Начало

 
 
Добре дошли
В сайта на СОУ "П.К.Яворов" град Стралджа ще намерите актуална информация по всички въпроси, касаещи обучението и възпитанието на учениците, извънкласните дейности, актуални новини и събития...
 
 

ДОБРИ ПРАКТИКИ

 

 

   
 

 30.4.2022  Работна среща


© soustraldzha.org

Девет училища в областта демонстрираха иновативни практики, интересни и интригуващи методи на преподаване на работна среща в STEM лабораторията на Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии. От СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа взеха участие екип от педагози - Бинка Караколева, Дияна Георгиева и Денница Колева, които представиха реализиран интердисциплинарен урок в STEM центъра на нашето училище MITLab. Организатори на срещата са старши експертът по математика и информатика г-жа Петя Деновска и старши експертът по природни науки и екология към РУО- гр. Ямбол г-н Здравко Динев.

 26.3.2022  Иновативен, нетрадиционен STEM урок


© soustraldzha.org

На 25 март 2022 г. в СУ „П. К. Яворов“ гр. Стралджа се проведе иновативен, нетрадиционен STEM урок-обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката. Часът започна в Експериментариума на STEM центъра MITLab. Учениците участващи във ФУЧ „Изследователи в градината“ имаха поставено задание по електронен път от директора г-жа Райнова - да направят проект за озеленяване на градина в училищния двор. Те не се поколебаха и приеха предизвикателството. Разделиха се на 4 групи и показаха завидни знания и умения. Под ръководството на г-жа Дияна Георгиева чрез експериментални дейности изследваха механичния състав и киселинността на почвата от училищния двор, подбраха подходящи растения и анализираха получените резултати. Наблюденията си документираха в протоколи. На следващият етап от работата си се пренесоха в Интердисциплинарната зала на STEM центъра. Посрещна ги г-жа Бинка Караколева, която помогна на младите изследователи да начертаят скица на градината, като използват геометрични фигури, да пресметнат процента на кълняемост, да изчислят колко пакетчета семена на цветни растения и тревна смеска са необходими. Атрактивен беше краят на часа когато визуализираха своите групови проекти на цветни градини в програмата Power Point с помощта на г-жа Деница Колева. Докато учениците работиха успяха да развият две важни ключови умения -работа в екип и комуникативно умение, които бяха проследени и отчетени чрез чеклист.
На урока присъстваха Здравко Динев – ст. експерт по природни науки и екология, Петя Деновска – ст. експерт по математика в РУО-Ямбол.
"Това е най-добрият STEM урок, на който сме присъствали, успяхте да съчетаете четирите принципа, които са ключови в образованието на 21-ви век - творчество, сътрудничество, критично мислене и комуникации" е оценката на гостите за проведения урок, които поздравиха преподавателите и най-вече шестокласниците за показаните знания, отговорно отношение и креативното мислене.
STEM уроците в училище ще продължат.
Учителите подготвят още подобни предизвикателства за своите ученици! Очаквайте скоро …

 21.12.2021  Откриване на STEM център


© soustraldzha.org

Градът има своето бъдеще и то започва от нас!
На 20.12.2021 г. в СУ „П. К. Яворов“, гр. Стралджа тържествено се откри училищен STEM център по природни науки изследвания и иновации MITLab по Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“
Гости на тържественото откриване бяха: г-жа Жана Миланова- Началник на отдел "АПФСИО" в РУО -Ямбол, Живка Йорданова – началник отдел „Хуманитарни дейности“ в община Стралджа, Боряна Атанасова-председател на Училищното настоятелство, Ирина Йорданова –председател на Обществения съвет.
„Един проект, които отне голяма част от енергията ни докато го изпълним, но вярвам, че нищо не е напразно. В този център теорията среща практиката. STEM обединява областите на знание – наука, технологии, инженеринг и математика, но винаги се търси приложният елемент на една или няколко области в друга“ – каза директорът на училището г-жа Галя Райнова. Тя благодари на целия си екип за неуморната и отдадена работа по изграждането на центъра.
Новоизградената учебна среда съчетава комплекс от зони, насочени към проектно-базираното обучение и ученето чрез преживяване- Интердисциплинарна зала, зала по информационни технологии, експериментариум и място за отдих и обмяна на идеи. Учениците ни ще имат възможността да се докоснат до най-новите и модерни технологии в образованието SD система „Умен чин“, чрез която се осъществява връзка за пренос на информация между ученици и учители само с едно сканиране на иновативен хардуер, вграден в чина; 3D работната станция за виртуална реалност; най-висок клас микроскопи и камери.
Практическите дейности са заложени за агрозоната. В оранжерията се залагат семена, които учениците ще наблюдават и отглеждат. Друга наша гордост е метеостанцията на училището, която в реално време отчита времето и дава точна 7 дневна прогноза в радиус от 8 км.
Новият STEM център вече е място за учене чрез експерименти, откривателство, самостоятелно проучване, групови проекти, формиране на ключови професионални умения