Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 22.3.2023  „Всяка капка си струва! Пази и пести водата!“


© soustraldzha.org

Експериментаторите от клуб „Млад експериментатор“, поканиха всички ученици на урок в голямото междучасие на 22-ри март. Това бе едно невероятно и запомнящо се междучасие. Ученици от 3-ти до 10-ти клас се включиха в нетрадиционен урок „Световен ден на водата – 22 март“, проведен в „Джунглата“ на STEM – центъра. Споделиха знания за водата, предложиха мерки за опазване чистотата на водите, съставиха мисловни карти, проследиха лабиринт „Да помогнем на капката вода да стигне до дома“. Произнесоха думата „вода“ на различни езици. Учениците разказаха истории, мисли и чувства за водата. Петокласници изработиха макети на модерни пречиствателни станции и отправиха призив към всички хора на планетата „Всяка капка си струва! Пази и пести водата!“.

 21.3.2023  "Модернизмът в изкуството"


© soustraldzha.org

На 20.03.2023 г. с 9."а" клас се проведе бинарен урок по литература и музика на тема "Модернизмът в изкуството". Деветокласниците приложиха знанията си по литература, чуха откъси от мелодии на Дебюси и Шьонберг, адаптираха наученото от часовете по история и цивилизации, та дори и уменията си по математика, за да изчислят колко би им струвало посещението на Музея за модерно изкуство (МоМА) в Ню Йорк, активно обсъждаха как изкуственият интелект все повече навлиза в ежедневието ни.
Учениците откликнаха на предизвикателството, отправено от г-жа Кина Попова, като направиха инструментален вариант на песента "Малка мома цвете брала", използвайки стъкло и вода, противопоставяйки ги на природозамърсители с цел да бъде затвърдена от самите тях потребността на екологията в динамичното ни ежедневие.

 21.3.2023  ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ


© soustraldzha.org

След Баба Марта и 8-ми март, идва един празник без специална дата в календара, но със специално място в училищния живот на първолаците – ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ. Първокласниците от I „a“ клас при СУ „П.К. Яворов“ овладяха в пълнота българската азбука. По този повод на 21.03. 2023 г. се състоя тържество, на което присъстваха родители, учители и ученици. Мъниците подготвиха развлекателна музикално- театрална програма, състояща се от стихове, песни, танци, драматизация на приказката „Най- хубавото“, образователни игри, която вдигна градуса на настроението и превърна празника в незабравим спомен за малки и големи.
Ръководството на учебното заведение в лицето на г-жа Райнова подари на малките първолаци книжки с поздрав и пожелание да прочетат много книжки.“ С буквите от днес ще ви говорят книгите- вълщебници добри. Буквите простор ще ви разтворят- ясно слънце ще ви озари“!

 19.3.2023 


© soustraldzha.org

 18.3.2023  18 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО


© soustraldzha.org


Планетата се задъхва от отпадъци. Цялата биосфера е замърсена с тях. Суровините се изчерпват. Как ще продължим да живеем в тази среда? Има начин. Трябва да рециклираме или оползотворяваме отпадъците. Вече ще го правим в СУ „П.К. Яворов“ гр. Стралджа! ЗАПОЧНИ И ТИ!

 16.3.2023  “Ние не допускаме агресията в училище”


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по проект “Ние не допускаме агресията в училище” УУС и мед. сестра г-жа Кр. Данева в училище изнесоха беседа на тема-“Как храната и напитките, които приемаме се отразяват на нашите емоции?” на учениците от Vа клас.
Беседата предизвика много въпроси в подрастващите и за тяхна стана ясно кои храни как им влияят.
Колкото по-информирани сме, толкова по-лесно ще можем да контролираме себе си и да разбираме околните!
Ние не допускаме агресията в училище!

 16.3.2023  В света на математиката


© soustraldzha.org

В Деня на математиката учениците от III в клас, чрез забавни игри, състезания и креативност се потопиха в света на математиката. Състезаваха се на отбори, като решаваха интересни и забавни задачи. Собственоръчно изрязваха различни геометрични фигури, които след това поставяха в различни кутии с техен образец. Опитваха се да назовават триъгълниците според страните и ъглите им, както и да намират тяхната обиколка. Денят за тях се превърна в истински празник.

 16.3.2023  Отличия за ученици


© soustraldzha.org

Учениците от групата за занимания по интереси „ИТ и програмиране“ приложиха наученото в часовете. Направиха самостоятелно записи, с които участваха в конкурс за рецитиране на патриотични стихотворения, посветен на националния празник на България. Получиха признания, много харесвания в онлайн конкурса и Грамоти, с които се гордеят много.

 16.3.2023  Танграм


© soustraldzha.org

Международният ден на математиката отбелязаха по забавен начин и математиците на 3.б клас. Древна китайска главоблъсканица беше главният герой в този специален ден. По подобие на китайския император, учениците редиха Танграм. Преминаха през няколко нива на трудност на задачите и отличиха своите победители. Третокласниците отправиха предизвикателство към приятелите си от 1.-4. клас. Първенци при откликналите бяха 2.а клас, по-малки, но явно много умни ученици. Браво! Страхотни сте!

Ако имате кураж, опитайте Танграм и вие!

 14.3.2023  Деня на математиката


© soustraldzha.org

В СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа Деня на математиката се отбеляза с палитра от дейности.
VII а и VIII клас участваха в състезание „Ловци на съкровища“. Учениците от V a клас подредиха числото π = 3,1415926535897 ….XII клас проучиха и изготвиха презентация за „Златното сечение“. Учебният ден се превърна в забавен ден, посветен на математиката!

 14.3.2023  „Бързи, смели и сръчни математици“


Днес, по повод Международния ден на математиката, който тази година се отбелязва под мотото „Математика за всички“, учениците от 2 клас на СУ“П.К.Яворов“ проведоха състезание „Бързи, смели и сръчни математици“.
Състезанието постави акцент върху важността и голямото приложение на математиката в живота. Второкласниците решаваха задачи, проверяваха верността на други, тичаха, хвърляха рингчета, събаряха кегли, скачаха, сглобяваха геометрични фигури, подреждаха думи – математически термини и се забавляваха. Състезанието премина с много емоции и детски глъч. Второкласниците се убедиха, че математиката е една от най-приложимите в ежедневието науки.

 14.3.2023  Ден на числото Пи


Учениците от СУ „П. К. Яворов“ честваха деня на числото Пи, като по този начин откриха част от красотата и тайнството на математиката.
Никое число не може да се похвали със славата на Пи. Но знаем ли точно защо? Определено има причина. Пи, или по-известният му гръцки символ π, се дефинира като отношението от обиколката на окръжност и диаметъра. Точната му стойност е практически непознаваема. Компютърни програми са изчислили милиарди цифри след запетаята от Пи, които започват с 3.14159265358979323…,
Но всевалидността на Пи не свършва с математиката. Числото присъства навсякъде в природата. Разбира се, навсякъде, където има окръжности като слънчевия диск или двойната спирала на ДНК, зеницата на около и концентричните кръгове, които се образуват във водата. Но Пи се открива и във вълните, в движението на светлината и звука.

 14.3.2023  „Смятам и рисувам“


© soustraldzha.org

На 10.03.2023 г. с учениците от I „в“ клас, бе проведен – STEАM урок на тема: „Смятам и рисувам“, който им предостави възможност да учат, докато се забавляват и да се забавляват, докато учат.

 14.3.2023  Математиката – лесна, интересна


© soustraldzha.org

Под наслов ,,Математиката – лесна, интересна‘‘ учениците от 4а, 4б и 4в клас решаваха тест, подобен на този за предстоящото външно оценяване в края на учебната година.
Децата се убедиха, че знанията по математика, получени от предходните години, им помогнаха много при решаването на задачите.
На слука, четвъртокласници!

 14.3.2023  Областното първенство по волейбол


© soustraldzha.org

Приключи и Областното първенство по волейбол! Нашите момчета достойно завоюваха I място и продължават към Зонално първенство, което ще се проведе в град Бургас! Поздравления за Веселин Павлов, Александър Тодоров, Йордан Богданов, Станислав Йорджев, Борис Богданов, Матьо Матев и Тихомир Рибаров!
🏐Успех в следващия етап! 🍀

 10.3.2023  „Познавам, откривам и рисувам с геометрични фигури


© soustraldzha.org

Във връзка с международния ден на математиката на 10.03.2023 г. учениците от 1. б клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа направиха изложба с рисунки на тема „Познавам, откривам и рисувам с геометрични фигури“, която е резултат от творческото мислене на учениците. Те представиха магията да превръщат геометричните фигури в различни предмети, сгради, животни, цветя. В рисунките се откриват изучените от първокласниците геометрични фигури - триъгълник, кръг, квадрат, правоъгълник. Първокласниците твориха и се забавляваха, а подредената изложба създаде магическа атмосфера в класната им стая.

 8.3.2023  НАГРАДИ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕПо повод 145 години от Освобождението на България от турско робство Общината организира ученически конкурс в който взеха участие десетки ученици. Журито класира най-добре представилите се и те получиха наградите си лично от зам.-кмета Гроздан Иванов. От СУ "П. К. Яворов" са отличени:
Раздел I. Мултимедийна презентация
V – VII клас
Първо място Даная Великова VII а клас
Трето място Калоян Тодоров VII а клас
Раздел I. Мултимедийна презентация
VIII – XII клас
Първо място Росена Добрева VIII а клас
Второ място Йоана Узунова VIII а клас
Трето място Стефани Илиева VIII а клас
Раздел I I. Есе
V – VII клас
Първо място Нели Вълкова VII а клас
Второ място Ивет Жекова VII а клас
Раздел I I. Есе
VIII – XII клас
Първо място Неделина Борисова IXб клас
Второ място Ивайло Йорданов XII а клас
Трето място Даниела Железчева XII а клас
Раздел III. Рисунка
I – IV клас
Първо място Томаи Мишева IIIв клас
Трето място Ивана Димитрова IIIб клас
Раздел III. Рисунка
VIII – XII клас
Първо място Тони Йорданова X клас
Второ място Росена Добрева VIIIа клас
Трето място Миглена Георгиева VIIIа клас
Честито на наградените ученици и техните ръководители!

 8.3.2023  8 март


© soustraldzha.org

Денят на жената е международен празник, чиято цел е да вдъхновява жените в страните по света. Това е празник, който почита майчинството, майчините връзки и влиянието на майките в обществото. С този празник изказваме уважение към нежната половина от човечеството, като под формата на подарък, мил жест, ръчно изработен дар или много любов засвидетелстваме обичта и уважението си към любимото и прекрасно създание. В този ден учениците от III в клас организираха тържество посветено на техните майки. Те пяха, танцуваха и рецитираха стихотворения, като засвидетелстваха цялата си обич. Гости на тържеството бяха родители и директора на училището г-жа Райнова, която поздрави родителите на децата с мили думи и пожелания.

 8.3.2023  "Да потъне вдън земята злото, да пребъде доброто"


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас, участници в занимания по интереси "Творческа работилница" изработиха красиви и страшни кукерски маски, с пожелание "Да потъне вдън земята злото, да пребъде доброто".

 2.3.2023  "Кукерландия"


© soustraldzha.org

Общински детски комплекс - Ямбол, за поредна година организира Национален конкурс-изложба по приложно изкуство "Кукерландия". Участниците трябваше да изработят кукерски маски свързани с техния роден край. С творческите си умения и креативност Гьокчен Йорданова от III в клас получи своята поощрителна награда. Да и пожелаем бъдещи успехи!

 2.3.2023  Честита Баба Марта!


© soustraldzha.org

Колко е хубаво да доставиш радост! Учениците от 3.б клас изпратиха честитка и пълна кошница с красиви мартенички по най-чакания гост в първомартенския ден, Баба Марта, на децата в детските градини на град Стралджа. Запечатаните усмивки в тези снимки са първите цъфнали цветя на чаканата пролет!

 2.3.2023  Мартенички


© soustraldzha.org

Баба Марта е митично създание в българския фолклор. С нея и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най - известният обичай свързан с Баба Марта е закичването на мартенички. Затова днес учениците от начален етап - ЦДО украсиха в училищния двор своите мартенски дръвчета с които зарадваха своите съученици от по-горните класове. Учениците си пожелаха да бъдат много здрави, румени и засмени през цялата година.

 1.3.2023  Баба Марта


© soustraldzha.org

Баба Марта заедно с ученици от 1а и 3а клас закичиха всички ученици и учители с мартенички. Да са здрави и засмени, да са бели и червени. Мартеничките бяха изработени от участниците в занимания по интереси “Творческа работилница” с ръководител г-жа Йорданка Петрова.

 1.3.2023 


© soustraldzha.org

В последния ден на месец февруари учениците от 3а клас имаха открит урок по Български език. Научиха много важно правило за правописа на прилагателните имена когато завърнат на нен в мъжки род.Третокласниците рецитираха, пяха, състезаваха се, откриваха допуснати грешки на Ян/ нашият герой от звездите/. Споделиха, че искат като Ая да знаят всичко, да имат енциклопедичен ум, да са работливи и схватливи.

 28.2.2023  „Математиката в Еко-комитета“


© soustraldzha.org

На 28.02.23 г. в Интердисциплинарната зала на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведе пореден STEM урок по Природни науки на тема: „Математиката в Еко-комитета“. Учениците от 5А клас, заедно с Б. Караколева и Д. Георгиева, анализираха и обобщаваха резултати от дейности, които проведоха в рамките на три учебни седмици. Предизвикателството бе отправено от Ивайла Йорданова – XI кл., председател на Еко-комитета в училище. Петокласниците извършиха Екопреглед 2 на училищната сграда и училищния двор, използваха предоставени данни от Екопреглед 1, данни за сметосъбирането и генерирането на отпадъци в България за последните четири години. Записваха своите анализи в протоколи, изготвиха диаграми, изчисляваха проценти и се забавляваха с игра „Училище без боклук“. С много емоции и хъс за победа успяха да покажат, че умеят да събират отпадъците разделно и получиха своите сертификати от председателя на Еко-комитета. Гости на открития урок бяха учители по природни науки от областта. Г-жа Райнова, поздрави учениците за отлично свършената работа, пожела им да бъдат винаги така отговорни и съвестни граждани към природата.

 28.2.2023  Да сме БЪЛГАРИ!


© soustraldzha.org

Учениците участници в занимания по интереси " Творческа работилница" изработиха 535 мартеници и ще ги подарят.Да сме живи! Да сме здрави! Да сме БЪЛГАРИ!

 24.2.2023  Бинарен урок на тема ,,Местоимения“


© soustraldzha.org

На 24.02.2023г. учениците от 5б клас под ръководството на своите преподаватели проведоха бинарен урок на тема ,,Местоимения“. Предизвикателство за децата беше да работят паралелно на български език и на английски език. Забавни игри се редуваха с упражнения , а в края на часа учениците обобщиха наученото за местоименията в двата езика.

 23.2.2023  „Доброволчеството, акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите“


© soustraldzha.org

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерство на вътрешните работи и „Национална асоциация на доброволците в Република България“ в партньорство с Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта организираха конкурс за разработване на есе на тема „Доброволчеството, акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите“. Инициативата е посветена на Международния ден на доброволеца – 5-ти декември.
Целта бе да се популяризира дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации сред младежите, навършили 16 и ненавършили 18 години. Желанието е да се провокира творческият потенциал и мисленето на младите хора да представят своята гледна точка по темата за доброволчеството в условията на възникнала извънредна ситуация за оказване на помощ на непознати хора.
За участието си в конкурса Станислав Ангелов Йорджев и Доника Миленова Андонова, ученици от СУ „П.К. Яворов“ бяха удостоени с грамоти. Изказваме своята благодарност за проявената инициативност и гражданска позиция и пожелаваме още много успехи!

 22.2.2023  Победа!


© soustraldzha.org

В първия двубой от общинския кръг на ученическите игри по футбол за 5-7 клас отборът на СУ "П.К.Яворов" победи ОУ "Св. Св. Кирил и Методий” гр.Стралджа с 4:1 и се класира за финала. Младите футболисти от нашето училище надиграха ОУ "Кирил и Методий" село Зимница и мачът завърши с разгромна победа - 8:0. Така СУ,,П.К.Яворов” зае първо място в общината и се класира за областните двубои в Ямбол. Поздравления и пожелаваме още успехи!

 22.2.2023  Превенция на агресията


© soustraldzha.org

В месеца за превенция на агресията и агресивното поведение в начална училищна възраст бяха проведени ролеви игри, упражнения и социално-психологични тренинги с учениците от 1-4 клас. Инициативата на училищния психолог имаше за цел да подпомогне и насърчи учениците в процеса на разпознаване и назоваване на чувствата и емоциите, за намиране на ефективни модели на общуване и сътрудничество. Учениците разбраха, в какво се превръща картофчето, когото го обиждат, дали лошата дума и действие не се дължат на "камъче в обувката", и как "прогнозата за времето" може да ни е в помощ, не само за да носим в себе си чадър.

 22.2.2023  Денят на розовата фланелка


© soustraldzha.org

Световен ден на розовата фланелка е събитие, което се провежда в последната сряда на февруари – тази година е днес- 22 февруари!
Розовата фланелка на този ден символизира протестът срещу насилниците в училищата и не само. Денят на розовата фланелка възниква в Канада след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.
Учениците в СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа също са съпричастни.
Бе изработено табло от УУС и кутия на гнева, в която своеобразно да пуснеш своите негативни нагласи, емоции и чувства.
Учениците излязоха на двора и заедно направиха фигура сърце в знак на съпричастност, символизирайки обич и разбирателство.
Цялата инициатива бе синхронизирана и с изпълнение на дейностите по Проект „Ние не допускаме агресията в училище“ на Училищния ученически съвет при СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа.
Мотото на всички ученици от СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа на този ден е:
„Ние не допускаме агресията в училище“

 22.2.2023  Арт – терапия „Творилница“


© soustraldzha.org


Изложба на тема:
„Агресията през моите очи“
с рисунки на учениците от I-IV клас
В изпълнение на дейностите по Проект „Ние не допускаме агресията в училище“ на Училищния ученически съвет при СУ „П. К. Яворов“- гр. Стралджа, учениците от от I-IV клас участваха в Арт – терапия „Творилница“ на тема: „Агресията през моите очи“.
Рисунки на учениците бяха подредени в изложба във фоайето на училището. Така всеки можеше да открие своята творба и още веднъж да си припомни посланието, което носи та , а именно-„Ние не допускаме агресията в училище“!

 22.2.2023  Разделно събиране и рециклиране – открит урок


© soustraldzha.org


Изграждането на екологична култура от ранна възраст насърчава у децата развитието на съвременен тип мислене и екоповедение, насочено към опазване на околната среда. С много усмивки, състезателен дух и добро настроение премина откритият урок на учениците от ЦДО 3а клас на 21.02.2023г. в часа за Занимания по интереси. Забавният екоребус и интерактивните игри провокираха интереса на децата към екотематиката за разделно събиране на отпадъци и рециклиране на материали. За доброто си представяне в оспорваното екосъстезание всички участници спечелиха поздравления за ясно изразената загриженост, отговорно отношение и любов към природата.

 17.2.2023  Отличия за ученици


© soustraldzha.org

Поздравления за Даная Великова-VІІа клас класирана на І място в конкурса за мултимедийна презентация и за Тони Йорданова-Ха клас отличена с поощрителна награда в конкурса за рисунка организирани от ПГ "В. Левски" - Ямбол. Гордеем се с вас, момичета!

 17.2.2023  Васил Левски- най- светлият образ в нашата история!


© soustraldzha.org


Васил Левски- най- светлият образ в нашата история! Силната личност, която все още не е намерила свое подобие. В представите на всеки българин той е урок по родолюбие, надежда и упование за жадуващите свобода.
На 150- годишнината от гибелта на Апостола беше посветено тържеството на МО Хуманитарни науки. Учениците провериха своите знания във викторина, свързана с живота и делото на Левски, с мястото му в литературата, изобразителното изкуство и архитектурата.
Децата на СУ ,,Яворов“ рецитираха, пяха и представиха драматизация, отразяваща процеса срещу Левски. Тържеството завърши с някои от най- паметните и прозорливи слова на Апостола, които ще водят и бъдните поколения към безсмъртието на българщината!

 17.2.2023  Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски!


© soustraldzha.org

На 18 февруари, преди 150 години, България губи един от най-великите си синове Васил Иванов Кунчев – Левски.

Името на Васил Левски ще остане завинаги като символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ. Всички трябва да следват мечтата му за чиста и свята република, в която всички да имат равни права и независимост. Превърнал се в идеал за българския народ, той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. След героичната си гибел се превръща в емблема на всичко чисто, демократично и целокупно в развитието на българската история. Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи! Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски!
С поклонение и с поднасяне на цветя учениците от 10 а клас от СУ „П.К.Яворов“ Стралджа почетоха 150 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.

 17.2.2023  Васил Левски - 150 години безсмъртие!


© soustraldzha.org

Васил Левски - 150 години безсмъртие!
Учениците от IVб и IVв клас изготвиха табло , разучиха стихове и песни за Апостола. В знак на признателност поднесоха цветя пред паметната плоча в гр. Стралджа.

 17.2.2023  Поклон, Апостоле!


Учениците от 3.б клас посветиха тази седмица на 150-годишнината от гибелта Васил Левски. Четоха, слушаха, пяха, проучваха биографията му, В групата за занимания по интереси „ИТ и програмиране“ сами направиха пъзели с изображения на Левски, които имат удоволствието да споделят с вас. Да учим за Левски никога не е достатъчно!
Поклон, Апостоле!

Пъзел за най-малките- Обесването на Левски Елена Ахчиева
https://im-a-puzzle.com/share/9e6d4d2047e2cbc

Пъзел със средна трудност- Левски- Ивана Пламенова
https://im-a-puzzle.com/share/cd0efad3ac5601a

Пъзел със средна трудност- Левски- направен от Милена Иванова
https://im-a-puzzle.com/share/568964b60d1e9fa

Пъзел със средна трудност- Левски- направен от Максим Алексиев
https://im-a-puzzle.com/share/a92d5224223f0c3

Пъзел със средна трудност- Левски- направен от Памела Танева
https://im-a-puzzle.com/share/f44ace3185db6a6

Пъзел с висока трудност за майстори- Обесването на Левски- Алена Василева
https://im-a-puzzle.com/share/0cd288db0365e10

Пъзел със свръх трудност- Снимка на Левски- направен от Жаклин Тончева
https://im-a-puzzle.com/share/147f98047b50d60

 16.2.2023 


© soustraldzha.org

Учениците от 3б клас искат да споделят със своите съученици една добра идея. При работа с хартия децата могат да запазват по-големите изрезки и да ги използват отново в различни часове и занимания. Така правят третокласниците вече няколко години. Пестенето на хартия за тях означава спасено дърво и отговорност към природата. Често от по-малките парченца се изрязват фигурки, които се използват за различни задачки и проекти. Единствено ситните хартиени изрезки изхвърлят на специално място в класната стая- кошчето Пепа /paper/.
„Валентинките“ за поредна година направиха именно от тези изрезки. Те станаха част от поздравителни картички, украса за стаята, а последната идея е да ги включат в предизвикателство, посветено на Международния ден на математиката. А чуйте и него! Всички класове от 1 до 4 клас каним да участват в надпревара за изработване на апликация от части на танграм. Танграмите изработете от остатъчни разноцветни изрезки. Предайте ги на своите учители до 10 март. Творбите ще бъдат включени в изложба и най-оригиналните от тях, ще бъдат отличени, а авторите им- наградени.

 16.2.2023  "Кой е тоя синеок герой"


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас на 15.02.23 г. проведоха урок по родолюбие на тема"Кой е тоя синеок герой", в чест на 150 г. от обесването на Васил Левски. Третокласниците разказваха за Апостола и рецитираха стихове.Драматизацията на срещата на Левски с и неговата майка Гина Кунчева бе изпълнена много артистично.Урокът завърши с думите"Левски искал всички да направи волни като песента", изпяха "Песента за Апостола" и развяха знамето на България.

 14.2.2023  „Да бъдем по-разумни с природата“


© soustraldzha.org

В края на месец януари приключи конкурса за Екокод/Екокодекс, организиран от Екокомитета на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Под ръководството на учителите в ЦДО, учениците от начален курс изразиха своите чувства, тревоги и любов към Природата. Използваха различни цветове моливи и боички, работиха с много вълнение и сътвориха красиви постери. Децата отправиха послание към всички с помощта на сръчните ръчички „Да бъдем по-разумни с природата“.
Председателя на екокомитета Ивайла Йорданова, връчи сертификати за получаване на звание Еко-клас, на всички участвали класове.

 11.2.2023  Пореден повод за гордост


© soustraldzha.org

Пореден повод за гордост –отлично представяне на учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа на конкурса за изпълнение на художествен текст, посветен на 150 годишнината от гибелта на Апостола на българската свобода "Към Левски по-прекият път!...“ организиран от ПГ „Васил Левски“ гр. Ямбол.
В категориите V-VII клас и VIII-XII клас Групово изпълнение участниците от нашето училище са класирани на I място.
Журито ги е оценило толкова високо, че формация „Език и слово“ VIII-XII клас са поканени да представят изпълнението си на награждаването пред очите на правнучка от рода на Левски, което ще се състои на 17.02.2023 г. в Синия салон на Читалище „Съгласие“ гр. Ямбол
Поздравления за:
Формация „Език и слово“ VIII-XII клас: Жаклин Вълева, Ива Тодорова, Павлина Иванова, Росена Добрева, Стефани Илиева, Доника Андонова, Даниела Железчева, Маринела Минчева
Формация „Език и слово“ V-VII клас: Ася Генова, Даниела Кръстева, Дарина Маринова, Ивена Миланова, Ивет Жекова, Йовелина Стоянова, Нели Вълкова
Учениците са възпитаници на преподавателите по български език и литература Валентина Димитрова и Йорданка Драгиева!
Поздравяваме всички от все сърце. Вложихте енергия и чувство! Пожелаваме ви да продължавате да съхранявате българщината и да поддържате патриотичен дух.

 9.2.2023 


© soustraldzha.org

Училищният плувен басейн на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа е притегателният център за всички ученици. От 06.02.2023 г. обучението по плуване се осъществява в часовете по физическо възпитание и спорт. Надяваме се тук да се раждат шампиони!

 9.2.2023  Занятие-експеримент "Алкоочила"


© soustraldzha.org

Занятие-експеримент "Алкоочила" - В експеримента с очила, симулиращи висока концентрация на алкохол от 0,8 до 1,5 промила, проведен с 10-тите класове на СУ "П.К.Яворов", гр. Стралджа, учениците преживяха в защитена среда промяна на дълбочината на възприятието за разстояние, намаляване на периферното зрение, появата на симптоми като лоша преценка, трудно вземане на решения, двойно виждане и липса на мускулна координация. Занятието е създадено с цел превенция на алкохолна зависимост.

 7.2.2023  Вечер на химията


© soustraldzha.org

В навечерието на рождението на Дмитрий Иванович Менделеев (8 февруари 1834 г.), учениците от клуб „Млад експериментатор“ проведоха вечер на химията посветена на 189 г. от рождението на великия руски учен и 154 г от създаването на Периодичната система.
Експериментаторите представиха поема за Периодичната система, споделиха колко е важно да познаваме науката Химия - науката на чудесата. В края на вечерта показаха пред своите учители, съученици и родители, че химията може да е сложна наука, но не и скучна. Направиха интересни химични експерименти, които изумиха публиката.
Виктор показа, как може да има „Дим без огън“. Дари и Ивена разчетоха „Секретното писмо“. Ивет събуди истински „Вулкан“, който остави публиката без дъх. Тончо и Наско си направиха „Малинов сироп“, а после решиха да го превърнат във вода. Моника представи опита „Хамелеон“. Никола ще ходи на рожден ден и реши да надуе балон с помощта на химията. Даниела направи огромна „Слонска паста за зъби“. Нели помоли всички присъстващи да си пожелаят нещо и пусна „Духа от бутилката“. А като завършек на вечерта Калоян и Георги, наливаха от „Магическо вино“ и получаваха във всяка чаша различна напитка.
Младите експериментатори се забавляваха докато експериментираха и си пожелаха да запалят още много ученици по науката на чудесата – Химия!

 6.2.2023  „Как да опазим чистотата на природата“


© soustraldzha.org

В СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа, стартира провеждането на уроци на екологична тема, свързани с учебната програма и дейностите по Програма „Екоучилища“. Успешно се интегрира семинарният урок по „Човекът и природата“ в 5 клас: „Как да опазим чистотата на природата“ в училищния Екоплан. Петокласниците работиха по групи. Първата група проучи „Къде отиват нашите отпадъци“. Учениците разказаха за сметищата и какви предизвикателства представят пред обществото. А втората група работи по темата за „Компостиране“.
Целта на проведения урок е да научат как природата се освобождава от органичните отпадъци чрез процеса на разграждане и на практика да изработят мини компостер, след което да наблюдават процеса на разграждане на хранителните отпадъци, които донесоха от домовете си.
В края на учебния час петокласниците вече могат да дават примери за дейности, които спомагат за опазване чистотата на природата и да пренесат своите знания за компостиране в домашни условия.

 19.1.2023  145 години от освобождението на гр.Стралджа


© soustraldzha.org

В навечерието на отбелязването на 145 години от освобождението на гр.Стралджа учениците от групата по занимания по интереси "Млад краевед" от VIIб клас подготвиха информационно табло по повода и научиха подробности за събитието.
Само тези, които знаят миналото си могат да крачат уверено напред!

 18.1.2023 


© soustraldzha.org

В Общински детски комплекс – Ямбол бяха наградени отличените деца и младежи в Областния конкурс-изложба по приложно и изобразително изкуство „От Коледа до Васильовден“. Участниците изработиха множество сурвакници, погачи и рисунки, а според журито, председателствано от Динка Ангелова – етнограф, и членове – Стойка Цингова – изкуствовед, Илиана Илиева – директор на ОДК-Ямбол, наградените са вложили майсторство и старание при изработката на творбите си.
За наша гордост и чест Тони Йорданова, ученичка от 10 а клас спечели трето място в раздел „рисунка“ и бе удостоена с медал и диплом. Поздравления и пожелаваме нови творчески постижения!

 16.1.2023 


© soustraldzha.org

Малките третокласници от СУ"П.Яворов" почетоха патрона на своето училище в навечерието на неговото рождение.

 16.1.2023  145-годишната от рождението на поета Пейо Крачолов Яворов


© soustraldzha.org

Току-що пролетното слънце
изпрати първичка целувка
на полето –
и ти прибърза, минзухарче,
да вирнеш хубава главица
към небето.“
За да отбележат 145-годишната от рождението на поета Пейо Крачолов Яворов, учениците от четвъртите класове на СУ„П.Яворов“ Стралджа рисуваха по неговите стихотворения- „Пролет“, „Минзухар“, „Край морето“. С помощта на изобразителното изкуство децата пресъздадоха духа на Яворовото творчество. С голямо желание и интерес прочетоха творбите на поета и ги изобразиха в собствена рисунка. Учениците получиха грамоти за отлично си представяне.

 13.1.2023 


© soustraldzha.org

Учениците от 3а клас с гордост заявяват ,че са яворовци. Рецитират стихотворението "Пролет" и не забравят мисълта на поета: "Няма по- успокоително небе от родното и по- топло огнище от бащиното"

 13.1.2023  145 години от рождението на патрона на нашето училище


© soustraldzha.org

Днес се навършат 145 години от рождението на патрона на нашето училище лиричния гений Пейо Яворов. Ние имаме привилегия, защото Яворов е живял в нашия роден град и носим с достойнство неговото име. Светлата годишнина беше почетена с полагане на венци и цветя пред паметника на поета от учители и ученици, общински съветници и общинското ръководство.

 6.1.2023  Поклон пред паметта на Христо Ботев!


© soustraldzha.org

За Ботев са изречени много слова, но истинското величие на Ботев е в безкористната служба на обществото и вярата му в общочовешките идеали. Думите му „Но стига ми тая награда – да каже нявга народа: умря сиромаха за правда, за правда и за свобода…” и днес ни предизвикват да се замислим за ценностите и духовността на нашето съвремие. В деня на неговото рождение да си спомним за един от заветите към бъдните поколения, а именно: „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата.“
Поклон пред паметта на Христо Ботев!

 6.1.2023  175 от рождението на Христо Ботев


© soustraldzha.org

На 06.01.2023 г. учениците от ІІІа клас отбелязаха 175 от рождението на големия български поет, публицист, общественик и революционер Христо Ботев.

 6.1.2023 


© soustraldzha.org

Видинска митрополия, Фондация "Читалище", списание "Читалище" и дружество "Будители" в област Монтана организираха конкурс посветен на живота и делото на екзарх Антим I. В конкурса взеха участие ученици от различни възрастови групи. В раздел изобразително изкуство с портрет на екзарх Антим I, Гьокчен Йорданова от III в клас с ръководител Веселина Иванова успя да завоюва първо място. Поздравления!

 26.12.2022  Коледно парти


© soustraldzha.org

Рождество Христово е един от най-големите и обичани християнски празници – почитан от малки и големи. Това е празник на надеждата, на вярата в доброто, на състраданието и съпричастността, празник на семейния уют и топлина.
Последният учебен ден преди коледната ваканция е и ден за тържества.
С песни, стихове, драматизация на любима приказка, забавна коледна викторина премина празникът при учениците от 2а клас. Програмата завърши с традиционното българско право хоро и почерпка.
Пожелаваме на всички една незабравима, топла и уютна Коледа! Бъдете здрави и нека през Новата 2023 година бъдем още по-добри и успешни!

 23.12.2022  Коледен концерт на ВГ „ДО-РЕ-МИ“


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП „Заедно в изкуствата и спорта“ на 21. 12. 2022 година се проведе Коледен концерт на ВГ „ДО-РЕ-МИ“. Със своите изпълнения възпитаниците на г-жа К. Попова, Вокална група от 2а клас и Коледарска група от 7б клас заредиха всички присъстващи с коледно настроение.

 23.12.2022  Конкурс "С духа на Коледа"


© soustraldzha.org

Учениците от СУ "П. К. Яворов", които участваха в конкурса "С духа на Коледа" организиран от НЧ"Просвета-1892", гр. Стралджа получиха своите заслужени отличия. Гост на събитието беше зам. кмета Александър Станчев, който връчи грамотите на наградените деца и пожела творческо вдъхновение и весели коледни и новогодишни празници.

 23.12.2022  "Коледно вълшебство"


© soustraldzha.org

На 22.12.2022 г. Непослушка и дядо Коледа посетиха малчуганите от начален етап на СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа. На празникът "Коледно вълшебство" учениците благословиха за здраве и късмет, пяха песни и се забавляваха.
Най - вълнуваща беше срещата с Дядо Коледа. Искрени благопожелания за здраве и сили, за ползотворни дела, за топлота и доброта, за дни на радост, усмивки и веселие, за мигове на сбъднати мечти и много подаръци получиха малките ни ученици от любимецът на всички деца!

 23.12.2022  Постановка на ДТ "Невена Коканова“ - "Хитър Петър“


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул "Културните институции като образователна среда“ учениците от 5, 6 и 7 клас при СУ "П.К.Яворов“ имаха удоволствието да гледат постановката на ДТ "Невена Коканова“ - "Хитър Петър“. Актьорите от ямболския театър гостуваха в Стралджа и това даде възможност и на други ученици да посетят спектакъла. Децата си припомниха любимите истории за Хитър Петър, смяха се и се забавляваха с героите. Докоснаха се до мъдростта на българския народ.
След края на спектакъла имаха възможност да се срещнат с актьорите и да научат от тях много за предизвикателствата на професията, вълненията им преди всеки спектакъл, обсъдиха и посланията на пиесата.


 22.12.2022  Коледа при нас


© soustraldzha.org

На Коледа идват мечтите,

на Коледа светят елхите!‘’

Това послание отправиха към гостите и своите приятели учениците от II б клас. С драматизацията на приказката ,,Коледната ръкавичка" духът на Коледа разцъфна в детските души. Второкласниците рецитираха стихотворения, изпяха песните ,,С червените ботушки‘‘, ,,Над смълчаните полета“, ,,Зимна радост“ и се забавляваха. На гостите пожелаха да бъдат здрави, добри, да се обичат и подкрепят.


 21.12.2022 


© soustraldzha.org

Учениците от III в клас взеха участие в инициатива на Гората. бг "Засаждане на бъдеще''. Те спечелиха своите борчета и инструкции към тях как да ги отгледат. В навечерието на Коледните празници облагородиха градинката на своето любимо училище и си пожелаха, за следващата година да имат истински борчета, които да украсят.

 21.12.2022 


© soustraldzha.org

Учениците от групите по занимания по интереси "Млад краевед" и "Подрастващите-права и задължения" от VII б и IX б клас отделиха време и изработиха картички, с които да участват в коледния благотворителен базар на УУС.

 21.12.2022  Коледен благотворителен базар


© soustraldzha.org

За поредна година учениците от Училищния ученически съвет организират коледен благотворителен базар!
Благодарим на всички,които се включват в инициативата и участват в идеята да помогнат на хора в нужда!
Коледа е най-добрия момент да покажем съпричастност!

 20.12.2022  „Най красиво писмо до Дядо Коледа“


© soustraldzha.org

ай-вълнуващото време в годината прави всеки ден цветен и весел тук, в училище. Децата творят, четат коледни истории, пеят и учат наричания, но само това не е достатъчно за една вълшебна Коледа. Как добрият старец да научи за желанието на всяко детенце, ако не с писъмце. Захванаха се децата от 3.а и 3.б клас , написаха, споделиха мечти и желания, украсиха писмата и ги изпратиха с надежда. Включиха се в инициативата на Български пощи „Най красиво писмо до Дядо Коледа“.

Всеки от тях ще получи лично отговор от Дядо Коледа. А подаръка, скоро!

 20.12.2022  „Коледно вълшебство“


© soustraldzha.org

На 19.12.22г. учениците от 1б клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Коледно вълшебство“, което бе посветено на предстоящите светли празници – Коледа и Нова година. Децата драматизираха приказката „Зима“. Рецитираха новогодишни стихотворения. Изпяха песните „Зимно хоро“, „С червените ботушки“, „Снежинки“, „Шаро и първият сняг“. Изпълниха танца на снежинките и танца на джуджетата. Коледният дух завладя класната стая и разцъфна в малките детски души. Учениците от 1б клас пожелаха на всички гости да бъдат здрави, силни и да се подкрепят във всяко едно начинание.

 20.12.2022 


© soustraldzha.org

Група ученици от III в клас взеха участие в Пети национален фестивал ,,От Игнажден до Коледа'' с. Преславен, община Стара Загора, като изработиха сувенири и картички. Целта на фестивала е свързан с традиции, съвременност и благотворителност. Нашите ученици получиха грамота и логото на фестивала за тяхната благородна кауза. Да пожелаем на учениците да бъдат все така добри и отзивчиви.

 19.12.2022  Награждаване за най-красива коледна украса


© soustraldzha.org

Днес, 19.12.2022г., приключи обявеният в СУ „П. К. Яворов“ конкурс за най-красива коледна украса на класна стая. С онлайн гласуване във фейсбук страницата на училището най-много харесвания получиха IIа и VIIIа клас. Благодарим на всички ученици и учители, които се включиха и внесоха коледния дух в училище!

 15.12.2022  Урок по английски език


© soustraldzha.org

Много е забавно да учиш английски език играейки игри. За учениците от 5 до 10 клас това е ежедневие в часовете по английски език. Ето защо те приеха предизвикателството да премерят сили в интерактивното състезание, което се проведе на 13 декември в интердисциплинарната зала на STEM центъра на училището, където учениците показаха знанията си по английски език по забавен и емоционален начин. И двата отбора работиха паралелно на интерактивната дъска, и двата отбора се представиха отлично и накрая стигнаха до равен резултат, който не успяха да променят дори и с допълнителните задачи, които им бяха зададени.
Целта на учителите, г-жа Евелина Костова и г-жа Дора Рос-Барнард беше да покажат, че е възможно да се създаде по-интересна и ангажираща вниманието среда в класната стая, а учениците да се насладят на по-интерaктивно и интересно обучение благодарение на динамичното аудиовизуално съдържание като същевременно поддържат ангажираността и увереността им.

 9.12.2022  „Изработване на Коледна украса от отпадъчни материали“


© soustraldzha.org

Трудолюбивите пчелички със сръчните ръчички от 3-а клас и г-жа Петрова, активно се включиха в дейността – „Изработване на Коледна украса от отпадъчни материали“, от Плана за действие на Екокомитета. Сътвориха невероятна коледна елха, която ще краси класната стая на третокласниците и подаръчни кутии за благотворителния коледен базар „Зелена Коледа“.

 7.12.2022  Национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул ,,Културните институции като образователна среда“


© soustraldzha.org

По Национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул ,,Културните институции като образователна среда“ учениците от 5, 6 и 7 клас при СУ ,,П.К.Яворов“ участваха в една емоционална среща с Искрен Красимиров- български режисьор, оператор, актьор и писател, основател на проекта "Незабравимата България“
По предложение на ЮНЕСКО 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски беше включена в списъка на бележити годишнини на организацията за периода 2022-2023 г. Това провокира провеждането и на днешния урок по родолюбие. Учениците с интерес проследиха филмите за П. Хилендарски и Софроний Врачански- първите будители, дръзнали да запалят пламъка на българското самосъзнание. Срещата продължи с разговор за делата на възрожденците и завърши с клетва.

 7.12.2022 


© soustraldzha.org

За трета поредна година НЧ "Фар - 1946г." гр.Бургас организира Национален конкурс посветен на Никулден - денят на гр. Бургас. Конкурсът беше с регламент рисунка или литературна творба. В него взеха участие ученици от различни възрастови групи и от различни краища на България. Сред многото участници в раздел рисунка, компетентно жури удостои нашите две ученички Гьокчен Йорданова с I място и Томаи Мишева с III място, и двете са от IIIв клас. Да пожелаем бъдещи успехи на учениците и техният ръководител В. Иванова!

 6.12.2022  Никулден


© soustraldzha.org

Традицията повелява на днешния ден Никулден, домакините да приготвят и гостят семейството с шаран.
Учениците от кулинарните паралелки на СУ"П.К.Яворов" специалност: "Работник в производство на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения" спазиха традицията и приготвиха пълнен шаран. Рецептата е тайна...

 5.12.2022  „Изработване на Коледна украса от отпадъчни материали“


© soustraldzha.org

Креативните учениците от 3в клас, под ръководството на г-жа В. Иванова изработиха Коледна украса. Това е първата паралелка, която осъществи дейността „Изработване на Коледна украса от отпадъчни материали“ от плана за действие на Екокомитета. Целта на учениците е да намалят отпадъка като го превърнат в красива украса за класната стая и училището.
Третокласниците си изработиха и кошчета за разделно събиране на отпадъци в класната стая.
Очаквайте още красиви неща, сътворени от сръчните ръчички на нашите деца!

 2.12.2022  "Аз обичам приказките‘‘


© soustraldzha.org

Проведеното мероприятие "Аз обичам приказките‘‘ с учениците от четвъртите класове на СУ "П. К. Яворов‘‘ беше във връзка с повишаване на грамотността и засилване интереса към книгите. За настроението и емоционалната нагласа децата изпяха ,,Книжка сладкодумна‘ и "Чуден сън‘‘. Децата показаха,че различават приказките според жанра. Учениците от 4а клас увлекателно разказаха българската народна приказка "Най-скъпоценния плод‘‘, а от 4б и 4в – драматизираха приказките "Лисица и щъркел" и "Сливи за смет‘‘, с което показаха своите артистични способности. Бързо се ориентираха в пословиците и посочиха най - подходящата за поука от приказките. С интерес откриваха герои от приказки по словесно описание.
Директорът на училището г-жа Райнова ги поздрави за успешното представяне и им пожела Дядо Коледа да им донесе най-хубавата книжка с приказки.

 1.12.2022  1 декември – Световен ден за борба със СПИН


© soustraldzha.org


За поредна година в СУ „П. К. Яворов“-гр. Стралджа бе отбелязан 1 декември – Световният ден за борба със СПИН. Учениците от Училищния ученически съвет изработиха табло и подготвиха информационни материали. Раздадоха на ученици и учители червената лентичка -символ на борбата срещу коварния вирус. Всеки един от подрастващите, проявил интерес към проблема, беше запознат от представителите на БМЧК в училище какво е СПИН и ХИВ, как да се предпазим от заразяване с болестта, както и къде може да се изследваме превантивно.
Раздаваха се и брошури предоставени от МКБППМН при община Стралджа.
Медицинските сестри проведоха беседа в няколко класа, като даваха пояснения по следните въпроси:
Какво е ХИВ и СПИН?
Как се заразява с ХИВ?
Как се тества за ХИВ?
Къде се тества за ХИВ?
Как да не се инфектираме с ХИВ?
Това са въпросите, които трябва да имат отговор за всеки млад човек.
Днес призоваваме всички в 21.00 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН! Да отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН! Да бъдем информирани!

 26.11.2022  Конкурс


© soustraldzha.org

 25.11.2022  Конкурс


© soustraldzha.org

 23.11.2022  Детско полицейско управление


© soustraldzha.org

Православието на българина е изключително важно - не само в кризисни ситуации за неговото лично религиозно чувство, но и като общност българската държава до голяма степен съществува благодарение на това, че е останала православна страна през годините. Религията се поставя даже по-горе от националната идентичност. „Православен” за българина означава българин - и това наистина ни е запазило през годините.

 22.11.2022  „Европейската нощ на учените"


© soustraldzha.org


На 21 ноември 2022г. СУ “Пейо Яворов“ град Стралджа, беше част от „Европейската нощ на учените"! В STEM центъра на училището се проведе среща-разговор с д-р по социално- икономическа география Теодора Димитрова от Географ.бг на тема: „Ролята на географията в развитието на умните градове и какво е общото между географията и медицината. Участваха ученици от 8-12 клас. Учениците с любопитство изгледаха презентацията на г-жа Димитрова, заразиха се с емоцията на науката и изявиха желание след няколко години да направят своя град, България и света по-добро място за живот, генерирайки знанията и уменията си.

 20.11.2022  Сертификат за активно участие в Global Action Days.


© soustraldzha.org

Щастливи сме, че сме част от глобалното семейство на Екоучилищата! Получихме заслужен сертификат за активно участие в Global Action Days.
Екипът на Екокомитета, както всички ученици и учители от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се присъединиха активно към Глобалните дни за действие 2022 г. (20 октомври – 7 ноември 2022). Учениците проведоха редица образователни дейности свързани с Климатичните промени, участваха активно в акции за почистване и намаляване на въглеродния отпечатък. Организираха щафети, групова гимнастика и танцуваха. Те осъзнаха актуалните проблеми на света и разбраха, че е необходимо да действаме заедно, че светът ни е съставен от мислите, действията и емоциите на всеки от нас.
Само заедно можем да го направим по-добро!

 19.11.2022  Световна седмица на предприемачеството


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се включи в поредното издание на Световната седмица на предприемачеството, организирано от Джуниър Ачийвмънт България. От старта си през 2008 г. инициативата е достигнала и е помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал и да възродят предприемаческата екосистема в своята страна. Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора, до събитие, в което се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни.
Ученици от XI и XII клас в открит урок показаха инициативност и предприемачески дух, ръководени от учителя Деляна Начева.
Гости на мероприятието бяха г-н Атанас Киров, кмет на община Стралджа и старши експерт по професионално образование и обучение в РУО-Ямбол инж. Милена Николова.

 18.11.2022  Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия:


© soustraldzha.org

Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).
По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Предайте посланието: пътният травматизъм има реални човешки лица, съдби и унищожени мечти. Когато предприемаме рискове на пътя ние не застрашаваме други превозни средства. Ние застрашаваме хора.

 17.11.2022  Открит урок


© soustraldzha.org

Знаете ли колко и кои са континентите на света, къде се намират о. Корфу и о. Джърси? А интересували ли сте каква е легендата, свързана с другото му име – Керкира? Замисляли ли сте се колко би Ви струвало едно пътешествие до този гръцки остров, до основания от Джералд Даръл зоопарк през 1959 г. на о. Джърси, или какви дрехи да сложите в куфара си, като имате предвид климата там? С помощта на тези и редица още любопитни въпроси на 17.XI.2022 г. учениците от 6. „а“ клас по време на бинарния урок по литература и география и икономика на тема „Интересът към природата като мотив за учене“ реализираха своето околосветско пътешествие и то предположете къде? Точно така - в интердисциплинарната зала на STEM центъра в СУ „П.К.Яворов“-град Стралджа.
Чрез знанията си относно художествения текст на Джералд Даръл „Моето семейство и други животни“, чрез компетентностите си по география и икономика, но и благодарение на уменията си за пресмятане, придобити в часовете по математика, шестокласниците и учителите, които гостуваха в часа им, пропътуваха света, преминаха през всички континенти и виртуално се докоснаха до флората и фауната им. Основно предизвикателство за подрастващите се оказа задачата да бъдат млади изследователи, които да посадят част от споменатите в автобиографичния роман на Даръл растения и храни като чай, кафе, маслини, ориз, за да достигнат сами до извода дали биха изникнали на нашата почва, но и дали биха вирели на нашия климат.
В края на часа учениците си пожелаха съвсем скоро отново да пътуват из далечни и непознати точки по Земята!

 16.11.2022  16-ти ноември Международен ден на толерантността


© soustraldzha.org

Един по различен час по информационни технологии се проведе днес в Международния ден на толерантността.
"Уроци за сърцето" или "Хайде да си поговорим за толерантността" бе темата, която дискутираха учениците от 8а клас
заедно с психолога и преподавателят по ИТ. Когато говорим за толерантност ние всъщност имаме предвид
емоционалното съзряване и дали е възможно да приемаме другите, да преодолеем различията, да приемаме мнение, интереси, желания
преди да се научим да обичаме и приемаме себе си. Нека всеки открие своята "ТОЛЕРАНТНОСТ".

 16.11.2022  Обучение за първа помощ при злополука


© soustraldzha.org

Обучение за първа помощ при злополука проведоха представители на БЧК с петокласниците от СУ "П. К. Яворов" включени в Детското полицейско управление. Злополуки и наранявания се случват твърде често. Всеки един от нас може изведнъж да се почувства много зле. В тези ситуации незабавна помощ обикновено се оказва от семейството, колеги, минувачи и т.н. Дори само с основни познания за първа помощ, вие също можете да помогнете на някого. Въпреки това, за да бъде оказана реална помощ на пострадалия, е важно първата помощ да се приложи правилно и в точното време. Само така тя може да подобри състоянието на пострадалия и да спаси човешки животи.

 16.11.2022  Международен ден на толерантността-16 ноември


© soustraldzha.org

По повод международния ден на толерантността-16 ноември, в СУ „П. К. Яворов“-гр.Стралджа бе проведена информационна кампания от педагогическия съветник сред учениците от начален етап с цел формиране на толерантност и изграждане на позиция в живота и начина на поведение в обществото в бъдеще. Тя спомогна да се идентифицират най-ефективните начини за развитие на толерантно поведение у подрастващите.
За да бъде по-креативен и достъпен целият този процес учениците от Училищния ученически съвет поставиха началото на една импровизирана творилница по възпитаване в толерантност, като подготвиха табло върху, което децата залепиха изработени различни елементи под ръководството на своите учители в продължения на няколко дни, върху които написаха своите обещания за толерантност към останалите си съученици и приятели. Разяснено им бе, че веднъж залепени върху таблото те са трайно заявени пред цялото училище.
С голям интерес всеки прочиташе обещанията на другия до него.
Нека си припомним, че толерантността означава търпимост и зачитане на различията.
Проявата на толерантност не е слабост, а сила!
Благодарим ви за съпричастността!
Нека всички заедно бъдем толерантни един към друг в различията си!

 15.11.2022  Екологичен преглед


© soustraldzha.org

На 07.11.2022 г. всички ученици от Екокомитета заедно с техни съученици, които се включиха доброволно, направиха Екологичен преглед на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Работата започна в един обикновен учебен ден. Председателят на Екокомитета Ивайла Йорданова, ученичка от XI клас, предварително бе направила разпределение на учениците, които ще оценят състоянието на училищната сграда и училищните площи.
Начален корпус и южната част от училищния двор се оцениха от: Даяна-1а кл; Велимира-2а кл; Десислава- 3б кл; Памела-4б кл, доброволци от 11 клас.
Източен корпус и прилежащите външни площи се оцениха от: Петър -5б; Георги-5б; Кристиана -6а кл; Нели- 7а кл; Моника-7а; доброволци от 10а клас.
Централна сграда и прилежащите площи се оцениха от: Йоана- 8а кл; Стойчо- 9а кл; Тони-10 а кл; Ивайла - 11 клас.
По време на Екопрегледа учениците интервюираха ръководството на училището, счетоводителя, касиера, медицинската сестра, домакина и хигиенистите.
След внимателно извършената проверка и събраните торби се установи:
 Най-често срещаните отпадъци в училищната сграда са пластмасови бутилки, метални кутии от напитки, опаковки от чипс, остатъци oт закуски, хартия в канцеларията и учителската стая;
 Боклуците в училищния двор са: бутилки, капачки, метални кутии, найлонови торбички, опаковки от кроасани и други;
 Общият брой чували с отпадъци от училищната сграда е 7 бр./16, 707 кг.
Следваща стъпка е изготвяне на план за действие за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. „Да мислим за природата – тя има нужда от нас, за да я запазим!“

 14.11.2022  Турнир по волейбол


© soustraldzha.org

По случай празника на град Стралджа - 8 ноември се проведе турнир по волейбол.В спортната зала на СУ"П. К.Яворов" премериха сили отборите на на Община Стралджа, Булгартрансгаз, СУ"П.К.Яворов" - учители, с.Воденичане, РУ Стралджа, СУ"П.К.Яворов" - ученици от VІІІ-ХІІ клас включени в НП "Заедно в изкуствата и спорта".
След оспорвана надпревара заслужено първо място извоюва отбора на СУ "П.К.Яворов".
Честито момчета, гордеем се с вас!

 12.11.2022  Тържество „Златна есен“


© soustraldzha.org


Всички обичаме есента - заради нейната щедрост, красота и невероятни цветове. На тържеството „Златна есен“ на 11.XI.2022г. учениците от 3 клас - ЦДО изразиха в стихове и песни възхищението си от красотата на природата през този сезон. Те с удоволствие пяха и се забавляваха, а с веселите гатанки за есента учениците от 3б клас включиха и публиката в своя празник. Умелото превъплъщение в есенни плодове и зеленчуци на децата от 3в клас зареди с настроение и усмивки родители и гости. С драматизацията на забавната детска приказка „Мравче-подигравче“ малките артисти от 3а клас обраха овациите на публиката. С много емоции беше съпроводено и състезанието на финала. Участниците от трите отбора показаха спортен дух и екипност, за което заслужено получиха грамоти.

 11.11.2022  Златна Есен


© soustraldzha.org

Златна Есен шета и при нас, учениците от IVв клас!
Децата от IVв клас събраха пъстри листа и плодове от различни растения. Вече ги познават и различават по вид.
С голямо удоволствие и ентусиазъм изработиха своите макети.

 9.11.2022  Национална Програма "Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“


© soustraldzha.org

През настоящата учебна година част от екипа на СУ "П.К.Яворов“ работи по Национална Програма "Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул "Културните институции като образователна среда“
Първата дейност по тази програма бе осъществена на 08.11.2022г. Ученици от 5, 6 и 7 клас взеха участие в екскурзия до гр. Стара Загора, където посетиха Регионален исторически музей гр. Стара Загора, Архитектурен комплекс "Музей на религиите“, музей "Неолитни жилища“
В РИМ децата се запознаха с историческото и културното наследство на региона от Античността, Средновековието и Възраждането.
В музея на религиите имаха възможност да насладят на стенописите и пластичните декорации на храм, в който през вековете са се изповядвали различни религии.
Музеят на неолитните жилища впечатли учениците със запазените две праисторически жилища от новокаменната епоха на територията на Стара Загора.
Чрез осъществяването на тази първа дейност по Програмата бе провокиран интересът на подрастващите към музейното дело. Направихме още една стъпка към изграждане на националното и духовното самосъзнание на младите хора и формиране на модели на адекватно за съвремието ни поведение в различна обществена среда.

 9.11.2022  Глобалните дни за действие-III в клас


© soustraldzha.org

Във връзка с Глобалните дни за действие, учениците от III в клас заедно със своите семейства приеха с ентусиазъм предизвикателството на Екокомитета на СУ "Пейо Яворов". Заедно със част от своето семейство пропътуваха с помощта на любимото си превозно средство пътят към любимото училище и обратно към дома си. Всички с голямо желание изпълниха предизвикателството и си пожелаха да има по- често такива съвместни мероприятия между ученици и родители.

 9.11.2022  Олимпиада KINGS


© soustraldzha.org

Ученици от втори до пети клас на СУ„П.К.Яворов“ взеха участие в първи етап на Международната олимпиада KINGS в направления човекът и природата, български език, английски език, математика, логика, информатика. Резултатите показаха отлична подготовка и достойно представяне по всички дисциплини. Получилите висок резултат бяха наградени от организаторите със сертификат и се класират за участие на финален кръг на олимпиадата. Гордеем се с Вас!

 7.11.2022  Инициатива Глобални дни за действие на Българско Движение „Син флаг”


© soustraldzha.org

а спрем за мъничко и да се огледаме! Есента ни поднася невероятна красота, нагиздила е дома ни с цветове и наниз от меки слънчеви лъчи. Домът ни? Нашето кътче земя- училищния двор, пътя, по който минаваме сутрин, парка. Щедра красота, която е истински дар!

Децата от 3б клас посветиха много време, усилия и огромна доза любознателност, за да изучат и оценят богатството, което ги заобикаля. Та те са стопаните, от тях и всички хора зависи това, всяка година, всеки ден да вдъхнем чист въздух, да попием нежното слънчево докосване и да чуем песента на птиците в короната на дърветата.

Учениците събраха листа и плодове от различни растения, хербаризираха ги, наименоваха ги, за да ги научат и познават, изработиха палитра на есента. Ивана Димитрова удиви всички с красивата диорама, изработена от сръчните и ръчички. Знанията и действията на всеки един от нас оставя отпечатък върху природата.

Нека и твоята следа е добра!

Третокласниците посветиха работата си на инициативата Глобални дни за действие на Българско Движение „Син флаг”.

 7.11.2022  "Сътвори си кукла"


© soustraldzha.org

През месец октомври беше проведена работилница "Сътвори си кукла" с учениците от 1а и 1б клас. Инициативата имаше за цел да подпомогне адаптацията на учениците към новата за тях училищна среда и готовността им за училищен живот. Учениците имаха възможност да изработят своя собствена кукла и да й дадат име. Куклите освен чудесен подарък за децата, бяха и мост, възможност за свързване помежду им. Посланието бе да бъдат деца, които създават приятелства, които са добри, вярват и мечтаят. Беше цветно, вълшебно, вълнуващо!

 7.11.2022  Да намалим своя дигитален отпечатък!


© soustraldzha.org


Когато говорим за замърсяването на нашия дом - планетата и за намаляването на въглеродния отпечатък, често пропускаме нещо важно - своето онлайн присъствие. А то също генерира въглероден отпадък, защото всяко нещо, което правим онлайн, се захранва от енергия. Използването на по-малко енергия и ресурси означава по-малко въглеродни емисии.
Затова в рамките на Глобалните дни за действие учениците от ЦДО - 3а клас отправиха своето ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО към всички ученици и учители от СУ „П. К. Яворов“ за намаляване на дигиталния въглероден отпечатък:
1. Почистете си пощата. Изтрийте всички имейли, които не ви трябват или вече сте прочели. Става въпрос за съвсем истински сървъри, на които тези имейли съществуват и ползват енергия.
2. Изключвайте телефона си, когато се зареди. Не го оставяйте на зарядното през нощта. Повече от 100% заряд батерията ви няма да получи, а през това време телефонът продължава да използва ток.
3. Изключете AutoPlay опциятa си. Това е автоматичното зареждане на ново видео или серия в YouTube, Netflix, HBO и т.н. Личният ви интернет трафик се увеличава с 50%, когато тази опция е включена.
4. Почиствайте редовно. И не само пощата си, но и снимките, които правите, скрийншоти, документи и всичко, което заема памет на устройството ви. Знаете ли, че 1GB изисква 32 kWh енергия годишно? Ако във Франция например всеки човек изтрие по 50 мейла, спестената енергия ще е равна на тази, която би осветила Айфеловата кула в продължение на 6 години.
5. Затворете табовете. Колко отворени табове имате на телефона си или на компютъра? Всичко това натоварва не само процесора на устройството, но и природата.

 5.11.2022  Вестник "Междучасие"


© soustraldzha.org

 5.11.2022  "Зеления кръг" на "Екоучилища"-2а клас


© soustraldzha.org

Във връзка с Глобалните дни на действие, които стартираха в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа, учениците от 2а клас се включиха към инициативата "Зеления кръг" на "Екоучилища".
С голям интерес и желание малките второкласници изработиха апликации от пластелин, различни видове семена и есенни листа, които събраха в двора на училището.
С интересните си творения направиха изложба.
Часът завърши с поучителна беседа за промените в природата през различните сезони на годината и дейностите на хората за опазване на околната среда.

 4.11.2022  "Охранителна полиция"- задачи, дейности, правомощия на органите.


© soustraldzha.org

На 02.11.2022 г. се проведе занятие на младите полицаи към детското полицейско управление при СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Полицейските инспектори представиха и запознаха учениците с дейността на „Охранителна полиция“ и по конкретно с изпълняваните задачи и функции на служителите. Обясниха разликата между кражба и грабеж, показаха различното униформено облекло на полицаите както и помощни средства (белезници, палка, каска, бронежилетка, щит, значка, светлоотразителна жилетка), съпътстващи ежедневната им работа. Полицейските служители разказаха за осъществяваните от тях дейности по опазване на обществения ред.