Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 16.1.2022  "Да засадим дръвче"


© soustraldzha.org

Учениците от II в клас участваха в инициативата на gorata.bg "Да засадим дръвче". С усмивка на лице второкласниците облагородиха училищния двор водени от желание да направят света по-красив, по-добър и по-чист. Засаждането на дърво се оказа приятен и забавен начин да научат каква е ролята на дърветата в природата и в живота на хората. Знанието, добито по този нагледен и „изследователски“ начин, се запечатва ярко и трайно в съзнанието.

 13.1.2022  144 години от рождението на големия поет Пейо Крачолов Яворов


© soustraldzha.org

Днес, 13 януари 2022 г., честваме 144 години от рождението на големия поет Пейо Крачолов Яворов (псевдоним на Пейо Тотев Крачолов) –патрон на нашето училище. Роден на 13 януари 1878 година (1 януари по стар стил) в град Чирпан, Пейо Яворов оставя ярка след в българската литература с творбите си, сред които са стихотворенията „Благовещение“, „Две хубави очи“, „Арменци“, „Заточеници“, драмата „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“.
Венец пред паметника на П.Кр.Яворов поднесоха днес ученици и учители. С уважение, с преклонение пред един от най-големите поети на човечеството, който съдбата изпрати за една година в Стралджа.

 7.1.2022  Награди за млади творци


© soustraldzha.org

С творческо въображение, изобретателност, креативност и сръчност ученици от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа участваха в конкурси по приложно и изобразително изкуство. Наградите не закъсняха:
ІІІ място в традиционния Областен конкурс „От Коледа до Васильовден”, организиран от ОДК Ямбол -Гьокчен Андреева, ученичка от ІІв клас
ІІ място в конкурса „Коледна магия“, организиран от НЧ „Просвета -1892“ гр. Стралджа отново за Гьокчен Андреева
ІІІ място в онлайн конкурс за коледна картичка „Магията на коледа“, организиран от ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" – Сливен - Тони Йорданова, ученичка от ІХа клас
Пожелаваме още много творчески успехи!

 25.12.2021 


© soustraldzha.org

Гьокчен Йорданова и Томаи Асенова ученички от II в клас взеха участие в конкурс за направата на коледна картичка към НЧ "Васил Левски" с.Добрина, общ. Провадия. От ръководството на читалището децата получиха грамоти и награди за впечатляващото им участие в конкурса, с което са стоплили сърцето на възрастен човек за Коледа. С талант и въображение да създават още много красиви творби, с които да радват и впечатляват е отправеното пожелание към малките творци.

 25.12.2021  КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА


© soustraldzha.org

Ние, учениците от УУС на СУ „П. К. Яворов“ вярваме, че човек се чувства истински щастлив, когато помага на другите. Пожелаваме на всички да пазят своята вяра в доброто и да я предават на всички около себе си, защото благодарение на нея в живота се случват чудеса!Весела Коледа!

 23.12.2021  Коледна „Бърканица в приказките”


© soustraldzha.org

С много вълнение, нетърпение и усмивки учениците от начален етап посрещнаха пратениците на Дядо Коледа – джуджетата Послушко и Непослушка.
Коледният спектакъл „Бърканица в приказките” е в изпълнение на проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”. Инициативата по проекта има за цел да популяризира изкуството и посредством него и играта да насърчи четенето и развие въображението на децата.
Актьорите от Драматичен театър „Адриана Будевска” – гр. Бургас се въплатиха в приказни герои и разказваха сгрешени приказки, а учениците бяха активни участници в пресъздаването на сюжета им.
Стихотворения, песни и танци в духа на Коледа завладяха малки и големи, защото чудесата са за всички.

 22.12.2021  Коледен концерт


© soustraldzha.org

Коледа – вълшебното време от годината. Този празник е най-тихият и светъл ден в годината. Време, когато всеки забравя лошото, мъката изчезва от сърцето, злото се скрива, за да даде път на добротата, която върви по целия свят и дарява щастие. С концерт от коледни песни вокална група "ДО-РЕ-МИ" при СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа поздравиха всички със светлите празници. Когато най-хубавите празници почукат на вашата врата, посрещнете ги с вяра и красива усмивка, а тяхната отплата ще бъде здраве, щастие и много късмет през цялата година. А какво по-голямо вълшебство от това?!

 22.12.2021  „Коледни усмивки“


© soustraldzha.org

На 21. 12.2021 г учениците от 1 а клас проведоха празник, наречен „Коледни усмивки“, посветено на предстоящите празници. Първокласниците изпяха любимите си коледни песни. Рецитираха стихове за добрия старец и желаните подаръци. Участваха в коледна викторина, в която показаха, че са научили много неща за празнуването на Бъдни вечер, Коледа и Нова година, за традициите и обичаите, свързани с тези празници. Изрекоха традиционни български благопожелания, характерни за обичая сурвакане. Пожелаха на близките си здраве и светли празници.

 22.12.2021  Коледно четене


© soustraldzha.org

Учениците от 2а клас с костюми, украса и настроение участваха в коледно-новогодишен, музикално-поетичен празник Коледно четене. Второкласниците четоха на глас патиланската история "На пързалката". Те зададоха гатанки, изпълниха стихове и песни. Момчета - коледарчета танцуваха и благославяха. Момичета представиха песен на снежинката. Артистите от "Джуджетата под пряспата" обещаха да бъдат винаги добри. Песните и танците предизвикаха много радост и предколедно настроение.

 21.12.2021  Откриване на STEM център


© soustraldzha.org

Градът има своето бъдеще и то започва от нас!
На 20.12.2021 г. в СУ „П. К. Яворов“, гр. Стралджа тържествено се откри училищен STEM център по природни науки изследвания и иновации MITLab по Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“
Гости на тържественото откриване бяха: г-жа Жана Миланова- Началник на отдел "АПФСИО" в РУО -Ямбол, Живка Йорданова – началник отдел „Хуманитарни дейности“ в община Стралджа, Боряна Атанасова-председател на Училищното настоятелство, Ирина Йорданова –председател на Обществения съвет.
„Един проект, които отне голяма част от енергията ни докато го изпълним, но вярвам, че нищо не е напразно. В този център теорията среща практиката. STEM обединява областите на знание – наука, технологии, инженеринг и математика, но винаги се търси приложният елемент на една или няколко области в друга“ – каза директорът на училището г-жа Галя Райнова. Тя благодари на целия си екип за неуморната и отдадена работа по изграждането на центъра.
Новоизградената учебна среда съчетава комплекс от зони, насочени към проектно-базираното обучение и ученето чрез преживяване- Интердисциплинарна зала, зала по информационни технологии, експериментариум и място за отдих и обмяна на идеи. Учениците ни ще имат възможността да се докоснат до най-новите и модерни технологии в образованието SD система „Умен чин“, чрез която се осъществява връзка за пренос на информация между ученици и учители само с едно сканиране на иновативен хардуер, вграден в чина; 3D работната станция за виртуална реалност; най-висок клас микроскопи и камери.
Практическите дейности са заложени за агрозоната. В оранжерията се залагат семена, които учениците ще наблюдават и отглеждат. Друга наша гордост е метеостанцията на училището, която в реално време отчита времето и дава точна 7 дневна прогноза в радиус от 8 км.
Новият STEM център вече е място за учене чрез експерименти, откривателство, самостоятелно проучване, групови проекти, формиране на ключови професионални умения

 21.12.2021  „Коледната ръкавичка“


© soustraldzha.org

На 20.12.21г. учениците от 4в клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Коледната ръкавичка“, което бе посветено на предстоящите светли празници – Коледа и Нова година. Те се превъплътиха в образите на Снежанка, Кума Лиса, Баба Меца, Джуджетата, Зайо Байо, Кумчо Вълчо, Червената шапчица, Снежната кралица и Дядо Коледа. Рецитираха новогодишни стихотворения. Изпяха песните „Зимна радост“, „Над смълчаните полета“, „Шаро и първият сняг. Изпълниха танца на снежинките и хорце.
Коледният дух завладя класната стая и разцъфна в малките детски души. Учениците от 4в клас пожелаха на всички гости да бъдат здрави, силни и да се подкрепят във всяко едно начинание.

 16.12.2021  ДЕН НА ТАЛАНТА, ТРУДОЛЮБИЕТО И УСПЕХА!


© soustraldzha.org

Учениците от IV „б“ клас посветиха 14 декември на таланта, трудолюбието и успеха. Те пяха народни песни, играха български народни хора и модерни танци. Артистите на класа представиха по един завладяващ начин драматизации на приказките: „Яйцата на владиката“ и „Колко струва една плесница“, в които главен герой е Хитър Петър – любимец на народа. Темата за трудолюбието и мързела в приказката „Щурецът и мравката“ бе поднесена също с голяма артистичност от малките артисти. Всеки човек се ражда с някакъв талант, но за да успее с него първо трябва да го открие, след това да работи всекидневно и упорито, за да го развие. Зад всеки успех стои: Мечта, Вяра, Мисъл, Решимост, Въображение, Вдъхновение и разбира се ТРУДОЛЮБИЕ!

 10.12.2021  Световен ден за борба с насилието над деца


© soustraldzha.org

Ние учениците от Ученическия училищен съвет при СУ “П.К.Яворов“ гр. Стралджа отбелязахме Световния ден за борба с насилието над деца, като използвахме презентация, която бе на вниманието на цялата училищна общност. Разтърсени от статистиката призоваваме всички: Да подкрепим децата, жертви или в риск от насилие! Да не остават равнодушни към болката и страданието им! Да се постараем да направим така, че всяко дете да расте в сигурна среда и да бъде защитено!

Ученически училищен съвет

 8.12.2021  Почетно второ място в конкурс


© soustraldzha.org

За пореден път, талантливата възпитаничка на СУ “П.К.Яворов“, Тони Йорданова ученичка от IXа клас се класира на почетното второ място в конкурса организиран от ГСАГД "Кольо Фичето" гр. Ямбол за рисунка и есе "Поклон, будители народни!". Творбите са изложени на входната част на училището. Поздравявления за успеха, пожелаваме на Тони да продължава да развива своя талант и да достига високи върхове.

 7.12.2021  Коледна украса


© soustraldzha.org

Коледа и Нова година – най-дълго чаканите и любими празници на всички.
За децата това е истинско вълшебство, приказка изпълнена с много усмивки, подаръци и топлина. С помощта на въображението и креативността учителите от СУ „П. К. Яворов“ създадоха истинска зимна приказка, за да могат учениците да усетят наближаването на най-дългоочаквания празник. В специално подреден кът ги очакват приказни Коледни декори, изпълнени с много настроение и уют. И ако все още нямате коледно настроение, ние ще се опитаме да го създадем.

 6.12.2021  Национални състезания "Многознайко"-"Аз зная английски език"


© soustraldzha.org

На 24.11.2021г. се проведе есенния кръг от национални състезания "Многознайко"-"Аз зная английски език". Участие взеха ученици от 46 и 7 клас на СУ "П. К. Яворов". Те се представиха достойно, показаха знания по английски език и получиха медали и грамоти за доброто си представяне. Поздравления на отличените и ви благодарим за постигнатите резултати. Пожелаваме успех и в следващия пролетен кръг.

 1.12.2021  1 декември – Световният ден за борба със СПИН


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ „СП. К. Яворов“, гр. Стралджа бе отбелязан 1 декември – Световният ден за борба със СПИН. Учениците от училището подкрепиха инициативата на Световната здравна организация, която в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН през 1988 г. обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
Представители от Ученическия съвет в училището раздаваха на всички учители и ученици символични червени лентички – символ на борбата срещу СПИН. Посланието, което отправиха бе: „Нека бъдем внимателни, защото всичко зависи от НАС…!”

 1.12.2021  Второ място за есе „Морето, морето…“


© soustraldzha.org

На тазгодишния конкурс „Аз обичам Черно море“, който е част от програмата на община Несебър за отбелязване на 31 октомври- Международен ден на Черно море, Ивайло Йорданов от 11 клас се класира на второ място в трета възрастова група в раздел „Проза“. Ученикът е удостоен с Диплом за своето есе „Морето, морето…“
Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и крайбрежието, важността им за икономиката на нашата страна, вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинена от човешката дейност и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.за есе "

 24.11.2021  Ден на християнското семейство


© soustraldzha.org

На 21 ноември по традиция се отбелязва Ден на християнското семейство. В този ден децата пристъпват в църквата, водени от родители и учители, и със запалена свещичка и чисти любопитни очички поглеждат към иконата с молба и очакване, очакване за нещо магическо, за нещо гарантирано от тяхната невинна вяра и молитва. Учениците от 2б клас научиха много за този ден от беседата на своята учителка и гостоприемството на г-жа Ана Димова в храм Св. Архангел Михаил в град Стралджа. Докоснаха иконите, видяха изобразените сцени от раждането и въведението на Мария в храма. С вкусна медена питка и още по- сладки стихотворения поздравиха родителите си. Поднесоха им огромна прегръдка, изпълнена с много обич и благодарност за неуморните грижи. Празникът завърши с щура игра в парка. Благословени да са техните и вашите семейства!

 19.11.2021  Международeн ден без тютюнопушене


© soustraldzha.org

По повод Международния ден без тютюнопушене Училищния ученически съвет на СУ "П. К. Яворов" раздаде стикери с послания без тютюнев дим, представиха презентациа на тема "Който пуши, изпушва здравето си". Чрез тях те се опитаха да убедят учениците, че не е модерно, здравословно и престижно да бъдеш с цигара в ръка, а напротив. Много по-лесно е да не започваш, отколкото да се отказваш, защото цигарите пристрастяват, а човек трудно се отказва от страстите си.
Известно е, че тютюнопушенето е една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Тютюнът безкомпромисно “разрушава” човешкото здраве и оказва пагубни последици върху всички органи и системи на организма.

 19.11.2021  НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС НА НК „РОДОЛЮБИЕ“


© soustraldzha.org

Въпреки затрудненията предизвикани от епидемичната обстановка и обучението от разстояние в електронна среда над сто участника от цялата страна и чужбина изпратиха свои разработки в двадесет и деветото издание на традиционния ученически конкурс на НК „Родолюбие“ под надслов „175 години от откриването на първото класно училище в Копривщица от Найден Геров". До заключителния етап бяха допуснати 64 разработки. На 17.11.2021 г. се проведе събеседване с учениците автори на реферати и презентации за определяне на класирането от първо до трето място във възрастова група VIII-XII клас.
Ивайло Йорданов, ученик от XI клас на СУ "П. К. Яворов" участва с реферат на тема - Единственото у нас "Образцово бежанско селище" с. Атолово, общ. Стралджа, обл. Ямбол. Ученикът показа отлични знания, много добра подготовка, лично участие в проучването и се класира на II място. Поздравления!

 16.11.2021  13 ноември- Световен ден на добротата


© soustraldzha.org


Второкласниците на СУ „П.Яворов“ застанаха зад думите на един руски лекар, оставил следа с огромното си човеколюбие, „Бързайте да правите добро!“. Децата посветиха изминалия месец на добрите постъпки, човечността, грижата. Писаха, обсъждаха и четоха за добротата. Обсъждаха идеи и реализираха поредица от жестове, за да преживеят акта на добрата постъпка, за да дадат пример на малки и големи. Увлече ги! Хареса им! Последвайте ги!

 16.11.2021  Празник на думичката "Толерантност"


© soustraldzha.org

Толерантност - това е хармония в многообразието.
Толерантност това е добродетел. Толерантност това е приемане, уважение, разбиране, обич, съпричастност, доброта.
Учениците от ІІб клас отбелязаха международният ден на толерантността, като откриха своята "толерантна думичка" и я пуснаха да полети към пъстрия свят на доброто.

 16.11.2021  Международен ден на толерантността -16 ноември


© soustraldzha.org

По случай международния ден на толерантността 16 ноември по инициатива на Училищния ученически съвет в СУ „П.К.Яворов“ учениците изработиха проекти: „Толерантни ли сме към себе си и другите“. Проведоха дискусия на тема: Да не се караме един с друг, защото всеки от нас е единствен и неповторим. Между нас трябва да цари уважение. Заедно можем да живеем в мир и разбирателство. Толерантността означава търпимост към другия, начин на живот, поведение, обичаи, чувства, култура, вероизповедание! Тя е качество с което ни прави повече хора! Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един хубав свят! С една топла усмивка и една подадена ръка! Това са само част от посланията които учениците от Училищният ученически съвет отправиха към своите връстници.

 7.11.2021  Космическа поща


© soustraldzha.org

Да се докоснеш до нещо, летяло извън пределите на познанието е невероятно, точно това изпитаха учениците на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Нашата Космическа поща беше качена на ракетата Ню Шепард. Ракетата излетя от щат Бихар, Индия. Ученици от 5-ти и 6-ти клас изпратиха в Космоса картички със свои послания към бъдещето, като описаха и нарисуваха своите отговори на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?”. България е първата държава в света, която на национално ниво става част от програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос „Космическа поща”. Картичките, които летяха в извънземните предели се завърнаха при творците си с клеймо „Flown to space”. Заедно с тях учениците получиха и послания написани на латински език от майор Кумар Ядав:
Lex I: Corpus omne perseverare in statu suo quiescendi vel movendi uniformiter in directum, nisi quatenus a viribus impressis cogitur statum illum mutare.
I-ви закон: Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние.
Lex II: Mutationem motus proportionalem esse vi motrici impressæ, et fieri secundum lineam rectam qua vis illa imprimitur.
II-ри закон: Сила, действаща на системата отвън, води до ускорение на системата
Lex III: Actioni contrarium semper et æqualem esse reactionem: sive corporum duorum actiones in se mutuo semper esse æquales et in partes contrarias dirigi.
III- ти закон: Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
Благодарим на Космическа поща за страхотната инициатива и възможността да се докоснем до необятния Космос.

 5.11.2021  “Хлябът наш свещен е той на таз земя!“


© soustraldzha.org

По случай 8 ноември, празника на гр. Стралджа, учениците от ІІІ в клас подготвиха тържество под наслов „Пътят на хляба“. Децата посетиха училищната столова и разгледаха машините, с които се бърка тестото, както и електрическите печки, в които се изпичат любимите им пици, а също и топлите закуски, които всяка сутрин хапват с наслада. Учениците с голям интерес изгледаха презентацията „Пътят на хляба“, драматизираха приказката „Галена Богданка“. Рецитираха стихотворения, с които изразиха почитта и уважението си към хляба, който за нас, българите, не е просто храна, а нещо много повече. Празникът завърши с традиционното право българско хоро. Приятна изненада за децата бяха красивите и вкусни питки, приготвени с голяма любов от нашите готвачи. “Хлябът наш свещен е той на таз земя!“

 3.11.2021  1 ноември- Ден на народните будители


© soustraldzha.org

По повод 1 ноември- Деня на народните будители, ученици от 6 и 7 клас премериха знания и умения в кратко състезание по български език. Надпреварата премина в четири кръга, в които учениците се представиха достойно. Разликата между първото и второто място беше само една точка. Ученици от 7 клас представиха презентация, чрез която участниците и гостите обогатиха знанията си за делото на народните будители.
Нека въпреки всички трудности и препятствия в нашата национална история да съхраним своята любов към всичко българско, към род и роден език.


 1.11.2021  Поклон, будители народни!


© soustraldzha.org

По случай 1-ви ноември един от най-бележитите български празници, нашите родолюбиви ученици от 8а, 8б, 10б и 11 клас заедно с учителите от Природоматематичен цикъл на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа подредиха изложба и отдадоха почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Откроиха се ликовете на най-почитаните народни будители: Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Друмев, Любен Каравелов, Васил Априлов и други.
По случай празника, учениците с уважение се обръщат към своите учители:
Честит ден на народните будители, скъпи учители!
С Вашето писано и изречено слово, Вие будите мисълта ни и отваряте сетивата ни.
Благодарим Ви от сърце! Поклон пред Вас!

 24.10.2021 


Уважаеми родители и ученици,

Със заповед на Министъра на образованието и науката за периода от 25.10.2021 г. до 05.11.2021 г. включително СУ "П.К. Яворов" преминава към ротационно обучение от разстояние в електронна среда съгласно приложения график:
Период Класове и паралелки в ОРЕС Присъствено обучение на учениците по класове и паралелки
25.10.2021 г.-29.10.2021 г. II, III, VII, VIII, X и XII класове I, IV, V, VI, IX и XI класове

01.11.2021 г.-05.11.2021 г. I, IV, V, VI, IX и XI класове II, III, VII, VIII, X и XII класове

 15.10.2021 


Уважаеми родители и ученици,

Със Заповед на РЗИ - Ямбол се въвежда ротационен принцип на обучение както следва:
- за периода от 18 до 29 октомври 2021 г. -5, 6, 9 и 11 клас преустановяват присъственото обучение;
- за периода от 1 до 5 ноември 2021г. – класовете 7, 8, 10 и 12 преустановяват присъственото обучение.
В посочения период от време, учебните занятия да се провеждат в електронна среда от разстояние, в платформата Microsoft Teams синхронно, съгласно утвърдената организация на учебния ден и седмично разписание.

 8.10.2021  Състезание по информационни технологии "Джон Атанасов – бащата на компютъра“


© soustraldzha.org

По повод 118 годишнината от рождението на Джон Атанасов на 8 октомври 2021 г. се проведе традиционнто състезание по информационни технологии. Ученици от 5 до 10 клас от цялата Ямболска област, разделени в две възрастови групи, се състезаваха в две направления „Мултимедия“ за по-малките и „Мултимедийни приложения“ за по-големите.
За поредна година отборът на СУ „П. К. Яворов“ се представи отлично и завоюва първо място. Поздравления за Даниела Кръстева, Габриела Митева, Веселина Стефанова и техният ръководител.

 2.10.2021 


Уважаеми ученици и родители! Уведомяваме Ви, че под карантина са г-жа Галя Райнова и г-жа Боряна Георгиева заради положителни резултати за COVID 19. Направили са си тестове при поява на симптоми на заболяването и остават на домашно лечение.
Училището продължава да работи в нормалният си ритъм. Няма данни за болни или карантинирани ученици.
Пазете се и бъдете здрави!

 30.9.2021  Походът на книгата


© soustraldzha.org

С желание и любопитство учениците от 6а и 10а клас при СУ „П. Яворов“ се включиха в Националната кампания за насърчаване на детското и юношеското четене в „Походът на книгата“. Това събитие се провежда от Асоциация „Българска книга“.
В проведената среща на живо театралният и филмов актьор Христо Гърбов чете от любимите си детски книги и сподели своето отношение към четенето. С примери от своя житейски опит Христо Гърбов се опита да подчертае важността на четенето като фактор за духовното развитие на личността.

 26.9.2021  Европейският ден на спорта в училище


© soustraldzha.org

Европейският ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците в България и цяла Европа. Основна тема на празника на европейско ниво през 2021 е „Активни пространства“ и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност.
За поредна година учители и ученици от СУ "П. К. Яворов" се включиха в отбелязване му с различни физически активности, изпълнени с позитивни емоции:
1. Общи гимнастически упражнения с класове по различно време.
2. Народна топка – 5-7 клас.
3. Футбол – 5-7 клас.
4.Футбол - 8-10 клас.
5. Крос – 1-4 клас
6. Крос-5-12 кл.

 21.9.2021  Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!


© soustraldzha.org

В дните 16-22.09.2021г. Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, съобщава Община Белоградчик.
Посланието на кампанията е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!”. В България, кампанията се провежда под патронажа на г-н Бойко Рашков – министър на вътрешните работи, и 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя.
По повод дните на безопасността учениците от СУ „П. К. Яворов“ съвместно със служители от РУ-Стралджа отправиха послания към водачите на моторни превозни средства за отговорно и безопасно поведение на пътя!

 17.9.2021  "С очите си видях бедата"


© soustraldzha.org

Първо място в Трета възрастова група (от 14 до 18 години) бе присъдено на Тони Йорданова, ученичка от IX клас на Средно училище „П. К. Яворов“ гр. Стралджа в областния етап на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Съгласно регламента, класиралите се рисунки на призовите места ще бъдат изпратени за участие в Националният етап на конкурса "С очите си видях бедата”. Поздравления и успех на Тони!

 15.9.2021  Здравей училище, любимо!


© soustraldzha.org

По традиция 15 септември събра в двора на СУ "П.К.Яворов“ развълнувани ученици, родители и учители. Най-щастливи бяха малките първокласници, нетърпеливи да влязат в класната стая. Не по-малко развълнувани бяха и бъдещите абитуриенти, които присъстваха на своя последен първи учебен ден. Тържеството бе открито от Велимира Русева с изпълнение на Вазовото "Аз съм българче“. Приветствие към всички присъстващи отправи г-жа Галя Райнова- директор на училището. От името на общинското ръководство успешна учебна година пожела г-жа Роска Стойкова- секретар на Община Стралджа. Подканени от училищния звънец, с надежди и усмивки, учениците влязоха в своите обновени класни стаи.
Нека посрещнем предизвикателствата на новата учебна година смело и решително!
Успешна и усмихната учебна година!

 2.7.2021  На добър път!


© soustraldzha.org

1 юли 2021 година ще остане завинаги в сърцата на учениците от 4 клас на СУ "П.К.Яворов" и техните учители. Пред своите родители и гости те рецитираха стихотворения, пяха песни и показаха колко много са научили през отминалите неусетно години на знание, търсене и откривателство. Директорът на училището г-жа Галя Райнова връчи на четвъртокласниците удостоверенията за успешно завършване на начален етап на образование с пожеланието да бъдат здрави, да запазят в сърцата си всички хубави спомени и радостни мигове, искрените приятелства, както и споделените мечти и желания..

На добър път, мили деца!

 25.6.2021  Синьо лято, здравей!


© soustraldzha.org

Няма нищо по-хубаво от края на учебната година. Ето,... изтърколи се още една... Забързани, улисани и ангажирани с многото отговорности и неотложни задачи, така и не разбрахме кога отмина. Сякаш вчера бе 15 септември...Учихме се заедно, пяхме, мечтахме, тъгувахме и се радвахме, разсъждавахме и спорихме... Пораствахме...Довиждане, училище любимо, с мъничко тъга...Добре дошла, ваканция, добре си дошла! Почивка, отмора, веселба, игри на воля... Синьо лято, здравей! На 24.06. 2021 г. учениците от І-ІІІ клас на СУ "П.К. Яворов" получиха своите удостоверения. Особено се вълнуваха първокласниците, които бяха поздравени от директора на училището г-жа Галя Райнова. С песни, игри и много шеги децата напуснаха училищния двор.

 16.6.2021  СВОБОДНИ МЕСТА ПЪРВИ КЛАС


Уважаеми родители,

Записването на приетите първокласници на ВТОРО КЛАСИРАНЕ ще се извърши до 18 юни 2021 г. от 08,00 до 16, 30 ч.

СВОБОДНИ МЕСТА
І а - 7 места
І б - 7 места

Очакваме Ви!

 13.6.2021  „България - моята родина“


© soustraldzha.org

Учениците от 5б клас на СУ „П.К.Яворов“ подготвиха и представиха тържество под надслав „България - моята родина“. С голямо вълнение петокласниците тържествено рецитираха, пяха песни за България, за нейното знаме и герои.
Всеки човек, голям или малък, има своя родина.
Нашата родина е България!
За копринените пясъци и лазурното море на изток, за прохладните планини и непристъпни родопски баири на юг, за златната житница Добруджа на север, за всички живописни долини си заслужава да се гордеем, че сме родени и израснали тук в България, защото България – това е любов, топлота, нежност, ухание на роден дом.

 4.6.2021  Награди от конкурси


© soustraldzha.org

През месец май група ученици от I в клас взеха участие в два конкура: „Писано яйце, щарено" към НЧ „Никола Вапцаров- 1873г.", гр. Тутракан и „Великден в нащия дом" към НЧ „Възраждане - 1941г." с. Одринци, община Добричка. Те представиха своите картички и великденската украса на домовете си. Въпреки многото участници, учениците успяха да завоюват колективно едно трето място и едно индивидуално трето място. Да им пожелаем успехи!

 4.6.2021  Награди


© soustraldzha.org

Поощрителни награди за оригинално представяне в национални конкурси получиха две изявени художнички от 2 - ри "В" клас. Честито!

 1.6.2021  Ден на детето


© soustraldzha.org

1 юни- Ден на детето

Честит празник и от нас, децата от 2- ри "В" клас!

 1.6.2021  Областно ученическо състезание по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“


© soustraldzha.org

На 31.05.2021 в залата на ЦПЛР-ОДК, се проведе Областно ученическо състезание по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“, организирано от РУО Ямбол, Община Елхово, ЦПЛР-Общински детски комплекс - Елхово, Звено „Пътен контрол” при РУ- Елхово към ОД -МВР Ямбол, БЧК, СБА и други институции, имащи отношение към опазване на децата от транспортните произшествия.
Състезанието се проведе в четири кръга, в които участниците трябваше да проявят теоретично своите знания за действие в условията на пътното движение и култура си за безопасно поведение на пътя.
След оспорвана надпревара, отборът на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се класира на второ място. Състезателите бяха отличени с грамота, медали и флашпамет.

 30.5.2021  Вълшебно лято


Идва краят на учебната година, а с него идва и прекрасното лято. На 28.05.2021г. учениците от 3-в клас проведоха тържество „Вълшебно лято“. Децата рецитираха стихотворения за предстоящата ваканция и лятото. Пяха песни и танцуваха. Направиха драматизация на приказката „Петелът и боичките“. Влязоха в ролите на Петльо, кучето, Лиса и лисичетата, зайчето и боичките. Истински се забавляваха и показаха колко много са научили през учебната година.

 26.5.2021  ОТЛИЧИЯ ЗА ДОБРОВОЛЦИ


© soustraldzha.org

По повод 8-ми май - Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец учениците от СУ „П.К.Яворов“ Яница Николаева Димитрова, Тони Йорданова Йорданова и Доника Миленова Андонова доброволци от БМЧК – Стралджа бяха отличени със званието “Млад отличник на БЧК” за особени заслуги.

 24.5.2021  Върви, народе възродени!


© soustraldzha.org

Учениците от всички втори класове и трети "В" клас от СУ "П.К.Яворов" гр. Стралджа представиха кратка литературно- музикална програма по случай 24 май-Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. С изпълнение на песента посветена на Светите братя Кирил и Метидий поздравяват ръководството на училището, всички преподаватели и ученици за празника.

 18.5.2021  Първи национален конкурс "Цветолиние"


© soustraldzha.org

Ученици от I в клас взеха участие в Първи национален конкурс "Цветолиние", организиран от НЧ "Пробуда- 1880" гр. Бургас. Със своите ръчно изработени картички и пана с много красиви цветя от различни материали, успяха да се преборят с 385 участника от различни училища и школи и да бъдат достойно оценени от компетентно жури. Галин Савов завоюва второто място, Гюкчен Йорданова - поощрителна награда, а Азис Ангелов и Иван Иванов - грамоти за участие. Техните творби ще участват в изложба "Цветолиние" до 25 май 2021 г. в гр. Бургас. Поздравления с пожелание за още много творчески успехи!

 3.5.2021  Шарен, Шарен Великден!


© soustraldzha.org

Учениците от 1б клас пренесоха своите родители и гости в атмосферата на един от най- светлите християнски празници – Великден ! Децата пяха, танцуваха, редиха пъзели, декорираха яйца и се забавляваха.
Светли Великденски празници от 1б клас !

 30.4.2021  Пъстроцветна алея


© soustraldzha.org

По случай празника на СУ "П.К. Яворов" - Стралджа учениците от вторите класове рисуваха върху асфалт. Децата твориха с интерес и направиха пъстроцветна алея. Учениците четоха стихове от Яворов - "Пролет", "Кораб" и "Май" - изобразиха ги в красиви рисунки. С най-хубавите уредиха изложба.

 30.4.2021 


© soustraldzha.org

Под наслов "Шарен Великден" премина тържеството на учениците от IIв клас. Децата пяха песни, рецитираха стихове, но най-много се забавляваха в състезателните игри "Кой пръв ще донесе здравото яйце" и "Момченца - силни петленца". И разбира се, спазихме традицията - на Велики Четвъртък да боядисаме от красиви, по-красиви шарени яйца. Весели Великденски празници от нас, учениците от IIв клас!

 29.4.2021  „Да направим света по-добър и по-красив“


© soustraldzha.org

С ентусиазъм и окрилени от желанието да направят света по-добър, учениците от 5а, 5б и 5в клас участваха в празник под надслов „Да направим света по-добър и по-красив“, включващ изложба - рисунки, свързани с темата, литературно-музикална програма и засаждане на дървото на детската надежда за по-добър свят. Празникът се проведе на открита сцена, озвучена от песните и словото на красивите детски гласове.

 29.4.2021  Поезията на Яворов през моите очи


© soustraldzha.org

По повод патронния празник на СУ „П. К. Яворов“ учениците от 9а и 10а клас проведоха среща под надслов "Поезията на Яворов през моите очи“. Проследявайки житейския път на твореца, младите хора се потопиха в света на интимната му лирика. Докоснаха се до най-нежните струни в душата на обичащия човек, осъзнавайки вечната истина, че любовта е духовното начало у всеки от нас.

 29.4.2021  Моето училище празнува


 29.4.2021  Турнир по баскетбол, футбол и шахмат


© soustraldzha.org

Във връзка с патронния празник на СУ ,,П.К.Яворов" на 27 и 28.04.21г. се проведе турнир по баскетбол, футбол и шахмат.
Учениците от 7а клас победиха с 42:22 сборния отбор на 5, 6 и 8 клас.
По време на състезанието учениците показаха спортен дух и желание за победа.

 29.4.2021  "Имало едно време..."


© soustraldzha.org

По повод патронния празник учениците от 1а клас проведоха тържество "Имало едно време...", под красивите кедри в двора на СУ "П.К.Яворов". Първокласниците бяха артисти в приказките: "Дядо и ряпа" и "Дядовата ръкавичка". Попяха, тропната ръченица и хорце.

 29.4.2021  Открит урок в час по Занимания по интереси


© soustraldzha.org

Учениците от IV а клас изнесоха открит урок в час по Занимания по интереси на тема "Слънчева система - изработване на макет". Урокът беше посветен на Световния ден на Земята.
С голям ентусиазъм децата сътвориха интересни макети, прочетоха любопитни факти от презентация за планетите от Слънчевата система, украсиха класната стая с изложба на свои рисунки.

 29.4.2021  Яворов и ние


© soustraldzha.org

Във връзка с празника на СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа на учениците от 3в клас проведоха тържество "Яворов и ние". Децата разказаха за живота и творчеството на поета, рецитираха негови стихотворения. Изпълниха песните по стихове на поета "Две хубави очи" и "Ден денувам". Тържеството завърши с викторина и редене на пъзел с образа на патрона на училището. Учениците показаха колко много се гордеят, че учат в училище, което носи неговото име.

 29.4.2021  "Ленивата невеста"


© soustraldzha.org

На 21.04.21г. Детска театрален състав "Буратино" при 3 б клас представиха българката народна приказка "Ленивата невеста" пред учениците от 1 в и 2 в клас. Чрез този вид творческа игра децата разширяват своите знания за нравствени ценности у човека. Малките артисти представиха блестящо своите герои и показаха, че неподвластни на възрастта и времето остават приказките, които възпитават ценности и качества на човека като: трудолюбие, доброта, честност, скромност. Това е тяхната втора изява, която представят пред публика за тази учебна година. Пожелаваме творчески успехи на малките артисти.

 28.4.2021  Ден на Яворов с VIIIб и Xб


© soustraldzha.org

Във връзка с празника на училище СУ „П. К. Яворов” на 29.04.2021г.
Учениците от VIIIБ и XБ клас участваха в забавни състезания с кулинарна тематика.
По време на състезанието учениците показаха състезателен дух, бързина и желание за победа. Победителите получиха награди, а останалите участници грамоти.

 28.4.2021  „Ученически войни“


© soustraldzha.org

На 27 април учениците от II в клас проведоха „Ученически войни“ - едно мирно, забавно и атрактивно състезание. Битката се водеше на терена на бързата мисъл и още по бързите отговори. Участваха два отбора „Стралджани“ от гр.Стралджа срещу „Лозенчани“ от с.Лозенец. Те се бореха да познаят най-популярните отговори на поставен въпрос. Отбора от гр.Стралджа беше много нахъсан да спечели играта, но малко не им достигна. Двубоят бе доста оспорван. В 4 и 5 рунд „Лозенчани“ взеха играта в свои ръце и така си извоюваха мечтаната победа. В „Бързи пари“ натрупаха 210 точки и спечелиха купата на „Ученически войни“. Имаше и публика, която си тръгна с много емоция и настроение от шоуто.

 28.4.2021  „Да съхраним Земята!“


© soustraldzha.org

В Деня на Земята, който традиционно се чества на 22 април, учениците от I в клас организираха тържество, с което изразиха своето преклонение пред красотата на природата. С много любов децата сътвориха рисунки, рецитираха стихотворения, посяха цвете и създадоха изложба от рециклирани материали. В края на тържеството „Да съхраним Земята!“ първокласниците се заклеха да пазят и оценят природните богатства, като оставиха своите отпечатъци върху картон, на който бе нарисувана планетата Земя.

 27.4.2021  СУ „П.К.ЯВОРОВ” ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕ НА STEM ЦЕНТЪР


© soustraldzha.org

СУ „П.К.ЯВОРОВ” ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕ НА STEM ЦЕНТЪР ЗА ПРИРОДНИ НАУКИ, ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА “ИЗГРАЖДАНЕ НА УЧИЛИЩНА STEM СРЕДА”

На 26 април 2021г. бе представен проект "Изграждане на STEM център" - MIT LAB по НП „Изграждане на училищна STEM среда” на МОН.
СУ „П.К.Яворов” е едно от 50-те училища спечелило финансиране от 300 000 лв. Бюджетът на проекта е с обща стойност 339 948,16лв., от които 299 948,16лв. са от НП „Изграждане на училищна STEM среда”, а останалите 40 000лв. са собствен принос на училището. Дейностите се осъществяват с участието на родителската общност, Училищното настоятелство и бизнеспартньори. Срокът за изпълнение на проекта е 15 септември 2021г.
MIT LAB ще бъде модел на бъдещата среда на учене – отворена, вдъхновяваща, творческа, такава, в която ще се формират следващите поколения иноватори и творци. Визията на училището е STEM центърът да обединява всички елементи като учебно съдържание, методи на преподаване, архитектурна среда, технологии, управление и взаимодействие с общността. Обучението ще се базира на интегриран подход и методика, която насърчава ученето чрез проектно-базирано обучение, чрез преживяване и творчество. Целта е насърчаване на учениците да опознаят своите силни страни и да се научат да работят в екип. STEM центъра ще се състои от няколко зони:
• Интердисциплинарна зала
• Зала по информационни технологии
• Експериментариум
• Изнесен център „Агрозона“ и метеостанция
• Фоайе за неформално общуване на учениците
Съвременните деца са дигитални, обичат динамиката на поднасяне на учебното съдържание и ние в училище трябва да запазим и доразвием тяхната любознателност и опознавателност. Учебната среда, която възнамеряваме да организираме в нашия STEM център – технологична, творческа и вдъхновяваща, смятаме да бъде насърчаваща и да предразполага към търсене и изяви у учениците. Създаване на микроклимат за организация и решаване на проблеми в процеса на учене. Съществен ще бъде подходът към експериментирането. Важна е и новата роля на учителя – ментор, човекът който създава ясни правила за работа, познавателен интерес, мотивиращи учебни преживявания. Средата, активното участие в процеса на обучение и условията всеки един ученик да прилага знанията си ще доведе до това, ученикът да се чувства значим.

 26.4.2021  Училищна викторина по БДП "Да запазим децата на пътя", април 2021


© soustraldzha.org

На 22 и 23 април 2021 година в СУ "П.К. Яворов" за поредна година се проведе състезание по безопасност на движение по пътищата на тема „Да запазим децата на пътя”. Бяха подготвени въпроси, подходящи за всяка възрастова група и сглобяване на 2 пътни знака. Взискателното жури оценяваше безпристрастно, като се отчиташе бързина и прецизност на отговорите. След оспорваната надпревара на първо място от прогимназиален етап по брой точки се класира отборът на VIІа клас.
Сред учениците от начален етап най-бързи и съобразителни се оказаха учениците от III в клас, които спечелиха и първото място.
Браво на всички участници! Използвайте придобитите знания в реални ситуации и пазете себе си и другите на пътя!

 26.4.2021 


© soustraldzha.org

На 23 април, по случай Световния ден на книгата и авторското право , учениците от IV a клас проведоха събитие под надслов "Аз обичам да чета". Четвъртокласниците отговаряха на въпроси от викторина "В света на книгите", решаваха кръстословици. Научиха много интересни неща за книгите и техните автори. Пяха песни с подходяща тематика. Показаха, че обичат книгите и разбират необходимостта от четенето.

 23.4.2021  Да съхраним нашия общ дом -Земята!


© soustraldzha.org

Да се говори за екологичните проблемите е важно, възпитателно, но само с приказки не става. Важно е човек да действа, да поеме инициативата! Като добри стопани на нашия общ дом- Земята, децата от 1 б клас почистиха училищния двор и района около него. Научиха важни неща за разделното събиране на отпадъците и вредата от безразборното им изхвърляне. Решени да не е първата и последна такава инициатива, първолаците бяха доволни от свършеното, доволни от правилно инвестираното време.
Земята е нашия дом и ние трябва да се грижим за нея. Да пазим водите и природата от замърсяване. Да не унищожаваме, а да засаждаме цветя и дръвчета. В тази инициатива се включиха и учениците от ЦДО – 2 клас и 3б клас. Те с голямо усърдие и старание направиха своите цветни кътове в училищната градинка. Засадиха цветята, които от малката семка до голямото цвете се грижиха сами. Направиха разсад и полагаха грижи. А цветните камъчета, които също сами боядисаха, допринасят за още по – приятния вид на училищната градинка.Те отправиха послание: ,, Да съхраним Земята!‘‘
По инициатива на учениците от 8 б клас с техния проект „Step BY Step‘‘ те направиха и двора на училището още по-привлекателен.

 22.4.2021  22 април - Ден на Земята


© soustraldzha.org

По случай Деня на Земята 22 април, СУ „П. К. Яворов“ отново се украси с традиционна изложба под наслов „Да направим чудеса от изхвърлени неща“. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап проявиха творчество и изобретателност при подготовката на изложбата. Използваха отпадъчни материали и сътвориха красоти. Поздравления момичета и момчета! Продължавайте да творите и да създавате чудеса!

 22.4.2021  23 април- Световния ден книгата


© soustraldzha.org

Учениците от IV б клас отбелязаха 23 април- Световния ден книгата.
Чрез своите песни и стихотворения те показаха колко е важно четенето за тяхното бъдещо развитие и именно тя- книгата , е прозорец към света и знанието.

 21.4.2021  145 години от обявяването на Априлското въстание


© soustraldzha.org

На 20 април т.г. се навършиха 145 години от обявяването на Априлското въстание, връх в българското националноосвободително движение през Възраждането. На бележитата дата бе посветена викторина, в която участваха отбори от 10а и 11 клас на СУ "Пейо К. Яворов". В три кръга те разпознаваха портрети и разказваха за живота на известни революционери, изготвяха табла с изображения, свързани с темата, решаваха кръстословица. Макар че тържеството имаше състезателен характер, акцентът падна върху отдаването на заслужена почит към подвига на априлци и безсмъртната диря, която те оставят в българската история.

 16.4.2021  Награда от конкурс


© soustraldzha.org

В националния онлайн конкурс – рецитал „България - моята родина“ гр. Тутракан взеха участие учениците от II в клас. Представиха видео, на което рецитират стихове от български автори. Те са отличени със специална награда плакет и диплома във втора възрастова група.

 16.4.2021  Космос


© soustraldzha.org

На 12 април учениците от II в клас с открит урок по Занимания по интереси отбелязаха Международния ден на авиацията и космонавтиката. Темата на урока беше „Космос - рисунка“ .
Космосът и днес е огромна загадка за човека. Той провокира въображението му във всички възрасти. Галактики, планети, съзвездия, комети, астероиди… те са така интересни за децата! А звездните пътешественици – космонавтите, вълнуват дълбоко детската душа. Със своите рисунки учениците успяха да се принесат в Космоса поне за един учебен час. За създаването на страхотното изкуство върху белия лист те използваха различни техники за рисуване. Проявиха огромно въображение и торчесто. Накрая на часа учениците направиха изложва озаглавена“ Космоса в детските очи“.

 15.4.2021  Отличия за ученици


© soustraldzha.org

Учениците от I в клас взеха участие в Международен конкурс "България през детските очи", организиран от посолството на България в Баку. Те бяха отличени със сертификати, признаващи техните творчески умения. Рисунките им могат да бъдат видени и във фейсбук страницата на Посолството. Освен това нашите деца са отличени с грамоти от Първия национален детски конкурс за рисунка "Пролетна палитра", организиран от НЧ "Изгрев - 1921"с. Волуяк. Пожелаваме още много успехи в бъдеще на малките творци!

 11.4.2021 


Уважаеми родители и ученици,
От 12 април 2021 година в присъствена форма ще се обучават учениците от 1-4, 7, 8, 10 и 11 клас.
Възобновяват се и часовете за практика на професионалните паралелки.
За учениците от 5, 6, 9 клас обучението продължава от разстояние в електронна среда.

 11.4.2021  Национален конкурс КОСМОНАВТИКА 2021


© soustraldzha.org

За отличното си представяне в Националния конкурс с международно уастие "КОСМОНАВТИКА 2021" раздел Рисунка, Тея Димитрова, ученичка от IIIа клас на СУ "П.К.Яворов" получи грамота.

 2.4.2021 


Уважаеми родители и ученици,
Пролетната ваканция за учениците от І - ХІ клас е от 03.04.2021 г. до 11.04.2021 г. включително. Пожелаваме Ви много хубави емоции, весело настроение, приятни забавления и мигове на отмора.

 1.4.2021  Мартенска благотворителност


© soustraldzha.org

Учениците от 1 в клас взеха участие в Национален конкурс "Мартеничка 2021", организиран от община Тутракан. Творбите на малките първокласници бяха отличени с диплом за отлично представяне. Средствата от продадените мартенички са предоставени на хора в неравностойно положение.

 1.4.2021  Всяко дърво е един подарък за нас – хората, за природата, за нашата планета!


© soustraldzha.org

С голяма доза ентусиазъм и влагайки още по-голяма доза любов, надежда и позитивизъм, учениците от ХІ клас на СУ "П.К.Яворов" засадиха дървета в двора на училището. Никак не беше трудно. Всички бяха усмихнати, щастливи и доволни, че правят нещо полезно.

 21.3.2021  УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,


В периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021 г. обучението на всички ученици от СУ "П.К. Яворов" гр. Стралджа ще се осъществява от разстояние в електронна среда. В посоченият период от време учебните занятия ще се провеждат в платформата Microsoft Teams синхронно, съгласно утвърдената организация на учебния ден и седмичното разписание.

 21.3.2021  СЪОБЩЕНИЕ


Приравнителните изпити на учениците от самостоятелна форма, се отменят до второ нареждане!

 18.3.2021  „Баба Марта бързала, мартенички вързала”


© soustraldzha.org

В конкурса, организиран от Община Стралджа „Баба Марта бързала, мартенички вързала” , учениците Илия Асенов и Пламен Василев от VIII Б клас, спечелиха I и III място във възрастова група VIII –XII клас. Поздравления!!!

 18.3.2021  Открит урок Български език


© soustraldzha.org

На 17.03. 2021 г., в IV a клас се проведе открит урок по български език на тема: „Сегашно време на глагола“. Четвъртокласниците работиха върху разнообразни дигитално представени упражнения, изискващи добра ориентация в глаголното време. Показаха, че могат да се справят добре, както с граматичните задачи, така и с електронно показано съдържание на изучавания материал. Бяха активни и мотивирани. Зарадваха своите гости: госпожа Райнова- директор на училището и учители от СУ" П.К.Яворов", като демонстрираха знания и увереност в тях.

 16.3.2021  Открит урок по Околен свят- IIв клас


© soustraldzha.org

Днес , 16.03.2021г., учениците от IIв клас проведоха открит урок по Околен свят на тема „ Здравословно хранене“. Децата показаха положителното си отношение към здравословното хранене. С изпълнение на разнообразни упражнения и картинни ситуации учениците показаха своите умения за избор на здравословни храни. Техни гости бяха г-жа Райнова - директор, и начални учители при СУ“П.К. Яворов“ гр. Стралджа.

 16.3.2021  Бабомартенски предизвикателства 1б клас


© soustraldzha.org

На 15 март учениците от Iб клас се постараха да развеселят Баба Марта, за да се усмихне тя, бързо да доведе пролетта и с нея времето за весели игри навън. „Бабомартенските предизвикателства“ огласиха малкия парк в Стралджа, но и извадиха на показ знанията на децата за току –що завършената азбука с играта “Нещотърсачи“, уменията за смятане с „Царю честити, колко е часът?“, отговорното отношение към природата, като разграничаваха нейните представители, откриваха и групираха растения. Ученето беше забавление и забавлението – учене в този предпролетен празник.
С много игри и песни децата от Iб клас отбелязаха месецът на пролетните празници.

 15.3.2021  Малки творци


© soustraldzha.org

Ученици от I в клас се включиха в конкурс за рисунка "143 години от Освобождението на България от османско иго", организиран от НЧ "Фар" 1946 г., гр. Бургас. Въпреки че конкуренцията беше значителна, нашите ученици успяха да завоюват две трети места и едно второ. Бяха отличени и с подарък. Да им пожелаем много творчески успехи и занапред!

 11.3.2021  КОНКУРС ЗА МУЛТИМЕДИЕН ПРОЕКТ, ЕСЕ И РИСУНКА


© soustraldzha.org

По случай 3 март Община Стралджа организира ученически конкурс за рисунка, мултимедиен проект и есе на тема "143 години от Освобождението на България". Участниците бяха разделени в три възрастови групи в трите раздела. Компетентно жури разгледа и оцени изпратените разработки .Учениците от нашето училище отново се представиха отлично.
В Раздел 1- Мултимедийна презентация за възрастова група 5 – 7 клас Симона Радостинова от 5б клас се класира на второ място, а в група 8 – 12 клас Ивайла Йорданова от 9а клас зае трето място.
В Раздел 2- Есе за възрастова група 5 – 7 клас Веселина Стефанова от 6а клас е на първо място, Ива Иванова от 7а клас на второ място и Габриела Митева от 6а клас на трето място. За възрастова група 8 – 12 клас Илияна Илиева от 10а клас е на първо място, Ивайла Йорданова от 9а клас е втора, а Ивайло Йорданов от 10а клас зае трето място.
В Раздел 3- Рисунка имаме участници класирани и в трите възрастови групи. В група 1 - 4 клас Диляна Стефкова от 2в клас е на първо място, а Габриела Генова от 3б клас е с второ място. В група 5 – 7 клас Христо Йорданов от 7а клас е с второ място,а Даная Великова от 5а клас с трето място.В групата 8 – 12 клас нашите ученици заеха съответно: Тони Йорданова от 8а клас - първо място, Ивайла Йорданова от 9а клас - второ място и Стоян Йорданов от 10а клас –трето място.
Поздравления на всички ученици за отличното представяне!

 11.3.2021  „Баба Марта бързала, мартенички вързала“


© soustraldzha.org

В конкурса-изложба, организиран от Община Стара Загора „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ учениците Азис Ангелов и Гьокчен Андреева от 1в клас на СУ“П.К.Яворов“ също ни зарадваха с грамоти за отлично представяне . Браво, деца!

 11.3.2021  МАЛКИ МАЙСТОРИ НА МАРТЕНИЧКИ С НАГРАДИ


© soustraldzha.org

В конкурса, организиран от Община Стралджа „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ СУ“П.К.Яворов“отново можем да се гордеем с нашите ученици, които се представиха много добре. Във втора възрастова група – първи – четвърти клас- най-добре се представи Диляна Стефкова от 2 в клас, а две петокласнички от нашето училище си поделиха първото и второ място при трета възрастова група – Нели Вълкова от 5а клас и Алена Стоянова от 5в клас. Браво, деца!

 7.3.2021  "Подарък за мама"


© soustraldzha.org

8-ми март е празник на пролетта, светлината, цветятата и, разбира се, на красивата половина на човечеството! Празник голям, който носи усмивки на всички жени, ден на радост и пожелания. В навечерието на Деня на жената учениците от I в клас посветиха на своите майки открит урок по "Занимания по интереси" на тема: "Подарък за мама". В него изказаха уважение към нежната половина на човечеството, като под формата на подарък, мил жест, ръчно изработен дар и много любов, засвидетелстваха обичта си към любимата жена. Във въздуха витаеше много обич и настроение, които изпълниха часа с много щастие и усмивки.

 7.3.2021  „Прошка“


© soustraldzha.org

Във връзка с изучаването на фолклорния /традиционен/ календар на българите и предстоящия празник Сирни заговезни учениците от 5а клас проведоха среща под надслов „Прошка“. Споделиха свои проучвания и знания за това как се празнува празникът; какви са обичаите и ритуалите, които го съпътстват; какви са поверията и забраните, свързани с отбелязването му. Децата говориха за смисъла на прошката, за подаръка, който тя носи на душата и за необходимостта от добрите думи и добрите дела в живота.

 7.3.2021  „С обич за мама“


© soustraldzha.org


Майката е най-важният човек на света за своето дете. Тя го обича и е до него в радост и мъка, в успех и поражение. Във връзка с предстоящия празник на жената – 8 март, учениците от 3-в клас представиха пред своите майки едно пълно с изненади тържество. Те рецитираха стихотворения, пяха песни за мама, танцуваха ръченица и хорце. Всяко дете подари на своята майка изработена от него картичка с послание, израз на любовта му към нея.

 3.3.2021  Честит празник!


Уважаеми родители и ученици,
Честит празник!
Нека днес се поклоним пред подвига на героите, извоювали Освобождението на България преди 143 години и да си припомним основанията за националната ни гордост.
От 04.03.2021 година присъствено в училище ще бъдат учениците в начален етап, VI, IX и ХІ клас. Останалите ще се обучават от разстояние в електронна среда. Носенето на лични предпазни средства за лице е задължително на територията на училището.

 3.3.2021  3 март - ден рожден на свободата


© soustraldzha.org

Учениците от IIв клас на СУ "П.К.Яворов" почетоха безсмъртния подвиг на знайните и незнайни герои отдали живота си за българската свобода.

 2.3.2021  Мартенички бели, бели и червени!


© soustraldzha.orgПразнично-традиционен бе часът по български език и литература с учениците от 1а клас с преподавател Йорданка Петрова. Баба Марта им донесе мартенички и гатанки.Учениците отговориха бързо и првилно. Откриваха буквите "Ю" и "Щ" и ги поставяха правилно във всички думи от езиковите задачи. Малките първокласници с интерес участваха в забавните игри в часа. За доброто представяне всяко дете получи книгоразделител.

 1.3.2021  Честита Баба Марта!


© soustraldzha.org

„Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя,
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.“
С идването на Баба Марта природата се пробужда от зимния сън и всички очакваме идването на пролетта. Нека я посрещнем здрави, окрилени от надеждата за началото на нещо ново, усмихнати и щастливи.

 25.2.2021  Футболен турнир


© soustraldzha.org

През месец февруари в СУ„П. К. Яворов" се проведе училищен турнир по футбол, в който премериха спортните си умения учениците от III, IV и V клас. Ентусиазираната публика подкрепяше бурно своите фаворити. Всички участници се представиха достойно, но победител е само един. След много оспорвани и емоционални срещи се получи следното класиране:
I място – IVа клас
II място – IVб клас
III място - Vб клас

 24.2.2021  Ден на розовата фланелка - да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа


© soustraldzha.org

Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище в Канада. През 2008г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и/или „Ден на розовата фланелка“. Фланелката и цветът символизират неприемането на тормоз и насилие в училище. Инициативата се разраства и се отбелязва от хиляди училища по целия свят, всяка последна сряда на месец февруари. За първи път в България се отбелязва през 2012г.
Учениците от СУ „П.К.Яворов” гр. Стралджа за поредна година се включиха в инициативата „Ден на розовата фланелка – световен ден за борба с тормоза в училище”. Всички подкрепиха инициативата, казаха „Не на тормоза в училище!” и се обединиха под мотото: „Агресията ражда агресия, а любовта – любов!” В отбелязването на събитието се включиха УУС при СУ „П.К.Яворов” гр. Стралджа, учители, родители, педагогическият съветник и психолога на училището.
Облечени в розово, с послания за добро, с розови балони и много усмивки учениците показаха, че не искат тормозът да съществува в тяхното училище!

 22.2.2021  "Поклон пред теб, Апостоле!"


© soustraldzha.org

На 18. 02, послучай 148 годишнината от обеването на Васил Левски, ученицит от IV a клас проведоха Урок по родолюбие на тема " Поклон пред теб, Апостоле!" Четвъртокласниците посветиха голяма част от времето си да изучават факти и интересна информация за живота и делото на Апостола. Предварително рисуваха картички, моменти, изразяващи част от живота му.
На самия урок участваха в дигитална викторина, подреждаха по електронен път едни от най-силните мисли на Левски, останали във времето. Показаха със знания преклонението си пред една от най-великите личности в българската история. Рецитираха въодушевено стихове, пяха песни, представяха диалози от живота на героя. Завършиха урока си рецитирайки заедно любим куплет от песен за Левски:
Апостоле, от теб се учим всички!
Апостоле, ти пример си за нас!

 20.2.2021  Почит към живота и делото на Апостола на българската свобода


© soustraldzha.org

В националната памет има дати, които не са подвластни на времето. Такава дата е 19 февруари – датата на която Левски бива обесен, за да живее вечно в националната памет на всеки българин и България!
И тази година учениците от СУ „П.К.Яворов“ отдадоха своята почит към живота и делото на Апостола на българската свобода.
Отбелязването на паметната дата за учениците от III б клас започна извън учебната стая, пред паметната плоча на Васил Левски, поставена на едноименната улица в гр. Стралджа, където децата поднесоха своите цветя и се преклониха пред личността и подвига на Левски.
В часа по родолюбие третокласниците рецитираха стихове, пяха песни, посветени на Апостола на свободата и родината, за която той пожертва себе си. Имаше и викторина на която учениците показаха завидни знания, отнасящи се до делото и живота на Апостола.
Като открояващ се момент се отличи изпълнението на стихотворението „Обесването на Васил Левски“, изпълнено от Габриела Стоянова.
Духът на българщината, на благодарността и преклонението пред Апостола на свободата бяха завладели присъстващите.
Учениците от групите ЦДО също почетоха паметта на този най- свиден син на майка България! В двора на училището се проведе състезанието „Лъвски скок“. Нямаше загубили, а само победители, защото във всеки скок се усещаше частица от духа и волята на Дякона.

 18.2.2021  „Знам къде са превозните средства“


© soustraldzha.org

В СУ „П.К.Яворов“ се проведе урок по БДП – III „a“ клас с практическа насоченост на тема „Знам къде са превозните средства“.
Учениците показаха в реални условия познанията си за пресичане на уличното платно на правилното място – пешеходна пътека. Получиха нови знания и усвоиха как да определят отстоянията на пътните превозни средства спрямо себе си – на око, без уред, по силата на звука им.