която ще завърши Европейската седмица на спорта.

 21.9.2022  21 септември - Ден без загинали на пътя.


© soustraldzha.org

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода 16-22 септември 2022г. Събитието е с мото „Остани жив, пази живота“ и се провежда под патронажа на Министерство на вътрешните работи. Фокусът на инициативата е 21 септември - Ден без загинали на пътя.
В тази връзка в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведоха следните инициативи:
В начален етап:
- беседи в ЧК;
-тематични рисунки и изложба „Зная правилата и се движа безопасно“
-викторина „Познавам пътните знаци“
В прогимназиален етап :
- раздаване на листовки на водачите на автомобилите съвместно с РУ Стралджа
В гимназиален етап:
-представяне на презентация на тема „Бъди внимателен! Спазвай правилата!“

 16.9.2022  Учебна евакуация


© soustraldzha.org

На 14 септември служителите от структурите за “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР отбелязват своя професионален празник.
По този повод на 16.09.2022 г. по инициатива на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в СУ„П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведоха редица мероприятия- беседи с учениците от начален етап и учебна евакуация. Огнеборците направиха специална демонстрация на техниката и оборудването на дежурните екипи.

 15.9.2022 


© soustraldzha.org

На 15 септември 2022 г. по инициатива на Комисията по безопасност на движението в СУ „П. К. Яворов“-гр. Стралджа и РУ Стралджа бе проведена кампания, в която участваха ученици от V а клас на училището.
Целта на кампанията бе да се припомнят на всички учениците правилата за движение по пътищата и спазването им, както и да се насочи вниманието на шофьорите към това, че се открива новата учебна година и подрастващите активно ще преминават по пешеходните пътеки, където всички трябва да са много внимателни.
Посланието на мероприятието бе: „Бъди внимателен! Спазвай правилата!“.
Автомобилите бяха спирани от служителите на РУ Стралджа, а децата, облечени в светлоотразителни жилетки, раздаваха изработени от тях листовки на водачите на автомобилите.
Нека всички заедно се грижим за здравето и безопасността си!

 15.9.2022  Честит първи учебен ден!


© soustraldzha.org

По традиция на 15 септември дворът на СУ„П. К. Яворов“-гр. Стралджа се изпълни с ученици, родители, преподаватели и гости.
На този ден децата на България тръгват на училище.
С времето в училището ни той се е превърнал в празник, посветен на вечния стремеж към духовност, наука и просвещение. Ден празничен и светъл, усмихнат и пъстър, изпълнен с надеждите, с които идва всяко ново начало.
Най- развълнувани и щастливи бяха първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на родното училище.
На тях им подадоха ръка и с обич и вяра ги посрещнаха учителите им, техните нови вдъхновители, които ще ги обичат и подкрепят, и ще им помагат да откриват знанието и да сбъднат мечтите си.
Развълнувани бяха и дванадесетокласниците- бъдещите абитуриенти, за които този първи учебен ден е последен, но пък изпълнен с много мечти, трепети и вълнения за бъдещето.
Приветствие към всички отправи госпожа Г. Райнова-директор на училището и кметът на община Стралджа г-н Атанас Киров.
Подканени от училищния звънец, учениците прекрачиха прага на родното училище с надежди и усмивки и изпълниха с пъстрота класните стаи.
Нека посрещнем новата учебна година смело и с отговорност към личните и общи проекти за усвояване на нови знания и умения.
Спорна, ползотворна и усмихната учебна година!

 1.7.2022 


© soustraldzha.org

Горди сме да съобщим, че Мирослав Деянов Великов, обучаващ се по професия "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за ИТ кариера", премина през всички модули, защити знанията си на Държавни изпити по теория и практика и на 01.07.2022 г. получи свидетелство за професионална квалификация.
Програмата „Обучение за ИТ кариера“ дава възможности на допълнително обучение на ученици от Х, ХI и ХII клас, които не изучават професия от професионално направление „Компютърни науки“. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии.
Поздравления за Мирослав Великов и пожелаваме да продължи своето развитие в ИТ сферата!

 29.6.2022  ОБЯВА


За длъжност: Образователен медиатор по Национална програма „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“.
Брой места: 1
Считано от: 04.07.2022 г.
Изисквания за заемане на длъжността:
Образование: начално
Вид на трудовия договор: за определен срок
Работно време: пълно
Необходими документи: Заявление за заемане на длъжността. Копие от документа удостоверяващ за завършена степен на образование. Справка за придобития трудов стаж и професионален опит – препис – извлечение от трудова книжка или трудова книжка /копие/.
Документи за кандидатстване ще се приемат на 30.06.2022 г. в канцеларията на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа

Забележка!
Свидетелство за съдимост и Карта за предварителен медицински преглед се изискват от кандидата, който ще бъде назначен на обявената длъжност.


 29.6.2022  „На пътя животът е с предимство“


© soustraldzha.org

По инициатива на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" датата 29 юни е обявена с решение на Министерския съвет, за Ден на безопасността на движението по пътищата. В тази връзка в СУ "П. К. Яворов" се проведоха инициативи под мотото „На пътя животът е с предимство“, с които се засили вниманието на учениците към проблемите на пътната безопасност.

 28.6.2022  „Приказката на 4 б клас"


© soustraldzha.org

На 24.06.2022г. учениците от 4б клас подготвиха тържество за завършването си, на което присъстваха родители, учители и ученици. Четвъртокласниците поздравиха всички гости с песни и танци. Показаха своята артистичност с драматизация на приказката „Как гарджето стана певец“ на Светослав Минков. Един последен час, в който имаше много обич и много сълзи. Представена беше и презентация „Приказката на 4 б клас", в която бяха събрани красиви и свидни спомени през тези четири години. Госпожа Б. Георгиева – ЗДУД връчи Удостоверенията за завършен начален етап от основното образование с пожелание към учениците да допишат своята приказка с най- хубавите думи, с най-чистите мисли с много, много обич и доброта един към друг и едно прекрасно лято изпълнено с много игри, море и пътешествия.

 27.6.2022  Педагогически форум


© soustraldzha.org

На 24.06.2022 г. в ПГЛПЕХТ гр. Ямбол се проведе педагогически форум за споделяне на добри практики в обучението по математика в прогимназиален и гимназиален етап. Целта на организираната от РУО - Ямбол инициатива бе да се отговори на съвременните предизвикателства пред училищното образование чрез популяризиране на добрия педагогически опит, творческия потенциал на учителите и насърчаване за прилагане на иновации в образователния процес. От СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа своите педагогически практики презентираха учителите по математика г-жа Бинка Караколева и г-жа Мария Дамянова.

 27.6.2022  "Една усмивка, една сълза и много свидни спомени"


© soustraldzha.org


"Ще ме запомните ли, мои ученици,
тъй както аз до сетния си час,
ще пазя спомена за ясните очици
на всеки от обичния си клас.
На добър час, разрошени косици,
трапчинки мили, свидни личица!
В сърцето ми, порасли ученици,
завинаги останали деца!"
На 24.06.22г. учениците от 4в клас проведоха своето прощално тържество "Една усмивка, една сълза и много свидни спомени". Децата рецитираха стихове, направиха драматизация на приказката „Най-хубавото птиче“. Много песни, танци и мислено връщане назад към хубавите и забавни спомени през четирите години, озариха тържеството с усмивки и радостно настроение. С радост и малко тъга, учениците от 4в клас, си взеха довиждане със своите първи учители. В края на тържеството заместник-директорът на училището, г-жа Боряна Георгиева, връчи на всички ученици удостоверение за завършен начален етап и им пожела спокойно и весело лято, за да могат с нови сили на есен да пристъпят отново училищния праг, но вече в пети клас.

 16.6.2022  Състезание по Проект "Подкрепа за успех"


© soustraldzha.org

"Пътешевствие в страната на математиката"-състезание по Проект "Подкрепа за успех". Ученици от петите класове на СУ "П.К.Яворов" и ОУ "СВ.Св.Кирил и Методий" премериха знанията си и доказаха, че заслужено преминават в 6 клас.

 15.6.2022  МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“


© soustraldzha.org

На 15.06.2022 г. от 14,00 часа в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се проведе междуучилищна дейност по проект „Подкрепа за успех“ организирана от ТЕУП към РУО – Ямбол под мотото „Заедно учим и успяваме“. В събитието взеха участие 151 ученика от Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, които представиха своите постижения, умения и способности от участието си в проект „Подкрепа за успех“ през годините, като проведоха състезания и викторини по български език и литература и математика. В края на форума гостите и участниците посетиха залите на STEM центъра на СУ „П. К. Яворов“.

 15.6.2022  Беседа на тема „Ползи от образованието“


© soustraldzha.org

На 15.06.2022г. в СУ „ П.К.Яворов“ гр. Стралджа образователният медиатор Мима Димитрова назначена по проект “Подкрепа за успех“ проведе беседа на тема „Ползи от образованието“. Представители на ученическия съвет споделиха с ученици от уязвими групи презентация на тема „Можеш да научиш всичко“. Разгледаха се материали от информационен характер- образование и бъдещо кариерно развитие. Г-жа Димитрова акцентира върху това, че децата имат нужда от образование, личностно развитие и стремеж към професионална реализация. В беседата се наблегна на проблемите, с които се сблъскват необразованите и начините, по които именно образованието е превенция за справяне с проблема.

 13.6.2022  ОБЯВА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“ ОБЛАСТ ЯМБОЛ


© soustraldzha.org

ПРОГРАМА ЗА МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“ Е ПУБЛИКУВАНА В РАЗДЕЛ ДОКУМЕНТИ-ДРУГИ

 3.6.2022  Конкурс за рисунка на тема „Моето родно място, най-любимо на света“


© soustraldzha.org

Областна администрация Ямбол организира конкурс за рисунка на тема „Моето родно място, най-любимо на света“. Сред конкуренция от близо 100 детски рисунки, отличена бе Памела Йорданова Танева от 2б клас на СУ „П.Яворов“. Тя получи своята грамота и награда на специална церемония на 1 юни в сградата на Областна администрация. Пожелаваме на Памела още много успехи и винаги да носи родното място в сърцето!

 2.6.2022  Занятия на група по интереси „Ние и природата“


© soustraldzha.org

Приключиха занятията на групата по интереси „Ние и природата“, в която участваха ученици от 7а и 7б класове. По време на занятията седмокласниците разшириха теоретичните и практическите си знания, свързани с опазването на околната среда. Запознаха се с основните замърсители и начините за опазването и от замърсяване, като изготвиха табло. Засадиха цветя в училищната градинка, изработиха макети „Сътворяваме чудеса от изхвърлени неща“ за Деня на Земята- 22 април.

 2.6.2022  Почетна грамота "Неофит Рилски"


© soustraldzha.org

С гордост и задоволство съобщаваме, че старши учител Бинка Караколева, дългогодишен преподавател в СУ „П. К. Яворов“ бе отличена с наградата „Неофит Рилски“, която се присъжда ежегодно от Министерство на образованието и науката на изявени учители за дългогодишната им цялостна високо професионална дейност и принос в образованието. На тържествена церемония почетната грамота връчи началникът на РУО- Ямбол г-н Стойко Стойков.
Госпожа Караколева е учител в училището, с доказан висок професионализъм в работата си с учениците и своите колеги. В работата си използва интерактивни методи, иновации, ИКТ, проблемно-базирано и проектно–базирано обучение. Изявен професионалист в обучението, има безспорен авторитет сред общността на СУ „П. К. Яворов“, а нейните ученици, освен с отличните си постижения се приобщават към непреходните общочовешки ценности. Възпитава както любов към знанието и стремеж към самоусъвършенстване, така и високи нравствени добродетели, толерантност, уважение и отговорност.
Пожелаваме на г-жа Караколева здраве и още по-големи професионални успехи!

 1.6.2022 


© soustraldzha.org

На българската бойна слава бе посветена викторината, проведена в СУ“П.К. Яворов“ на 31.05.2022 г. Малко неща могат да накарат нашия народ да се гордее така, както героизма на българския войник през вековете. Разказите за славни победи и героични подвизи обаче са безполезни, ако не се предават, ако силата им не преминава от една епоха в друга, за да се обезсмърти. С тази идея четиримата участници във викторината „Българската бойна слава“ – Габриела Митева и Васил Шидерски от 7а клас, и Димитър Вълков и Даниел Колев от 10а клас, премериха сили и ни доближиха до някой от най-славните моменти в нашето минало. Участниците преминаха през 3 кръга с разнообразни въпроси, видео загадки. Разпознаваха събития и личности, паметници и документи. Всички показаха знания и бързи реакции, но победител стана Димитър Вълков от 10а кл.

 1.6.2022  "Ваканция, здравей"


© soustraldzha.org

На 31 май 2022 г. класната стая на 2а клас с кл. р-л Й. Петрова и учител ЦДО Н. Иванова беше празнично украсена с балони, много цветя и слънчев надпис "Ваканция, здравей". Второкласниците чакаха този ден отдавна и тайничко приготвяха костюми на любими герои. Всеки представи своя любим герой много артистично и изненадващо. Звучаха песни, стихове и много аплодисменти. Учениците с нетърпение очакваха да получат своите удостоверения за завършен ІІ клас. Празникът продължи с посещение на градската библиотека, от която всеки излезе с любима книжка. Накрая не липсваха игрите с приятели и вкусният сладолед!
Нека лятото бъде изпълнено с емоции и много прочетени книжки!

 1.6.2022  Завършване на първи клас


Има много вълнуващи мигове в училище. Завършването на първи клас е специален и емоционален момент, както за учениците, така и за техните учители и родители. На 31.05.2022 г. учениците от Iа и Iб клас на СУ "П. К. Яворов" успешно приключиха първата учебна година. Своя последен урок - тържество Іа клас проведоха в STEM центъра на училището. С помощта на технологичните средства първокласниците показаха, че имат сериозни познания в изучаваните области. Решаваха електронни кръстословици и пъзели, подреждаха полезни и вредни храни, бяха за кратко и в света на приказките.
Учениците от Іб клас проведоха открит урок пред близките си. По забавен начин се потопиха в света на българския език и в сладкодумните страници на читанката. Доказаха, че математиката е лесна и много интересна.
Звънките гласчета на учениците озвучаваха училищната сграда. Родители и гости споделиха радостта от успешното завършване и ги поздравиха с изкачването на първия връх в живота им - Първи клас. Госпожа Райнова - директор на училището раздаде първите удостоверения за завършен клас на малчуганите, с пожеланието да имат още много успехи по пътя на познанието.

 31.5.2022  Дейностпо НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от ЦДО 3в клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа представиха куклен театър на пръстите – ,,Червената шапчица‘‘. Актьорите се вживяха в своите роли и обещаха да имат и други представления. Публиката,въпреки че знае приказката, наблюдава с голям интерес актьорското изпълнение на своите съученици. Накрая всички си пожелаха весело лято и повече прочетени книжки.

 31.5.2022  Заниманията по интереси "Творческа работилница"


© soustraldzha.org

В заключителното занятие на заниманията по интереси "Творческа работилница" учениците от 2а клас с ръководител Йорданка Петрова изготвиха изложба. На нея подредиха изделията, изработени от сръчните им ръце, в които е вложено много старание, творчество и красота.

 31.5.2022 


© soustraldzha.org

На 30.05.2022 г. в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведе дискусия на тема „Превенция на ранните бракове в ромските семейства“ на образователния медиатор с ученици от VІІІ клас при реализиране на дейности по проект „Подкрепа за успех“ .
Разгледаха се различни теми и материали – от информационен характер, през образование и здравна култура, до семейно планиране и бъдеща реализация. Образователният медиатор постави силен акцент на това, че ромската младеж има нужда от продължаване на образованието и търсене на възможности за професионална реализация като основна алтернатива и път към развитие на общността. На подрастващите беше изяснено, че „ранният брак“ трябва да се осъзнае, да се отчете като пречка пред развитието им. Получиха мотивация за това, че имат нужния потенциал да разчупят стереотипите и да поведат общността към промяна.

 28.5.2022  Група за занимания по интереси „ДО-РЕ-МИ”


© soustraldzha.org

Учениците от група за занимания по интереси „ДО-РЕ-МИ” с ръководител Кина Попова проведоха заключително занятие. На мероприятието присъстваха ученици, родители и учители. Представителната изява беше много емоционална и празнична. Учениците се готвиха за този ден с желание и заслужено получиха аплодисментите на публиката.

 28.5.2022  Заключително занятие на групата за заниманията по интереси "Компютърно моделиране"


© soustraldzha.org

На 26.05.2022 г. се проведе заключително занятие на групата за заниманията по интереси "Компютърно моделиране". Учениците от 2Б и 2В клас, са вече с основна база от знания и умения за работата с компютър. С удоволствие откриха хилядите образователни ресурси, които ни предлага интернет пространството, рисуваха света около тях и техните мечти на компютър. Съхраняваха, създаваха, разпространяваха информацията и най-вече се научиха да работят в екип. За спомен създадоха за своите учители картички за края на учебната година.

 28.5.2022 


© soustraldzha.org

За да изтъчеш черга, трябва да усещаш цветовете. Цвят до цвят не са два цвята, а цветна мелодия. Как се подреждат цветовете се пее в народните песни:лилавото е кротичко, синьото обещава, бялото е неутрално, червеното е галило, жълтото е хвалба, а оранжевото - слава.
И днес влезеш ли в българска възрожденска къща те грабват веселите шарки на чергите, събрали радостта на майсторките и превърнати от тях в песен. Тъкали и пеели в миналото моми и жени.
Малките тъкачи от 2 а клас участници в занимания по интереси "Творческа работилница" на малко дървено станче изтъкаха малки шарени черги, в които зеленеят тучни ливади, полъхват прохладни сенки, искри ярко слънце, гали ведро синьо небе.
Изделията изработени от детските ръце повишават интереса на децата към красотата на родните багри и форми, буди у тях чувство за гордост, че са българи, че са наследници на непреходна хубост, която трябва да познават и ценят.

 24.5.2022 


© soustraldzha.org

С тържествена програма учениците и учителите на община Стралджа отбелязаха 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Денят на буквите, на просветата, на духа! И на гордостта на поета, написал „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат.“ Защото българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще на света. В този ден се прекланяме пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието! Идентичност, на тези, които възпитават поколенията.
Красивите стихове и емоционално изпълнените песни изпълниха двора на СУ "П. К. Яворов", като донесоха много настроените и още веднъж припомниха дълбокото значение на един от най-българските празници.

 23.5.2022  Награждаване на ученици по случай 24 май


© soustraldzha.org

По случай 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост директорът на СУ „П. К. Яворов“ г-жа Галя Райнова награди ученици за активна училищна дейност и принос за издигане престижа на училището:
ДОНИКА МИЛЕНОВА АНДОНОВА – Ха клас
ДАНИЕЛ ПАНАЙОТОВ КОЛЕВ – Ха клас
ГЬОКЧЕН ЙОРДАНОВА АНДРЕЕВА IIв КЛАС
ТОМАИ АСЕНОВА МИШЕВА - IIв КЛАС
ДАНАЯ ДЕЯНОВА ВЕЛИКОВА – VIа клас
ДАНИЕЛА ЙОРДАНОВА КРЪСТЕВА – VIа клас
ДАРИНА КРАСИМИРОВА МАРИНОВА - VIа клас
БОЖАНА ДИМИТРОВА МИТЕВА - VII а клас
ВЕСЕЛИНА АЛЕКСАНДРОВА СТЕФАНОВА - VII а клас
ГАБРИЕЛА МИТКОВА МИТЕВА - VII а клас
ВАСИЛ ВЕСЕЛИНОВ ШИДЕРСКИ - VII а клас
ГАБРИЕЛА ФИКРЕТОВА АХМЕДОВА - VII а клас
ИВА НЕДКОВА ТОДОРОВА - VII а клас
НИКОЛ ХРИСТОВА - VII а клас
РОСЕНА АТАНАСОВА ДОБРЕВА - VII а клас
ТОНИ ЙОРДАНОВА ЙОРДАНОВА – IX а клас
Пожелавам Ви здраве и успехи! Не спирайте пред трудностите и продължавайте да вървите уверено и дръзко по трънливия път на познанието!

 19.5.2022  ОБРАЗОВАТЕЛНА СЕСИЯ ЗА ЗДРАВНОТО И СЕКСУАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ В УЧИЛИЩЕ


© soustraldzha.org


Трудна е темата "Сексуално възпитание на подрастващите и предпазване от полово-предавани болести", но когато изборът на лектор е сполучлив и коефициента на полезност е висок. Водени от тази идея Мариана Вълева, психолог в училището и ръководството на СУ“П.Яворов“, организираха среща на учениците с д-р Таня Георгиева:
„След това събитие ще бъдете благодарни на себе си за информираността и познанията, които ще получите в тази област. Защото, както сега, като млади момичета, така и по-късно като съпруги и майки, ще имате нужда от тези знания.“, насърчи учениците психолога на училището. След което достъпно и интересно д-р Георгиева запозна аудиторията с проблемите на женското здраве, физически и емоционални промени в пубертета, любовни трепети и интимност, средства за предпазване от полово предавани инфекции, начини за предпазване от забременяване. Бе засегната и темата за влиянието на нормите и поведението в дадена култура.
ВНИМАНИЕ! ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
- Броят на абортите във възрастта 15-19г. у нас е опасно висок
- 35% от младите хора са инфектирани с ХИВ
- България е на едно от първите места в Европа с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст
- 86% от учениците на 16-годишна възраст са употребявали алкохол
- 30 % от учениците до 16 г. са опитвали поне веднъж някакъв наркотик
- Едва 42% от учениците дават пълен и верен отговор за какво служи презервативът
- 50% от запитаните нямат ясна представа какво е „спешно хапче“
- 30% от сексуално активните ученици никога не са ползвали предпазни средства

 28.4.2022  Областно състезание по оказване на първа помощ.


© soustraldzha.org

На 27.04.22г. се проведе областно състезание по оказване на първа помощ. В него участваха и доброволците от БМЧК- Стралджа, ученици в СУ "П.К.Яворов", които се класираха на ІІ място. "Приехме това не като състезание, а като предизвикателство. Достойно показахме какво знаем и можем. За краткото време с което разполагахме, се подготвихме и второто място е отлично, но това ни мотивира следващата година да бъдем най-добрите." - споделиха учениците.

 28.4.2022  Градът има своето бъдеще и то започва от нас!


© soustraldzha.org

На 27.04.2022 г. се състоя празничен концерт по повод патронния празник на СУ „П. К. Яворов“. В началото учениците от ІХа клас представиха историята на учебното дело в града ни, след което чаровните водещи Сияна и Антоар дадоха думата на директора г-жа Галя Райнова: „Добър вечер на всички присъстващи, чиито професии и добри дела са свързани със СУ „П. К. Яворов“. Днес е нашият тържествен ден. Празнуваме патронният ни празник в годината, в която се чества 170-годишнината на образователното дело в града ни. Училището е мястото, където изпитваме първите радости от победите и се опитваме да скрием горчивите сълзи от поражението. Училището ни учи да преодоляваме трудностите и да не спираме дотук. ..Именно то ни научи да пишем и четем, да решаваме проблеми, които стават все по-трудни от година на година. Именно то отвори хиляди пътища за вас и ви помогна да изберете един, по който сте тръгнали уверено към целта си…. Градът има своето бъдеще и то започва от нас!“ . След внушителното слово на директора на училището сърдечно приветствие към преподавателския екип и учениците отправи кметът на община Стралджа г-н Атанас Киров. Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет г-н И. Митев, директори и общественици.
Започна богатата празнична програма, изпъстрена с песни, стихове, танци и театрални изпълнения. Концертът се превърна в събитие, което показа духа на вярващия в себе си млад човек, на талантливия, мислещия, можещия ученик, подкрепен от добри учители. Срещнаха се миналото и настоящето, Паметта оживя.
Експлозия от емоции, фойерверк от усмивки и нестихващи аплаузи изпълниха залата на НЧ „Просвета 1892“.
Благодарим на всички за оказаната чест и неуморния труд и пожелаваме на училището ни да бъде силно и устойчиво, да ражда таланти и да бъде сигурен дом за следващите поколения!

 27.4.2022  Ученици от СУ "П. К. Яворов" се класираха за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии


За поредна година учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа демонстрираха своите знания и умения в сферата на информационните технологии и се класираха за националния кръг на олимпиадата. Този успех вече се превърна в традиция , защото през последните години нашите ученици имаха възможност да се състезават на последния етап на олимпиадата и да докажат, че заслужават това признание.
Пожелаваме успех на Веселина Стефанова и Габриела Митева, ученички от VІІ клас с ръководител г-жа Денница Колева на престижния ученически форум.

 25.4.2022  Световният ден на Земята


© soustraldzha.org

Всяка година на 22 април се отбелязва Световният ден на Земята , за да привлече вниманието върху опазването на нашата планета.
Най-лесният начин да помогнем на Природата е да засадим дърво! Радост за сетивата, а и въздухът се обогатява с жизнено необходимия ни кислород!
Малките ученици от Iа клас засадиха борче и цветя в градинката на двора на училището. Те сами отгледаха разсад за цветята - посяха семенца в саксии и старателно ги поливаха и плевиха.
Децата продължиха с други инициативи и в класната стая - с презентация и песен, посветени но Земята. Нарисуваха постер, изработиха апликации от пластмасови капачки, които старателно събираха през учебната година.
Посланието на малките първокласници е: „Хора, обичайте Земята, защото тя е наш дом!"

 22.4.2022  Великден


© soustraldzha.org

Великден! Учителите и учениците на СУ "П.К. Яворов" ви пожелават здраве и благополучие. Нека чудото на Христовото Възкресение донесе надежда и радост във всяко семейство и дом! Нека бъде благословена трапезата ви, а сърцата Ви да са изпълнени с мир, топла човешка взаимност и чисти помисли!

 21.4.2022  "На седянка у Борянка"


© soustraldzha.org

Учениците от IIа клас върнаха годините назад като поканиха своите родители и учители "На седянка у Борянка". В подреден битов кът, нагиздени в български носии децата се превърнаха в истински моми и ергени. Момите извадиха кълбета с прежда, а момците ги наобикаляха и гледаха. С песни, стихове и танци второкласниците потопиха присъстващите в бита, традициите и ценностите на българите от миналото. Вложиха сърце и душа в това представление. Показаха, въпреки крехката си възраст, че желаят да запазят жива връзката със съкровищата на народния бит, за да бъде тя съхранена за поколенията. За всички гости условието за присъствие беше също да носят елемент на народна носия. Накрая всички участници и гости тропнаха хорце.

 21.4.2022  Деня на Земята 22 април


© soustraldzha.org

По традиция за Деня на Земята 22 април, СУ „П. К. Яворов“ отново се украси с традиционна изложба под наслов „Да сътворим чудеса от изхвърлени неща“. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап проявиха творчество и изобретателност при подготовката на изложбата. С помощта на сръчни ръчички и отпадъчни материали сътвориха красоти. Поздравления момичета и момчета! Продължавайте в същия дух да проявявате творчество и въображение като създавате чудеса!

 21.4.2022  "Великден - традиции и обичаи"


© soustraldzha.org

Учениците от III"в" клас взеха дейно участие в проектните и творчески дейности - "Лазаров ден - учим, пеем и плетем венци". А на 21.04.2022г. /Велики Четвъртък/, проведоха тържество под наслов "Великден - традиции и обичаи". Децата се запознаха с традициите, които християните спазват по време на Страстната седмица. С голям ентусиазъм боядисаха чудно красиви яйца, а после се почерпиха с вкусни козунаци. Третокласниците пожелават на всички - "Светли Великденски празници"!

 21.4.2022  Тренировъчното упражнение за евакуация при пожар


© soustraldzha.org

С много емоции и интерес у учениците премина тренировъчното упражнение за евакуация при пожар, проведено на 21.04.2022г. в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа. Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението съвместно с ръководството на училището проведе тактическо занятие. Направената учебна евакуация на учениците и персонала показа, че правилата за безопасното напускане на сградата се знаят и се спазват от всички. Учениците имаха възможност да разгледат пожарната кола, екипировката на пожарникарите и да се запознаят отблизо с действията им при пожар.

 21.4.2022  Великден е!


© soustraldzha.org

Великден е! Нека ни е светъл и красив празникът! Нека бъдем добри! Нека не губим вярата, че доброто ще победи злото и любовта ще победи омразата! Нека не губим надеждата за един по-щастлив и спокоен живот и да не спираме да се опитваме да направим света по-добър, както само ние- децата можем!
С това послание завършиха днешния си открит бинарен урок по религия и родинознание на тема: Великден децата от I а клас. Урокът се проведе в STEM центъра на училището. Преподавателите Красимира Танева и Тодор Атанасов преплетоха знания за светската и религиозната страна на светлия празник.
Учениците разказваха за свои преживявания, свързани с празника, пяха великденски песни, рисуваха кошнички с яйца. Най-много се забавляваха с интересните електронни ресурси, чрез които бе поднесен урока и смело използваха модерната техника, за да покажат колко много са научили за празника.
Гостите на урока – родители и преподаватели им се радваха от сърце. Госпожа Боряна Георгиева – заместник-директор на училището ги поздрави с показаните знания и им пожела светли празници.

 21.4.2022  „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ“


© soustraldzha.org

На 19.04.2020 г. в IV б клас на СУ „П.К. Яворов“гр. Стралджа се проведе състезание по български език и литература „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ“. Състезанието имаше за цел да даде възможност на децата да покажат своите знания и творчески умения в областта на граматиката и литературата, както и да възпита у тях любов към българския език и четенето. В рамките на един астрономически час четвъртокласниците решаваха граматически задачи и трябваше да покажат умения в създаването на текст. Проявиха своята креативност при изработване на емблемите на своите отбори и се заредиха с много положителни емоции и настроение в навечерието на най-светлия християнски празник Великден.

 20.4.2022 


© soustraldzha.org


На 20 април 2022 г. по инициатива на момичетата от група занимания по интереси „Танцувай с нас“ учители и ученици на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се уловиха за ръце и се понесоха заедно в ритъма на „Бяла роза“. Така в различното междучасието всички бяха заредени с положителни емоции.
ОЧАКВАЙТЕ СЛЕДВАЩОТО ПРЕДИЗВИКТЕЛСТВО!

 19.4.2022  „Великден иде!“


© soustraldzha.org

На 19.04.22г. учениците от 4в клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Великден иде!“, което бе посветено на предстоящия светъл празник. Децата рецитираха стихотворения, пяха песни, танцуваха. Направиха драматизация на приказката „Великденски яйца“.
Празничният дух завладя класната стая и разцъфна в малките детски души. Учениците от 4в клас пожелаха на всички гости да бъдат задружни и във всяко едно сърце да възкръсне божият мъдър и свят благослов за Вяра, Надежда и силна Любов.

 19.4.2022  Шахматен турнир


© soustraldzha.org


На 18.04.2022 г. ученици от СУ "П. К. Яворов" участваха в шахматен турнир. Инициативата е организирана от община Стралджа в памет на Георги Каравичев.

 19.4.2022 


© soustraldzha.org

Традиция стана в СУ“П.Яворов“ учителите да споделят добри педагогически практики и опит със своите колеги, да обогатяват и разнообразяват работата си, за да се развиват и дадат най- доброто от себе си на своите ученици. Госпожа Валентина Белчева и нейните чудесни второкласници бяха домакини на такъв урок. Динамичен и забавен, ангажиращ и удовлетворяващ беше той и за децата, и за техните гости. Ученето беше игра и играта- учене. Учениците получиха знания, умения и награди в края на часа, учителите – идеи и мотивация за работа, а удовлетворението бе за всички.

 19.4.2022  Открит урок 2а


© soustraldzha.org

На 18 април 2022 , с учениците от 2а клас се проведе открит урок по математика -Умножение с числото 7. Математиката е любима на второкласниците. С лекота и желание решаваха математически верижки, съставяха текстова задача по илюстрация и я решаваха по няколко начина, задаваха интересни въпроси. Използваха правилно математически термини. Представиха умножението като сбор от равни събираеми, сравняваха произведение с предходното и следващо произведение.Работиха по групи и откриха правилно произведенията от табличното умножение с числото 7. Подредиха частите от пъзела с резултатите в голямо българско великденско яйце. Браво ученици, за активността и старанието!

 14.4.2022  Лекция с проф. д-р Марин Русев


© soustraldzha.org

Предметът география и икономика е предпочитан от много ученици в СУ“ Пейо Яворов“. Не случайно от години мнозинството от завършващите средно образование полагат матура именно по този предмет. За пореден път нашите ученици показаха завидни знания и любопитство на лекцията с проф. д-р Марин Русев, преподавател в СУ “Кл. Охридски“, която се проведе 13.04.2022г.
Срещата започна с викторина, в която момчета и момичета от различни класове на училището се надпреварваха да дават верни отговори. След като ги провокира с широк кръг от въпроси, проф. Русев говори за съвременен Китай. Освен с компетентност по темата, той заплени учениците и учителите със своята лична обаятелност и умения да излага такива сложни теми разбираемо за аудиторията.

 13.4.2022  "Who is the cleverest?"


© soustraldzha.org

На 12.04.2022г. с учениците от 3а клас на СУ "П. К. Яворов" се проведе състезание по английски език "Who is the cleverest?". Третокласниците се надпреварваха в шест забавни игри, с които показаха своите знания. Двата отбора се представиха много добре и бяха доволни от резултатите си като си пожелаха да имат повече такива състезания.

 13.4.2022  МЕЧТАТЕЛ И


© soustraldzha.org

„Мечтата е нещо красиво,

чудато и нетърпеливо.

Зад спуснати клепки живее

и разни вълшебства умее.“

Издателство Клет полюбопитства и надникна зад затворените клепачи, за да открие света на чудесата. Помоли децата на България да нарисуват своята мечта. Учениците от 2б и 4б клас на СУ „П.Яворов“ откликнаха с радост и споделиха своите мечти, облечени в цвят. Те бяха отличени и наградени с грамота и значка „МЕЧТАТЕЛ“.
Нека си пожелаем мечтата на всяко дете „пътечка да начертае и сбъдната грее накрая“.

 12.4.2022  12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката


© soustraldzha.org

По случай 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката, в часа занимания по интереси учениците от ЦДО 3б клас се разходиха виртуално до Космоса. Направиха космонавт от материали за рециклиране и обещаха да търсят далечни светове, но и да пазят красива планетата Земя. Учениците работиха с ентусиазъм и бяха въодушевени от резултатите от тяхната дейност.

 11.4.2022  РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ – БУРГАС НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСИТЕ ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО ПО ПОВОД СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА


© soustraldzha.org

Регионална дирекция по горите – Бургас традиционно отбеляза Седмицата на гората с два конкурса за детско творчество – рисунка и стихотворение, на тема „Аз обичам гората!“
Талантливите млади художници и поети бяха разделени на две възрастови групи. Комисия от служители в Дирекцията излъчи победителите и класира на първо място в конкурса за рисунка Васил Веселинов Шидерски, ученик от VIIа клас на СУ "П. К. Яворов". Браво!

 1.4.2022  "Вече сме грамотни"


© soustraldzha.org

Азбуката вече зная!
Мога книжки да чета!
Най-голямата магия
съм научил на света!
На 31.03. 2022 г., ден преди дългоочакваната пролетна ваканция, децата от 1 а клас отпразнуваха своята грамотност. Проведоха тържество "Вече сме грамотни". Пяха песни и звънките им гласчета огласяха светлата училищна сграда с познатите думи: "Всяко нещо най-прекрасно се нарича първокласно." Вдъхновени от радостта, емоционално рецитираха стихове за азбуката и приказното царство, което буквите откриват пред тях. Показаха своите знания, решавайки кръстословица, подреждайки думи в изречения, отговаряйки на въпроси. А родителите, гости на тържеството гледаха с гордост, умиление и възхищение порасналите си деца. Директорът на училището г-жа Райнова поздрави първокласниците и подари на всеки книжка с пожелание да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!

 31.3.2022  „Да запазим децата на пътя”


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се проведе викторина по безопасност на движение по пътищата „Да запазим децата на пътя”. Бяха подготвени въпроси, подходящи за всяка възрастова група и сглобяване на 2 пътни знака. Взискателното жури оценяваше безпристрастно, като се отчиташе бързина и прецизност на отговорите. След оспорваната надпревара на първо място от прогимназиален етап се класира отборът на VI Б клас.
Сред учениците от начален етап най-бързи и съобразителни се оказаха учениците от IV B клас, които спечелиха и първото място.
Браво на всички участници! Използвайте придобитите знания в реални ситуации и пазете себе си и другите на пътя!

 30.3.2022  Празник на буквите


© soustraldzha.org

"Всички букви зная,
мога да чета.
Имам си прозорче
светло към света!"
С много настроение и положителни емоции протече Празника на буквите с учениците от I б клас на СУ "П. К. Яворов". Първокласниците рецитираха стихове, пяха песни и танцуваха. Показаха, че могат да четат и пишат и с гордост заявиха: "Ние вече сме грамотни".
За своето старание получиха книжки от директорът на училището г-жа Г. Райнова.

 28.3.2022  Открит урок по Основи на кулинарната технология – учебна практика


© soustraldzha.org

Как учениците могат да са по-ангажирани в образованието и по-мотивирани да учат? Как образователният процес може да е по-забавен и увлекателен? Отговор на всички тези въпроси дадоха деветокласниците на СУ "П. К. Яворов" -Професия: Работник в заведенията за хранене и развлечения по време на открития урок на 28.03.2022 г. Те показаха сръчност, работа в екип и умения. Сготвиха вкусна храна, която подправиха с любов, усмивки и приятни емоции.

 25.3.2022 


© soustraldzha.org

По инициатива на Ученическия съвет при СУ "П.К.Яворов" на 25.03.22г.в училище се отбелязва Денят на търпението и благата дума. Предварително бяха изготвени табла и материали, чрез които всеки клас представи своята гледна точка за смисъла и посланията на думата ТЪРПЕНИЕ. Обобщавайки идеите на всички ученици, 10 А клас направиха презентация, която съучениците им имаха възможност да видят благодарение на новото оборудване към STEM центъра в училище.
През целия ден фоайето на 3-я етаж бе територия на доброто.

 24.3.2022  "Бъди благословена, земя българска!"


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас при СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа проведоха тържествен час на тема "Бъди благословена, земя българска!" Показаха овладените знания за родината и нейните природни красоти. Умело боравиха с географската карта и рецитираха стихове за нашите планини, реки, равнини в България. Родителите, учителите и директорът на училището г-жа Райнова поздравиха децата за отличното представяне и им пожелаха още много успехи.

 24.3.2022 


© soustraldzha.org

Тони Йорданова Йорданов ученичка от Х клас на СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа е класирана на второ място, категория "Рисунка" на Четиринадесетия национален конкурс за детско творчество „КУКЕРИ“ организиран от Народно читалище „Съгласие 1905″-гр. Българово и Кметство-гр.Българово, Община Бургас. Поздравления!

 23.3.2022  "Деца помагат на деца"


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се присъедини към благотворителната инициатива "Деца помагат на деца" организирана от МОН и БЧК за събиране и изпращане на хуманитарна помощ за децата от българските неделни училища в Украйна. Със събраните 431,00лв от учители и ученици закупихме хигиенни и превързочни материали, чинии и чаши еднократна употреба. Изказваме човешка съпричастност към децата на Украйна, децата, обичащи България и посещаващи с вдъхновение българските неделни училища. Адресираме нашата пратката до Неделното училище "Васил Левски" Бердянск, с. Зеленкова

 23.3.2022  Пролетни вълшебства


© soustraldzha.org

С тържество „Пролетни вълшебства“ на 22.03.2022г. учениците от ЦДО II клас на СУ "П. К. Яворов" посрещнаха пролетта. Те с ентусиазъм пяха, рецитираха и танцуваха, а с веселите гатанки за пролетта включиха и публиката в своя празник.
Децата от IIв клас описаха в стихове и песни възхищението си от красотата на възраждащата се за нов живот природа. Малките артисти от IIа клас с много чувство представиха драматизацията „Пеперудена магия“, а изящният „Пролетен танц на кокичетата“ от IIб клас обра овациите на публиката. Накрая пожелаха на всички слънчеви усмивки и пролетно настроение.

 21.3.2022  Седмица посветена на Безопасността на движението


© soustraldzha.org

Седмицата от 14.03.2022г. до 18.03.2022 год. учителите от СУ "П.К.Яворов" посветиха на пешеходната безопасност.
Учениците имаха възможност в реална среда да придобият знания и практически умения за безопасно поведение на пътя на вътрешната площадка по БДП оборудвана по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата". Практико-приложните дейности спомагат за развиване на на защитни механизми, спрямо опасностите на реалната пътна среда, възпитават толерантно, отговорно и безопасно поведение на учениците като участници в пътното движение.
Да научим децата е наша отговорност, да ги опазим – взаимна!

 18.3.2022  ИНИЦИАТИВА „РОДИТЕЛИ ДАВАТ ДОБЪР ПРИМЕР” Тема: „Защо училището е важно?”


© soustraldzha.org

На 17.03.2022г. по интригуващ начин премина часът на класа в 5а клас. Под надслова „Родители дават добър пример“ петокласниците съвместно с класния си ръководител – Иванела Йорданова, психолога на училището – Мариана Вълева, и своите родители обсъдиха училището не само като институция на знанието, но и като средище на възпитанието. Чрез презентация подрастващите имаха възможността „да се докоснат“ до времената на килийните училища, за да направят препратка към съвременното училище и предимствата на дигитализирания свят в процеса на обучението. Акцентът на срещата беше поставен върху значимостта от съвместната работа на родителите и учителите в процеса на изграждането на учениците като личности, подготвени да навлязат и в училището на живота.
Най-вълнуващата част от часа беше дискусията между майките и бащите, споделящи предимствата и трудностите в своите професии – житейските перипетии, с които са се справили с помощта на училището, изградило в тях чувството за отговорност и целеустременост. Призивът към децата им беше: „ Училището като образователна институция ви подготвя за училището на живота, в което вече нямате право на поправителен, ако навреме не сте си научили уроците тук!“
За да осъзнаят, че това е час не за назидание, а за обмен на гледни точки и опит, петокласниците, изброявайки предимствата на учебното заведение, се подсладиха с курабийки. Така под формата на приятелски диалог с родителите и учителите си учениците от 5а изживяха един незабравим час.

 18.3.2022  „Книгата като море, библиотеката като океан на всяка мъдрост и познание”


© soustraldzha.org


В рамките на проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда” беше организирана среща между представители на обществената библиотека към НЧ „Просвета - 1892”, гр. Стралджа, ученици от III класове от СУ „П. К. Яворов” и техните преподаватели.
В изпълнение на Дейност 2 „Обществените библиотеки като образователна среда” секретарят на читалището г-н Янко Добрев говори пред учениците по темата за библиотеката като институция и нейните възможности. Бяха представени основните й функции: образователна, информационна, културна и социална.
Направен бе паралел с темата на срещата като сравнение на библиотеката с океан на необятност по съхранено човешко познание и мъдрост. Г-н Добрев сравни потапянето в океана и възможността да срещнем многоцветни коралови рифове, разнообразна подводна флора и фауна, потънали и забравени от историята кораби, с възможността да открием различните възможности и светове, „потапяйки се” и в библиотеката, в нейния богат книжен фонд.
В презентационна форма се проследи възникването на писмеността, дългия път, който книгата извървява, за да стигне до нас във вида, в който я познаваме и потребността да се създават места за тяхното съхраняване. Беше развита идеята за библиотеките като за места, в които книгите живеят свой собствен живот в тишина и копнеж да попаднат в читател, който да попие от описаните в тях светове и заложено познание.
Всички ученици, които се включиха в дейностите по проекта, получиха покана за активна работа в „Клуб млад приятел на книгата”, който действа към градската Библиотека.

 15.3.2022 


© soustraldzha.org

Адриян Ненчев от II в клас на СУ "П. К. Яворов" участва в Седми национален конкурс за рисунка и литературна творба посветен на трети март "144 години от освобождението на България от османско робство" организиран от Народно читалище ''Фар-1946'' и община Бургас. Компетентно жури класира ученика на трето място в раздел "Изобразително изкуство". Поздравления и пожелаваме още бъдещи успехи!

 14.3.2022 


© soustraldzha.org

На 11.03.2022 г. се проведе награждаването на победителите в ученическия конкурс "Върхове на българската бойна слава - Одрин 1913 г." В категория есе журито отреди второ място за Даниел Панайотов Колев ученик от 10 клас на СУ "П. К. Яворов". Поздравления!

 13.3.2022  Футболен турнир


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" организира футболен турнир с участието на ученици от V-VII и VIII-X клас. Поредната емоция, изживяна с хъс и спортен етусиазъм.
Всички знаем, че движението е особено важно за подрастващите и ние се стараем да поощряваме своите възпитаници в техните спортни интереси, възпитаме любов към активния начин на живот.

 11.3.2022  Награди от конкурси


© soustraldzha.org

Ученици от II в клас взеха участие в конкурси "Баба Марта бързала, мартенички вързала" към Център за подкрепа за личностно развитие гр. Стара Загора и "Народно читалище Пробуда-1880г.''гр. Бургас . Изработиха красиви мартенички и успяха да завоюват една колективна и една индивидуална награда за Галин Савов. За отличното представяне учениците получиха грамоти и подаръци!Браво!

 2.3.2022  ПОЧИТ КЪМ ОПЪЛЧЕНЕЦА


© soustraldzha.org

В навечерието на Трети март, Националният празник на България, учениците от 7 а,б клас на СУ „П.К.Яворов“ – Стралджа отдадоха чест на героя, изразиха почит и признателност към делото му като посетиха гробът на единствения известен опълченец и герой от боевете при Шипка стралджанецът Захария Господинов. Цветя в знак на признателност учениците положиха и пред паметника на Панайот Хитов в местността Мараш.

 2.3.2022  Обявиха отличените участници в Конкурс за мултимедиен проект, есе и рисунка посветен на 144 години от освобождението на България


© soustraldzha.org

В навечерието на Националния празника на Република България бяха обявени отличените участници в Конкурса за мултимедиен проект, есе и рисунка посветен на 144 години от освобождението на България, организиран от община Стралджа. Награждаването се състоя на 02.03.2022 г. Наградени участници от СУ "П. К. Яворов":
Раздел I. Мултимедийна презентация
V – VII клас
Първо място Даная Великова VIа клас
Трето място Никол Христова VII а клас
Раздел I I. Есе
V – VII клас
Първо място Даниела Кръстева VI а клас
Трето място Росена Добрева VIIа клас
Раздел I I. Есе
VIII – XII клас
Първо място Ивелин Стоянов XI клас
Второ място Таня Тончева VIIа клас
Раздел III. Рисунка
I – IV клас
Първо място Светослав Йорданов IIа клас
Второ място Станислава Железчева IVб клас
Раздел III. Рисунка
V – VII клас
Първо място Васил Шидерски VIIа клас
Трето място Даная Великова VIа клас
Раздел III. Рисунка
VIII – XII клас
Първо място Тони Йорданова IX клас
Второ място Мексут Алиева Xа клас
Трето място Мартин Пенев X а клас
Поздравления за учениците и техните ръководители.
Всички картини ще бъдат продадени на импровизиран пазар, а средствата ще бъдат дарени на община Ямбол за подпомагане на тяхната инициатива за изграждане на паметник на Васил Левски в нашия областен град.

 2.3.2022  "Баба Марта бързала, мартенички вързала"


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП "Участвай и променяй - родителят, активен участник в училищния живот" първокласниците от СУ "П.К. Яворов" изработиха красиви мартенички и картички в арт работилница "Баба Марта бързала, мартенички вързала".
В обща инициатива, в която се включиха и учениците от останалите паралелки в начален етап, те закичиха клоните на няколко дървета с мартенички в двора на училището, които собственоръчно бяха сътворили, с помощта на техните учители и родители.
Училищният двор грейна в празнична премяна в очакване на предстоящите пролетни празници.

 1.3.2022  Баба Марта


© soustraldzha.org

Баба Марта усмихна децата, зачерви им бузките и огря очичките. Всеки днес бърза да зарадва с песен и мартеничка. Учениците от 2б клас се подготвиха и изненадаха най- малките- първолачетата. Попяха им, подариха им мартеничка и научиха колко е хубаво да даваш. Посрещнати бяха с радост и благодарност. На свой ред и тях мъниците закичиха, за да са здрави и честити.

 25.2.2022  "Загадки скрити в книги"


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП Осигуряване на съвременна образователна среда" Модул "Библиотеките като образователна среда" учениците от ЦДО 3а, 3б, 3в клас на СУ "П.К. Яворов гр.Стралджа проведоха инициатива "Загадки скрити в книги". Децата се впуснаха във вълшебния свят на нашето и световното литературно творчество. Преминаха през лабиринтите от книги и герои.Търсиха в тях скрити истории, предмети или информация за героите. Споделиха, че четенето на книги трябва да се превърне в тяхно любимо занимание.

 24.2.2022  "Околосветско пътешествие"


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Библиотеките като образователна среда", учениците от IV б клас направиха своето "Околосветско пътешествие" в света на книгите. Разделени на два отбора "Многознайковци" и "Всезнайковци" те с голям интерес и въодушевление се състезаваха да докажат, че знаят и могат да открият родината на авторите на глобуса, да свържат книгите с имената на техните автори, и други интересни за изпълнение задачи. Разбраха, какво голямо богатство са книгите и колко верни приятели могат да ни бъдат. Пътешествието завърши с песента по текст на Джани Родари "Продавач на надежда".

 23.2.2022  „Денят на розовата фланелка“


© soustraldzha.org

На 23 февруари се отбелязва „Денят на розовата фланелка“, който е символ на протест срещу тормоза в училище. За поредна година ученици и учители на СУ "П. К. Яворов" показаха съпричасността си към всички, които са били обект на агресия. С розови балони в ръце, под формата на сърца, учениците оказаха „НЕ“ на тормоза в училище.
Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на нетолерантно поведение, и, най-вече, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

 23.2.2022  „Околосветско четене“


© soustraldzha.org

Изпълнявайки дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от 4в клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Околосветско четене“. Те направиха пътешествие в света на книгите. Рецитираха стихотворения, четоха откъси от произведения, включени в читанката за четвърти клас. Учениците трябваше да познаят от кое произведение е откъса и кой е неговият автор. След това завъртаха глобуса на земното кълбо и намираха неговата родина. Прочетоха кратки сведения за живота и творчеството на съответния автор. Тържеството завърши с поздрав с песента „Книжка веселушка“. Учениците от 4в клас осъзнаха, че книгата е истинско богатство и е ключ към познанието, към реалния и към измисления свят, че тя ни дава уроци, поуки и знания.

 20.2.2022  ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ, АПОСТОЛЕ!


© soustraldzha.org

На 18.02.2022 г. СУ ” П.К.Яворов" гр. Стралджа тържествено отбеляза 149 години от гибелта на Васил Левски. С различни дейности учениците в начален етап почетоха личността и делото на Дякона - с колективно рецитиране на Ботевата творба "Обесването на Васил Левски ", поднасяне на цветя пред паметниците в града, изготвяне на табла и мини книжки. За поредна година се проведе и традиционното състезание лъвски скок.
Малките ученици се преклониха пред подвига на Апостола и обещаха да бъдат достойни последователи на делата му.

 18.2.2022 


© soustraldzha.org

Учениците от 1 и 2 клас изработиха мини книжки и комикси в изпълнение на дейностите по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда".
Малките първокласници и второкласници рисуваха с интерес и огромно желание илюстрации по предварително зададено литературно произведение.
Целта на мероприятието беше да се развива слуховата, зрителната памет и моторика, както и логическото и творческо мислене у учениците.

 18.2.2022 


© soustraldzha.org

Учениците от IX б клас на СУ "П. К. Яворов", професионална паралелка Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения - 1 СПК посетиха местна фирма за производство на краве кисело мляко и сирене. Технологът Е. Хаджиева сподели опит в производството и реализацията на продукцията, разясни технологичния процес и принципа на работа на машините. Посещението приключи с дегустация на фирмени продукти

 18.2.2022  НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”


© soustraldzha.org

Авторката на множество детски книги – „Феята от захарницата”, „Принцеси наистина”, „Двете кралства”, „Седмицата на мишлето” гостува на учениците от 2-ри и 3-ти клас в изпълнение на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”.
През последните години Катя Антонова пише повече за децата „Явно през последните години съм имала повече за казване на децата. Те умеят да чуват по-добре”, споделя тя.
Със своята книга „Наистина принцеси” писателката върна децата назад във времето, в чудния свят на принцесите, но на истинските принцеси – исторически личности. Учениците научиха любопитни факти, като: „Коя е Византийската принцеса Теофано, и какво свързва името й с приборите за хранене.”, „Защо навсякъде по света всички знаят английски ?”, „Как чушките за първи път пристигат от Америка точно в Испания по времето на принцеса Исабел.
Децата взеха активно участие и показаха уменията си по четене. Дадоха обещание на „агент Ванилия” да четат повече, да се образоват, за да намерят своето достойно място в обществото и света.
Авторката изненада приятно децата, като подари свои книги в края на срещата.

 14.2.2022  Свети Валентин


© soustraldzha.org

Всеки ден ни дава възможност да изразим своята обич към околните. На 14 февруари 2022 година учениците от УУС на СУ „П. К. Яворов“ посрещаха всички с красиви „валентинки”, изработени от тях самите.
Днешният празник Свети Валентин е повод за усмивки и ни напомня, че малките жестове са символ на истинката любов – тази към приятелите, семейството, учителите.

 13.2.2022  Открит урок по български език и литература


© soustraldzha.org

В проведения на 11.02.2022 год. открит урок по български език и литература учениците от 2а клас на СУ "П. К. Яворов" показаха, че ученето може да бъде забавно. При изпълнението на поставените задачи с игрови и състезателен характер, освен знанията си за умалителни съществителни имена, децата демонстрираха и уменията си за екипна работа. Използването на интерактивни методи и разнообразни електронни ресурси допълнително мотивира учениците за активно участие, засилен интерес и желание за изява. В оспорвано състезание се сблъскаха бързата мисъл на отбора на Бързоречковците със задълбочените познания на отбора на Многознайковците. Накрая второкласниците получиха заслужена похвала от г-жа Райнова, директор на училището.

 13.2.2022  Литературна работилница


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" Модул "Библиотеките като образователна среда" учениците от I - IV клас съвместно с учителите ЦДО участваха в "Литературна работилница". По забавен и увлекателен начин писателя Слави Стоев сподели как се създава една книга. Вдъхнови малките читатели да творят и да разкажат свои собствени истории. Благодарение на г-н Стоев и въодушевлението на учениците след упорит труд заедно успяха да създадат своята книга, която нарекоха "Книга за измишльотини".

 13.2.2022  Причини и стратегии за агресията в начална училищна възраст


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по Национална програма "Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот" беше проведена среща с родителите на учениците от 3а, 3б, 3в клас на тема „Причини и стратегии за агресията в начална училищна възраст“.
Педагогическият съветник на СУ „П. К. Яворов“ запозна присъстващите с обективната реалност, кои деца са жертва на агресия, кои са насилниците, какво знаем и не знаем за агресията в училище и какви мерки се предприемат срещу подобни прояви.
Родителите също взеха отношение по разглежданата тема, като споделиха свои впечатления и зададоха въпроси, които ги вълнуват.

 13.2.2022  "Да научим повече за професиите"


© soustraldzha.org

На 10.02.2022 г. с учениците от 1 клас се проведе мероприятие на тема "Да научим повече за професиите" по НП "Участвай и променяй - родителят, активен участник в училищния живот". Поканените гости увлекателно разказаха и запознаха малките първокласници с интересни факти, свързани с тяхната професия. Любознателните деца слушаха с огромен интерес, задаваха въпроси, които ги вълнуват, споделиха за своите мечтани професии.
Мероприятието завърши с изложба на малките художници, които нарисуваха интересни рисунки на тази тема.

 12.2.2022  Засаждане на първите растения в оранжерията на изградения STEM център


© soustraldzha.org

Казват, че трудът краси човека. Следвайки тази народна мъдрост, учениците от IXб и Xа клас на СУ "П.К.Яворов" с голям ентусиазъм засадиха първите растения в оранжерията на изградения STEM център. Момчетата обработиха, заравниха и подготвиха почвата, а момичетата посяха чесън, лук, маруля, моркови различни видове подправки и билки. Под ръководството на класните си ръководители те подготвиха разсад за различни градински цветя, които по- късно ще красят двора на училището. След добре свършената работа трудолюбивите младежи си хапнаха ароматна домашна питка, а оранжерията придоби съвсем нов облик.

 9.2.2022  Детско ателие - по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от 1 клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа създадоха свое Детско ателие за книгоразделители. Децата с голямо желание изработиха тези изделия за първите прочетени от тях книжки, както и за любимото си букварче. Използваха хартия от различни видове и десени. Останаха доволни, че създаденото от тях ще бъде полезно и ще ги улеснява по новия път, който поемат – пътят към книгите и знанието.

 30.1.2022  Виртуална среща с писателката Юлия Спиридонова


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от IV б клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се включиха в онлайн среща с популярната детска писателката Юлия Спиридонова - Юлка. Автор на много книги за деца и тийнейджъри - „Приказки за гугулета“, „Сянката на щуреца“, „Боби и тайните агенти на дядо Коледа“, „Бъди ми приятел“ и др.
Тя запозна четвъртокласниците с интересни случки от своя живот, което породи бурни реакции в залата. „Всички деца в класа се бяха научили да сричат. Всички, освен мен. Никой не подозираше, че не мога да чета. Преструвах се, като разказвах по картинките, запомнях това, което учителката ни четеше на глас, довършвах логично изреченията, прочетени от другите деца. Само че текстът ставаше все по-труден и дълъг. Във втори клас реших, че това не може да продължава повече. Взех най-дебелата книга у дома „Панчатантра“. Всеки ден, щом се върнех от училище, залягах над книгата. Когато завърших и последната приказка, отнесох „Панчатантра“ в училище. Тропнах я на чина и обявих: „Аз пък прочетох ей тази огромна книга!“„Как пък не“, казаха децата и продължиха да си играят.“ От тогава не спира да чете. Учениците горяха от нетърпение да зададат своя незадаван досега въпрос на Юлка и да получат отговор. Носителката на редица европейски награди за детска литература, включително на ЮНЕСКО за къс разказ в края на срещата отправи послание към учениците да не спират да четат.

 16.1.2022  "Да засадим дръвче"


© soustraldzha.org

Учениците от II в клас участваха в инициативата на gorata.bg "Да засадим дръвче". С усмивка на лице второкласниците облагородиха училищния двор водени от желание да направят света по-красив, по-добър и по-чист. Засаждането на дърво се оказа приятен и забавен начин да научат каква е ролята на дърветата в природата и в живота на хората. Знанието, добито по този нагледен и „изследователски“ начин, се запечатва ярко и трайно в съзнанието.

 13.1.2022  144 години от рождението на големия поет Пейо Крачолов Яворов


© soustraldzha.org

Днес, 13 януари 2022 г., честваме 144 години от рождението на големия поет Пейо Крачолов Яворов (псевдоним на Пейо Тотев Крачолов) –патрон на нашето училище. Роден на 13 януари 1878 година (1 януари по стар стил) в град Чирпан, Пейо Яворов оставя ярка след в българската литература с творбите си, сред които са стихотворенията „Благовещение“, „Две хубави очи“, „Арменци“, „Заточеници“, драмата „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“.
Венец пред паметника на П.Кр.Яворов поднесоха днес ученици и учители. С уважение, с преклонение пред един от най-големите поети на човечеството, който съдбата изпрати за една година в Стралджа.

 7.1.2022  Награди за млади творци


© soustraldzha.org

С творческо въображение, изобретателност, креативност и сръчност ученици от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа участваха в конкурси по приложно и изобразително изкуство. Наградите не закъсняха:
ІІІ място в традиционния Областен конкурс „От Коледа до Васильовден”, организиран от ОДК Ямбол -Гьокчен Андреева, ученичка от ІІв клас
ІІ място в конкурса „Коледна магия“, организиран от НЧ „Просвета -1892“ гр. Стралджа отново за Гьокчен Андреева
ІІІ място в онлайн конкурс за коледна картичка „Магията на коледа“, организиран от ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" – Сливен - Тони Йорданова, ученичка от ІХа клас
Пожелаваме още много творчески успехи!

 25.12.2021 


© soustraldzha.org

Гьокчен Йорданова и Томаи Асенова ученички от II в клас взеха участие в конкурс за направата на коледна картичка към НЧ "Васил Левски" с.Добрина, общ. Провадия. От ръководството на читалището децата получиха грамоти и награди за впечатляващото им участие в конкурса, с което са стоплили сърцето на възрастен човек за Коледа. С талант и въображение да създават още много красиви творби, с които да радват и впечатляват е отправеното пожелание към малките творци.

 25.12.2021  КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА


© soustraldzha.org

Ние, учениците от УУС на СУ „П. К. Яворов“ вярваме, че човек се чувства истински щастлив, когато помага на другите. Пожелаваме на всички да пазят своята вяра в доброто и да я предават на всички около себе си, защото благодарение на нея в живота се случват чудеса!Весела Коледа!

 23.12.2021  Коледна „Бърканица в приказките”


© soustraldzha.org

С много вълнение, нетърпение и усмивки учениците от начален етап посрещнаха пратениците на Дядо Коледа – джуджетата Послушко и Непослушка.
Коледният спектакъл „Бърканица в приказките” е в изпълнение на проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”. Инициативата по проекта има за цел да популяризира изкуството и посредством него и играта да насърчи четенето и развие въображението на децата.
Актьорите от Драматичен театър „Адриана Будевска” – гр. Бургас се въплатиха в приказни герои и разказваха сгрешени приказки, а учениците бяха активни участници в пресъздаването на сюжета им.
Стихотворения, песни и танци в духа на Коледа завладяха малки и големи, защото чудесата са за всички.

 22.12.2021  Коледен концерт


© soustraldzha.org

Коледа – вълшебното време от годината. Този празник е най-тихият и светъл ден в годината. Време, когато всеки забравя лошото, мъката изчезва от сърцето, злото се скрива, за да даде път на добротата, която върви по целия свят и дарява щастие. С концерт от коледни песни вокална група "ДО-РЕ-МИ" при СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа поздравиха всички със светлите празници. Когато най-хубавите празници почукат на вашата врата, посрещнете ги с вяра и красива усмивка, а тяхната отплата ще бъде здраве, щастие и много късмет през цялата година. А какво по-голямо вълшебство от това?!

 22.12.2021  „Коледни усмивки“


© soustraldzha.org

На 21. 12.2021 г учениците от 1 а клас проведоха празник, наречен „Коледни усмивки“, посветено на предстоящите празници. Първокласниците изпяха любимите си коледни песни. Рецитираха стихове за добрия старец и желаните подаръци. Участваха в коледна викторина, в която показаха, че са научили много неща за празнуването на Бъдни вечер, Коледа и Нова година, за традициите и обичаите, свързани с тези празници. Изрекоха традиционни български благопожелания, характерни за обичая сурвакане. Пожелаха на близките си здраве и светли празници.

 22.12.2021  Коледно четене


© soustraldzha.org

Учениците от 2а клас с костюми, украса и настроение участваха в коледно-новогодишен, музикално-поетичен празник Коледно четене. Второкласниците четоха на глас патиланската история "На пързалката". Те зададоха гатанки, изпълниха стихове и песни. Момчета - коледарчета танцуваха и благославяха. Момичета представиха песен на снежинката. Артистите от "Джуджетата под пряспата" обещаха да бъдат винаги добри. Песните и танците предизвикаха много радост и предколедно настроение.

 21.12.2021  „Коледната ръкавичка“


© soustraldzha.org

На 20.12.21г. учениците от 4в клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Коледната ръкавичка“, което бе посветено на предстоящите светли празници – Коледа и Нова година. Те се превъплътиха в образите на Снежанка, Кума Лиса, Баба Меца, Джуджетата, Зайо Байо, Кумчо Вълчо, Червената шапчица, Снежната кралица и Дядо Коледа. Рецитираха новогодишни стихотворения. Изпяха песните „Зимна радост“, „Над смълчаните полета“, „Шаро и първият сняг. Изпълниха танца на снежинките и хорце.
Коледният дух завладя класната стая и разцъфна в малките детски души. Учениците от 4в клас пожелаха на всички гости да бъдат здрави, силни и да се подкрепят във всяко едно начинание.

 16.12.2021  ДЕН НА ТАЛАНТА, ТРУДОЛЮБИЕТО И УСПЕХА!


© soustraldzha.org

Учениците от IV „б“ клас посветиха 14 декември на таланта, трудолюбието и успеха. Те пяха народни песни, играха български народни хора и модерни танци. Артистите на класа представиха по един завладяващ начин драматизации на приказките: „Яйцата на владиката“ и „Колко струва една плесница“, в които главен герой е Хитър Петър – любимец на народа. Темата за трудолюбието и мързела в приказката „Щурецът и мравката“ бе поднесена също с голяма артистичност от малките артисти. Всеки човек се ражда с някакъв талант, но за да успее с него първо трябва да го открие, след това да работи всекидневно и упорито, за да го развие. Зад всеки успех стои: Мечта, Вяра, Мисъл, Решимост, Въображение, Вдъхновение и разбира се ТРУДОЛЮБИЕ!

 10.12.2021  Световен ден за борба с насилието над деца


© soustraldzha.org

Ние учениците от Ученическия училищен съвет при СУ “П.К.Яворов“ гр. Стралджа отбелязахме Световния ден за борба с насилието над деца, като използвахме презентация, която бе на вниманието на цялата училищна общност. Разтърсени от статистиката призоваваме всички: Да подкрепим децата, жертви или в риск от насилие! Да не остават равнодушни към болката и страданието им! Да се постараем да направим така, че всяко дете да расте в сигурна среда и да бъде защитено!

Ученически училищен съвет