Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 19.5.2022  ОБРАЗОВАТЕЛНА СЕСИЯ ЗА ЗДРАВНОТО И СЕКСУАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ В УЧИЛИЩЕ


© soustraldzha.org


Трудна е темата "Сексуално възпитание на подрастващите и предпазване от полово-предавани болести", но когато изборът на лектор е сполучлив и коефициента на полезност е висок. Водени от тази идея Мариана Вълева, психолог в училището и ръководството на СУ“П.Яворов“, организираха среща на учениците с д-р Таня Георгиева:
„След това събитие ще бъдете благодарни на себе си за информираността и познанията, които ще получите в тази област. Защото, както сега, като млади момичета, така и по-късно като съпруги и майки, ще имате нужда от тези знания.“, насърчи учениците психолога на училището. След което достъпно и интересно д-р Георгиева запозна аудиторията с проблемите на женското здраве, физически и емоционални промени в пубертета, любовни трепети и интимност, средства за предпазване от полово предавани инфекции, начини за предпазване от забременяване. Бе засегната и темата за влиянието на нормите и поведението в дадена култура.
ВНИМАНИЕ! ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
- Броят на абортите във възрастта 15-19г. у нас е опасно висок
- 35% от младите хора са инфектирани с ХИВ
- България е на едно от първите места в Европа с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст
- 86% от учениците на 16-годишна възраст са употребявали алкохол
- 30 % от учениците до 16 г. са опитвали поне веднъж някакъв наркотик
- Едва 42% от учениците дават пълен и верен отговор за какво служи презервативът
- 50% от запитаните нямат ясна представа какво е „спешно хапче“
- 30% от сексуално активните ученици никога не са ползвали предпазни средства

 30.4.2022 


© soustraldzha.org

Девет училища в областта демонстрираха иновативни практики, интересни и интригуващи методи на преподаване на работна среща в STEM лабораторията на Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии. От СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа взеха участие екип от педагози - Бинка Караколева, Дияна Георгиева и Денница Колева, които представиха реализиран интердисциплинарен урок в STEM центъра на нашето училище MITLab. Организатори на срещата са старши експертът по математика и информатика г-жа Петя Деновска и старши експертът по природни науки и екология към РУО- гр. Ямбол г-н Здравко Динев.

 28.4.2022  Областно състезание по оказване на първа помощ.


© soustraldzha.org

На 27.04.22г. се проведе областно състезание по оказване на първа помощ. В него участваха и доброволците от БМЧК- Стралджа, ученици в СУ "П.К.Яворов", които се класираха на ІІ място. "Приехме това не като състезание, а като предизвикателство. Достойно показахме какво знаем и можем. За краткото време с което разполагахме, се подготвихме и второто място е отлично, но това ни мотивира следващата година да бъдем най-добрите." - споделиха учениците.

 28.4.2022  Градът има своето бъдеще и то започва от нас!


© soustraldzha.org

На 27.04.2022 г. се състоя празничен концерт по повод патронния празник на СУ „П. К. Яворов“. В началото учениците от ІХа клас представиха историята на учебното дело в града ни, след което чаровните водещи Сияна и Антоар дадоха думата на директора г-жа Галя Райнова: „Добър вечер на всички присъстващи, чиито професии и добри дела са свързани със СУ „П. К. Яворов“. Днес е нашият тържествен ден. Празнуваме патронният ни празник в годината, в която се чества 170-годишнината на образователното дело в града ни. Училището е мястото, където изпитваме първите радости от победите и се опитваме да скрием горчивите сълзи от поражението. Училището ни учи да преодоляваме трудностите и да не спираме дотук. ..Именно то ни научи да пишем и четем, да решаваме проблеми, които стават все по-трудни от година на година. Именно то отвори хиляди пътища за вас и ви помогна да изберете един, по който сте тръгнали уверено към целта си…. Градът има своето бъдеще и то започва от нас!“ . След внушителното слово на директора на училището сърдечно приветствие към преподавателския екип и учениците отправи кметът на община Стралджа г-н Атанас Киров. Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет г-н И. Митев, директори и общественици.
Започна богатата празнична програма, изпъстрена с песни, стихове, танци и театрални изпълнения. Концертът се превърна в събитие, което показа духа на вярващия в себе си млад човек, на талантливия, мислещия, можещия ученик, подкрепен от добри учители. Срещнаха се миналото и настоящето, Паметта оживя.
Експлозия от емоции, фойерверк от усмивки и нестихващи аплаузи изпълниха залата на НЧ „Просвета 1892“.
Благодарим на всички за оказаната чест и неуморния труд и пожелаваме на училището ни да бъде силно и устойчиво, да ражда таланти и да бъде сигурен дом за следващите поколения!

 27.4.2022  Ученици от СУ "П. К. Яворов" се класираха за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии


За поредна година учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа демонстрираха своите знания и умения в сферата на информационните технологии и се класираха за националния кръг на олимпиадата. Този успех вече се превърна в традиция , защото през последните години нашите ученици имаха възможност да се състезават на последния етап на олимпиадата и да докажат, че заслужават това признание.
Пожелаваме успех на Веселина Стефанова и Габриела Митева, ученички от VІІ клас с ръководител г-жа Денница Колева на престижния ученически форум.

 25.4.2022  Световният ден на Земята


© soustraldzha.org

Всяка година на 22 април се отбелязва Световният ден на Земята , за да привлече вниманието върху опазването на нашата планета.
Най-лесният начин да помогнем на Природата е да засадим дърво! Радост за сетивата, а и въздухът се обогатява с жизнено необходимия ни кислород!
Малките ученици от Iа клас засадиха борче и цветя в градинката на двора на училището. Те сами отгледаха разсад за цветята - посяха семенца в саксии и старателно ги поливаха и плевиха.
Децата продължиха с други инициативи и в класната стая - с презентация и песен, посветени но Земята. Нарисуваха постер, изработиха апликации от пластмасови капачки, които старателно събираха през учебната година.
Посланието на малките първокласници е: „Хора, обичайте Земята, защото тя е наш дом!"

 22.4.2022  Великден


© soustraldzha.org

Великден! Учителите и учениците на СУ "П.К. Яворов" ви пожелават здраве и благополучие. Нека чудото на Христовото Възкресение донесе надежда и радост във всяко семейство и дом! Нека бъде благословена трапезата ви, а сърцата Ви да са изпълнени с мир, топла човешка взаимност и чисти помисли!

 21.4.2022  "На седянка у Борянка"


© soustraldzha.org

Учениците от IIа клас върнаха годините назад като поканиха своите родители и учители "На седянка у Борянка". В подреден битов кът, нагиздени в български носии децата се превърнаха в истински моми и ергени. Момите извадиха кълбета с прежда, а момците ги наобикаляха и гледаха. С песни, стихове и танци второкласниците потопиха присъстващите в бита, традициите и ценностите на българите от миналото. Вложиха сърце и душа в това представление. Показаха, въпреки крехката си възраст, че желаят да запазят жива връзката със съкровищата на народния бит, за да бъде тя съхранена за поколенията. За всички гости условието за присъствие беше също да носят елемент на народна носия. Накрая всички участници и гости тропнаха хорце.

 21.4.2022  Деня на Земята 22 април


© soustraldzha.org

По традиция за Деня на Земята 22 април, СУ „П. К. Яворов“ отново се украси с традиционна изложба под наслов „Да сътворим чудеса от изхвърлени неща“. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап проявиха творчество и изобретателност при подготовката на изложбата. С помощта на сръчни ръчички и отпадъчни материали сътвориха красоти. Поздравления момичета и момчета! Продължавайте в същия дух да проявявате творчество и въображение като създавате чудеса!

 21.4.2022  "Великден - традиции и обичаи"


© soustraldzha.org

Учениците от III"в" клас взеха дейно участие в проектните и творчески дейности - "Лазаров ден - учим, пеем и плетем венци". А на 21.04.2022г. /Велики Четвъртък/, проведоха тържество под наслов "Великден - традиции и обичаи". Децата се запознаха с традициите, които християните спазват по време на Страстната седмица. С голям ентусиазъм боядисаха чудно красиви яйца, а после се почерпиха с вкусни козунаци. Третокласниците пожелават на всички - "Светли Великденски празници"!

 21.4.2022  Тренировъчното упражнение за евакуация при пожар


© soustraldzha.org

С много емоции и интерес у учениците премина тренировъчното упражнение за евакуация при пожар, проведено на 21.04.2022г. в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа. Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението съвместно с ръководството на училището проведе тактическо занятие. Направената учебна евакуация на учениците и персонала показа, че правилата за безопасното напускане на сградата се знаят и се спазват от всички. Учениците имаха възможност да разгледат пожарната кола, екипировката на пожарникарите и да се запознаят отблизо с действията им при пожар.

 21.4.2022  Великден е!


© soustraldzha.org

Великден е! Нека ни е светъл и красив празникът! Нека бъдем добри! Нека не губим вярата, че доброто ще победи злото и любовта ще победи омразата! Нека не губим надеждата за един по-щастлив и спокоен живот и да не спираме да се опитваме да направим света по-добър, както само ние- децата можем!
С това послание завършиха днешния си открит бинарен урок по религия и родинознание на тема: Великден децата от I а клас. Урокът се проведе в STEM центъра на училището. Преподавателите Красимира Танева и Тодор Атанасов преплетоха знания за светската и религиозната страна на светлия празник.
Учениците разказваха за свои преживявания, свързани с празника, пяха великденски песни, рисуваха кошнички с яйца. Най-много се забавляваха с интересните електронни ресурси, чрез които бе поднесен урока и смело използваха модерната техника, за да покажат колко много са научили за празника.
Гостите на урока – родители и преподаватели им се радваха от сърце. Госпожа Боряна Георгиева – заместник-директор на училището ги поздрави с показаните знания и им пожела светли празници.

 21.4.2022  „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ“


© soustraldzha.org

На 19.04.2020 г. в IV б клас на СУ „П.К. Яворов“гр. Стралджа се проведе състезание по български език и литература „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ“. Състезанието имаше за цел да даде възможност на децата да покажат своите знания и творчески умения в областта на граматиката и литературата, както и да възпита у тях любов към българския език и четенето. В рамките на един астрономически час четвъртокласниците решаваха граматически задачи и трябваше да покажат умения в създаването на текст. Проявиха своята креативност при изработване на емблемите на своите отбори и се заредиха с много положителни емоции и настроение в навечерието на най-светлия християнски празник Великден.

 20.4.2022 


© soustraldzha.org


На 20 април 2022 г. по инициатива на момичетата от група занимания по интереси „Танцувай с нас“ учители и ученици на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се уловиха за ръце и се понесоха заедно в ритъма на „Бяла роза“. Така в различното междучасието всички бяха заредени с положителни емоции.
ОЧАКВАЙТЕ СЛЕДВАЩОТО ПРЕДИЗВИКТЕЛСТВО!

 19.4.2022  „Великден иде!“


© soustraldzha.org

На 19.04.22г. учениците от 4в клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Великден иде!“, което бе посветено на предстоящия светъл празник. Децата рецитираха стихотворения, пяха песни, танцуваха. Направиха драматизация на приказката „Великденски яйца“.
Празничният дух завладя класната стая и разцъфна в малките детски души. Учениците от 4в клас пожелаха на всички гости да бъдат задружни и във всяко едно сърце да възкръсне божият мъдър и свят благослов за Вяра, Надежда и силна Любов.

 19.4.2022  Шахматен турнир


© soustraldzha.org


На 18.04.2022 г. ученици от СУ "П. К. Яворов" участваха в шахматен турнир. Инициативата е организирана от община Стралджа в памет на Георги Каравичев.

 19.4.2022 


© soustraldzha.org

Традиция стана в СУ“П.Яворов“ учителите да споделят добри педагогически практики и опит със своите колеги, да обогатяват и разнообразяват работата си, за да се развиват и дадат най- доброто от себе си на своите ученици. Госпожа Валентина Белчева и нейните чудесни второкласници бяха домакини на такъв урок. Динамичен и забавен, ангажиращ и удовлетворяващ беше той и за децата, и за техните гости. Ученето беше игра и играта- учене. Учениците получиха знания, умения и награди в края на часа, учителите – идеи и мотивация за работа, а удовлетворението бе за всички.

 19.4.2022  Открит урок 2а


© soustraldzha.org

На 18 април 2022 , с учениците от 2а клас се проведе открит урок по математика -Умножение с числото 7. Математиката е любима на второкласниците. С лекота и желание решаваха математически верижки, съставяха текстова задача по илюстрация и я решаваха по няколко начина, задаваха интересни въпроси. Използваха правилно математически термини. Представиха умножението като сбор от равни събираеми, сравняваха произведение с предходното и следващо произведение.Работиха по групи и откриха правилно произведенията от табличното умножение с числото 7. Подредиха частите от пъзела с резултатите в голямо българско великденско яйце. Браво ученици, за активността и старанието!

 14.4.2022  Лекция с проф. д-р Марин Русев


© soustraldzha.org

Предметът география и икономика е предпочитан от много ученици в СУ“ Пейо Яворов“. Не случайно от години мнозинството от завършващите средно образование полагат матура именно по този предмет. За пореден път нашите ученици показаха завидни знания и любопитство на лекцията с проф. д-р Марин Русев, преподавател в СУ “Кл. Охридски“, която се проведе 13.04.2022г.
Срещата започна с викторина, в която момчета и момичета от различни класове на училището се надпреварваха да дават верни отговори. След като ги провокира с широк кръг от въпроси, проф. Русев говори за съвременен Китай. Освен с компетентност по темата, той заплени учениците и учителите със своята лична обаятелност и умения да излага такива сложни теми разбираемо за аудиторията.

 13.4.2022  "Who is the cleverest?"


© soustraldzha.org

На 12.04.2022г. с учениците от 3а клас на СУ "П. К. Яворов" се проведе състезание по английски език "Who is the cleverest?". Третокласниците се надпреварваха в шест забавни игри, с които показаха своите знания. Двата отбора се представиха много добре и бяха доволни от резултатите си като си пожелаха да имат повече такива състезания.

 13.4.2022  МЕЧТАТЕЛ И


© soustraldzha.org

„Мечтата е нещо красиво,

чудато и нетърпеливо.

Зад спуснати клепки живее

и разни вълшебства умее.“

Издателство Клет полюбопитства и надникна зад затворените клепачи, за да открие света на чудесата. Помоли децата на България да нарисуват своята мечта. Учениците от 2б и 4б клас на СУ „П.Яворов“ откликнаха с радост и споделиха своите мечти, облечени в цвят. Те бяха отличени и наградени с грамота и значка „МЕЧТАТЕЛ“.
Нека си пожелаем мечтата на всяко дете „пътечка да начертае и сбъдната грее накрая“.

 12.4.2022  12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката


© soustraldzha.org

По случай 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката, в часа занимания по интереси учениците от ЦДО 3б клас се разходиха виртуално до Космоса. Направиха космонавт от материали за рециклиране и обещаха да търсят далечни светове, но и да пазят красива планетата Земя. Учениците работиха с ентусиазъм и бяха въодушевени от резултатите от тяхната дейност.

 11.4.2022  РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ – БУРГАС НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСИТЕ ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО ПО ПОВОД СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА


© soustraldzha.org

Регионална дирекция по горите – Бургас традиционно отбеляза Седмицата на гората с два конкурса за детско творчество – рисунка и стихотворение, на тема „Аз обичам гората!“
Талантливите млади художници и поети бяха разделени на две възрастови групи. Комисия от служители в Дирекцията излъчи победителите и класира на първо място в конкурса за рисунка Васил Веселинов Шидерски, ученик от VIIа клас на СУ "П. К. Яворов". Браво!

 1.4.2022  "Вече сме грамотни"


© soustraldzha.org

Азбуката вече зная!
Мога книжки да чета!
Най-голямата магия
съм научил на света!
На 31.03. 2022 г., ден преди дългоочакваната пролетна ваканция, децата от 1 а клас отпразнуваха своята грамотност. Проведоха тържество "Вече сме грамотни". Пяха песни и звънките им гласчета огласяха светлата училищна сграда с познатите думи: "Всяко нещо най-прекрасно се нарича първокласно." Вдъхновени от радостта, емоционално рецитираха стихове за азбуката и приказното царство, което буквите откриват пред тях. Показаха своите знания, решавайки кръстословица, подреждайки думи в изречения, отговаряйки на въпроси. А родителите, гости на тържеството гледаха с гордост, умиление и възхищение порасналите си деца. Директорът на училището г-жа Райнова поздрави първокласниците и подари на всеки книжка с пожелание да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!

 31.3.2022  „Да запазим децата на пътя”


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се проведе викторина по безопасност на движение по пътищата „Да запазим децата на пътя”. Бяха подготвени въпроси, подходящи за всяка възрастова група и сглобяване на 2 пътни знака. Взискателното жури оценяваше безпристрастно, като се отчиташе бързина и прецизност на отговорите. След оспорваната надпревара на първо място от прогимназиален етап се класира отборът на VI Б клас.
Сред учениците от начален етап най-бързи и съобразителни се оказаха учениците от IV B клас, които спечелиха и първото място.
Браво на всички участници! Използвайте придобитите знания в реални ситуации и пазете себе си и другите на пътя!

 30.3.2022  Празник на буквите


© soustraldzha.org

"Всички букви зная,
мога да чета.
Имам си прозорче
светло към света!"
С много настроение и положителни емоции протече Празника на буквите с учениците от I б клас на СУ "П. К. Яворов". Първокласниците рецитираха стихове, пяха песни и танцуваха. Показаха, че могат да четат и пишат и с гордост заявиха: "Ние вече сме грамотни".
За своето старание получиха книжки от директорът на училището г-жа Г. Райнова.

 28.3.2022  Открит урок по Основи на кулинарната технология – учебна практика


© soustraldzha.org

Как учениците могат да са по-ангажирани в образованието и по-мотивирани да учат? Как образователният процес може да е по-забавен и увлекателен? Отговор на всички тези въпроси дадоха деветокласниците на СУ "П. К. Яворов" -Професия: Работник в заведенията за хранене и развлечения по време на открития урок на 28.03.2022 г. Те показаха сръчност, работа в екип и умения. Сготвиха вкусна храна, която подправиха с любов, усмивки и приятни емоции.

 26.3.2022  Иновативен, нетрадиционен STEM урок


© soustraldzha.org

На 25 март 2022 г. в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведе иновативен, нетрадиционен STEM урок-обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката. Часът започна в Експериментариума на STEM центъра MITLab. Учениците участващи във ФУЧ „Изследователи в градината“ имаха поставено задание по електронен път от директора г-жа Райнова - да направят проект за озеленяване на градина в училищния двор. Те не се поколебаха и приеха предизвикателството. Разделиха се на 4 групи и показаха завидни знания и умения. Под ръководството на г-жа Дияна Георгиева чрез експериментални дейности изследваха механичния състав и киселинността на почвата от училищния двор, подбраха подходящи растения и анализираха получените резултати. Наблюденията си документираха в протоколи. На следващият етап от работата си се пренесоха в Интердисциплинарната зала на STEM центъра. Посрещна ги г-жа Бинка Караколева, която помогна на младите изследователи да начертаят скица на градината, като използват геометрични фигури, да пресметнат процента на кълняемост, да изчислят колко пакетчета семена на цветни растения и тревна смеска са необходими. Атрактивен беше краят на часа когато визуализираха своите групови проекти на цветни градини в програмата Power Point с помощта на г-жа Деница Колева. Докато учениците работиха успяха да развият две важни ключови умения -работа в екип и комуникативно умение, които бяха проследени и отчетени чрез чеклист.
На урока присъстваха Здравко Динев – ст. експерт по природни науки и екология, Петя Деновска – ст. експерт по математика в РУО-Ямбол.
"Това е най-добрият STEM урок, на който сме присъствали, успяхте да съчетаете четирите принципа, които са ключови в образованието на 21-ви век - творчество, сътрудничество, критично мислене и комуникации" е оценката на гостите за проведения урок, които поздравиха преподавателите и най-вече шестокласниците за показаните знания, отговорно отношение и креативното мислене.
STEM уроците в училище ще продължат.
Учителите подготвят още подобни предизвикателства за своите ученици! Очаквайте скоро …

 25.3.2022 


© soustraldzha.org

По инициатива на Ученическия съвет при СУ "П.К.Яворов" на 25.03.22г.в училище се отбелязва Денят на търпението и благата дума. Предварително бяха изготвени табла и материали, чрез които всеки клас представи своята гледна точка за смисъла и посланията на думата ТЪРПЕНИЕ. Обобщавайки идеите на всички ученици, 10 А клас направиха презентация, която съучениците им имаха възможност да видят благодарение на новото оборудване към STEM центъра в училище.
През целия ден фоайето на 3-я етаж бе територия на доброто.

 24.3.2022  "Бъди благословена, земя българска!"


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас при СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа проведоха тържествен час на тема "Бъди благословена, земя българска!" Показаха овладените знания за родината и нейните природни красоти. Умело боравиха с географската карта и рецитираха стихове за нашите планини, реки, равнини в България. Родителите, учителите и директорът на училището г-жа Райнова поздравиха децата за отличното представяне и им пожелаха още много успехи.

 24.3.2022 


© soustraldzha.org

Тони Йорданова Йорданов ученичка от Х клас на СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа е класирана на второ място, категория "Рисунка" на Четиринадесетия национален конкурс за детско творчество „КУКЕРИ“ организиран от Народно читалище „Съгласие 1905″-гр. Българово и Кметство-гр.Българово, Община Бургас. Поздравления!

 23.3.2022  "Деца помагат на деца"


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се присъедини към благотворителната инициатива "Деца помагат на деца" организирана от МОН и БЧК за събиране и изпращане на хуманитарна помощ за децата от българските неделни училища в Украйна. Със събраните 431,00лв от учители и ученици закупихме хигиенни и превързочни материали, чинии и чаши еднократна употреба. Изказваме човешка съпричастност към децата на Украйна, децата, обичащи България и посещаващи с вдъхновение българските неделни училища. Адресираме нашата пратката до Неделното училище "Васил Левски" Бердянск, с. Зеленкова

 23.3.2022  Пролетни вълшебства


© soustraldzha.org

С тържество „Пролетни вълшебства“ на 22.03.2022г. учениците от ЦДО II клас на СУ "П. К. Яворов" посрещнаха пролетта. Те с ентусиазъм пяха, рецитираха и танцуваха, а с веселите гатанки за пролетта включиха и публиката в своя празник.
Децата от IIв клас описаха в стихове и песни възхищението си от красотата на възраждащата се за нов живот природа. Малките артисти от IIа клас с много чувство представиха драматизацията „Пеперудена магия“, а изящният „Пролетен танц на кокичетата“ от IIб клас обра овациите на публиката. Накрая пожелаха на всички слънчеви усмивки и пролетно настроение.

 21.3.2022  Седмица посветена на Безопасността на движението


© soustraldzha.org

Седмицата от 14.03.2022г. до 18.03.2022 год. учителите от СУ "П.К.Яворов" посветиха на пешеходната безопасност.
Учениците имаха възможност в реална среда да придобият знания и практически умения за безопасно поведение на пътя на вътрешната площадка по БДП оборудвана по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата". Практико-приложните дейности спомагат за развиване на на защитни механизми, спрямо опасностите на реалната пътна среда, възпитават толерантно, отговорно и безопасно поведение на учениците като участници в пътното движение.
Да научим децата е наша отговорност, да ги опазим – взаимна!

 18.3.2022  ИНИЦИАТИВА „РОДИТЕЛИ ДАВАТ ДОБЪР ПРИМЕР” Тема: „Защо училището е важно?”


© soustraldzha.org

На 17.03.2022г. по интригуващ начин премина часът на класа в 5а клас. Под надслова „Родители дават добър пример“ петокласниците съвместно с класния си ръководител – Иванела Йорданова, психолога на училището – Мариана Вълева, и своите родители обсъдиха училището не само като институция на знанието, но и като средище на възпитанието. Чрез презентация подрастващите имаха възможността „да се докоснат“ до времената на килийните училища, за да направят препратка към съвременното училище и предимствата на дигитализирания свят в процеса на обучението. Акцентът на срещата беше поставен върху значимостта от съвместната работа на родителите и учителите в процеса на изграждането на учениците като личности, подготвени да навлязат и в училището на живота.
Най-вълнуващата част от часа беше дискусията между майките и бащите, споделящи предимствата и трудностите в своите професии – житейските перипетии, с които са се справили с помощта на училището, изградило в тях чувството за отговорност и целеустременост. Призивът към децата им беше: „ Училището като образователна институция ви подготвя за училището на живота, в което вече нямате право на поправителен, ако навреме не сте си научили уроците тук!“
За да осъзнаят, че това е час не за назидание, а за обмен на гледни точки и опит, петокласниците, изброявайки предимствата на учебното заведение, се подсладиха с курабийки. Така под формата на приятелски диалог с родителите и учителите си учениците от 5а изживяха един незабравим час.

 18.3.2022  „Книгата като море, библиотеката като океан на всяка мъдрост и познание”


© soustraldzha.org


В рамките на проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда” беше организирана среща между представители на обществената библиотека към НЧ „Просвета - 1892”, гр. Стралджа, ученици от III класове от СУ „П. К. Яворов” и техните преподаватели.
В изпълнение на Дейност 2 „Обществените библиотеки като образователна среда” секретарят на читалището г-н Янко Добрев говори пред учениците по темата за библиотеката като институция и нейните възможности. Бяха представени основните й функции: образователна, информационна, културна и социална.
Направен бе паралел с темата на срещата като сравнение на библиотеката с океан на необятност по съхранено човешко познание и мъдрост. Г-н Добрев сравни потапянето в океана и възможността да срещнем многоцветни коралови рифове, разнообразна подводна флора и фауна, потънали и забравени от историята кораби, с възможността да открием различните възможности и светове, „потапяйки се” и в библиотеката, в нейния богат книжен фонд.
В презентационна форма се проследи възникването на писмеността, дългия път, който книгата извървява, за да стигне до нас във вида, в който я познаваме и потребността да се създават места за тяхното съхраняване. Беше развита идеята за библиотеките като за места, в които книгите живеят свой собствен живот в тишина и копнеж да попаднат в читател, който да попие от описаните в тях светове и заложено познание.
Всички ученици, които се включиха в дейностите по проекта, получиха покана за активна работа в „Клуб млад приятел на книгата”, който действа към градската Библиотека.

 15.3.2022 


© soustraldzha.org

Адриян Ненчев от II в клас на СУ "П. К. Яворов" участва в Седми национален конкурс за рисунка и литературна творба посветен на трети март "144 години от освобождението на България от османско робство" организиран от Народно читалище ''Фар-1946'' и община Бургас. Компетентно жури класира ученика на трето място в раздел "Изобразително изкуство". Поздравления и пожелаваме още бъдещи успехи!

 14.3.2022 


© soustraldzha.org

На 11.03.2022 г. се проведе награждаването на победителите в ученическия конкурс "Върхове на българската бойна слава - Одрин 1913 г." В категория есе журито отреди второ място за Даниел Панайотов Колев ученик от 10 клас на СУ "П. К. Яворов". Поздравления!

 13.3.2022  Футболен турнир


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" организира футболен турнир с участието на ученици от V-VII и VIII-X клас. Поредната емоция, изживяна с хъс и спортен етусиазъм.
Всички знаем, че движението е особено важно за подрастващите и ние се стараем да поощряваме своите възпитаници в техните спортни интереси, възпитаме любов към активния начин на живот.

 11.3.2022  Награди от конкурси


© soustraldzha.org

Ученици от II в клас взеха участие в конкурси "Баба Марта бързала, мартенички вързала" към Център за подкрепа за личностно развитие гр. Стара Загора и "Народно читалище Пробуда-1880г.''гр. Бургас . Изработиха красиви мартенички и успяха да завоюват една колективна и една индивидуална награда за Галин Савов. За отличното представяне учениците получиха грамоти и подаръци!Браво!

 2.3.2022  ПОЧИТ КЪМ ОПЪЛЧЕНЕЦА


© soustraldzha.org

В навечерието на Трети март, Националният празник на България, учениците от 7 а,б клас на СУ „П.К.Яворов“ – Стралджа отдадоха чест на героя, изразиха почит и признателност към делото му като посетиха гробът на единствения известен опълченец и герой от боевете при Шипка стралджанецът Захария Господинов. Цветя в знак на признателност учениците положиха и пред паметника на Панайот Хитов в местността Мараш.

 2.3.2022  Обявиха отличените участници в Конкурс за мултимедиен проект, есе и рисунка посветен на 144 години от освобождението на България


© soustraldzha.org

В навечерието на Националния празника на Република България бяха обявени отличените участници в Конкурса за мултимедиен проект, есе и рисунка посветен на 144 години от освобождението на България, организиран от община Стралджа. Награждаването се състоя на 02.03.2022 г. Наградени участници от СУ "П. К. Яворов":
Раздел I. Мултимедийна презентация
V – VII клас
Първо място Даная Великова VIа клас
Трето място Никол Христова VII а клас
Раздел I I. Есе
V – VII клас
Първо място Даниела Кръстева VI а клас
Трето място Росена Добрева VIIа клас
Раздел I I. Есе
VIII – XII клас
Първо място Ивелин Стоянов XI клас
Второ място Таня Тончева VIIа клас
Раздел III. Рисунка
I – IV клас
Първо място Светослав Йорданов IIа клас
Второ място Станислава Железчева IVб клас
Раздел III. Рисунка
V – VII клас
Първо място Васил Шидерски VIIа клас
Трето място Даная Великова VIа клас
Раздел III. Рисунка
VIII – XII клас
Първо място Тони Йорданова IX клас
Второ място Мексут Алиева Xа клас
Трето място Мартин Пенев X а клас
Поздравления за учениците и техните ръководители.
Всички картини ще бъдат продадени на импровизиран пазар, а средствата ще бъдат дарени на община Ямбол за подпомагане на тяхната инициатива за изграждане на паметник на Васил Левски в нашия областен град.

 2.3.2022  "Баба Марта бързала, мартенички вързала"


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП "Участвай и променяй - родителят, активен участник в училищния живот" първокласниците от СУ "П.К. Яворов" изработиха красиви мартенички и картички в арт работилница "Баба Марта бързала, мартенички вързала".
В обща инициатива, в която се включиха и учениците от останалите паралелки в начален етап, те закичиха клоните на няколко дървета с мартенички в двора на училището, които собственоръчно бяха сътворили, с помощта на техните учители и родители.
Училищният двор грейна в празнична премяна в очакване на предстоящите пролетни празници.

 1.3.2022  Баба Марта


© soustraldzha.org

Баба Марта усмихна децата, зачерви им бузките и огря очичките. Всеки днес бърза да зарадва с песен и мартеничка. Учениците от 2б клас се подготвиха и изненадаха най- малките- първолачетата. Попяха им, подариха им мартеничка и научиха колко е хубаво да даваш. Посрещнати бяха с радост и благодарност. На свой ред и тях мъниците закичиха, за да са здрави и честити.

 25.2.2022  "Загадки скрити в книги"


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП Осигуряване на съвременна образователна среда" Модул "Библиотеките като образователна среда" учениците от ЦДО 3а, 3б, 3в клас на СУ "П.К. Яворов гр.Стралджа проведоха инициатива "Загадки скрити в книги". Децата се впуснаха във вълшебния свят на нашето и световното литературно творчество. Преминаха през лабиринтите от книги и герои.Търсиха в тях скрити истории, предмети или информация за героите. Споделиха, че четенето на книги трябва да се превърне в тяхно любимо занимание.

 24.2.2022  "Околосветско пътешествие"


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Библиотеките като образователна среда", учениците от IV б клас направиха своето "Околосветско пътешествие" в света на книгите. Разделени на два отбора "Многознайковци" и "Всезнайковци" те с голям интерес и въодушевление се състезаваха да докажат, че знаят и могат да открият родината на авторите на глобуса, да свържат книгите с имената на техните автори, и други интересни за изпълнение задачи. Разбраха, какво голямо богатство са книгите и колко верни приятели могат да ни бъдат. Пътешествието завърши с песента по текст на Джани Родари "Продавач на надежда".

 23.2.2022  „Денят на розовата фланелка“


© soustraldzha.org

На 23 февруари се отбелязва „Денят на розовата фланелка“, който е символ на протест срещу тормоза в училище. За поредна година ученици и учители на СУ "П. К. Яворов" показаха съпричасността си към всички, които са били обект на агресия. С розови балони в ръце, под формата на сърца, учениците оказаха „НЕ“ на тормоза в училище.
Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на нетолерантно поведение, и, най-вече, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

 23.2.2022  „Околосветско четене“


© soustraldzha.org

Изпълнявайки дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от 4в клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Околосветско четене“. Те направиха пътешествие в света на книгите. Рецитираха стихотворения, четоха откъси от произведения, включени в читанката за четвърти клас. Учениците трябваше да познаят от кое произведение е откъса и кой е неговият автор. След това завъртаха глобуса на земното кълбо и намираха неговата родина. Прочетоха кратки сведения за живота и творчеството на съответния автор. Тържеството завърши с поздрав с песента „Книжка веселушка“. Учениците от 4в клас осъзнаха, че книгата е истинско богатство и е ключ към познанието, към реалния и към измисления свят, че тя ни дава уроци, поуки и знания.

 20.2.2022  ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ, АПОСТОЛЕ!


© soustraldzha.org

На 18.02.2022 г. СУ ” П.К.Яворов" гр. Стралджа тържествено отбеляза 149 години от гибелта на Васил Левски. С различни дейности учениците в начален етап почетоха личността и делото на Дякона - с колективно рецитиране на Ботевата творба "Обесването на Васил Левски ", поднасяне на цветя пред паметниците в града, изготвяне на табла и мини книжки. За поредна година се проведе и традиционното състезание лъвски скок.
Малките ученици се преклониха пред подвига на Апостола и обещаха да бъдат достойни последователи на делата му.

 18.2.2022 


© soustraldzha.org

Учениците от 1 и 2 клас изработиха мини книжки и комикси в изпълнение на дейностите по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда".
Малките първокласници и второкласници рисуваха с интерес и огромно желание илюстрации по предварително зададено литературно произведение.
Целта на мероприятието беше да се развива слуховата, зрителната памет и моторика, както и логическото и творческо мислене у учениците.

 18.2.2022 


© soustraldzha.org

Учениците от IX б клас на СУ "П. К. Яворов", професионална паралелка Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения - 1 СПК посетиха местна фирма за производство на краве кисело мляко и сирене. Технологът Е. Хаджиева сподели опит в производството и реализацията на продукцията, разясни технологичния процес и принципа на работа на машините. Посещението приключи с дегустация на фирмени продукти

 18.2.2022  НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”


© soustraldzha.org

Авторката на множество детски книги – „Феята от захарницата”, „Принцеси наистина”, „Двете кралства”, „Седмицата на мишлето” гостува на учениците от 2-ри и 3-ти клас в изпълнение на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”.
През последните години Катя Антонова пише повече за децата „Явно през последните години съм имала повече за казване на децата. Те умеят да чуват по-добре”, споделя тя.
Със своята книга „Наистина принцеси” писателката върна децата назад във времето, в чудния свят на принцесите, но на истинските принцеси – исторически личности. Учениците научиха любопитни факти, като: „Коя е Византийската принцеса Теофано, и какво свързва името й с приборите за хранене.”, „Защо навсякъде по света всички знаят английски ?”, „Как чушките за първи път пристигат от Америка точно в Испания по времето на принцеса Исабел.
Децата взеха активно участие и показаха уменията си по четене. Дадоха обещание на „агент Ванилия” да четат повече, да се образоват, за да намерят своето достойно място в обществото и света.
Авторката изненада приятно децата, като подари свои книги в края на срещата.

 14.2.2022  Свети Валентин


© soustraldzha.org

Всеки ден ни дава възможност да изразим своята обич към околните. На 14 февруари 2022 година учениците от УУС на СУ „П. К. Яворов“ посрещаха всички с красиви „валентинки”, изработени от тях самите.
Днешният празник Свети Валентин е повод за усмивки и ни напомня, че малките жестове са символ на истинката любов – тази към приятелите, семейството, учителите.

 13.2.2022  Открит урок по български език и литература


© soustraldzha.org

В проведения на 11.02.2022 год. открит урок по български език и литература учениците от 2а клас на СУ "П. К. Яворов" показаха, че ученето може да бъде забавно. При изпълнението на поставените задачи с игрови и състезателен характер, освен знанията си за умалителни съществителни имена, децата демонстрираха и уменията си за екипна работа. Използването на интерактивни методи и разнообразни електронни ресурси допълнително мотивира учениците за активно участие, засилен интерес и желание за изява. В оспорвано състезание се сблъскаха бързата мисъл на отбора на Бързоречковците със задълбочените познания на отбора на Многознайковците. Накрая второкласниците получиха заслужена похвала от г-жа Райнова, директор на училището.

 13.2.2022  Литературна работилница


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" Модул "Библиотеките като образователна среда" учениците от I - IV клас съвместно с учителите ЦДО участваха в "Литературна работилница". По забавен и увлекателен начин писателя Слави Стоев сподели как се създава една книга. Вдъхнови малките читатели да творят и да разкажат свои собствени истории. Благодарение на г-н Стоев и въодушевлението на учениците след упорит труд заедно успяха да създадат своята книга, която нарекоха "Книга за измишльотини".

 13.2.2022  Причини и стратегии за агресията в начална училищна възраст


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по Национална програма "Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот" беше проведена среща с родителите на учениците от 3а, 3б, 3в клас на тема „Причини и стратегии за агресията в начална училищна възраст“.
Педагогическият съветник на СУ „П. К. Яворов“ запозна присъстващите с обективната реалност, кои деца са жертва на агресия, кои са насилниците, какво знаем и не знаем за агресията в училище и какви мерки се предприемат срещу подобни прояви.
Родителите също взеха отношение по разглежданата тема, като споделиха свои впечатления и зададоха въпроси, които ги вълнуват.

 13.2.2022  "Да научим повече за професиите"


© soustraldzha.org

На 10.02.2022 г. с учениците от 1 клас се проведе мероприятие на тема "Да научим повече за професиите" по НП "Участвай и променяй - родителят, активен участник в училищния живот". Поканените гости увлекателно разказаха и запознаха малките първокласници с интересни факти, свързани с тяхната професия. Любознателните деца слушаха с огромен интерес, задаваха въпроси, които ги вълнуват, споделиха за своите мечтани професии.
Мероприятието завърши с изложба на малките художници, които нарисуваха интересни рисунки на тази тема.

 12.2.2022  Засаждане на първите растения в оранжерията на изградения STEM център


© soustraldzha.org

Казват, че трудът краси човека. Следвайки тази народна мъдрост, учениците от IXб и Xа клас на СУ "П.К.Яворов" с голям ентусиазъм засадиха първите растения в оранжерията на изградения STEM център. Момчетата обработиха, заравниха и подготвиха почвата, а момичетата посяха чесън, лук, маруля, моркови различни видове подправки и билки. Под ръководството на класните си ръководители те подготвиха разсад за различни градински цветя, които по- късно ще красят двора на училището. След добре свършената работа трудолюбивите младежи си хапнаха ароматна домашна питка, а оранжерията придоби съвсем нов облик.

 9.2.2022  Детско ателие - по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от 1 клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа създадоха свое Детско ателие за книгоразделители. Децата с голямо желание изработиха тези изделия за първите прочетени от тях книжки, както и за любимото си букварче. Използваха хартия от различни видове и десени. Останаха доволни, че създаденото от тях ще бъде полезно и ще ги улеснява по новия път, който поемат – пътят към книгите и знанието.

 30.1.2022  Виртуална среща с писателката Юлия Спиридонова


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от IV б клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се включиха в онлайн среща с популярната детска писателката Юлия Спиридонова - Юлка. Автор на много книги за деца и тийнейджъри - „Приказки за гугулета“, „Сянката на щуреца“, „Боби и тайните агенти на дядо Коледа“, „Бъди ми приятел“ и др.
Тя запозна четвъртокласниците с интересни случки от своя живот, което породи бурни реакции в залата. „Всички деца в класа се бяха научили да сричат. Всички, освен мен. Никой не подозираше, че не мога да чета. Преструвах се, като разказвах по картинките, запомнях това, което учителката ни четеше на глас, довършвах логично изреченията, прочетени от другите деца. Само че текстът ставаше все по-труден и дълъг. Във втори клас реших, че това не може да продължава повече. Взех най-дебелата книга у дома „Панчатантра“. Всеки ден, щом се върнех от училище, залягах над книгата. Когато завърших и последната приказка, отнесох „Панчатантра“ в училище. Тропнах я на чина и обявих: „Аз пък прочетох ей тази огромна книга!“„Как пък не“, казаха децата и продължиха да си играят.“ От тогава не спира да чете. Учениците горяха от нетърпение да зададат своя незадаван досега въпрос на Юлка и да получат отговор. Носителката на редица европейски награди за детска литература, включително на ЮНЕСКО за къс разказ в края на срещата отправи послание към учениците да не спират да четат.

 16.1.2022  "Да засадим дръвче"


© soustraldzha.org

Учениците от II в клас участваха в инициативата на gorata.bg "Да засадим дръвче". С усмивка на лице второкласниците облагородиха училищния двор водени от желание да направят света по-красив, по-добър и по-чист. Засаждането на дърво се оказа приятен и забавен начин да научат каква е ролята на дърветата в природата и в живота на хората. Знанието, добито по този нагледен и „изследователски“ начин, се запечатва ярко и трайно в съзнанието.

 13.1.2022  144 години от рождението на големия поет Пейо Крачолов Яворов


© soustraldzha.org

Днес, 13 януари 2022 г., честваме 144 години от рождението на големия поет Пейо Крачолов Яворов (псевдоним на Пейо Тотев Крачолов) –патрон на нашето училище. Роден на 13 януари 1878 година (1 януари по стар стил) в град Чирпан, Пейо Яворов оставя ярка след в българската литература с творбите си, сред които са стихотворенията „Благовещение“, „Две хубави очи“, „Арменци“, „Заточеници“, драмата „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“.
Венец пред паметника на П.Кр.Яворов поднесоха днес ученици и учители. С уважение, с преклонение пред един от най-големите поети на човечеството, който съдбата изпрати за една година в Стралджа.

 7.1.2022  Награди за млади творци


© soustraldzha.org

С творческо въображение, изобретателност, креативност и сръчност ученици от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа участваха в конкурси по приложно и изобразително изкуство. Наградите не закъсняха:
ІІІ място в традиционния Областен конкурс „От Коледа до Васильовден”, организиран от ОДК Ямбол -Гьокчен Андреева, ученичка от ІІв клас
ІІ място в конкурса „Коледна магия“, организиран от НЧ „Просвета -1892“ гр. Стралджа отново за Гьокчен Андреева
ІІІ място в онлайн конкурс за коледна картичка „Магията на коледа“, организиран от ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" – Сливен - Тони Йорданова, ученичка от ІХа клас
Пожелаваме още много творчески успехи!

 25.12.2021 


© soustraldzha.org

Гьокчен Йорданова и Томаи Асенова ученички от II в клас взеха участие в конкурс за направата на коледна картичка към НЧ "Васил Левски" с.Добрина, общ. Провадия. От ръководството на читалището децата получиха грамоти и награди за впечатляващото им участие в конкурса, с което са стоплили сърцето на възрастен човек за Коледа. С талант и въображение да създават още много красиви творби, с които да радват и впечатляват е отправеното пожелание към малките творци.

 25.12.2021  КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА


© soustraldzha.org

Ние, учениците от УУС на СУ „П. К. Яворов“ вярваме, че човек се чувства истински щастлив, когато помага на другите. Пожелаваме на всички да пазят своята вяра в доброто и да я предават на всички около себе си, защото благодарение на нея в живота се случват чудеса!Весела Коледа!

 23.12.2021  Коледна „Бърканица в приказките”


© soustraldzha.org

С много вълнение, нетърпение и усмивки учениците от начален етап посрещнаха пратениците на Дядо Коледа – джуджетата Послушко и Непослушка.
Коледният спектакъл „Бърканица в приказките” е в изпълнение на проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”. Инициативата по проекта има за цел да популяризира изкуството и посредством него и играта да насърчи четенето и развие въображението на децата.
Актьорите от Драматичен театър „Адриана Будевска” – гр. Бургас се въплатиха в приказни герои и разказваха сгрешени приказки, а учениците бяха активни участници в пресъздаването на сюжета им.
Стихотворения, песни и танци в духа на Коледа завладяха малки и големи, защото чудесата са за всички.

 22.12.2021  Коледен концерт


© soustraldzha.org

Коледа – вълшебното време от годината. Този празник е най-тихият и светъл ден в годината. Време, когато всеки забравя лошото, мъката изчезва от сърцето, злото се скрива, за да даде път на добротата, която върви по целия свят и дарява щастие. С концерт от коледни песни вокална група "ДО-РЕ-МИ" при СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа поздравиха всички със светлите празници. Когато най-хубавите празници почукат на вашата врата, посрещнете ги с вяра и красива усмивка, а тяхната отплата ще бъде здраве, щастие и много късмет през цялата година. А какво по-голямо вълшебство от това?!

 22.12.2021  „Коледни усмивки“


© soustraldzha.org

На 21. 12.2021 г учениците от 1 а клас проведоха празник, наречен „Коледни усмивки“, посветено на предстоящите празници. Първокласниците изпяха любимите си коледни песни. Рецитираха стихове за добрия старец и желаните подаръци. Участваха в коледна викторина, в която показаха, че са научили много неща за празнуването на Бъдни вечер, Коледа и Нова година, за традициите и обичаите, свързани с тези празници. Изрекоха традиционни български благопожелания, характерни за обичая сурвакане. Пожелаха на близките си здраве и светли празници.

 22.12.2021  Коледно четене


© soustraldzha.org

Учениците от 2а клас с костюми, украса и настроение участваха в коледно-новогодишен, музикално-поетичен празник Коледно четене. Второкласниците четоха на глас патиланската история "На пързалката". Те зададоха гатанки, изпълниха стихове и песни. Момчета - коледарчета танцуваха и благославяха. Момичета представиха песен на снежинката. Артистите от "Джуджетата под пряспата" обещаха да бъдат винаги добри. Песните и танците предизвикаха много радост и предколедно настроение.

 21.12.2021  Откриване на STEM център


© soustraldzha.org

Градът има своето бъдеще и то започва от нас!
На 20.12.2021 г. в СУ „П. К. Яворов“, гр. Стралджа тържествено се откри училищен STEM център по природни науки изследвания и иновации MITLab по Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“
Гости на тържественото откриване бяха: г-жа Жана Миланова- Началник на отдел "АПФСИО" в РУО -Ямбол, Живка Йорданова – началник отдел „Хуманитарни дейности“ в община Стралджа, Боряна Атанасова-председател на Училищното настоятелство, Ирина Йорданова –председател на Обществения съвет.
„Един проект, които отне голяма част от енергията ни докато го изпълним, но вярвам, че нищо не е напразно. В този център теорията среща практиката. STEM обединява областите на знание – наука, технологии, инженеринг и математика, но винаги се търси приложният елемент на една или няколко области в друга“ – каза директорът на училището г-жа Галя Райнова. Тя благодари на целия си екип за неуморната и отдадена работа по изграждането на центъра.
Новоизградената учебна среда съчетава комплекс от зони, насочени към проектно-базираното обучение и ученето чрез преживяване- Интердисциплинарна зала, зала по информационни технологии, експериментариум и място за отдих и обмяна на идеи. Учениците ни ще имат възможността да се докоснат до най-новите и модерни технологии в образованието SD система „Умен чин“, чрез която се осъществява връзка за пренос на информация между ученици и учители само с едно сканиране на иновативен хардуер, вграден в чина; 3D работната станция за виртуална реалност; най-висок клас микроскопи и камери.
Практическите дейности са заложени за агрозоната. В оранжерията се залагат семена, които учениците ще наблюдават и отглеждат. Друга наша гордост е метеостанцията на училището, която в реално време отчита времето и дава точна 7 дневна прогноза в радиус от 8 км.
Новият STEM център вече е място за учене чрез експерименти, откривателство, самостоятелно проучване, групови проекти, формиране на ключови професионални умения

 21.12.2021  „Коледната ръкавичка“


© soustraldzha.org

На 20.12.21г. учениците от 4в клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Коледната ръкавичка“, което бе посветено на предстоящите светли празници – Коледа и Нова година. Те се превъплътиха в образите на Снежанка, Кума Лиса, Баба Меца, Джуджетата, Зайо Байо, Кумчо Вълчо, Червената шапчица, Снежната кралица и Дядо Коледа. Рецитираха новогодишни стихотворения. Изпяха песните „Зимна радост“, „Над смълчаните полета“, „Шаро и първият сняг. Изпълниха танца на снежинките и хорце.
Коледният дух завладя класната стая и разцъфна в малките детски души. Учениците от 4в клас пожелаха на всички гости да бъдат здрави, силни и да се подкрепят във всяко едно начинание.

 16.12.2021  ДЕН НА ТАЛАНТА, ТРУДОЛЮБИЕТО И УСПЕХА!


© soustraldzha.org

Учениците от IV „б“ клас посветиха 14 декември на таланта, трудолюбието и успеха. Те пяха народни песни, играха български народни хора и модерни танци. Артистите на класа представиха по един завладяващ начин драматизации на приказките: „Яйцата на владиката“ и „Колко струва една плесница“, в които главен герой е Хитър Петър – любимец на народа. Темата за трудолюбието и мързела в приказката „Щурецът и мравката“ бе поднесена също с голяма артистичност от малките артисти. Всеки човек се ражда с някакъв талант, но за да успее с него първо трябва да го открие, след това да работи всекидневно и упорито, за да го развие. Зад всеки успех стои: Мечта, Вяра, Мисъл, Решимост, Въображение, Вдъхновение и разбира се ТРУДОЛЮБИЕ!

 10.12.2021  Световен ден за борба с насилието над деца


© soustraldzha.org

Ние учениците от Ученическия училищен съвет при СУ “П.К.Яворов“ гр. Стралджа отбелязахме Световния ден за борба с насилието над деца, като използвахме презентация, която бе на вниманието на цялата училищна общност. Разтърсени от статистиката призоваваме всички: Да подкрепим децата, жертви или в риск от насилие! Да не остават равнодушни към болката и страданието им! Да се постараем да направим така, че всяко дете да расте в сигурна среда и да бъде защитено!

Ученически училищен съвет

 8.12.2021  Почетно второ място в конкурс


© soustraldzha.org

За пореден път, талантливата възпитаничка на СУ “П.К.Яворов“, Тони Йорданова ученичка от IXа клас се класира на почетното второ място в конкурса организиран от ГСАГД "Кольо Фичето" гр. Ямбол за рисунка и есе "Поклон, будители народни!". Творбите са изложени на входната част на училището. Поздравявления за успеха, пожелаваме на Тони да продължава да развива своя талант и да достига високи върхове.

 7.12.2021  Коледна украса


© soustraldzha.org

Коледа и Нова година – най-дълго чаканите и любими празници на всички.
За децата това е истинско вълшебство, приказка изпълнена с много усмивки, подаръци и топлина. С помощта на въображението и креативността учителите от СУ „П. К. Яворов“ създадоха истинска зимна приказка, за да могат учениците да усетят наближаването на най-дългоочаквания празник. В специално подреден кът ги очакват приказни Коледни декори, изпълнени с много настроение и уют. И ако все още нямате коледно настроение, ние ще се опитаме да го създадем.

 6.12.2021  Национални състезания "Многознайко"-"Аз зная английски език"


© soustraldzha.org

На 24.11.2021г. се проведе есенния кръг от национални състезания "Многознайко"-"Аз зная английски език". Участие взеха ученици от 46 и 7 клас на СУ "П. К. Яворов". Те се представиха достойно, показаха знания по английски език и получиха медали и грамоти за доброто си представяне. Поздравления на отличените и ви благодарим за постигнатите резултати. Пожелаваме успех и в следващия пролетен кръг.

 1.12.2021  1 декември – Световният ден за борба със СПИН


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ „СП. К. Яворов“, гр. Стралджа бе отбелязан 1 декември – Световният ден за борба със СПИН. Учениците от училището подкрепиха инициативата на Световната здравна организация, която в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН през 1988 г. обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
Представители от Ученическия съвет в училището раздаваха на всички учители и ученици символични червени лентички – символ на борбата срещу СПИН. Посланието, което отправиха бе: „Нека бъдем внимателни, защото всичко зависи от НАС…!”

 1.12.2021  Второ място за есе „Морето, морето…“


© soustraldzha.org

На тазгодишния конкурс „Аз обичам Черно море“, който е част от програмата на община Несебър за отбелязване на 31 октомври- Международен ден на Черно море, Ивайло Йорданов от 11 клас се класира на второ място в трета възрастова група в раздел „Проза“. Ученикът е удостоен с Диплом за своето есе „Морето, морето…“
Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и крайбрежието, важността им за икономиката на нашата страна, вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинена от човешката дейност и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.за есе "

 24.11.2021  Ден на християнското семейство


© soustraldzha.org

На 21 ноември по традиция се отбелязва Ден на християнското семейство. В този ден децата пристъпват в църквата, водени от родители и учители, и със запалена свещичка и чисти любопитни очички поглеждат към иконата с молба и очакване, очакване за нещо магическо, за нещо гарантирано от тяхната невинна вяра и молитва. Учениците от 2б клас научиха много за този ден от беседата на своята учителка и гостоприемството на г-жа Ана Димова в храм Св. Архангел Михаил в град Стралджа. Докоснаха иконите, видяха изобразените сцени от раждането и въведението на Мария в храма. С вкусна медена питка и още по- сладки стихотворения поздравиха родителите си. Поднесоха им огромна прегръдка, изпълнена с много обич и благодарност за неуморните грижи. Празникът завърши с щура игра в парка. Благословени да са техните и вашите семейства!

 19.11.2021  Международeн ден без тютюнопушене


© soustraldzha.org

По повод Международния ден без тютюнопушене Училищния ученически съвет на СУ "П. К. Яворов" раздаде стикери с послания без тютюнев дим, представиха презентациа на тема "Който пуши, изпушва здравето си". Чрез тях те се опитаха да убедят учениците, че не е модерно, здравословно и престижно да бъдеш с цигара в ръка, а напротив. Много по-лесно е да не започваш, отколкото да се отказваш, защото цигарите пристрастяват, а човек трудно се отказва от страстите си.
Известно е, че тютюнопушенето е една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Тютюнът безкомпромисно “разрушава” човешкото здраве и оказва пагубни последици върху всички органи и системи на организма.

 19.11.2021  НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС НА НК „РОДОЛЮБИЕ“


© soustraldzha.org

Въпреки затрудненията предизвикани от епидемичната обстановка и обучението от разстояние в електронна среда над сто участника от цялата страна и чужбина изпратиха свои разработки в двадесет и деветото издание на традиционния ученически конкурс на НК „Родолюбие“ под надслов „175 години от откриването на първото класно училище в Копривщица от Найден Геров". До заключителния етап бяха допуснати 64 разработки. На 17.11.2021 г. се проведе събеседване с учениците автори на реферати и презентации за определяне на класирането от първо до трето място във възрастова група VIII-XII клас.
Ивайло Йорданов, ученик от XI клас на СУ "П. К. Яворов" участва с реферат на тема - Единственото у нас "Образцово бежанско селище" с. Атолово, общ. Стралджа, обл. Ямбол. Ученикът показа отлични знания, много добра подготовка, лично участие в проучването и се класира на II място. Поздравления!

 16.11.2021  13 ноември- Световен ден на добротата


© soustraldzha.org


Второкласниците на СУ „П.Яворов“ застанаха зад думите на един руски лекар, оставил следа с огромното си човеколюбие, „Бързайте да правите добро!“. Децата посветиха изминалия месец на добрите постъпки, човечността, грижата. Писаха, обсъждаха и четоха за добротата. Обсъждаха идеи и реализираха поредица от жестове, за да преживеят акта на добрата постъпка, за да дадат пример на малки и големи. Увлече ги! Хареса им! Последвайте ги!

 16.11.2021  Празник на думичката "Толерантност"


© soustraldzha.org

Толерантност - това е хармония в многообразието.
Толерантност това е добродетел. Толерантност това е приемане, уважение, разбиране, обич, съпричастност, доброта.
Учениците от ІІб клас отбелязаха международният ден на толерантността, като откриха своята "толерантна думичка" и я пуснаха да полети към пъстрия свят на доброто.

 16.11.2021  Международен ден на толерантността -16 ноември


© soustraldzha.org

По случай международния ден на толерантността 16 ноември по инициатива на Училищния ученически съвет в СУ „П.К.Яворов“ учениците изработиха проекти: „Толерантни ли сме към себе си и другите“. Проведоха дискусия на тема: Да не се караме един с друг, защото всеки от нас е единствен и неповторим. Между нас трябва да цари уважение. Заедно можем да живеем в мир и разбирателство. Толерантността означава търпимост към другия, начин на живот, поведение, обичаи, чувства, култура, вероизповедание! Тя е качество с което ни прави повече хора! Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един хубав свят! С една топла усмивка и една подадена ръка! Това са само част от посланията които учениците от Училищният ученически съвет отправиха към своите връстници.

 7.11.2021  Космическа поща


© soustraldzha.org

Да се докоснеш до нещо, летяло извън пределите на познанието е невероятно, точно това изпитаха учениците на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Нашата Космическа поща беше качена на ракетата Ню Шепард. Ракетата излетя от щат Бихар, Индия. Ученици от 5-ти и 6-ти клас изпратиха в Космоса картички със свои послания към бъдещето, като описаха и нарисуваха своите отговори на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?”. България е първата държава в света, която на национално ниво става част от програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос „Космическа поща”. Картичките, които летяха в извънземните предели се завърнаха при творците си с клеймо „Flown to space”. Заедно с тях учениците получиха и послания написани на латински език от майор Кумар Ядав:
Lex I: Corpus omne perseverare in statu suo quiescendi vel movendi uniformiter in directum, nisi quatenus a viribus impressis cogitur statum illum mutare.
I-ви закон: Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние.
Lex II: Mutationem motus proportionalem esse vi motrici impressæ, et fieri secundum lineam rectam qua vis illa imprimitur.
II-ри закон: Сила, действаща на системата отвън, води до ускорение на системата
Lex III: Actioni contrarium semper et æqualem esse reactionem: sive corporum duorum actiones in se mutuo semper esse æquales et in partes contrarias dirigi.
III- ти закон: Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
Благодарим на Космическа поща за страхотната инициатива и възможността да се докоснем до необятния Космос.

 5.11.2021  “Хлябът наш свещен е той на таз земя!“


© soustraldzha.org

По случай 8 ноември, празника на гр. Стралджа, учениците от ІІІ в клас подготвиха тържество под наслов „Пътят на хляба“. Децата посетиха училищната столова и разгледаха машините, с които се бърка тестото, както и електрическите печки, в които се изпичат любимите им пици, а също и топлите закуски, които всяка сутрин хапват с наслада. Учениците с голям интерес изгледаха презентацията „Пътят на хляба“, драматизираха приказката „Галена Богданка“. Рецитираха стихотворения, с които изразиха почитта и уважението си към хляба, който за нас, българите, не е просто храна, а нещо много повече. Празникът завърши с традиционното право българско хоро. Приятна изненада за децата бяха красивите и вкусни питки, приготвени с голяма любов от нашите готвачи. “Хлябът наш свещен е той на таз земя!“

 3.11.2021  1 ноември- Ден на народните будители


© soustraldzha.org

По повод 1 ноември- Деня на народните будители, ученици от 6 и 7 клас премериха знания и умения в кратко състезание по български език. Надпреварата премина в четири кръга, в които учениците се представиха достойно. Разликата между първото и второто място беше само една точка. Ученици от 7 клас представиха презентация, чрез която участниците и гостите обогатиха знанията си за делото на народните будители.
Нека въпреки всички трудности и препятствия в нашата национална история да съхраним своята любов към всичко българско, към род и роден език.


 1.11.2021  Поклон, будители народни!


© soustraldzha.org

По случай 1-ви ноември един от най-бележитите български празници, нашите родолюбиви ученици от 8а, 8б, 10б и 11 клас заедно с учителите от Природоматематичен цикъл на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа подредиха изложба и отдадоха почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Откроиха се ликовете на най-почитаните народни будители: Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Друмев, Любен Каравелов, Васил Априлов и други.
По случай празника, учениците с уважение се обръщат към своите учители:
Честит ден на народните будители, скъпи учители!
С Вашето писано и изречено слово, Вие будите мисълта ни и отваряте сетивата ни.
Благодарим Ви от сърце! Поклон пред Вас!

 24.10.2021 


Уважаеми родители и ученици,

Със заповед на Министъра на образованието и науката за периода от 25.10.2021 г. до 05.11.2021 г. включително СУ "П.К. Яворов" преминава към ротационно обучение от разстояние в електронна среда съгласно приложения график:
Период Класове и паралелки в ОРЕС Присъствено обучение на учениците по класове и паралелки
25.10.2021 г.-29.10.2021 г. II, III, VII, VIII, X и XII класове I, IV, V, VI, IX и XI класове

01.11.2021 г.-05.11.2021 г. I, IV, V, VI, IX и XI класове II, III, VII, VIII, X и XII класове

 15.10.2021 


Уважаеми родители и ученици,

Със Заповед на РЗИ - Ямбол се въвежда ротационен принцип на обучение както следва:
- за периода от 18 до 29 октомври 2021 г. -5, 6, 9 и 11 клас преустановяват присъственото обучение;
- за периода от 1 до 5 ноември 2021г. – класовете 7, 8, 10 и 12 преустановяват присъственото обучение.
В посочения период от време, учебните занятия да се провеждат в електронна среда от разстояние, в платформата Microsoft Teams синхронно, съгласно утвърдената организация на учебния ден и седмично разписание.

 8.10.2021  Състезание по информационни технологии "Джон Атанасов – бащата на компютъра“


© soustraldzha.org

По повод 118 годишнината от рождението на Джон Атанасов на 8 октомври 2021 г. се проведе традиционнто състезание по информационни технологии. Ученици от 5 до 10 клас от цялата Ямболска област, разделени в две възрастови групи, се състезаваха в две направления „Мултимедия“ за по-малките и „Мултимедийни приложения“ за по-големите.
За поредна година отборът на СУ „П. К. Яворов“ се представи отлично и завоюва първо място. Поздравления за Даниела Кръстева, Габриела Митева, Веселина Стефанова и техният ръководител.

 2.10.2021 


Уважаеми ученици и родители! Уведомяваме Ви, че под карантина са г-жа Галя Райнова и г-жа Боряна Георгиева заради положителни резултати за COVID 19. Направили са си тестове при поява на симптоми на заболяването и остават на домашно лечение.
Училището продължава да работи в нормалният си ритъм. Няма данни за болни или карантинирани ученици.
Пазете се и бъдете здрави!

 30.9.2021  Походът на книгата


© soustraldzha.org

С желание и любопитство учениците от 6а и 10а клас при СУ „П. Яворов“ се включиха в Националната кампания за насърчаване на детското и юношеското четене в „Походът на книгата“. Това събитие се провежда от Асоциация „Българска книга“.
В проведената среща на живо театралният и филмов актьор Христо Гърбов чете от любимите си детски книги и сподели своето отношение към четенето. С примери от своя житейски опит Христо Гърбов се опита да подчертае важността на четенето като фактор за духовното развитие на личността.

 26.9.2021  Европейският ден на спорта в училище


© soustraldzha.org

Европейският ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците в България и цяла Европа. Основна тема на празника на европейско ниво през 2021 е „Активни пространства“ и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност.
За поредна година учители и ученици от СУ "П. К. Яворов" се включиха в отбелязване му с различни физически активности, изпълнени с позитивни емоции:
1. Общи гимнастически упражнения с класове по различно време.
2. Народна топка – 5-7 клас.
3. Футбол – 5-7 клас.
4.Футбол - 8-10 клас.
5. Крос – 1-4 клас
6. Крос-5-12 кл.

 21.9.2021  Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!


© soustraldzha.org

В дните 16-22.09.2021г. Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, съобщава Община Белоградчик.
Посланието на кампанията е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!”. В България, кампанията се провежда под патронажа на г-н Бойко Рашков – министър на вътрешните работи, и 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя.
По повод дните на безопасността учениците от СУ „П. К. Яворов“ съвместно със служители от РУ-Стралджа отправиха послания към водачите на моторни превозни средства за отговорно и безопасно поведение на пътя!

 17.9.2021  "С очите си видях бедата"


© soustraldzha.org

Първо място в Трета възрастова група (от 14 до 18 години) бе присъдено на Тони Йорданова, ученичка от IX клас на Средно училище „П. К. Яворов“ гр. Стралджа в областния етап на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Съгласно регламента, класиралите се рисунки на призовите места ще бъдат изпратени за участие в Националният етап на конкурса "С очите си видях бедата”. Поздравления и успех на Тони!

 15.9.2021  Здравей училище, любимо!


© soustraldzha.org

По традиция 15 септември събра в двора на СУ "П.К.Яворов“ развълнувани ученици, родители и учители. Най-щастливи бяха малките първокласници, нетърпеливи да влязат в класната стая. Не по-малко развълнувани бяха и бъдещите абитуриенти, които присъстваха на своя последен първи учебен ден. Тържеството бе открито от Велимира Русева с изпълнение на Вазовото "Аз съм българче“. Приветствие към всички присъстващи отправи г-жа Галя Райнова- директор на училището. От името на общинското ръководство успешна учебна година пожела г-жа Роска Стойкова- секретар на Община Стралджа. Подканени от училищния звънец, с надежди и усмивки, учениците влязоха в своите обновени класни стаи.
Нека посрещнем предизвикателствата на новата учебна година смело и решително!
Успешна и усмихната учебна година!

 2.7.2021  На добър път!


© soustraldzha.org

1 юли 2021 година ще остане завинаги в сърцата на учениците от 4 клас на СУ "П.К.Яворов" и техните учители. Пред своите родители и гости те рецитираха стихотворения, пяха песни и показаха колко много са научили през отминалите неусетно години на знание, търсене и откривателство. Директорът на училището г-жа Галя Райнова връчи на четвъртокласниците удостоверенията за успешно завършване на начален етап на образование с пожеланието да бъдат здрави, да запазят в сърцата си всички хубави спомени и радостни мигове, искрените приятелства, както и споделените мечти и желания..

На добър път, мили деца!

 25.6.2021  Синьо лято, здравей!


© soustraldzha.org

Няма нищо по-хубаво от края на учебната година. Ето,... изтърколи се още една... Забързани, улисани и ангажирани с многото отговорности и неотложни задачи, така и не разбрахме кога отмина. Сякаш вчера бе 15 септември...Учихме се заедно, пяхме, мечтахме, тъгувахме и се радвахме, разсъждавахме и спорихме... Пораствахме...Довиждане, училище любимо, с мъничко тъга...Добре дошла, ваканция, добре си дошла! Почивка, отмора, веселба, игри на воля... Синьо лято, здравей! На 24.06. 2021 г. учениците от І-ІІІ клас на СУ "П.К. Яворов" получиха своите удостоверения. Особено се вълнуваха първокласниците, които бяха поздравени от директора на училището г-жа Галя Райнова. С песни, игри и много шеги децата напуснаха училищния двор.

 16.6.2021  СВОБОДНИ МЕСТА ПЪРВИ КЛАС


Уважаеми родители,

Записването на приетите първокласници на ВТОРО КЛАСИРАНЕ ще се извърши до 18 юни 2021 г. от 08,00 до 16, 30 ч.

СВОБОДНИ МЕСТА
І а - 7 места
І б - 7 места

Очакваме Ви!