Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

НОВИНИ

 

 

   
 

 26.11.2022  Конкурс


© soustraldzha.org

 25.11.2022  Конкурс


© soustraldzha.org

 23.11.2022  Детско полицейско управление


© soustraldzha.org

Православието на българина е изключително важно - не само в кризисни ситуации за неговото лично религиозно чувство, но и като общност българската държава до голяма степен съществува благодарение на това, че е останала православна страна през годините. Религията се поставя даже по-горе от националната идентичност. „Православен” за българина означава българин - и това наистина ни е запазило през годините.

 22.11.2022  „Европейската нощ на учените"


© soustraldzha.org


На 21 ноември 2022г. СУ “Пейо Яворов“ град Стралджа, беше част от „Европейската нощ на учените"! В STEM центъра на училището се проведе среща-разговор с д-р по социално- икономическа география Теодора Димитрова от Географ.бг на тема: „Ролята на географията в развитието на умните градове и какво е общото между географията и медицината. Участваха ученици от 8-12 клас. Учениците с любопитство изгледаха презентацията на г-жа Димитрова, заразиха се с емоцията на науката и изявиха желание след няколко години да направят своя град, България и света по-добро място за живот, генерирайки знанията и уменията си.

 20.11.2022  Сертификат за активно участие в Global Action Days.


© soustraldzha.org

Щастливи сме, че сме част от глобалното семейство на Екоучилищата! Получихме заслужен сертификат за активно участие в Global Action Days.
Екипът на Екокомитета, както всички ученици и учители от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се присъединиха активно към Глобалните дни за действие 2022 г. (20 октомври – 7 ноември 2022). Учениците проведоха редица образователни дейности свързани с Климатичните промени, участваха активно в акции за почистване и намаляване на въглеродния отпечатък. Организираха щафети, групова гимнастика и танцуваха. Те осъзнаха актуалните проблеми на света и разбраха, че е необходимо да действаме заедно, че светът ни е съставен от мислите, действията и емоциите на всеки от нас.
Само заедно можем да го направим по-добро!

 19.11.2022  Световна седмица на предприемачеството


© soustraldzha.org

СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се включи в поредното издание на Световната седмица на предприемачеството, организирано от Джуниър Ачийвмънт България. От старта си през 2008 г. инициативата е достигнала и е помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал и да възродят предприемаческата екосистема в своята страна. Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора, до събитие, в което се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни.
Ученици от XI и XII клас в открит урок показаха инициативност и предприемачески дух, ръководени от учителя Деляна Начева.
Гости на мероприятието бяха г-н Атанас Киров, кмет на община Стралджа и старши експерт по професионално образование и обучение в РУО-Ямбол инж. Милена Николова.

 18.11.2022  Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия:


© soustraldzha.org

Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).
По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Предайте посланието: пътният травматизъм има реални човешки лица, съдби и унищожени мечти. Когато предприемаме рискове на пътя ние не застрашаваме други превозни средства. Ние застрашаваме хора.

 17.11.2022  Открит урок


© soustraldzha.org

Знаете ли колко и кои са континентите на света, къде се намират о. Корфу и о. Джърси? А интересували ли сте каква е легендата, свързана с другото му име – Керкира? Замисляли ли сте се колко би Ви струвало едно пътешествие до този гръцки остров, до основания от Джералд Даръл зоопарк през 1959 г. на о. Джърси, или какви дрехи да сложите в куфара си, като имате предвид климата там? С помощта на тези и редица още любопитни въпроси на 17.XI.2022 г. учениците от 6. „а“ клас по време на бинарния урок по литература и география и икономика на тема „Интересът към природата като мотив за учене“ реализираха своето околосветско пътешествие и то предположете къде? Точно така - в интердисциплинарната зала на STEM центъра в СУ „П.К.Яворов“-град Стралджа.
Чрез знанията си относно художествения текст на Джералд Даръл „Моето семейство и други животни“, чрез компетентностите си по география и икономика, но и благодарение на уменията си за пресмятане, придобити в часовете по математика, шестокласниците и учителите, които гостуваха в часа им, пропътуваха света, преминаха през всички континенти и виртуално се докоснаха до флората и фауната им. Основно предизвикателство за подрастващите се оказа задачата да бъдат млади изследователи, които да посадят част от споменатите в автобиографичния роман на Даръл растения и храни като чай, кафе, маслини, ориз, за да достигнат сами до извода дали биха изникнали на нашата почва, но и дали биха вирели на нашия климат.
В края на часа учениците си пожелаха съвсем скоро отново да пътуват из далечни и непознати точки по Земята!

 16.11.2022  16-ти ноември Международен ден на толерантността


© soustraldzha.org

Един по различен час по информационни технологии се проведе днес в Международния ден на толерантността.
"Уроци за сърцето" или "Хайде да си поговорим за толерантността" бе темата, която дискутираха учениците от 8а клас
заедно с психолога и преподавателят по ИТ. Когато говорим за толерантност ние всъщност имаме предвид
емоционалното съзряване и дали е възможно да приемаме другите, да преодолеем различията, да приемаме мнение, интереси, желания
преди да се научим да обичаме и приемаме себе си. Нека всеки открие своята "ТОЛЕРАНТНОСТ".

 16.11.2022  Обучение за първа помощ при злополука


© soustraldzha.org

Обучение за първа помощ при злополука проведоха представители на БЧК с петокласниците от СУ "П. К. Яворов" включени в Детското полицейско управление. Злополуки и наранявания се случват твърде често. Всеки един от нас може изведнъж да се почувства много зле. В тези ситуации незабавна помощ обикновено се оказва от семейството, колеги, минувачи и т.н. Дори само с основни познания за първа помощ, вие също можете да помогнете на някого. Въпреки това, за да бъде оказана реална помощ на пострадалия, е важно първата помощ да се приложи правилно и в точното време. Само така тя може да подобри състоянието на пострадалия и да спаси човешки животи.

 16.11.2022  Международен ден на толерантността-16 ноември


© soustraldzha.org

По повод международния ден на толерантността-16 ноември, в СУ „П. К. Яворов“-гр.Стралджа бе проведена информационна кампания от педагогическия съветник сред учениците от начален етап с цел формиране на толерантност и изграждане на позиция в живота и начина на поведение в обществото в бъдеще. Тя спомогна да се идентифицират най-ефективните начини за развитие на толерантно поведение у подрастващите.
За да бъде по-креативен и достъпен целият този процес учениците от Училищния ученически съвет поставиха началото на една импровизирана творилница по възпитаване в толерантност, като подготвиха табло върху, което децата залепиха изработени различни елементи под ръководството на своите учители в продължения на няколко дни, върху които написаха своите обещания за толерантност към останалите си съученици и приятели. Разяснено им бе, че веднъж залепени върху таблото те са трайно заявени пред цялото училище.
С голям интерес всеки прочиташе обещанията на другия до него.
Нека си припомним, че толерантността означава търпимост и зачитане на различията.
Проявата на толерантност не е слабост, а сила!
Благодарим ви за съпричастността!
Нека всички заедно бъдем толерантни един към друг в различията си!

 15.11.2022  Екологичен преглед


© soustraldzha.org

На 07.11.2022 г. всички ученици от Екокомитета заедно с техни съученици, които се включиха доброволно, направиха Екологичен преглед на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Работата започна в един обикновен учебен ден. Председателят на Екокомитета Ивайла Йорданова, ученичка от XI клас, предварително бе направила разпределение на учениците, които ще оценят състоянието на училищната сграда и училищните площи.
Начален корпус и южната част от училищния двор се оцениха от: Даяна-1а кл; Велимира-2а кл; Десислава- 3б кл; Памела-4б кл, доброволци от 11 клас.
Източен корпус и прилежащите външни площи се оцениха от: Петър -5б; Георги-5б; Кристиана -6а кл; Нели- 7а кл; Моника-7а; доброволци от 10а клас.
Централна сграда и прилежащите площи се оцениха от: Йоана- 8а кл; Стойчо- 9а кл; Тони-10 а кл; Ивайла - 11 клас.
По време на Екопрегледа учениците интервюираха ръководството на училището, счетоводителя, касиера, медицинската сестра, домакина и хигиенистите.
След внимателно извършената проверка и събраните торби се установи:
 Най-често срещаните отпадъци в училищната сграда са пластмасови бутилки, метални кутии от напитки, опаковки от чипс, остатъци oт закуски, хартия в канцеларията и учителската стая;
 Боклуците в училищния двор са: бутилки, капачки, метални кутии, найлонови торбички, опаковки от кроасани и други;
 Общият брой чували с отпадъци от училищната сграда е 7 бр./16, 707 кг.
Следваща стъпка е изготвяне на план за действие за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. „Да мислим за природата – тя има нужда от нас, за да я запазим!“

 14.11.2022  Турнир по волейбол


© soustraldzha.org

По случай празника на град Стралджа - 8 ноември се проведе турнир по волейбол.В спортната зала на СУ"П. К.Яворов" премериха сили отборите на на Община Стралджа, Булгартрансгаз, СУ"П.К.Яворов" - учители, с.Воденичане, СУ"П.К.Яворов" -ученици, РУ Стралджа.
След оспорвана надпревара заслужено първо място извоюва отбора на СУ "П.К.Яворов".
Честито момчета, гордеем се с вас!

 12.11.2022  Тържество „Златна есен“


© soustraldzha.org


Всички обичаме есента - заради нейната щедрост, красота и невероятни цветове. На тържеството „Златна есен“ на 11.XI.2022г. учениците от 3 клас - ЦДО изразиха в стихове и песни възхищението си от красотата на природата през този сезон. Те с удоволствие пяха и се забавляваха, а с веселите гатанки за есента учениците от 3б клас включиха и публиката в своя празник. Умелото превъплъщение в есенни плодове и зеленчуци на децата от 3в клас зареди с настроение и усмивки родители и гости. С драматизацията на забавната детска приказка „Мравче-подигравче“ малките артисти от 3а клас обраха овациите на публиката. С много емоции беше съпроводено и състезанието на финала. Участниците от трите отбора показаха спортен дух и екипност, за което заслужено получиха грамоти.

 11.11.2022  Златна Есен


© soustraldzha.org

Златна Есен шета и при нас, учениците от IVв клас!
Децата от IVв клас събраха пъстри листа и плодове от различни растения. Вече ги познават и различават по вид.
С голямо удоволствие и ентусиазъм изработиха своите макети.

 9.11.2022  Национална Програма "Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“


© soustraldzha.org

През настоящата учебна година част от екипа на СУ "П.К.Яворов“ работи по Национална Програма "Осигуряване на съвременна образователна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул "Културните институции като образователна среда“
Първата дейност по тази програма бе осъществена на 08.11.2022г. Ученици от 5, 6 и 7 клас взеха участие в екскурзия до гр. Стара Загора, където посетиха Регионален исторически музей гр. Стара Загора, Архитектурен комплекс "Музей на религиите“, музей "Неолитни жилища“
В РИМ децата се запознаха с историческото и културното наследство на региона от Античността, Средновековието и Възраждането.
В музея на религиите имаха възможност да насладят на стенописите и пластичните декорации на храм, в който през вековете са се изповядвали различни религии.
Музеят на неолитните жилища впечатли учениците със запазените две праисторически жилища от новокаменната епоха на територията на Стара Загора.
Чрез осъществяването на тази първа дейност по Програмата бе провокиран интересът на подрастващите към музейното дело. Направихме още една стъпка към изграждане на националното и духовното самосъзнание на младите хора и формиране на модели на адекватно за съвремието ни поведение в различна обществена среда.

 9.11.2022  Глобалните дни за действие-III в клас


© soustraldzha.org

Във връзка с Глобалните дни за действие, учениците от III в клас заедно със своите семейства приеха с ентусиазъм предизвикателството на Екокомитета на СУ "Пейо Яворов". Заедно със част от своето семейство пропътуваха с помощта на любимото си превозно средство пътят към любимото училище и обратно към дома си. Всички с голямо желание изпълниха предизвикателството и си пожелаха да има по- често такива съвместни мероприятия между ученици и родители.

 9.11.2022  Олимпиада KINGS


© soustraldzha.org

Ученици от втори до пети клас на СУ„П.К.Яворов“ взеха участие в първи етап на Международната олимпиада KINGS в направления човекът и природата, български език, английски език, математика, логика, информатика. Резултатите показаха отлична подготовка и достойно представяне по всички дисциплини. Получилите висок резултат бяха наградени от организаторите със сертификат и се класират за участие на финален кръг на олимпиадата. Гордеем се с Вас!

 7.11.2022  Инициатива Глобални дни за действие на Българско Движение „Син флаг”


© soustraldzha.org

а спрем за мъничко и да се огледаме! Есента ни поднася невероятна красота, нагиздила е дома ни с цветове и наниз от меки слънчеви лъчи. Домът ни? Нашето кътче земя- училищния двор, пътя, по който минаваме сутрин, парка. Щедра красота, която е истински дар!

Децата от 3б клас посветиха много време, усилия и огромна доза любознателност, за да изучат и оценят богатството, което ги заобикаля. Та те са стопаните, от тях и всички хора зависи това, всяка година, всеки ден да вдъхнем чист въздух, да попием нежното слънчево докосване и да чуем песента на птиците в короната на дърветата.

Учениците събраха листа и плодове от различни растения, хербаризираха ги, наименоваха ги, за да ги научат и познават, изработиха палитра на есента. Ивана Димитрова удиви всички с красивата диорама, изработена от сръчните и ръчички. Знанията и действията на всеки един от нас оставя отпечатък върху природата.

Нека и твоята следа е добра!

Третокласниците посветиха работата си на инициативата Глобални дни за действие на Българско Движение „Син флаг”.

 7.11.2022  "Сътвори си кукла"


© soustraldzha.org

През месец октомври беше проведена работилница "Сътвори си кукла" с учениците от 1а и 1б клас. Инициативата имаше за цел да подпомогне адаптацията на учениците към новата за тях училищна среда и готовността им за училищен живот. Учениците имаха възможност да изработят своя собствена кукла и да й дадат име. Куклите освен чудесен подарък за децата, бяха и мост, възможност за свързване помежду им. Посланието бе да бъдат деца, които създават приятелства, които са добри, вярват и мечтаят. Беше цветно, вълшебно, вълнуващо!

 7.11.2022  Да намалим своя дигитален отпечатък!


© soustraldzha.org


Когато говорим за замърсяването на нашия дом - планетата и за намаляването на въглеродния отпечатък, често пропускаме нещо важно - своето онлайн присъствие. А то също генерира въглероден отпадък, защото всяко нещо, което правим онлайн, се захранва от енергия. Използването на по-малко енергия и ресурси означава по-малко въглеродни емисии.
Затова в рамките на Глобалните дни за действие учениците от ЦДО - 3а клас отправиха своето ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО към всички ученици и учители от СУ „П. К. Яворов“ за намаляване на дигиталния въглероден отпечатък:
1. Почистете си пощата. Изтрийте всички имейли, които не ви трябват или вече сте прочели. Става въпрос за съвсем истински сървъри, на които тези имейли съществуват и ползват енергия.
2. Изключвайте телефона си, когато се зареди. Не го оставяйте на зарядното през нощта. Повече от 100% заряд батерията ви няма да получи, а през това време телефонът продължава да използва ток.
3. Изключете AutoPlay опциятa си. Това е автоматичното зареждане на ново видео или серия в YouTube, Netflix, HBO и т.н. Личният ви интернет трафик се увеличава с 50%, когато тази опция е включена.
4. Почиствайте редовно. И не само пощата си, но и снимките, които правите, скрийншоти, документи и всичко, което заема памет на устройството ви. Знаете ли, че 1GB изисква 32 kWh енергия годишно? Ако във Франция например всеки човек изтрие по 50 мейла, спестената енергия ще е равна на тази, която би осветила Айфеловата кула в продължение на 6 години.
5. Затворете табовете. Колко отворени табове имате на телефона си или на компютъра? Всичко това натоварва не само процесора на устройството, но и природата.

 5.11.2022  Вестник "Междучасие"


© soustraldzha.org

 5.11.2022  "Зеления кръг" на "Екоучилища"-2а клас


© soustraldzha.org

Във връзка с Глобалните дни на действие, които стартираха в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа, учениците от 2а клас се включиха към инициативата "Зеления кръг" на "Екоучилища".
С голям интерес и желание малките второкласници изработиха апликации от пластелин, различни видове семена и есенни листа, които събраха в двора на училището.
С интересните си творения направиха изложба.
Часът завърши с поучителна беседа за промените в природата през различните сезони на годината и дейностите на хората за опазване на околната среда.

 4.11.2022  "Охранителна полиция"- задачи, дейности, правомощия на органите.


© soustraldzha.org

На 02.11.2022 г. се проведе занятие на младите полицаи към детското полицейско управление при СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа. Полицейските инспектори представиха и запознаха учениците с дейността на „Охранителна полиция“ и по конкретно с изпълняваните задачи и функции на служителите. Обясниха разликата между кражба и грабеж, показаха различното униформено облекло на полицаите както и помощни средства (белезници, палка, каска, бронежилетка, щит, значка, светлоотразителна жилетка), съпътстващи ежедневната им работа. Полицейските служители разказаха за осъществяваните от тях дейности по опазване на обществения ред.

 3.11.2022  "Преди да изхвърлите боклуците, прочетете това!‘


© soustraldzha.org

Учениците от 4б клас се присъединиха към инициативата ,,Зеления кръг‘‘ на ,,ЕКОУЧИЛИЩА‘‘ с изработване на постер – "Преди да изхвърлите боклуците, прочетете това!‘‘. С голям интерес и ентусиазъм те проучиха за колко време се разграждат различни видове отпадъци. С изненада откриха, че отпадъците на някои от любимите им храни са големи замърсители. затова си обещаха, че ще се стараят да пазят природата и да изхвърлят отпадъците на определените за тях места. Правейки това,те ще допринесат за един по – добър свят.

 2.11.2022  Глобални дни за действие


© soustraldzha.org

 1.11.2022  1 ноември – Денят на Народните будители


© soustraldzha.org

1 ноември – Денят на Народните будители е ден на почит и преклонение пред паметта на всички българи – просветители, книжовници, революционери, борци за свобода, чиито имена са останали в историята ни. Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали своята дълбока любов към отечеството.
По повод празника, учениците ЦДО - четвърти клас и техните учители проведоха тържество, за да си припомнят за делата на тези велики българи и да отдадат своята почит. Рецитираха стихове от възрожденски поети. Пяха песни, посветени на народните будители. Четвъртокласниците проведоха и час по краснопис на кратък текст от „История Славянобългарска“. С голямо старание редяха дума след дума, горди от принадлежността си към народ с хилядолетна култура и език.

 31.10.2022  "Книга дари - знание подари"


© soustraldzha.org

Книгата е най-голямото богатство. На това се учим още от малки. Да обичаме книгите и да сме духовно богати.
И както е казал френският писател Анри Барбюс - "Училището е работилница, където се формира мисълта на подрастващото поколение и трябва да го държим много здраво, ако не искаме да изпуснем бъдещето от ръцете си.“
На 27.10.2022 г. учениците от IIа клас гостуваха на децата от Iв клас и проведоха пред тях мероприятие на тема "Книга дари - знание подари".
Второкласниците рецитираха стихове за книгите, изпяха любимата си песен "Книжка сладкодумна". Представиха драматизация на популярната детска приказка "Дядовата ръкавичка". Проведоха забавна викторина на тема "Познай приказката" като отправиха предизвикателство към малките първокласници да познаят любими на всички детски приказки по кратки откъси и картинки.
В края на мероприятието гостите подариха книжки на любознателните малки домакини и им пожелаха бързо да се научат да четат и да се потопят в необятния свят на книгите.

 30.10.2022 


© soustraldzha.org


На 27. 10. 2022 г. учениците от 10 а клас се включиха в инициативата „Зеления кръг“ на „ЕКОУЧИЛИЩА“ със засаждане на 10 рози в училищната цветна градинка. За десетокласниците беше забавно и интересно. Засадиха растенията, за които ще се грижат да растат и да красят училищния двор. С всяко едно растение, независимо дали то е дърво или малко цвете, ние допринасяме за красотата и чистия въздух около нас.

 28.10.2022  „ЕКОУЧИЛИЩА“


© soustraldzha.org

С гордост и много ентусиазъм нашето училище „Пейо Яворов“ влезе в „Зеления кръг“ на „ЕКОУЧИЛИЩА“. Това е международна програма на Фондацията за Екологично Образование /FEE/, която има за цел да даде възможност на учениците да реализират промяната, от която се нуждае нашият устойчив свят, като ги ангажира в забавно учене чрез действие. На национално ниво тя се ръководи от Българско движение „Син флаг“.
Методологията на програма „Екоучилища“ включва седем стъпки, които всяко училище трябва да предприеме. Процесът включва широк кръг от заинтересовани страни, но учениците играят централна роля.
На 25. 10. 2022 г. успяхме да реализираме Стъпка 1 от програмата. В STEM центъра се проведе първото събрание на учредения Екокомитет. В него членуват ученици от 1 до 11-ти клас, учители, непедагогически персонал и родители. Решенията, които се взеха са:
Решение № 1 – Ученичката Ивайла Йорданова от 11а клас бе избрана за Председател на Екокомитета.
Решение № 2 – Тони Йорданова, ученичка от 10а клас, бе избрана за Протоколчик
Решение № 3 (във връзка с провеждане на „Глобалните дни за действие“ – 2022 г.)
 Провеждане на дискусии и беседи в часа на класа, свързани с Климатичните промени;
 Отчитане на въглеродния отпечатък http://www.blueflag.bg/calculator/index.php у дома и обобщаване на резултати по класове;
 Организиране на щафета с 200 ученици от начален курс;
 Засаждане на растения в училищния двор от ученици в прогимназиален и гимназиален етап;
 Почистване на училищния двор под надслов „Уют“;
 Организиране на масова дейност под надслов „Раздвижи се, танцувай, карай колело. Мисли екологично!“


 28.10.2022  „Почисти и сътвори“


© soustraldzha.org

Ако научиш децата от малки да пазят планетата, те ще го правят цял живот. Във връзка с Глобалните дни на действие, които стартираха в СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа, учениците от 1б и 2б кл. проведоха акция „Почисти и сътвори“. Освен отпадъци, събраха и много есенни листа, които претвориха в красиви апликации. Учениците се забавляваха и разбраха, че всеки труд е полезен и носи удовлетворение. Планетата е наш дом и трябва да я пазим чиста!

 27.10.2022  "Приказка ми прочети‘‘


© soustraldzha.org

Книгата е богатство, магия, начин да се обогатим и съхраним като човешки същества. Посягаме към нея, когато търсим забавление, бягство, утеха или пък малко усмивки. Тя е наш верен другар през целия ни живот. По този повод на 26.10.22г. учениците от 2б и 4б клас проведоха мероприятие под наслов "Приказка ми прочети‘‘.
Децата от втори клас бяха подготвили стихчета за книгата. Поздравиха присъстващите с песен. Надпреварваха се да отгатват гатанки. Четвъртокласниците цитираха откъси от приказки, а второкласниците отговаряха от коя приказка са. С голям интерес изслушаха приказките, които по - големите им прочетоха. Накрая второкласниците получиха подарък – книжки и "Четящи човечета‘‘, за да оформят кът за четене. Получиха и молба на книгата, която обещаха да изпълнят.

 22.10.2022  Нека да има мир!


© soustraldzha.org

С рисунки и стихове за мира учениците от 3а клас на СУ "П. К. Яворов" изразиха надеждите си да не помръкват усмивките на всички хора по нашата планета.

 22.10.2022  На театър


© soustraldzha.org

На 19.10.22г. част от гимназистите на СУ,,П.К.Яворов“ и техните учители посетиха прекрасната постановка на Театър Българската армия ,,Железният светилник“. Това произведение се изучава в училище, но не това е единствената причина да посетим театъра. Всички, които бяхме в залата, сме любители на изкуството и водени от тази любов, се насладихме на една изключително представление, което ще помним дълго. Имахме възможност за кратко да се срещнем и с някои от актьорите.

 21.10.2022  Aкция „Уют“


© soustraldzha.org

Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг” за поредна година приканват всички ученици, учители и родители да се включат в Глобалните дни за действие. Тази година Денят за действие е обявен на 3 ноември, но периодът за осъществяване на дейности е 20 октомври – 7 ноември. Темата е „Климатични промени“ .
В СУ „П. К. Яворов“ на 21.10. 2022 г. стартираха Глобалните дни за действие. Първата инициатива бе идея на учениците от 3а клас и техния класен ръководител г-жа Петрова - акция „Уют“. Децата се забавляваха, почистваха и коментираха причините за климатичните промени.
Очаквайте още инициативи!

 21.10.2022  Обява-Екокомитет


© soustraldzha.org

 19.10.2022  Среща с невероятният пътешественик Rosen-Andrei Ojeda


© soustraldzha.org

По покана на г-н Тодор Атанасов - учител по География и икономика, който търси начини да разнообрази ежедневието на учениците си и да ги вдъхнови да бъдат добри, почтени хора на 18 октомври 2022г. целият свят се пренесе в СУ"П. К. Яворов" гр. Стралджа, защото ни гостува невероятният пътешественик Rosen-Andrei Ojeda ! До момента той е посетил впечатляващите 171 държави на общо 7 континента. Гмуркал се е с китови акули в Мозамбик, разхождал се е из фиордите на Нова Зеландия, плавал е по езерото Танганика, обикалял е пустини. Ojeda ни “разходи” по света и у нас! Събитието уважиха кмета на община Стралджа г-н Атанас Киров, учители и ученици.
До нови срещи и нови дестинации!

 12.10.2022  12 октомври Денят на българската община


© soustraldzha.org

12 октомври е Денят на българската община.
На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г. делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.
Оттогава на този ден всяка година в България се организират различни по мащаб местни и национални инициативи, чиято цел е популяризиране дейността на местната власт и стимулиране на по-активно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.
По този повод Доника Андонова, Даниела Железчева и Ивайла Йорданова ученици от СУ „П. К. Яворов“ заеха местата на кмета г- н Атанас Киров, заместник –кмета г- н Гроздан Иванов и на г-жа Роска Стойкова секретар на община Стралджа. Те бяха посрещнати сутринта и изпълняваха задачи, свързани с избраната длъжност.
Нашите момичета останаха очаровани от вниманието и професионализма на всички в Общината и споделиха, че денят за тях е бил много вълнуващ.

 15.9.2022  ПОКАНАУВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Събранието за избор на обществен съвет към СУ „П. К. Яворов“ ще се проведе на 12.10.2022 г. от 17,15 часа в учителската стая на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа при следния дневен ред:

1.Представяне на същността и правилата за работа на обществения съвет
2.Определяне на брой резервни членове (не може да е повече от броя на представителите на родителите)
3.Избор на членове и резервни членове
4.Избор на председател
5.Разни

Галя Райнова
Директор на СУ „П. К. Яворов“

 9.10.2022  "Първия турнир по утринна гимнастика -Ямбол 2022"


© soustraldzha.org

Днес 8 октомври 2022г. над 500 деца от училищата в Ямбол и региона, спортни клубове,гости от Бургас,Сливен и Стара Загора се включиха в "Първия турнир по утринна гимнастика -Ямбол 2022" и в инициативата "Спортувай с президента", която е подета от г-н Енчо Керязов - заместник-кмет на община Ямбол.
Спортните събития се проведоха в затревеното и облагородено корито на река Тунджа, в участъка от Каргонския мост до Биков мост.
Въпреки натоварената програма на президента на Република България г-н Румен Радев, той бе специалният гост и на двата спортни празника.
Жури в състав: Нешка Робева, Милена Търничкова и Маргарита Моллова отреди
ДВЕ ПЪРВИ МЕСТА на учениците от СУ"П.К.Яворов" град Стралджа в дивизия 2/8-10 клас ,купа за цялостно представяне на отбора и индивидуално-плакет за най-добър спортен водещ.


Ръководител на групата е г-жа Стела Клюнкова-учител по физическо възпитание и спорт.
Събитието бе с цел да се популяризират физическага активност и спорта, в частност връщането на сутрешната гимнастика в училище.

Браво на нашите възпитаници!
Нека всички вярват, че мечтите могат да бъдат реалност!

 7.10.2022  РЕГИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ „ДЖОН АТАНАСОВ – БАЩАТА НА КОМПЮТЪРА"


© soustraldzha.org

На 7 октомври 2022 г. в НТС-Ямбол се проведе традиционното регионално състезание по информационни технологии "Джон Атанасов-бащата на компютъра". За пореден път отборът на СУ "П. К. Яворов" се представи отлично и се класира на трето място. Поздравления за петокласниците Георги Петров и Петър Сотиров и техният ръководител г-н Димитър Шивачев!

 6.10.2022 


© soustraldzha.org

Двугодишна програма „Детско полицейско управление” стартира в СУ „П.К.Яворов” - гр.Стралджа. Тя ще се реализира съвместно с РУ Стралджа и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към общината.
На официалното откриване днес гости на децата , които ще са членове на детското полицейско управление, бяха служители от Районното управление и секретарят на Местната комисия.
Целта на проекта е по достъпен и атрактивен за децата начин да се създадат ценностно отношение към закона, модели на законосъобразно поведение, както и ранна превенция на асоциалното поведение.
В хода на програмата учениците ще се запознаят с професията на българските полицаи, ще научат как да се справят с трудни ситуации и различни предизвикателства вкъщи, в училище и на улицата. Беседи и ролеви игри с децата ще се провеждат регулярно.
Децата положиха клетва и получиха жилетки. Харесва им много, вече знаят, че ще носят и още една отговорност. Ще се научат как да помагат и да бъдат образцови граждани, с принос към обществото.

 5.10.2022  5 октомври-международен ден на учителя


© soustraldzha.org

Учителят е не само човекът, който има за цел да обучи определени класове. Той е всички професии и задължения накуп – от вдъхновителя на подрастващия до негов втори родител и най-добър приятел. Затова и днешният ден в СУ „П.К.Яворов“ – град Стралджа беше изпълнен с топли усмивки, мили думи, искрени прегръдки и стръкчета здравец. По повод Международния ден на учителя шестокласниците изразиха признателността си към учителския колектив под формата на дигитално изработени, принтирани и старателно подвързани със здравец картички. Чрез този на пръв поглед малък жест, отправен в забързаното ежедневие, 6. „а“ клас успя да усмихне личностите, стремящи се ежедневно да ги изградят в достойни и образовани хора!

 30.9.2022  „Можем да го постигнем заедно- нека се опитаме да бъдем активни!"


© soustraldzha.org

Днес- 30 септември 2022г. в двора на СУ „П. К. Яворов"- гр. Стралджа в голямото междучасие се проведоха заключителни мероприятия по повод Европейската седмица на спорта. Учениците от I до XII клас взеха участие в организирана гимнастика, под ръководството на преподавателите по физическо възпитание и спорт, като за финал се хванаха за ръце и изиграха заедно едно българско хоро. С това се постави края на спортните прояви, проведени под мотото „Можем да го постигнем заедно- нека се опитаме да бъдем активни!".

 29.9.2022 


© soustraldzha.org

За осма поредна година в България се отбелязва Европейската седмица на спорта с различни спортни прояви под мотото- „Можем да го постигнем заедно - нека се опитаме да бъдем активни“.
СУ "П.К.Яворов"-гр.Стралджа също се включи със следните спортни дейности, организирани в часовете по Физическо възпитание и спорт с всички класове:лекоатлетически крос, футбол, народна топка и гимнастически упражнения.
На 30 септември в голямото междучасие в двора на училището ще се проведе организирана утринна гимнастика с всички ученици, с която ще завърши Европейската седмица на спорта.

 21.9.2022  21 септември - Ден без загинали на пътя.


© soustraldzha.org

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода 16-22 септември 2022г. Събитието е с мото „Остани жив, пази живота“ и се провежда под патронажа на Министерство на вътрешните работи. Фокусът на инициативата е 21 септември - Ден без загинали на пътя.
В тази връзка в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведоха следните инициативи:
В начален етап:
- беседи в ЧК;
-тематични рисунки и изложба „Зная правилата и се движа безопасно“
-викторина „Познавам пътните знаци“
В прогимназиален етап :
- раздаване на листовки на водачите на автомобилите съвместно с РУ Стралджа
В гимназиален етап:
-представяне на презентация на тема „Бъди внимателен! Спазвай правилата!“

 16.9.2022  Учебна евакуация


© soustraldzha.org

На 14 септември служителите от структурите за “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР отбелязват своя професионален празник.
По този повод на 16.09.2022 г. по инициатива на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в СУ„П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведоха редица мероприятия- беседи с учениците от начален етап и учебна евакуация. Огнеборците направиха специална демонстрация на техниката и оборудването на дежурните екипи.

 15.9.2022 


© soustraldzha.org

На 15 септември 2022 г. по инициатива на Комисията по безопасност на движението в СУ „П. К. Яворов“-гр. Стралджа и РУ Стралджа бе проведена кампания, в която участваха ученици от V а клас на училището.
Целта на кампанията бе да се припомнят на всички учениците правилата за движение по пътищата и спазването им, както и да се насочи вниманието на шофьорите към това, че се открива новата учебна година и подрастващите активно ще преминават по пешеходните пътеки, където всички трябва да са много внимателни.
Посланието на мероприятието бе: „Бъди внимателен! Спазвай правилата!“.
Автомобилите бяха спирани от служителите на РУ Стралджа, а децата, облечени в светлоотразителни жилетки, раздаваха изработени от тях листовки на водачите на автомобилите.
Нека всички заедно се грижим за здравето и безопасността си!

 15.9.2022  Честит първи учебен ден!


© soustraldzha.org

По традиция на 15 септември дворът на СУ„П. К. Яворов“-гр. Стралджа се изпълни с ученици, родители, преподаватели и гости.
На този ден децата на България тръгват на училище.
С времето в училището ни той се е превърнал в празник, посветен на вечния стремеж към духовност, наука и просвещение. Ден празничен и светъл, усмихнат и пъстър, изпълнен с надеждите, с които идва всяко ново начало.
Най- развълнувани и щастливи бяха първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на родното училище.
На тях им подадоха ръка и с обич и вяра ги посрещнаха учителите им, техните нови вдъхновители, които ще ги обичат и подкрепят, и ще им помагат да откриват знанието и да сбъднат мечтите си.
Развълнувани бяха и дванадесетокласниците- бъдещите абитуриенти, за които този първи учебен ден е последен, но пък изпълнен с много мечти, трепети и вълнения за бъдещето.
Приветствие към всички отправи госпожа Г. Райнова-директор на училището и кметът на община Стралджа г-н Атанас Киров.
Подканени от училищния звънец, учениците прекрачиха прага на родното училище с надежди и усмивки и изпълниха с пъстрота класните стаи.
Нека посрещнем новата учебна година смело и с отговорност към личните и общи проекти за усвояване на нови знания и умения.
Спорна, ползотворна и усмихната учебна година!

 1.7.2022 


© soustraldzha.org

Горди сме да съобщим, че Мирослав Деянов Великов, обучаващ се по професия "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за ИТ кариера", премина през всички модули, защити знанията си на Държавни изпити по теория и практика и на 01.07.2022 г. получи свидетелство за професионална квалификация.
Програмата „Обучение за ИТ кариера“ дава възможности на допълнително обучение на ученици от Х, ХI и ХII клас, които не изучават професия от професионално направление „Компютърни науки“. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии.
Поздравления за Мирослав Великов и пожелаваме да продължи своето развитие в ИТ сферата!

 29.6.2022  ОБЯВА


За длъжност: Образователен медиатор по Национална програма „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“.
Брой места: 1
Считано от: 04.07.2022 г.
Изисквания за заемане на длъжността:
Образование: начално
Вид на трудовия договор: за определен срок
Работно време: пълно
Необходими документи: Заявление за заемане на длъжността. Копие от документа удостоверяващ за завършена степен на образование. Справка за придобития трудов стаж и професионален опит – препис – извлечение от трудова книжка или трудова книжка /копие/.
Документи за кандидатстване ще се приемат на 30.06.2022 г. в канцеларията на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа

Забележка!
Свидетелство за съдимост и Карта за предварителен медицински преглед се изискват от кандидата, който ще бъде назначен на обявената длъжност.


 29.6.2022  „На пътя животът е с предимство“


© soustraldzha.org

По инициатива на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" датата 29 юни е обявена с решение на Министерския съвет, за Ден на безопасността на движението по пътищата. В тази връзка в СУ "П. К. Яворов" се проведоха инициативи под мотото „На пътя животът е с предимство“, с които се засили вниманието на учениците към проблемите на пътната безопасност.

 28.6.2022  „Приказката на 4 б клас"


© soustraldzha.org

На 24.06.2022г. учениците от 4б клас подготвиха тържество за завършването си, на което присъстваха родители, учители и ученици. Четвъртокласниците поздравиха всички гости с песни и танци. Показаха своята артистичност с драматизация на приказката „Как гарджето стана певец“ на Светослав Минков. Един последен час, в който имаше много обич и много сълзи. Представена беше и презентация „Приказката на 4 б клас", в която бяха събрани красиви и свидни спомени през тези четири години. Госпожа Б. Георгиева – ЗДУД връчи Удостоверенията за завършен начален етап от основното образование с пожелание към учениците да допишат своята приказка с най- хубавите думи, с най-чистите мисли с много, много обич и доброта един към друг и едно прекрасно лято изпълнено с много игри, море и пътешествия.

 27.6.2022  Педагогически форум


© soustraldzha.org

На 24.06.2022 г. в ПГЛПЕХТ гр. Ямбол се проведе педагогически форум за споделяне на добри практики в обучението по математика в прогимназиален и гимназиален етап. Целта на организираната от РУО - Ямбол инициатива бе да се отговори на съвременните предизвикателства пред училищното образование чрез популяризиране на добрия педагогически опит, творческия потенциал на учителите и насърчаване за прилагане на иновации в образователния процес. От СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа своите педагогически практики презентираха учителите по математика г-жа Бинка Караколева и г-жа Мария Дамянова.

 27.6.2022  "Една усмивка, една сълза и много свидни спомени"


© soustraldzha.org


"Ще ме запомните ли, мои ученици,
тъй както аз до сетния си час,
ще пазя спомена за ясните очици
на всеки от обичния си клас.
На добър час, разрошени косици,
трапчинки мили, свидни личица!
В сърцето ми, порасли ученици,
завинаги останали деца!"
На 24.06.22г. учениците от 4в клас проведоха своето прощално тържество "Една усмивка, една сълза и много свидни спомени". Децата рецитираха стихове, направиха драматизация на приказката „Най-хубавото птиче“. Много песни, танци и мислено връщане назад към хубавите и забавни спомени през четирите години, озариха тържеството с усмивки и радостно настроение. С радост и малко тъга, учениците от 4в клас, си взеха довиждане със своите първи учители. В края на тържеството заместник-директорът на училището, г-жа Боряна Георгиева, връчи на всички ученици удостоверение за завършен начален етап и им пожела спокойно и весело лято, за да могат с нови сили на есен да пристъпят отново училищния праг, но вече в пети клас.

 16.6.2022  Състезание по Проект "Подкрепа за успех"


© soustraldzha.org

"Пътешевствие в страната на математиката"-състезание по Проект "Подкрепа за успех". Ученици от петите класове на СУ "П.К.Яворов" и ОУ "СВ.Св.Кирил и Методий" премериха знанията си и доказаха, че заслужено преминават в 6 клас.

 15.6.2022  МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“


© soustraldzha.org

На 15.06.2022 г. от 14,00 часа в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се проведе междуучилищна дейност по проект „Подкрепа за успех“ организирана от ТЕУП към РУО – Ямбол под мотото „Заедно учим и успяваме“. В събитието взеха участие 151 ученика от Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, които представиха своите постижения, умения и способности от участието си в проект „Подкрепа за успех“ през годините, като проведоха състезания и викторини по български език и литература и математика. В края на форума гостите и участниците посетиха залите на STEM центъра на СУ „П. К. Яворов“.

 15.6.2022  Беседа на тема „Ползи от образованието“


© soustraldzha.org

На 15.06.2022г. в СУ „ П.К.Яворов“ гр. Стралджа образователният медиатор Мима Димитрова назначена по проект “Подкрепа за успех“ проведе беседа на тема „Ползи от образованието“. Представители на ученическия съвет споделиха с ученици от уязвими групи презентация на тема „Можеш да научиш всичко“. Разгледаха се материали от информационен характер- образование и бъдещо кариерно развитие. Г-жа Димитрова акцентира върху това, че децата имат нужда от образование, личностно развитие и стремеж към професионална реализация. В беседата се наблегна на проблемите, с които се сблъскват необразованите и начините, по които именно образованието е превенция за справяне с проблема.

 13.6.2022  ОБЯВА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“ ОБЛАСТ ЯМБОЛ


© soustraldzha.org

ПРОГРАМА ЗА МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“ Е ПУБЛИКУВАНА В РАЗДЕЛ ДОКУМЕНТИ-ДРУГИ

 3.6.2022  Конкурс за рисунка на тема „Моето родно място, най-любимо на света“


© soustraldzha.org

Областна администрация Ямбол организира конкурс за рисунка на тема „Моето родно място, най-любимо на света“. Сред конкуренция от близо 100 детски рисунки, отличена бе Памела Йорданова Танева от 2б клас на СУ „П.Яворов“. Тя получи своята грамота и награда на специална церемония на 1 юни в сградата на Областна администрация. Пожелаваме на Памела още много успехи и винаги да носи родното място в сърцето!

 2.6.2022  Занятия на група по интереси „Ние и природата“


© soustraldzha.org

Приключиха занятията на групата по интереси „Ние и природата“, в която участваха ученици от 7а и 7б класове. По време на занятията седмокласниците разшириха теоретичните и практическите си знания, свързани с опазването на околната среда. Запознаха се с основните замърсители и начините за опазването и от замърсяване, като изготвиха табло. Засадиха цветя в училищната градинка, изработиха макети „Сътворяваме чудеса от изхвърлени неща“ за Деня на Земята- 22 април.

 2.6.2022  Почетна грамота "Неофит Рилски"


© soustraldzha.org

С гордост и задоволство съобщаваме, че старши учител Бинка Караколева, дългогодишен преподавател в СУ „П. К. Яворов“ бе отличена с наградата „Неофит Рилски“, която се присъжда ежегодно от Министерство на образованието и науката на изявени учители за дългогодишната им цялостна високо професионална дейност и принос в образованието. На тържествена церемония почетната грамота връчи началникът на РУО- Ямбол г-н Стойко Стойков.
Госпожа Караколева е учител в училището, с доказан висок професионализъм в работата си с учениците и своите колеги. В работата си използва интерактивни методи, иновации, ИКТ, проблемно-базирано и проектно–базирано обучение. Изявен професионалист в обучението, има безспорен авторитет сред общността на СУ „П. К. Яворов“, а нейните ученици, освен с отличните си постижения се приобщават към непреходните общочовешки ценности. Възпитава както любов към знанието и стремеж към самоусъвършенстване, така и високи нравствени добродетели, толерантност, уважение и отговорност.
Пожелаваме на г-жа Караколева здраве и още по-големи професионални успехи!

 1.6.2022 


© soustraldzha.org

На българската бойна слава бе посветена викторината, проведена в СУ“П.К. Яворов“ на 31.05.2022 г. Малко неща могат да накарат нашия народ да се гордее така, както героизма на българския войник през вековете. Разказите за славни победи и героични подвизи обаче са безполезни, ако не се предават, ако силата им не преминава от една епоха в друга, за да се обезсмърти. С тази идея четиримата участници във викторината „Българската бойна слава“ – Габриела Митева и Васил Шидерски от 7а клас, и Димитър Вълков и Даниел Колев от 10а клас, премериха сили и ни доближиха до някой от най-славните моменти в нашето минало. Участниците преминаха през 3 кръга с разнообразни въпроси, видео загадки. Разпознаваха събития и личности, паметници и документи. Всички показаха знания и бързи реакции, но победител стана Димитър Вълков от 10а кл.

 1.6.2022  "Ваканция, здравей"


© soustraldzha.org

На 31 май 2022 г. класната стая на 2а клас с кл. р-л Й. Петрова и учител ЦДО Н. Иванова беше празнично украсена с балони, много цветя и слънчев надпис "Ваканция, здравей". Второкласниците чакаха този ден отдавна и тайничко приготвяха костюми на любими герои. Всеки представи своя любим герой много артистично и изненадващо. Звучаха песни, стихове и много аплодисменти. Учениците с нетърпение очакваха да получат своите удостоверения за завършен ІІ клас. Празникът продължи с посещение на градската библиотека, от която всеки излезе с любима книжка. Накрая не липсваха игрите с приятели и вкусният сладолед!
Нека лятото бъде изпълнено с емоции и много прочетени книжки!

 1.6.2022  Завършване на първи клас


Има много вълнуващи мигове в училище. Завършването на първи клас е специален и емоционален момент, както за учениците, така и за техните учители и родители. На 31.05.2022 г. учениците от Iа и Iб клас на СУ "П. К. Яворов" успешно приключиха първата учебна година. Своя последен урок - тържество Іа клас проведоха в STEM центъра на училището. С помощта на технологичните средства първокласниците показаха, че имат сериозни познания в изучаваните области. Решаваха електронни кръстословици и пъзели, подреждаха полезни и вредни храни, бяха за кратко и в света на приказките.
Учениците от Іб клас проведоха открит урок пред близките си. По забавен начин се потопиха в света на българския език и в сладкодумните страници на читанката. Доказаха, че математиката е лесна и много интересна.
Звънките гласчета на учениците озвучаваха училищната сграда. Родители и гости споделиха радостта от успешното завършване и ги поздравиха с изкачването на първия връх в живота им - Първи клас. Госпожа Райнова - директор на училището раздаде първите удостоверения за завършен клас на малчуганите, с пожеланието да имат още много успехи по пътя на познанието.

 31.5.2022  Дейностпо НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”


© soustraldzha.org

В изпълнение на дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” учениците от ЦДО 3в клас на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа представиха куклен театър на пръстите – ,,Червената шапчица‘‘. Актьорите се вживяха в своите роли и обещаха да имат и други представления. Публиката,въпреки че знае приказката, наблюдава с голям интерес актьорското изпълнение на своите съученици. Накрая всички си пожелаха весело лято и повече прочетени книжки.

 31.5.2022  Заниманията по интереси "Творческа работилница"


© soustraldzha.org

В заключителното занятие на заниманията по интереси "Творческа работилница" учениците от 2а клас с ръководител Йорданка Петрова изготвиха изложба. На нея подредиха изделията, изработени от сръчните им ръце, в които е вложено много старание, творчество и красота.

 31.5.2022 


© soustraldzha.org

На 30.05.2022 г. в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведе дискусия на тема „Превенция на ранните бракове в ромските семейства“ на образователния медиатор с ученици от VІІІ клас при реализиране на дейности по проект „Подкрепа за успех“ .
Разгледаха се различни теми и материали – от информационен характер, през образование и здравна култура, до семейно планиране и бъдеща реализация. Образователният медиатор постави силен акцент на това, че ромската младеж има нужда от продължаване на образованието и търсене на възможности за професионална реализация като основна алтернатива и път към развитие на общността. На подрастващите беше изяснено, че „ранният брак“ трябва да се осъзнае, да се отчете като пречка пред развитието им. Получиха мотивация за това, че имат нужния потенциал да разчупят стереотипите и да поведат общността към промяна.

 28.5.2022  Група за занимания по интереси „ДО-РЕ-МИ”


© soustraldzha.org

Учениците от група за занимания по интереси „ДО-РЕ-МИ” с ръководител Кина Попова проведоха заключително занятие. На мероприятието присъстваха ученици, родители и учители. Представителната изява беше много емоционална и празнична. Учениците се готвиха за този ден с желание и заслужено получиха аплодисментите на публиката.

 28.5.2022  Заключително занятие на групата за заниманията по интереси "Компютърно моделиране"


© soustraldzha.org

На 26.05.2022 г. се проведе заключително занятие на групата за заниманията по интереси "Компютърно моделиране". Учениците от 2Б и 2В клас, са вече с основна база от знания и умения за работата с компютър. С удоволствие откриха хилядите образователни ресурси, които ни предлага интернет пространството, рисуваха света около тях и техните мечти на компютър. Съхраняваха, създаваха, разпространяваха информацията и най-вече се научиха да работят в екип. За спомен създадоха за своите учители картички за края на учебната година.

 28.5.2022 


© soustraldzha.org

За да изтъчеш черга, трябва да усещаш цветовете. Цвят до цвят не са два цвята, а цветна мелодия. Как се подреждат цветовете се пее в народните песни:лилавото е кротичко, синьото обещава, бялото е неутрално, червеното е галило, жълтото е хвалба, а оранжевото - слава.
И днес влезеш ли в българска възрожденска къща те грабват веселите шарки на чергите, събрали радостта на майсторките и превърнати от тях в песен. Тъкали и пеели в миналото моми и жени.
Малките тъкачи от 2 а клас участници в занимания по интереси "Творческа работилница" на малко дървено станче изтъкаха малки шарени черги, в които зеленеят тучни ливади, полъхват прохладни сенки, искри ярко слънце, гали ведро синьо небе.
Изделията изработени от детските ръце повишават интереса на децата към красотата на родните багри и форми, буди у тях чувство за гордост, че са българи, че са наследници на непреходна хубост, която трябва да познават и ценят.

 24.5.2022 


© soustraldzha.org

С тържествена програма учениците и учителите на община Стралджа отбелязаха 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Денят на буквите, на просветата, на духа! И на гордостта на поета, написал „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат.“ Защото българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще на света. В този ден се прекланяме пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието! Идентичност, на тези, които възпитават поколенията.
Красивите стихове и емоционално изпълнените песни изпълниха двора на СУ "П. К. Яворов", като донесоха много настроените и още веднъж припомниха дълбокото значение на един от най-българските празници.

 23.5.2022  Награждаване на ученици по случай 24 май


© soustraldzha.org

По случай 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост директорът на СУ „П. К. Яворов“ г-жа Галя Райнова награди ученици за активна училищна дейност и принос за издигане престижа на училището:
ДОНИКА МИЛЕНОВА АНДОНОВА – Ха клас
ДАНИЕЛ ПАНАЙОТОВ КОЛЕВ – Ха клас
ГЬОКЧЕН ЙОРДАНОВА АНДРЕЕВА IIв КЛАС
ТОМАИ АСЕНОВА МИШЕВА - IIв КЛАС
ДАНАЯ ДЕЯНОВА ВЕЛИКОВА – VIа клас
ДАНИЕЛА ЙОРДАНОВА КРЪСТЕВА – VIа клас
ДАРИНА КРАСИМИРОВА МАРИНОВА - VIа клас
БОЖАНА ДИМИТРОВА МИТЕВА - VII а клас
ВЕСЕЛИНА АЛЕКСАНДРОВА СТЕФАНОВА - VII а клас
ГАБРИЕЛА МИТКОВА МИТЕВА - VII а клас
ВАСИЛ ВЕСЕЛИНОВ ШИДЕРСКИ - VII а клас
ГАБРИЕЛА ФИКРЕТОВА АХМЕДОВА - VII а клас
ИВА НЕДКОВА ТОДОРОВА - VII а клас
НИКОЛ ХРИСТОВА - VII а клас
РОСЕНА АТАНАСОВА ДОБРЕВА - VII а клас
ТОНИ ЙОРДАНОВА ЙОРДАНОВА – IX а клас
Пожелавам Ви здраве и успехи! Не спирайте пред трудностите и продължавайте да вървите уверено и дръзко по трънливия път на познанието!

 19.5.2022  ОБРАЗОВАТЕЛНА СЕСИЯ ЗА ЗДРАВНОТО И СЕКСУАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ В УЧИЛИЩЕ


© soustraldzha.org


Трудна е темата "Сексуално възпитание на подрастващите и предпазване от полово-предавани болести", но когато изборът на лектор е сполучлив и коефициента на полезност е висок. Водени от тази идея Мариана Вълева, психолог в училището и ръководството на СУ“П.Яворов“, организираха среща на учениците с д-р Таня Георгиева:
„След това събитие ще бъдете благодарни на себе си за информираността и познанията, които ще получите в тази област. Защото, както сега, като млади момичета, така и по-късно като съпруги и майки, ще имате нужда от тези знания.“, насърчи учениците психолога на училището. След което достъпно и интересно д-р Георгиева запозна аудиторията с проблемите на женското здраве, физически и емоционални промени в пубертета, любовни трепети и интимност, средства за предпазване от полово предавани инфекции, начини за предпазване от забременяване. Бе засегната и темата за влиянието на нормите и поведението в дадена култура.
ВНИМАНИЕ! ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
- Броят на абортите във възрастта 15-19г. у нас е опасно висок
- 35% от младите хора са инфектирани с ХИВ
- България е на едно от първите места в Европа с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст
- 86% от учениците на 16-годишна възраст са употребявали алкохол
- 30 % от учениците до 16 г. са опитвали поне веднъж някакъв наркотик
- Едва 42% от учениците дават пълен и верен отговор за какво служи презервативът
- 50% от запитаните нямат ясна представа какво е „спешно хапче“
- 30% от сексуално активните ученици никога не са ползвали предпазни средства

 28.4.2022  Областно състезание по оказване на първа помощ.


© soustraldzha.org

На 27.04.22г. се проведе областно състезание по оказване на първа помощ. В него участваха и доброволците от БМЧК- Стралджа, ученици в СУ "П.К.Яворов", които се класираха на ІІ място. "Приехме това не като състезание, а като предизвикателство. Достойно показахме какво знаем и можем. За краткото време с което разполагахме, се подготвихме и второто място е отлично, но това ни мотивира следващата година да бъдем най-добрите." - споделиха учениците.

 28.4.2022  Градът има своето бъдеще и то започва от нас!


© soustraldzha.org

На 27.04.2022 г. се състоя празничен концерт по повод патронния празник на СУ „П. К. Яворов“. В началото учениците от ІХа клас представиха историята на учебното дело в града ни, след което чаровните водещи Сияна и Антоар дадоха думата на директора г-жа Галя Райнова: „Добър вечер на всички присъстващи, чиито професии и добри дела са свързани със СУ „П. К. Яворов“. Днес е нашият тържествен ден. Празнуваме патронният ни празник в годината, в която се чества 170-годишнината на образователното дело в града ни. Училището е мястото, където изпитваме първите радости от победите и се опитваме да скрием горчивите сълзи от поражението. Училището ни учи да преодоляваме трудностите и да не спираме дотук. ..Именно то ни научи да пишем и четем, да решаваме проблеми, които стават все по-трудни от година на година. Именно то отвори хиляди пътища за вас и ви помогна да изберете един, по който сте тръгнали уверено към целта си…. Градът има своето бъдеще и то започва от нас!“ . След внушителното слово на директора на училището сърдечно приветствие към преподавателския екип и учениците отправи кметът на община Стралджа г-н Атанас Киров. Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет г-н И. Митев, директори и общественици.
Започна богатата празнична програма, изпъстрена с песни, стихове, танци и театрални изпълнения. Концертът се превърна в събитие, което показа духа на вярващия в себе си млад човек, на талантливия, мислещия, можещия ученик, подкрепен от добри учители. Срещнаха се миналото и настоящето, Паметта оживя.
Експлозия от емоции, фойерверк от усмивки и нестихващи аплаузи изпълниха залата на НЧ „Просвета 1892“.
Благодарим на всички за оказаната чест и неуморния труд и пожелаваме на училището ни да бъде силно и устойчиво, да ражда таланти и да бъде сигурен дом за следващите поколения!

 27.4.2022  Ученици от СУ "П. К. Яворов" се класираха за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии


За поредна година учениците от СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа демонстрираха своите знания и умения в сферата на информационните технологии и се класираха за националния кръг на олимпиадата. Този успех вече се превърна в традиция , защото през последните години нашите ученици имаха възможност да се състезават на последния етап на олимпиадата и да докажат, че заслужават това признание.
Пожелаваме успех на Веселина Стефанова и Габриела Митева, ученички от VІІ клас с ръководител г-жа Денница Колева на престижния ученически форум.

 25.4.2022  Световният ден на Земята


© soustraldzha.org

Всяка година на 22 април се отбелязва Световният ден на Земята , за да привлече вниманието върху опазването на нашата планета.
Най-лесният начин да помогнем на Природата е да засадим дърво! Радост за сетивата, а и въздухът се обогатява с жизнено необходимия ни кислород!
Малките ученици от Iа клас засадиха борче и цветя в градинката на двора на училището. Те сами отгледаха разсад за цветята - посяха семенца в саксии и старателно ги поливаха и плевиха.
Децата продължиха с други инициативи и в класната стая - с презентация и песен, посветени но Земята. Нарисуваха постер, изработиха апликации от пластмасови капачки, които старателно събираха през учебната година.
Посланието на малките първокласници е: „Хора, обичайте Земята, защото тя е наш дом!"

 22.4.2022  Великден


© soustraldzha.org

Великден! Учителите и учениците на СУ "П.К. Яворов" ви пожелават здраве и благополучие. Нека чудото на Христовото Възкресение донесе надежда и радост във всяко семейство и дом! Нека бъде благословена трапезата ви, а сърцата Ви да са изпълнени с мир, топла човешка взаимност и чисти помисли!

 21.4.2022  "На седянка у Борянка"


© soustraldzha.org

Учениците от IIа клас върнаха годините назад като поканиха своите родители и учители "На седянка у Борянка". В подреден битов кът, нагиздени в български носии децата се превърнаха в истински моми и ергени. Момите извадиха кълбета с прежда, а момците ги наобикаляха и гледаха. С песни, стихове и танци второкласниците потопиха присъстващите в бита, традициите и ценностите на българите от миналото. Вложиха сърце и душа в това представление. Показаха, въпреки крехката си възраст, че желаят да запазят жива връзката със съкровищата на народния бит, за да бъде тя съхранена за поколенията. За всички гости условието за присъствие беше също да носят елемент на народна носия. Накрая всички участници и гости тропнаха хорце.

 21.4.2022  Деня на Земята 22 април


© soustraldzha.org

По традиция за Деня на Земята 22 април, СУ „П. К. Яворов“ отново се украси с традиционна изложба под наслов „Да сътворим чудеса от изхвърлени неща“. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап проявиха творчество и изобретателност при подготовката на изложбата. С помощта на сръчни ръчички и отпадъчни материали сътвориха красоти. Поздравления момичета и момчета! Продължавайте в същия дух да проявявате творчество и въображение като създавате чудеса!

 21.4.2022  "Великден - традиции и обичаи"


© soustraldzha.org

Учениците от III"в" клас взеха дейно участие в проектните и творчески дейности - "Лазаров ден - учим, пеем и плетем венци". А на 21.04.2022г. /Велики Четвъртък/, проведоха тържество под наслов "Великден - традиции и обичаи". Децата се запознаха с традициите, които християните спазват по време на Страстната седмица. С голям ентусиазъм боядисаха чудно красиви яйца, а после се почерпиха с вкусни козунаци. Третокласниците пожелават на всички - "Светли Великденски празници"!

 21.4.2022  Тренировъчното упражнение за евакуация при пожар


© soustraldzha.org

С много емоции и интерес у учениците премина тренировъчното упражнение за евакуация при пожар, проведено на 21.04.2022г. в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа. Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението съвместно с ръководството на училището проведе тактическо занятие. Направената учебна евакуация на учениците и персонала показа, че правилата за безопасното напускане на сградата се знаят и се спазват от всички. Учениците имаха възможност да разгледат пожарната кола, екипировката на пожарникарите и да се запознаят отблизо с действията им при пожар.

 21.4.2022  Великден е!


© soustraldzha.org

Великден е! Нека ни е светъл и красив празникът! Нека бъдем добри! Нека не губим вярата, че доброто ще победи злото и любовта ще победи омразата! Нека не губим надеждата за един по-щастлив и спокоен живот и да не спираме да се опитваме да направим света по-добър, както само ние- децата можем!
С това послание завършиха днешния си открит бинарен урок по религия и родинознание на тема: Великден децата от I а клас. Урокът се проведе в STEM центъра на училището. Преподавателите Красимира Танева и Тодор Атанасов преплетоха знания за светската и религиозната страна на светлия празник.
Учениците разказваха за свои преживявания, свързани с празника, пяха великденски песни, рисуваха кошнички с яйца. Най-много се забавляваха с интересните електронни ресурси, чрез които бе поднесен урока и смело използваха модерната техника, за да покажат колко много са научили за празника.
Гостите на урока – родители и преподаватели им се радваха от сърце. Госпожа Боряна Георгиева – заместник-директор на училището ги поздрави с показаните знания и им пожела светли празници.

 21.4.2022  „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ“


© soustraldzha.org

На 19.04.2020 г. в IV б клас на СУ „П.К. Яворов“гр. Стралджа се проведе състезание по български език и литература „ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ“. Състезанието имаше за цел да даде възможност на децата да покажат своите знания и творчески умения в областта на граматиката и литературата, както и да възпита у тях любов към българския език и четенето. В рамките на един астрономически час четвъртокласниците решаваха граматически задачи и трябваше да покажат умения в създаването на текст. Проявиха своята креативност при изработване на емблемите на своите отбори и се заредиха с много положителни емоции и настроение в навечерието на най-светлия християнски празник Великден.

 20.4.2022 


© soustraldzha.org


На 20 април 2022 г. по инициатива на момичетата от група занимания по интереси „Танцувай с нас“ учители и ученици на СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се уловиха за ръце и се понесоха заедно в ритъма на „Бяла роза“. Така в различното междучасието всички бяха заредени с положителни емоции.
ОЧАКВАЙТЕ СЛЕДВАЩОТО ПРЕДИЗВИКТЕЛСТВО!

 19.4.2022  „Великден иде!“


© soustraldzha.org

На 19.04.22г. учениците от 4в клас при СУ „Пейо Яворов“ гр. Стралджа проведоха тържество „Великден иде!“, което бе посветено на предстоящия светъл празник. Децата рецитираха стихотворения, пяха песни, танцуваха. Направиха драматизация на приказката „Великденски яйца“.
Празничният дух завладя класната стая и разцъфна в малките детски души. Учениците от 4в клас пожелаха на всички гости да бъдат задружни и във всяко едно сърце да възкръсне божият мъдър и свят благослов за Вяра, Надежда и силна Любов.

 19.4.2022  Шахматен турнир


© soustraldzha.org


На 18.04.2022 г. ученици от СУ "П. К. Яворов" участваха в шахматен турнир. Инициативата е организирана от община Стралджа в памет на Георги Каравичев.

 19.4.2022 


© soustraldzha.org

Традиция стана в СУ“П.Яворов“ учителите да споделят добри педагогически практики и опит със своите колеги, да обогатяват и разнообразяват работата си, за да се развиват и дадат най- доброто от себе си на своите ученици. Госпожа Валентина Белчева и нейните чудесни второкласници бяха домакини на такъв урок. Динамичен и забавен, ангажиращ и удовлетворяващ беше той и за децата, и за техните гости. Ученето беше игра и играта- учене. Учениците получиха знания, умения и награди в края на часа, учителите – идеи и мотивация за работа, а удовлетворението бе за всички.

 19.4.2022  Открит урок 2а


© soustraldzha.org

На 18 април 2022 , с учениците от 2а клас се проведе открит урок по математика -Умножение с числото 7. Математиката е любима на второкласниците. С лекота и желание решаваха математически верижки, съставяха текстова задача по илюстрация и я решаваха по няколко начина, задаваха интересни въпроси. Използваха правилно математически термини. Представиха умножението като сбор от равни събираеми, сравняваха произведение с предходното и следващо произведение.Работиха по групи и откриха правилно произведенията от табличното умножение с числото 7. Подредиха частите от пъзела с резултатите в голямо българско великденско яйце. Браво ученици, за активността и старанието!

 14.4.2022  Лекция с проф. д-р Марин Русев


© soustraldzha.org

Предметът география и икономика е предпочитан от много ученици в СУ“ Пейо Яворов“. Не случайно от години мнозинството от завършващите средно образование полагат матура именно по този предмет. За пореден път нашите ученици показаха завидни знания и любопитство на лекцията с проф. д-р Марин Русев, преподавател в СУ “Кл. Охридски“, която се проведе 13.04.2022г.
Срещата започна с викторина, в която момчета и момичета от различни класове на училището се надпреварваха да дават верни отговори. След като ги провокира с широк кръг от въпроси, проф. Русев говори за съвременен Китай. Освен с компетентност по темата, той заплени учениците и учителите със своята лична обаятелност и умения да излага такива сложни теми разбираемо за аудиторията.

 13.4.2022  "Who is the cleverest?"


© soustraldzha.org

На 12.04.2022г. с учениците от 3а клас на СУ "П. К. Яворов" се проведе състезание по английски език "Who is the cleverest?". Третокласниците се надпреварваха в шест забавни игри, с които показаха своите знания. Двата отбора се представиха много добре и бяха доволни от резултатите си като си пожелаха да имат повече такива състезания.

 13.4.2022  МЕЧТАТЕЛ И


© soustraldzha.org

„Мечтата е нещо красиво,

чудато и нетърпеливо.

Зад спуснати клепки живее

и разни вълшебства умее.“

Издателство Клет полюбопитства и надникна зад затворените клепачи, за да открие света на чудесата. Помоли децата на България да нарисуват своята мечта. Учениците от 2б и 4б клас на СУ „П.Яворов“ откликнаха с радост и споделиха своите мечти, облечени в цвят. Те бяха отличени и наградени с грамота и значка „МЕЧТАТЕЛ“.
Нека си пожелаем мечтата на всяко дете „пътечка да начертае и сбъдната грее накрая“.

 12.4.2022  12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката


© soustraldzha.org

По случай 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката, в часа занимания по интереси учениците от ЦДО 3б клас се разходиха виртуално до Космоса. Направиха космонавт от материали за рециклиране и обещаха да търсят далечни светове, но и да пазят красива планетата Земя. Учениците работиха с ентусиазъм и бяха въодушевени от резултатите от тяхната дейност.

 11.4.2022  РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ – БУРГАС НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСИТЕ ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО ПО ПОВОД СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА


© soustraldzha.org

Регионална дирекция по горите – Бургас традиционно отбеляза Седмицата на гората с два конкурса за детско творчество – рисунка и стихотворение, на тема „Аз обичам гората!“
Талантливите млади художници и поети бяха разделени на две възрастови групи. Комисия от служители в Дирекцията излъчи победителите и класира на първо място в конкурса за рисунка Васил Веселинов Шидерски, ученик от VIIа клас на СУ "П. К. Яворов". Браво!

 1.4.2022  "Вече сме грамотни"


© soustraldzha.org

Азбуката вече зная!
Мога книжки да чета!
Най-голямата магия
съм научил на света!
На 31.03. 2022 г., ден преди дългоочакваната пролетна ваканция, децата от 1 а клас отпразнуваха своята грамотност. Проведоха тържество "Вече сме грамотни". Пяха песни и звънките им гласчета огласяха светлата училищна сграда с познатите думи: "Всяко нещо най-прекрасно се нарича първокласно." Вдъхновени от радостта, емоционално рецитираха стихове за азбуката и приказното царство, което буквите откриват пред тях. Показаха своите знания, решавайки кръстословица, подреждайки думи в изречения, отговаряйки на въпроси. А родителите, гости на тържеството гледаха с гордост, умиление и възхищение порасналите си деца. Директорът на училището г-жа Райнова поздрави първокласниците и подари на всеки книжка с пожелание да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!

 31.3.2022  „Да запазим децата на пътя”


© soustraldzha.org

За поредна година в СУ "П. К. Яворов" гр. Стралджа се проведе викторина по безопасност на движение по пътищата „Да запазим децата на пътя”. Бяха подготвени въпроси, подходящи за всяка възрастова група и сглобяване на 2 пътни знака. Взискателното жури оценяваше безпристрастно, като се отчиташе бързина и прецизност на отговорите. След оспорваната надпревара на първо място от прогимназиален етап се класира отборът на VI Б клас.
Сред учениците от начален етап най-бързи и съобразителни се оказаха учениците от IV B клас, които спечелиха и първото място.
Браво на всички участници! Използвайте придобитите знания в реални ситуации и пазете себе си и другите на пътя!

 30.3.2022  Празник на буквите


© soustraldzha.org

"Всички букви зная,
мога да чета.
Имам си прозорче
светло към света!"
С много настроение и положителни емоции протече Празника на буквите с учениците от I б клас на СУ "П. К. Яворов". Първокласниците рецитираха стихове, пяха песни и танцуваха. Показаха, че могат да четат и пишат и с гордост заявиха: "Ние вече сме грамотни".
За своето старание получиха книжки от директорът на училището г-жа Г. Райнова.

 28.3.2022  Открит урок по Основи на кулинарната технология – учебна практика


© soustraldzha.org

Как учениците могат да са по-ангажирани в образованието и по-мотивирани да учат? Как образователният процес може да е по-забавен и увлекателен? Отговор на всички тези въпроси дадоха деветокласниците на СУ "П. К. Яворов" -Професия: Работник в заведенията за хранене и развлечения по време на открития урок на 28.03.2022 г. Те показаха сръчност, работа в екип и умения. Сготвиха вкусна храна, която подправиха с любов, усмивки и приятни емоции.

 25.3.2022 


© soustraldzha.org

По инициатива на Ученическия съвет при СУ "П.К.Яворов" на 25.03.22г.в училище се отбелязва Денят на търпението и благата дума. Предварително бяха изготвени табла и материали, чрез които всеки клас представи своята гледна точка за смисъла и посланията на думата ТЪРПЕНИЕ. Обобщавайки идеите на всички ученици, 10 А клас направиха презентация, която съучениците им имаха възможност да видят благодарение на новото оборудване към STEM центъра в училище.
През целия ден фоайето на 3-я етаж бе територия на доброто.